aradon.ro Web analytics

ARADON

ARADON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Arad
    • Evenimente
    • Comentariul zilei
    • Stiri internaţionale
    • Stiri naţionale
    • Retrospectiva săptămânii
    • Celebritati/Lifestyle
    • Download
  • Video
  • Sport
    • UTA
    • Sport local
    • Ştiri sportive
  • Party
  • Angajari
  • Aplicatii mobile
Select Page

ARADON
Mapamond
A fost descoperită „explozia perfectă", o minge de foc cosmică şi perfect sferică, denumită Kilonova

A fost descoperită „explozia perfectă", o minge de foc cosmică şi perfect sferică, denumită Kilonova

la 15 February 2023 21:34
1 Comentarii

A fost descoperită „explozia perfectă", o minge de foc cosmică şi perfect sferică, denumită Kilonova

Foto cu caracter ilustrativ/Foto: Freepik
15 February 2023 21:34
Astronomii au observat un fenomen care ar putea fi considerat "explozia cosmică perfectă", o manifestare colosală şi perfect sferică declanşată de fuziunea dintre două rămăşiţe stelare foarte dense, denumite stele neutronice, cu puţin timp înainte ca acea entitate combinată să intre în colaps şi să formeze o gaură neagră, informează Reuters.
Astronomii au observat un fenomen care ar putea fi considerat "explozia cosmică perfectă", o manifestare colosală şi perfect sferică declanşată de fuziunea dintre două rămăşiţe stelare foarte dense, denumite stele neutronice, cu puţin timp înainte ca acea entitate combinată să intre în colaps şi să formeze o gaură neagră, informează Reuters.

Trimite articolul

X

Miercuri, oamenii de ştiinţă au descris pentru prima dată contururile acestui tip de explozie, denumită “kilonova”, care are loc la fuziunea unor stele neutronice. Acea minge de foc, formată din materie luminoasă care s-a extins rapid, a depăşit cu mult aşteptările lor.

Cele două stele neutronice, a căror masă combinată era de circa 2,7 ori mai mare decât masa Soarelui, au orbitat una în jurul celeilalte timp de miliarde de ani înainte să se ciocnească la viteze foarte mari şi să explodeze. Fenomenul s-a petrecut în galaxia NGC 4993, situată la 140 de milioane -150 de milioane de ani-lumină de Terra în direcţia constelaţiei Hidra. Un an-lumină reprezintă distanţa parcursă de lumină într-un an calendaristic (9,5 trilioane de kilometri).

Existenţa exploziilor de tip “kilonova” a fost propusă de astronomi în 1974 şi confirmată în 2013, însă ceea ce căutau să observe oamenii de ştiinţă reprezenta un fenomen necunoscut până la explozia detectată în 2017, care a fost studiată intens după aceea.

“Este o explozie perfectă din mai multe puncte de vedere. Este frumoasă, atât estetic, prin simplitatea formei sale, cât şi prin importanţa fizicii sale”, a declarat astrofizicianul Albert Sneppen de la Cosmic Dawn Center din Copenhaga, coordonatorul acestui studiu publicat în revista Nature.

“Estetic, culorile emise de kilonova arată literalmente ca un soare – cu excepţia faptului că ea este, bineînţeles, de câteva sute de milioane de ori mai mare la nivelul suprafeţei. Din punctul de vedere al fizicii, această explozie sferică conţine acele extraordinare procese fizice aflate în centrul unei astfel de fuziuni”, a adăugat el.

Astronomii se aşteptau ca explozia să arate probabil ca un disc aplatizat – ca un fel de clătită luminoasă şi uriaşă, din care să se scurgă un jet de material cosmic.

“Sincer, acum trebuie să ne întoarcem la planşa de calcul în urma unei astfel de descoperiri”, a declarat un coautor al studiului, Darach Watson, astrofizician la Cosmic Dawn Center.

“Dată fiind natura extremă a condiţiilor fizice – mult mai extreme decât într-o explozie nucleară, de exemplu, cu densităţi mai mari ale nucleului atomic, temperaturi de miliarde de grade şi câmpuri magnetice suficient de puternice pentru a distorsiona formele atomilor – aici ar putea fi vorba despre o fizică fundamentală pe care nu o înţelegem deocamdată”, a adăugat el.

Kilonova a fost studiată folosind celebrul Very Large Telescope (VLT) de la Observatorul European Austral din Chile.

Cele două stele neutronice şi-au început vieţile ca două stele masive obişnuite dintr-un sistem binar. Fiecare a explodat şi a colapsat după ce a rămas fără combustibil intern, lăsând în urmă un nucleu mic şi dens cu diametrul de circa 20 de kilometri, dar cu o masă mai mare decât cea a Soarelui.

Gradual, ele s-au apropiat tot mai mult, orbitând cu viteze mari una în jurul celeilalte. Fiecare dintre ele a fost atrasă şi respinsă în ultimele secunde care au precedat fuziunea, datorită forţei exercitate de câmpul gravitaţional al celeilalte. Nucleele lor s-au ciocnit cu o viteză de aproximativ 25% din viteza luminii, creând cel mai intens câmp magnetic din Univers. Explozia a eliberat o luminozitate echivalentă cu cea emisă de 1 miliard de stele timp de câteva zile.

