Riad. „Am motive să cred că americanii au început să înțeleagă mai bine poziția noastră”, a declarat Lavrov la o conferință de presă după ce delegația sa și cea condusă de secretarul american de stat, Marco Rubio, au discutat patru ore și jumătate la Riad, primul contact de acest fel între SUA și Rusia de la lansarea invaziei ruse în Ucraina în urmă cu trei ani.
„Nu ne-am mulțumit doar să ne ascultăm, ne-am și înțeles”, a susținut ministrul rus. „Interesele noastre naționale nu vor coincide întotdeauna, dar atunci când nu coincid este foarte important să soluționăm aceste divergențe (…), să nu provocăm ciocniri militare”, a continuat Lavrov.
El a asigurat că a observat un interes puternic la această întâlnire ruso-americană pentru „înlăturarea obstacolelor artificiale în calea dezvoltării cooperării economice reciproc avantajoase”, referindu-se la sancțiunile impuse de Occident împotriva Rusiei după invadarea Ucrainei.
Printre subiectele asupra cărora Moscova și Washingtonul au căzut de acord deocamdată, Lavrov a menționat înlăturarea obstacolelor existente în funcționarea misiunilor lor diplomatice din Rusia și SUA, a căror activitate fost îngreunată în ultimii ani de expulzările reciproce de diplomați, de confiscarea unor proprietăți și de înghețarea unor conturi bancare.
A fost convenită crearea unui „proces de reglementare ucrainean”, a cărui activitate va începe odată ce Moscova și Washingtonul își vor desemna negociatorii, a adăugat ministrul rus.
El a avertizat însă din nou că Moscova se opune categoric desfășurării unor trupe străine în Ucraina, indiferent că acestea ar fi trupe ale NATO sau ale UE, în timp ce președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, cere insistent trupe occidentale de menținere a păcii în eventualitatea unui acord de încetare a focului.
„Am explicat astăzi că desfășurarea unor trupe ale forțelor armate ale țărilor NATO, dar sub alt steag, sub steagul Uniunii Europene sau sub steaguri naționale, nu schimbă nimic. Acest lucru este desigur inacceptabil’” pentru Rusia, a indicat Serghei Lavrov.
În fine, el a mai spus că la întâlnirea de la Riad s-a convenit ca Rusia și SUA să „creeze condițiile pentru reluarea completă și extinderea cooperării” lor bilaterale.
Conform declarațiilor date de oficialii americani și ruși participanți la această reuniune, Statele Unite și Rusia au convenit în principal stabilirea unui mecanism de consultări pentru a aborda elementele „iritante în relațiile bilaterale”, cu scopul normalizării acestor relații, și să înceapă să lucreze la o modalitate de a pune capăt războiului în Ucraina, discuțiile asupra acestui conflict fiind încă într-un stadiu incipient.
De asemenea, aceiași oficiali au dat de înțeles că va mai dura până când președinții rus și american, Vladimir Putin și Donald Trump, vor avea un summit, deși aceștia au fost de acord în convorbirea lor telefonică de săptămâna trecută să inițieze negocieri pentru încheierea războiului din Ucraina.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XMorcovul isteric crede ca il va intelege pe criminalul Putler. Desi amandoi sunt niste egocentrici sociopati, nebunia lui Putin o depaseste, cel putin pe moment, pe cea a Trumpanzeului.
-
Intre timp, pana va fi pace in Ucraina, va inviti pe voi sustinatorii sa urmariti asta :”Cand extrema dreapta se invita in istoria Ucrainei”. Alea cu “Ucrainian Agony”, ati spus ca e doar propaganda putinista.
-
Eu te invit a urmaresti: “The Soviet Story”, il gasesti si subtitrat in romana.
-
Și matale crezi că ai pus coada la prună 😁.
Grupări neofasciste/neonaziste există peste tot în Europa. Da, și în Ucraina, și în Rusia, și în România, etc. Dar asta nu înseamnă că sunt la guvernare.
