aradon.ro Web analytics

ARADON

ARADON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Arad
    • Evenimente
    • Comentariul zilei
    • Stiri internaţionale
    • Stiri naţionale
    • Retrospectiva săptămânii
    • Celebritati/Lifestyle
    • Download
  • Video
  • Sport
    • UTA
    • Sport local
    • Ştiri sportive
  • Party
  • Angajari
  • Aplicatii mobile
Select Page

ARADON
Mapamond
Starship, cea mai mare racheta din istorie explodează la patru minute de la lansare

Starship, cea mai mare racheta din istorie explodează la patru minute de la lansare

la 20 April 2023 20:27 Reactualizat la: 20 April 2023 20:55
5 Comentarii

Starship, cea mai mare racheta din istorie explodează la patru minute de la lansare

Foto: EPA-EFE/SPACEX
20 April 2023 20:27 Reactualizat la: 20 April 2023 20:55
Compania SpaceX fondată de Elon Musk şi-a lansat joi, în premieră, vehiculul de croazieră de nouă generaţie Starship, propulsat de noul lansator foarte puternic Super Heavy, într-un zbor de testare foarte aşteptat, fără echipaj uman, care s-a încheiat câteva minute mai târziu, după ce racheta a explodat pe cer, transmite Reuters.
Compania SpaceX fondată de Elon Musk şi-a lansat joi, în premieră, vehiculul de croazieră de nouă generaţie Starship, propulsat de noul lansator foarte puternic Super Heavy, într-un zbor de testare foarte aşteptat, fără echipaj uman, care s-a încheiat câteva minute mai târziu, după ce racheta a explodat pe cer, transmite Reuters.

Trimite articolul

X

Racheta cu două trepte care, la cei 120 de metri ai săi este mai înaltă decât Statuia Libertăţii, a decolat de la portul spaţial Starbase al SpaceX, situat la est de Brownsville, Texas, într-un zbor inaugural prevăzut să dureze 90 de minute.

Imaginile transmise în direct pe internet de SpaceX cu momentul decolării au arătat racheta înălţându-se pe cerul dimineţii după ce toate cele 33 de motoare ale lansatorului Super Heavy au prins viaţă, într-o minge de flăcări şi nori de gaze de evacuare şi vapori de apă.

Însă, la mai puţin de patru minute de zbor, treapta superioară nu a reuşit să se separe de treapta inferioară, iar întregul sistem a explodat.

Cu toate acestea, reprezentanţii SpaceX au lăudat lansarea Starship, în cadrul transmisiunii, şi au declarat zborul de testare o reuşită.

Lansarea Starship şi a rachetei purtătoare reprezintă o etapă importantă pentru ambiţiile SpaceX de a trimite oameni înapoi pe Lună şi, în cele din urmă, pe Marte – jucând un rol esenţial în programul Artemis recent inaugurat de NASA.

În cazul unui zbor inaugural încununat de succes, sistemul Starship ar fi devenit cel mai puternic vehicul de lansare de pe Pământ.

O tentativă anterioară de lansare, programată luni, a fost suspendată cu câteva minute înainte de numărătoare inversă după ce o valvă de presurizare a îngheţat.

Atât lansatorul Super Heavy, treapta inferioară, cât şi treapta superioară, vehiculul Starship, pe care îl propulsează în spaţiu, sunt concepute drept componente reutilizabile, capabile să zboare şi să aterizeze înapoi pe Pământ. O astfel de manevră a devenit o operaţiune de rutină în zeci de misiuni ale Falcon 9, racheta orbitală a SpaceX de dimensiuni mai mici.

Niciuna dintre trepte nu urma să fie recuperată după lansarea de joi. În schimb, potrivit planului iniţial, ambele trepte trebuiau să îşi încheie zborul inaugural în apă – treapta inferioară urma să cadă în Golful Mexic, iar treapta superioară avea să sfârşească în Oceanul Pacific după ce realiza o orbită aproape completă a Pământului.

Prototipurile navei de croazieră Starship au realizat în ultimii ani cinci zboruri de testare suborbitale, la altitudini de circa 10 kilometri, însă lansatorul super-greu nu a părăsit niciodată Pământul.

Starship face parte din categoria lansatoarelor super-grele, capabile să transporte o încărcătură de peste 100 de tone pe orbita Pământului.

Administraţia Federală pentru Aviaţie a acordat vineri o licenţă pentru zborul inaugural de testare, eliminând un ultim obstacol pentru mult aşteptata lansare.

Starship este de aproape două ori mai puternică în comparaţie cu Space Launch System (SLS) a NASA al cărei zbor inaugural fără echipaj uman a avut loc în noiembrie, trimiţând o navă de croazieră numită Orion într-o călătorie de zece zile în jurul Lunii şi înapoi.

Agenţia spaţială americană NASA a ales acest vehicul spaţial pentru a-i readuce, pentru prima dată după o pauză de peste o jumătate de secol, pe astronauţii săi pe Lună, în cadrul misiunii Artemis 3, programată oficial în 2025. Astronauţii vor părăsi Pământul la bordul noii mega-rachete a NASA, SLS.

Ideea unui lansator reutilizabil, marea strategie a lui Elon Musk, vizează reducerea costurilor. Fiecare lansare a rachetei Starship ar putea în final să coste “doar câteva milioane de dolari”, a reamintit el, duminică.

Racheta sa are deja clienţi: miliardarul american Jared Isaacman se va afla la comanda primului zbor cu echipaj uman.

