aradon.ro Web analytics

ARADON

ARADON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Arad
    • Evenimente
    • Comentariul zilei
    • Stiri internaţionale
    • Stiri naţionale
    • Retrospectiva săptămânii
    • Celebritati/Lifestyle
    • Download
  • Video
  • Sport
    • UTA
    • Sport local
    • Ştiri sportive
  • Party
  • Angajari
Select Page

ARADON
Mapamond
Sonda Juno a trimis o imagine uimitoare a lumii oceanice care orbitează în jurul lui Jupiter

Sonda Juno a trimis o imagine uimitoare a lumii oceanice care orbitează în jurul lui Jupiter

la 30 September 2022 22:17

Sonda Juno a trimis o imagine uimitoare a lumii oceanice care orbitează în jurul lui Jupiter

Foto: NASA
30 September 2022 22:17
O sondă spaţială NASA a trecut joi pe lângă una dintre cele mai interesante lumi oceanice din sistemul nostru solar. Sonda spaţială Juno, care orbitează în jurul lui Jupiter din 2016, s-a apropiat cel mai mult până acum de luna Europa, zburând la 352 de kilometri de suprafaţa sa îngheţată.
O sondă spaţială NASA a trecut joi pe lângă una dintre cele mai interesante lumi oceanice din sistemul nostru solar. Sonda spaţială Juno, care orbitează în jurul lui Jupiter din 2016, s-a apropiat cel mai mult până acum de luna Europa, zburând la 352 de kilometri de suprafaţa sa îngheţată.

Trimite articolul

X

„Datorită contrastului sporit dintre lumină şi umbră observat, caracteristicile terenului accidentat sunt uşor de observat, inclusiv blocurile înalte care aruncă umbre, în timp ce crestele şi depresiunile luminoase şi întunecate se curbează pe suprafaţă”, se arată într-un comunicat al NASA.

„Groapa alungită din apropierea terminatorului ar putea fi un crater de impact degradat”.

Sonda spaţială a adunat, de asemenea, date despre interiorul lunii, unde se crede că există un ocean sărat.

„Este foarte devreme în acest proces, dar după toate indiciile, survolul lui Juno a fost un mare succes”, a declarat Scott Bolton, cercetător principal al Juno la Southwest Research Institute din San Antonio, într-un comunicat.

„Această primă imagine este doar o imagine a noilor ştiinţe remarcabile care vor fi obţinute de la întreaga suită de instrumente şi senzori ai lui Juno, care au achiziţionat date în timp ce am trecut pe deasupra scoarţei îngheţate a Lunii”.

Învelişul de gheaţă care alcătuieşte suprafaţa lunii are o grosime cuprinsă între 16 şi 24 de kilometri, iar oceanul pe care se află probabil deasupra este estimat a avea o adâncime cuprinsă între 64 şi 161 de kilometri, potrivit CNN.

FOTO: NASA

Instrumentul Radiometru cu microunde al lui Juno va studia scoarţa de gheaţă pentru a determina mai multe despre temperatura şi compoziţia acesteia. Este pentru prima dată când vor fi colectate astfel de informaţii despre cochilia îngheţată a Europei.

Datele şi imaginile captate de Juno ar putea contribui la fundamentarea misiunii Europa Clipper a NASA, care va fi lansată în 2024 pentru a efectua o serie dedicată de 50 de survoluri în jurul lunii, după ce va ajunge în 2030. Europa Clipper ar putea ajuta oamenii de ştiinţă să determine dacă există un ocean interior şi dacă luna – una dintre multele care orbitează în jurul lui Jupiter – are potenţialul de a fi locuibilă pentru viaţă.

Clipper va trece în cele din urmă de la o altitudine de 2.735 de kilometri la doar 26 de kilometri deasupra suprafeţei lunii. În timp ce Juno s-a concentrat în mare parte pe studierea lui Jupiter, Clipper va fi dedicat observării Europei.

Această concepţie a artistului arată cum se pot forma creste duble pe suprafaţa lunii Europa, luna lui Jupiter, pe parcursul unor buzunare de apă de mică adâncime, care reîngheaţă în interiorul învelişului de gheaţă. Acest mecanism se bazează pe studiul unei caracteristici analoge de creastă dublă întâlnite pe calota de gheaţă din Groenlanda de pe Pământ.

Luna Europa, de pe Jupiter, ar putea avea un înveliş de gheaţă locuibil

„Europa este o lună joviană atât de intrigantă, încât este în centrul propriei sale viitoare misiuni NASA”, a declarat Bolton. „Suntem bucuroşi să furnizăm date care pot ajuta echipa Europa Clipper în planificarea misiunii, precum şi să ofere noi perspective ştiinţifice despre această lume îngheţată”.

Toate instrumentele lui Juno au colectat date în timpul survolului, inclusiv cele care ar putea măsura straturile superioare ale atmosferei lui Europa şi modul în care Europa interacţionează cu câmpul magnetic al lui Jupiter. Echipa speră să detecteze un penaj de apă care se ridică din fisurile din învelişul de gheaţă. Misiunile anterioare au observat coloane de vapori de apă care erup în spaţiu prin învelişul de gheaţă.

„Avem echipamentul potrivit pentru a face treaba, dar pentru a capta un penaj va fi nevoie de mult noroc”, a declarat Bolton.

„Trebuie să ne aflăm în locul potrivit la momentul potrivit, dar dacă vom fi atât de norocoşi, va fi cu siguranţă un home run”.