În prezent, singurul regim politic apropiat unei ideologii neofasciste este cel de la Kremlin, atât ideologic, prin conceptul de ruscism promovat de Dughin, cât și prin acțiunile politice interne (suprimarea opoziției, cenzura presei, regim autoritarist) și externe (dezinformare, destabilizate politică, amenințări, invazii militare).
-
Daca SUA avea urechi sa auda ceea ce Putin spunea cu subiect si predicat inca din 2014, nu ar fi existat niciun razboi, Europa ar fi beneficiat in continuare de resurse ieftine, am fi prosperat si ar fi fost bine pentru toti. Acum, ne indreptam spre saracire accentuata si, cel mai grav, planificata.
Acum SUA prin Trump spun ca inteleg nevoile Rusiei de siguranta nationala si ca acest razboi ar fi putut fi usor evitat dar ca fosta administratie a avut o alta agenda.
Acum e tardiv si ne costa pe toti.
Din pacate globalistii progresisti au crezut ca pot rupe Rusia in bucati pe care sa si le imparta intre ei dar nu a fost sa fie.
-
Ne costa ca politicienii romani au fost slugoii Ursulei.
-
Matale ai fi vrut să fie slugoii Kremlinului…că așa ai fost “educat” în Urali…
-
-
Rusia se va rupe in bucati, fii sigur de asta. Nu va trece foarte mult timp pana cand popoarele asuprite de gunoiul rusesc vor dori libertate si se vor desprinde de acest imperiu malefic. Acela ar putea fi momentul de trezire al rusilor, momentul in care vor putea iesi din evul mediu mocirlos in care se tot balacesc de atatea sute de ani, sub papucul unor tzari violenti si oligarhi corupti
-
Nu cred că Rusia se va rupe. Ei au o tradiție lungă de regimuri autoritariste și rușii au fost îndoctrinați, încă înainte de revoluția bolșevică, că e bine dacă tu ca cetățean ești sărac, dar țara ta e un imperiu…
-
Eu cred ca rusul zice ca de fapt s-au inteles cu americanii si ca Ucraina nu va mai fi niciodata cat a fost !! Sansa lor ramane sa nu piarda mai mult dacat au pierdut pana acum !! Ucrainienilor le mai ramane ca sanctiunile sa-si faca un efect de ruinare a Rusiei si distrugerea sa vina din ainteriorul ei !
-
Normal ca pentru aia s-au inteles, a zis atat vice presedintele american, cat si seful Pentagonului. Granitele nu vor mai fi alea din 2014, ci vor fi evaluate dupa situatia din teren. In ceea ce priveste “sanctiunile” impotriva Rusiei
…. se vad deja rezultatele a 3 ani de sanctiuni: o Europa cu preturi ridicate la energie, o Germanie cu industria la pamant,etc.-
Efectele sancțiunilor asupra Rusiei se văd, dar nu le vezi matale. Dacă ai citi prin presa rusă ai vedea că, în ciuda cenzurii, treaba nu e roză deloc… Dar mă îndoiesc că tu, care crezi că 1 euro=300 ruble, poți pricepe ceva din economie 😁
-
Nu citesc prin presa rusa cum faci tu si nici nu ma informez de la Gadea. Exista multe alte dovezi care arat clar situatia din Rusia “rapusa ” de sanctiuni. 🙂
-
Telegram, Sputnik, Tik-tok = “presa” rusa
-
Păi tocmai, matale știi doar ce vor rușii să știi, de aceea mesajul lor diferă mult intern, față de extern. E o strategie veche, patentată de Stalin și Goebbles…
-
@propaganda rusă
Păi zevzecul consideră că alea reprezintă presa independentă 😂 -
propagandistu lu’peste, vezi ca yt e plin de clipuri facute de catre cetateni americani, germani, romani, etc, care au fost si au vizitat Rusia aia slabita si saracita din cauza sanctiunilor. Decat sa vii cu “argumente” dictate de dupa slitz, deschide ochii la realitate.
-
@eu
Da, da, YouTube… și matale ai și verificat autenticitatea acelor clipuri și a informațiilor de acolo. Experții YouTube, precum în pandemie 😂😂😂 Mare zevzec ești!
-
-
-
Pinocchio moscovit