Un alt miliardar, japonezul Yusaku Maezawa, şi antreprenorul american Dennis Tito (primul turist spaţial din istorie) au anunţat şi ei că vor urca la bordul rachetei Starship pentru o călătorie în jurul Lunii.

Însă, pentru Elon Musk, Starship este mai mai ales vehiculul care va permite omenirii să devină o civilizaţie multiplanetară.

“Avem un drum anevoios de doi sau trei ani în faţa noastră (…), dar la sfârşit ar trebui să dispunem de ceva care ne va permite să instalăm o bază pe Lună şi pe Marte”, a adăugat el.

Sursa: AGERPRES

Trimite articolul

X
Taguri:
elon musk ,
explodat ,
lansare ,
racheta ,
SpaceX ,
starship
5 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  1. unu says:
    April 20, 2023 at 9:16 pm

    Aha, luati-va motor de 0,9 sa nu poluati…

    Reply
    • ftp says:
      April 21, 2023 at 1:06 am

      Nu, ca si ala de 0.9 polueaza. Mai bine unu’ cu baterii, ca masinutele de jucarie 😉

      Reply
  2. Cetatean says:
    April 21, 2023 at 5:29 am

    Ce rost are ? nici un beneficiu pentru omenire.

    Reply
  3. cinefil says:
    April 21, 2023 at 1:12 pm

    Acest Musk mai bine si-ar cauta niste hobbyuri noi, de ex. sa trinkaleasca si sa pescuiască!

    Reply
    • anonim says:
      April 22, 2023 at 9:51 am

      Normal că nu aveai tu cum să înțelegi.

      Reply
  4. Cele mai citite știri

    1
    Înalt oficial european după ce a stat la coadă în vama cu Ungaria, în contextul aderării României la Schengen: „Nu e acceptabil”
    2
    10.000 de euro amendă pentru o sală de fitness care a postat pe Facebook video cu bătaia dintre doi clienți
    3
    La mare, la noi, în Mamaia Nord, noua perlă a litoralului: plaje late, meduze, blocuri de sticlă și „zmeurică”
    4
    Vezi cine sunt poliţiştii din Arad care primeau şpagă pentru permise
    5
    Răsturnare de situație la UTA!
    6
    Patru polițiști și un instructor auto, reținuți pentru 24 de ore în urma descinderilor de la „Permise”
    7
    Polițist băut, implicat într-un accident în zona Vârfurile
    8
    O a treia victimă a accidentului de pe Arad-Șiria a murit la spital
    9
    Doi morți și 6 răniți în accidentul de pe Arad-Șiria
    10
    Uţu Rohozneanu, „ars” de Petre Geamănu

    Local

    Se caută director pentru Spitalul din Mocrea
    Consiliul de Administraţie al Spitalului de Psihiatrie Mocrea anunţă lansarea concursului pentru postul de manager.

    Mapamond

    Cercetătorii, surprinşi să vadă gheaţa arctică acoperită de zăpadă în timpul verii
    Cantităţi neobişnuit de mari de zăpada acoperă gheaţa marină în Arctica - chiar şi în lunile mai calde august şi septembrie, a afirmat vineri un cercetător, relatează dpa.

    Mapamond

    După un sfert de secol, Netflix îşi închide serviciul de închiriere de DVD-uri
    Netflix a închis în mod oficial vineri serviciul său de închiriere de DVD-uri prin comandă în Statele Unite, baza modelului său iniţial de business, creat în 1998 şi revoluţionat de atunci prin orientarea companiei americane către streaming, informează AFP.

    România

    Concertul lui Guess Who la Timișoara, anulat după ce cântărețul a fost prins drogat la volan
    Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara se delimitează de comportamentul artistului Guess Who. El a fost prins de polițiștii din București drogat la volan. Instituția a anunțat, vineri, că a decis să-i anuleze concertul pe care acesta trebuia să-l susțină la Timișoara în 7 octombrie.

    România

    FOTO. Accident cu o victimă provocat de un șofer drogat, la Timișoara
    Accident de circulație, vineri după-masă, în apropierea Pieței Iosefin din Timișoara. Un bărbat de 32 de ani, aflat sub influența drogurilor, a lovit un autoturism pe care l-a proiectat apoi într-o femeie care traversa strada regulamentar pe trecerea de pietoni.

    UT Arad

    UTA, „cu toate pânzele sus” la meciul cu FC Voluntari
    Mâine, de la ora 14.30, elevii lui Mircea Rednic au nevoie de trei puncte, deosebit de importante în economia clasamentului. 2

    Local

    Proxenet din Bârsa, ridicat de poliţişti
    Un bărbat suspectat că ar fi scos „la produs” fete, inclusiv minore, a fost reţinut de poliţişti.

    Ştiri sportive

    FRF a decis ca echipele naţionale ale României să nu dispute vreun meci cu selecţionatele Rusiei
    Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal a decis, vineri, ca România să nu dispute niciun meci, oficial sau amical, cu selecţionatele Rusiei, indiferent de nivel, informează site-ul oficial al FRF. 3

    Mapamond

    Rusia începe recrutarea de toamnă la 1 octombrie
    Un alt val de recrutare în Rusia începe la 1 octombrie, dar armata i-a liniştit pe viitorii soldaţi că nu vor fi trimişi spre războiul din Ucraina, relatează vineri DPA. 2
    • Aradon.ro
      • Redactia
      • Politica de confidentialitate
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Regulament postare și moderare comentarii
    • Știri
      • Știrile județului Arad
      • Știri internaționale
      • Știri naționale
      • Celebrity/Lifestyle
    • Sport
      • UT Arad
      • Sport Local
      • Știri sportive

    aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.