Juno se află în partea extinsă a misiunii sale, care ar urma să se încheie în 2021. Sonda spaţială se concentrează acum pe efectuarea de survoluri ale unora dintre lunile lui Jupiter. Nava spaţială a vizitat Ganymede în 2021 şi va face un zoom pe lângă Io în 2023 şi 2024. Misiunea sa este acum programată să se încheie în 2025.

Luna Europa are o dimensiune de aproximativ 90% din cea a Lunii Pământului, iar survolul lui Juno a fost cea mai apropiată apropiere de ea a unei nave spaţiale NASA de când misiunea Galileo a trecut pe lângă ea în 2000.

„Echipa ştiinţifică va compara setul complet de imagini obţinute de Juno cu imaginile din misiunile anterioare, căutând să vadă dacă caracteristicile suprafeţei Europei s-au schimbat în ultimele două decenii”, a declarat într-un comunicat Candy Hansen, un coinvestigator Juno care conduce planificarea pentru camera JunoCam la Planetary Science Institute din Tucson, Arizona.

SURSA: MEDIAFAX

Trimite articolul

X
Taguri:
accident ,
declaratii ,
europa ,
gheata ,
imagine ,
juno ,
jupiter ,
nasa ,
ocean ,
sonda
0 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

    Cele mai citite știri

    1
    Se închide supermarketul Remarkt (Real). 122 de angajați sunt vizați de concedierea colectivă
    2
    UPDATE. Incendiu în curtea și în interiorul Agora Mall
    3
    UPDATE. Accident grav pe DN 79. Trei victime încarcerate, între care doi minori
    4
    Reacția lui Meszar la anunțul demisiei lui Rednic!
    5
    Cât costă întreținerea unui vârstnic la căminul de pe Bodrogului
    6
    Guvernul acordă 800 de lei pensionarilor vulnerabili: Detalii despre noua măsură socială
    7
    VIDEO | Accidentul de pe Calea Aurel Vlaicu, surprins de camerele video
    8
    Blocaj total pe întreg Drumul Expres Arad-Oradea
    9
    Tragedia de la Zimand, provocată de o clipă de neatenție?
    10
    Guvernul renunță la plafonarea facturilor la energie. ANRE: „Sprijinul de stat va merge către consumatorii vulnerabili“

    Local

    FOTO
    Restricții pe Bulevardul Revoluției
    Primăria anunță că, începând de joi seara, până luni, 16 iunie, la ora 12:00, circulația rutieră va fi restricționată pe Bulevardul Revoluției, tronsonul delimitat de străzile Unirii și A. D. Xenopol, direcția de mers dinspre Teatrul Clasic „Ioan Slavici” către Primăria Municipiului Arad.

    Local

    Luni începe Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel
    Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel 2025 va avea o durată de 13 zile, începând cu data de luni, 16 iunie.

    Local

    85 de notificări pentru proprietarii de terenuri infestate cu ambrozie
    Potrivit legii, amenzile variază între 1.000 și 5.000 de lei pentru persoanele fizice, respectiv între 10.000 și 20.000 de lei pentru persoanele juridice.

    ARADON Sport local

    Mircea Ardelean, arbitrul finalei Cupei României
    ARAD. Comisia Judeţeană de Arbitri din cadrul AJF Arad a luat decizia de a delega o brigadă divizionară la finala Cupei României, faza judeţeană, ediţia 2025-2026.

    Local

    43 de absenți la proba la alegere a Bacalaureatului 
    43 dintre cei 1982 de candidați înscriși să susțină examenul scris la proba la alegere a profilului sau specializării au ales să nu se prezinte, vineri dimineață, în sălile de examen 

    Mapamond

    Israelul a efectuat lovituri împotriva Iranului, care avertizează că va răspunde
    Israelul a efectuat vineri lovituri împotriva Iranului, suspectat că dorește să se doteze cu arme nucleare. Atacurile au vizat un sit de îmbogățire a uraniului și l-au ucis pe șeful Gardienilor Revoluției, armata ideologică a regimului.

    Local

    Licitație pentru Parcul Eminescu. Jumătate de milion de lei pentru documente
    În Parcul Eminescu va fi amenajată o fântână arteziană „pavimentală” și o statuie a lui Mihai Eminescu stând pe o bancă. Aleile vor fi pavate cu trei tipuri diferite de pavaj. 1

    Local

    Stresul „doboară” angajații. Peste 600 de firme din Arad, vizate de campania „anti-stres”
    Riscurile psihosociale la locul de muncă, respectiv stresul resimțit de angajați, au fost analizate de către inspectorii ITM Arad. 3

    Mapamond

    Statul California va da în judecată administrația Trump pentru a-și menține politica privind mașinile electrice
    SUA. California a anunțat joi că dă în judecată statul federal pentru a-și apăra politica de susținere a vehiculelor electrice, amenințată de o rezoluție semnată anterior de Donald Trump, relatează AFP. 1
    • Aradon.ro
      • Redactia
      • Politica de confidentialitate
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Regulament postare și moderare comentarii
    • Știri
      • Știrile județului Arad
      • Știri internaționale
      • Știri naționale
      • Celebrity/Lifestyle
    • Sport
      • UT Arad
      • Sport Local
      • Știri sportive

    Arad Online

    ISSN 3008-2331

    ISSN-L 3008-2331

    aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.