aradon.ro Web analytics

ARADON

ARADON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Arad
    • Evenimente
    • Comentariul zilei
    • Stiri internaţionale
    • Stiri naţionale
    • Celebritati/Lifestyle
    • Download
  • Video
  • Sport
    • UTA
    • Sport local
    • Ştiri sportive
  • Party
  • Angajari
  • Aplicatii mobile
Select Page

ARADON
România
ANM anunță zile cu temperaturi de peste 20 de grade în luna decembrie

ANM anunță zile cu temperaturi de peste 20 de grade în luna decembrie

la 1 December 2022 20:59

ANM anunță zile cu temperaturi de peste 20 de grade în luna decembrie

1 December 2022 20:59
În decembrie se pot înregistra temperaturi neobişnuite, de 15 - 20 de grade Celsius, spun meteorologii.
În decembrie se pot înregistra temperaturi neobişnuite, de 15 - 20 de grade Celsius, spun meteorologii.

Trimite articolul

X

Se va întâmpla dacă în zona României pătrund mase de aer tropical ce produc creşteri spectaculoase ale temperaturilor.

Potrivit caracterizării climatice a lunii decembrie, întocmită de ANM, luna de început a iernii, decembrie, se caracterizează printr-o multitudine de fenomene meteorologice: ninsoare care asociată cu intensificări ale vântului determină producerea viscolului, fenomen ce se produce cel mai des în Câmpia Munteniei, în Dobrogea şi în estul Moldovei; ceaţă persistentă, mai ales în zonele de câmpie şi în depresiuni şi mai rar, lapoviţă şi ploaie.

O influenţă deosebită asupra României încep să aibă din această lună dorsala anticiclonului est-european, care se extinde deasupra sud-estului Europei şi, într-o oarecare măsură, ciclonii mediteraneeni.

Temperatura aerului marchează o scădere, în medie, cu 4 – 6 ºC, faţă de ultima lună de toamnă.

Din datele înregistrate în perioada 1961-2021 la stațiile meteorologice din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie se constată că în luna decembrie, valori pozitive ale temperaturii se înregistreză pe suprafețe extinse din sudul și vestul țării precum și din Dobrogea astfel: cele mai mari valori, de peste 2 ºC, sunt specifice litoralului și Depresiunii Oraviţa, iar cele cuprinse între 0 și 2 ºC caracterizează Dobrogea, cea mai mare parte a Câmpiei Române, Lunca Dunării şi dealurile și câmpiile din vestul țării.

Valori negative, cuprinse în intervalul -4 … 0 ºC, se regăsesc în Moldova, Transilvania, Maramureș și în Dealurile Subcarpatice. Temperatura medie scade la circa -6 … -4 ºC în cea mai mare parte a zonei montane și în depresiunile intramontane.

În zonele montane înalte, mediile de temperatură a aerului ating valori de -8 … -6 ºC, cu extindere mare în Carpații Orientali, dar și în cei Meridionali, iar la altitudinile cele mai mari, aceasta coboară sub -8 ºC.

Advecțiile de aer rece continental polar sau arctic determină ca adesea nopţile să fie deosebit de geroase. De altfel, temperaturile minime absolute ale acestei luni au coborât frecvent sub -20 ºC, de exemplu în anii: 2002, 1998, 1996, 1948, 1927,1902 etc. În topul anilor cu cele mai reci luni decembrie se află: 1962, 1963, 1977, 1991, 1998, 2001, 2002 etc.

Temperatura minimă absolută a lunii decembrie, din România, este -34,5 ºC, înregistrată la Întorsura Buzăului, în data de 25 decembrie 1998.

La Bucureşti, minima absolută este de -26,4 ºC, înregistrată în 22 decembrie 1927, la Bucureşti-Filaret.

La staţiile meteorologice Bucureşti-Băneasa şi Bucureşti Afumaţi, temperatura minimă absolută a acestei luni este -25,6 ºC, respectiv -21,5 ºC, ambele înregistrate în 26 decembrie 2002.

