În raportul său anual, organizația non-lucrativă, dar care primește subvenții de la guvernul american, a inclus în categoria țărilor libere încă două state, Senegal și Bhutan.
Freedom House stabilește în fiecare an un clasament bazat pe un indice care sintetizează, pentru fiecare țară sau teritoriu, situația democrației și a libertăților civile.
Deși Bhutan este singura țară din Asia de Sud clasificată drept liberă, Freedom House notează progrese în alte țări din regiune, precum Bangladesh și Sri Lanka, în aceasta din urmă Anura Kumara Dissanayake fiind ales președinte pe baza unei platforme electorale axată pe combaterea corupției.
Ameliorarea cea mai notabilă a indicelui s-a înregistrat în Cașmirul indian, unde au avut loc alegeri pentru prima dată după ce guvernul naționalist hindus de la New Delhi a revocat statutul special al regiunii cu majoritate musulmană în 2019.
Însă, potrivit Freedom House, India sub premierul Narendra Modi luată în ansamblul său a înregistrat o nouă deteriorare anul trecut, țara fiind deja retrogradată în 2021 de la „liberă” la „parțial liberă”.
Este vorba despre al 19-lea an consecutiv de recul al libertății în lume, a subliniat Yana Gorohovskaia, co-autoare a raportului.
Siria, unde combatanții islamiști l-au înlăturat pe Bashar al-Assad de la putere în decembrie, a cunoscut o îmbunătățire notabilă în materie de libertăți civile, dar va fi nevoie de mai mult timp pentru a obține progrese în ceea ce privește reprezentarea politică, a spus Gorohovskaia.
„Drepturile politice depind în mare parte de instituții și ele sunt ușor de distrus, dar foarte dificil de construit”, a adăugat reprezentanta Freedom House.
Iordania, care a fost promovată de la țară „non-liberă” la „parțial liberă”, este un rar punct pozitiv în Orientul Mijlociu.
În schimb, patru țari au fost retrogradate de la „parțial libere” la „non-libere”: Kuweit, Niger, Tanzania și Thailanda. Scăderi semnificative au cunoscut și Tunisia, El Salvador și Haiti.
Singura țară care a obținut indicele maxim, 100, este Finlanda, care este urmată de Noua Zeelandă, Norvegia și Suedia, cu indicele 99. România are un indice de 82 (34 pentru drepturi politice și 42 pentru libertăți civile), la fel ca Polonia, Monaco și Vanuatu.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XSe pare ca tara noastra are “pile” mari. Circul cu alegerile prezidentiale ar merita ca tara noastra sa aiba un scor aasemenetor cu Coreea de Nord.
PS Nu l-as vota niciodata de CG, dar este revoltator ce se intampla cu dansul.
-
Ce vorbești. Probabil l-ai votat. Nu-l vei mai putea vota, însă.
Făcând asocierea dintre România și Correa de Nord arată cât ești de dezinformat. Dacă citești raportul vei vedea că problema nu e atât în Europa sau România, ci peste ocean, în Statele Unite ale Trumpanzeismului… -
Cum naiba sa compari Romana cu Coreea de Nord? Cat de orb si de inconstient poti fi? Cauta niste documentare despre Coreea de Nord sau fa o vizita acolo (poti merge ca turist, dar tu poti ramane acolo) si compara datele obtinute cu Romania
-
Păi nah, Cetatean crede că Rusia, Coreea de Nord, Belarus, China și Iran sunt democrații 😂😂😂
-