Pentru scurt timp, au format o singură stea neutronică masivă, care a intrat apoi în colaps şi a format o gaură neagră, un obiect cosmic încă şi mai dens şi cu o gravitaţie atât de puternică, încât nici măcar razele de lumină nu pot să evadeze dacă ajung în interiorul său.

Între timp, învelişurile externe ale stelelor neutronice s-au extins în spaţiu şi au format filamente lungi, iar materialele lor componente au zburat prin spaţiu. În timpul procesului, densităţile şi temperaturile au fost atât de extreme, încât elemente chimice grele au fost create, inclusiv aur, platină, arsen, uraniu şi iod.

Oamenii de ştiinţă au formulat câteva ipoteze pentru a explica forma sferică a acestei explozii, inclusiv energia eliberată de uriaşul câmp magnetic al stelei neutronice singulare şi de scurtă durată sau rolul jucat de enigmaticele particule neutrino.

SURSA: AGERPRES

Trimite articolul

X
Taguri:
Albert Sneppen ,
astronomi ,
astronomie ,
descoperire ,
explozia perfecta ,
explozie ,
fenomen ,
minge de foc ,
perfect sferica ,
stele neutronice ,
univers
1 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  1. Tuluz-Lotrec says:
    February 16, 2023 at 1:46 pm

    Aici ne putem da seama cat de mici si insignifianti suntem in comparatie cu imensitatea universului, despre care nu stim mare lucru.

    Reply
  2. Cele mai citite știri

    1
    Tragedia de pe Mureș, povestită de martori
    2
    VIDEO. Doi motociclişti din Arad au uimit pe toată lumea când au trecut pe lângă un bebeluș care dormea
    3
    OPINII. Rețeta unei tragedii: Mureșul, alcoolul, inconștiența și improvizația
    4
    Barca răsturnată pe Mureș era cârmuită de un bărbat din Semlac și se pare că ar fi lovit un obstacol înainte de a se răsturna
    5
    Cutremur cu magnitudinea de 4.6, lângă Lipova
    6
    Crişan, executat de sârbi?
    7
    Bărbatul găsit mort în apartament, pe Cocorilor, era unul dintre „locotenenții” lui Uțu Rohozneanu
    8
    UPDATE. Cadavru văzut în Mureș, în zona 3 Insule. Pompierii transmit că anunțul făcut prin apel la 112 nu se confirmă în teren
    9
    Seismologul Mihai Diaconescu, de la INFP, despre cutremurul din Arad
    10
    UPDATE. Încă un cadavru scos din Mureș. Victima, identificată ca fiind nădlăcanul de 32 de ani

    Ştiri sportive

    Manchester City a câștigat Cupa Angliei
    Manchester City a cucerit Cupa Angliei la fotbal, competiţie în finala căreia a învins-o cu scorul de 2-1 pe marea sa rivală Manchester United, sâmbătă, pe stadionul Wembley.

    România

    Ce trebuie să facă românii care merg în vacanță în străinătate și își pierd sau le sunt furate actele
    Odată cu venirea verii, destinațiile turistice din întreaga lume sunt pregătite să întâmpine un număr mare de turiști. Toate bune și frumoase, până în momentul în care ne pierdem actele sau ne sunt furate. Ministerul Afacerilor Externe explică ce ar trebui să facă românii în aceste situații.

    Mapamond

    Biblia, interzisă în școlile din Utah din cauza „vulgarității și violenței”
    Școlile primare și gimnaziale din Utah, Statele Unite ale Americii, interzic Biblia din cauza „vulgarității și violenței”. Decizia vine după ce părintele unui copil s-a plâns că Biblia King James conține materiale nepotrivite pentru cei mici.

    Local

    POLITIC. Mai puțină birocrație pentru energia din surse regenerabile
    Legea iniţiată de Glad Varga, privind reducerea birocrației pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile, a fost promulgată.

    Mapamond

    Turcia, membră a NATO, va trimite trupe în Kosovo, pe fondul tulburărilor din nordul ţării
    Turcia intenţionează să trimită comandouri în Kosovo duminică şi luni, ca răspuns la solicitarea NATO de a se alătura forţei sale de menţinere a păcii KFOR, ca urmare a tulburărilor din nordul ţării, a anunţat Ministerul turc al Apărării. 1

    ARADON Sport local

    HC Beldiman Arad, locul 7 naţional
    Echipa Under 14 pregătită de soţii Beldiman se consideră victima arbitrajelor la turneul final.

    Local

    Pecican de 27 de ani, cercetat pentru deținerea și utilizarea unui pistol

    Local

    UPDATE. Persoană lovită de tren în Gara din Arad. Bărbatul a murit
    O persoană a fost lovită de tren în Gara mare din municipiul Arad, echipajul SMURD intervenind pentru salvarea ei. 1

    Local

    Pericol de inundații pe Crișul Alb și afluenții Mureșului, în Arad
    Avertizări hidrologice au fost emise de către Institutul National de Hidrologie si Gospodărire a Apelor.
    • Aradon.ro
      • Redactia
      • Politica de confidentialitate
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Regulament postare și moderare comentarii
    • Știri
      • Știrile județului Arad
      • Știri internaționale
      • Știri naționale
      • Celebrity/Lifestyle
    • Sport
      • UT Arad
      • Sport Local
      • Știri sportive

    aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.