Inclusiv în luna decembrie, dar mai rar, se produc advecții de aer tropical în zona României, ce determină creșteri semnificative ale valorilor termice. În astfel de condiţii sinoptice se pot înregistra temperaturi maxime ridicate, neobişnuite pentru această lună, peste 15-20 ºC, aşa cum s-a întâmplat în anii 1989, 1985, 1960, 1957, 1903 etc. În topul anilor cu cele mai calde luni decembrie se regăsesc: 1979, 1982, 2015, 2019, 2020 etc.

Temperatura maximă absolută a lunii decembrie în România este 23,4 ºC şi a fost înregistrată la Câmpina, în data de 5 decembrie 1985.

La Bucureşti, maxima absolută este de 20,8 ºC, înregistrată la staţia meteorologică Bucureşti-Filaret, în data de 3 decembrie 1903. La Bucureşti-Băneasa şi BucureştiAfumaţi, temperatura maximă absolută a acestei luni este 18,4 ºC (9 decembrie 1960 şi 18 decembrie 1989), respectiv 18,8 ºC (9 decembrie 1960).

Regimul precipitaţiilor este caracterizat de cantități medii lunare mai ridicate în partea vestică a țării, ca urmare a advecțiilor de aer umed dinspre Marea Mediterană și mai scăzute, în medie cu 10 – 20 mm, în cea estică.

Din datele înregistrate în perioada 1961-2021 la stațiile meteorologice din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie se constată că în luna decembrie, cele mai mici valori, sub 30 mm, caracterizează cea mai mare parte a Podișului Moldovei, Podișul Târnavelor, precum și Depresiunea Brașovului și parțial Delta Dunării. În estul și sudul Câmpiei Române, în sudul Moldovei, în Dobrogea și pe areale extinse din Podișul Transilvaniei precipitaţiile ating 30 – 40 mm, iar pe măsură ce înaintăm spre vest, cantitățile de precipitaţii cresc în medie la 40 – 50 mm în vestul și centrul Câmpiei Române și în Câmpia de Vest. Valori ale cantității de precipitaţii medie multianuală de peste 50 mm se regăsesc în Carpații Occidentali, nordul Carpaților Orientali și vestul Carpaților Meridionali unde, pe areale restrânse, acestea pot depăși chiar 75 mm.

Cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii din luna decembrie, înregistrată la staţiile meteorologice din România, este de 349,5 mm, la Stâna de Vale, în anul 2021.

La Bucureşti, maxima absolută lunară de precipitaţii este de 184,6 mm, înregistrată la Bucureşti-Filaret, în anul 1969 (tabelul 2). La staţiile meteorologice Bucureşti-Afumaţi şi Bucureşti-Băneasa, maxima absolută a cantităţii lunare de precipitaţii din decembrie, s-a înregistrat tot în anul 1969 şi are valoarea de 179,2 mm şi respectiv, 171,2 mm. În topul anilor cu cele mai ploioase luni decembrie se află: 1969, 1981, 2010, 2014, 2021 etc., iar în topul anilor cu cele mai secetoase luni decembrie se regăsesc: 1972, 1975, 2013, 2015, 2016 etc.

Cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii căzută în 24 de ore, din decembrie, înregistrată la staţiile meteorologice din România, este de 137,6 mm, la Stâna de Vale, în data de 24 decembrie 1995.

La Bucureşti, cantitatea maximă absolută de precipitaţii căzută în 24 de ore este de 58,6 mm, înregistrată în 3 decembrie 1911, la Bucureşti-Filaret. La stațiile meteorologice București-Afumați și București-Băneasa, maxima absolută a cantităţii lunare de precipitaţii căzută în 24 de ore, din decembrie, este 39,7 mm (4 decembrie 2010), respectiv 39,5 mm (7 decembrie 1990).

Sursa: Mediafax

Trimite articolul

X
Taguri:
anm ,
Decembrie ,
romania ,
temperaturi
0 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

    Cele mai citite știri

    1
    Încă un arădean fericit: a câştigat o sumă mare la Loto
    2
    Tată şi fiu din Arad, judecaţi pentru un „tun” de 3,2 milioane
    3
    Povestea tristă a tatălui și fiului găsiți morți în pat, la Almaș
    4
    Video Angajații DSP Arad: “Ne este frică să mai venim la lucru. Ne gândim la ce e mai rău”
    5
    Teodora Ciunta, doar o escroacă
    6
    Ofertă de muncă în sistemul bugetar: 12 posturi în primele 10 zile din 2023
    7
    Cine mai pleacă și cine mai vine la UTA?
    8
    Categoriile de angajați care vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu jumătate din anii lucrați, începând cu 1 ianuarie
    9
    Povestea unui polițist controversat din Chișineu-Criș
    10
    Reportaj cu ochii în lacrimi. Palatul Földes Kelemen şi-a vândut sufletul

    România

    Ordinul de ministru privind organizarea simulării la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat, publicat în Monitorul Oficial
    Ordinul ministrului Educaţiei privind organizarea simulării la Evaluarea Naţională pentru absolvenţii clasei a VIII-a şi a celei de Bacalaureat în anul şcolar 2022-2023 a fost publicat, miercuri, în Monitorul Oficial.

    Local

    Se pregătesc marile șantiere din municipiu
    Aradul își pregătește șantierele pentru a demara o serie de lucrări care au obținut finanțări.

    UT Arad

    UTA, „fugărită” de pe terenul de la ICRTI
    Vremea potrivnică fotbalului l-a împins pe Laszlo Balint să antreneze echipa pe „Motorul”.

    Local

    Se vinde Hanul de la Răscruce!
    Aproape 3 milioane de euro cer proprietarii Hanului de la Răscruce pentru hotelul de pe DN 7.

    ARADON Sport local

    Viitorul schimbă liniile în Liga 4

    ARADON opinii

    Poveste din DSP: „Și-o să-ți facă toți ai mei, rând pe rând, electroșocuri”
    La Arad, însă, electroșocurile nu se fac după blocurile gri, ca în celebra piesă a celor de la BUG Mafia. Nu, la noi e mai central, așa, în sensul giratoriu de la Intim, și ca să fim peste toți și toate, chiar în incinta unei instituții publice. Și purtătorul de electroșocuri și spray paralizant nu e vreun cetățean nemulțumit de serviciile oferite de funcționarii instituției. Nu, mânuitorul de obiecte mai mult sau mai puțin periculoase este chiar directorul economic al instituției, plătit pe bani mulți, ca să se dea în stambă la locul de muncă.

    România

    Poliția a deschis dosar penal pentru înșelăciune după avalanșa de la Cabana Capra. Turiștii ar fi folosit un drum închis pentru a ajunge la cabană
    Polițiștii au deschis un dosar penal pentru înșelăciune după ce mai mulți turiști au rămas blocați sâmbătă seara la Cabana Capra din Munții Făgăraș, în urma unei avalanșe. 1

    Local

    Dani Bănăţeanu se disculpă: „nu am dat bani”
    ARAD. În urma apariţiei materialului „Lăutarul Dani Bănăţeanu, unul dintre cei care au dat bani pentru funcţii”, cântăreţul a reacţionat şi spune că el nu a dat bani.

    Advertorial

    ADVERTORIAL
    România trebuie să accelereze sprijinul oferit Republicii Moldova în parcursul său european
    Al șaptelea Consiliu de Asociere UE - Republica Moldova are loc astăzi la Bruxelles, fiind primul de la acordarea statutului de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană, în vara anului trecut.  1
    • Aradon.ro
      • Redactia
      • Politica de confidentialitate
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Regulament postare și moderare comentarii
    • Știri
      • Știrile județului Arad
      • Știri internaționale
      • Știri naționale
      • Celebrity/Lifestyle
    • Sport
      • UT Arad
      • Sport Local
      • Știri sportive

    aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.