aradon.ro Web analytics

ARADON

ARADON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Arad
    • Evenimente
    • Comentariul zilei
    • Stiri internaţionale
    • Stiri naţionale
    • Celebritati/Lifestyle
    • Download
  • Video
  • Sport
    • UTA
    • Sport local
    • Ştiri sportive
  • Party
  • Angajari
  • Aplicatii mobile
Select Page

ARADON
România
Evaluare Națională 2021. Ghid pentru elevi, noutăți și informații despre desfășurarea examenului

Evaluare Națională 2021. Ghid pentru elevi, noutăți și informații despre desfășurarea examenului

la 21 June 2021 12:43

Evaluare Națională 2021. Ghid pentru elevi, noutăți și informații despre desfășurarea examenului

21 June 2021 12:43
A mai rămas o zi până când elevii claselor a VIII-a vor susține examenul de Evaluare Națională. Acesta începe marți cu proba la limba și literatura română. Există și noutăți, iar pentru elevi a fost publicat un ghid cu toate informațiile necesare despre redactarea subiectelor și desfășurarea examenului.
A mai rămas o zi până când elevii claselor a VIII-a vor susține examenul de Evaluare Națională. Acesta începe marți cu proba la limba și literatura română. Există și noutăți, iar pentru elevi a fost publicat un ghid cu toate informațiile necesare despre redactarea subiectelor și desfășurarea examenului.

Trimite articolul

X

Ministerul Educaţiei a publicat un ghid destinat elevilor care vor susține Evaluarea Națională 2021, cu informații despre desfășurarea examenului în această sesiune, relatează TION.RO.

Ghidul conține informații utile despre condițiile de examen (detalii de natură organizatorică și sanitară) și despre desfășurarea propriu-zisă a probelor scrise. De asemenea, sunt incluse informații despre modalitatea de evaluare a lucrărilor, dar și sfaturi privind organizarea timpului de lucru pe durata celor 120 de minute rezervate fiecărei probe.

O premieră la examenul de Evaluare Națională 2021 este formatul testului – absolvenții clasei a VIII-a vor avea de rezolvat subiecte inspirate de testele PISA care constau într-o broșură de 10 pagini cu subiecte care trebuie rezolvate și completate pe loc.

Accesul în școală și principalele măsuri anti-COVID luate

Accesul în unitatea de învățământ se face prin circuite marcate cu benzi colorate, iar accesul elevilor va fi asigurat de persoane desemnate de conducerea școlii sau de comisia de examen. În acest an s-a renunțat la triajul epidemiologic, iar la intrare, după dezinfectarea mâinilor și primirea unei măști, candidații vor fi îndrumați direct în sălile de examen.

În sălile de clasă în care se desfășoară probele, locurile se stabilesc astfel încât să existe între candidați o distanță de 1 metru unul față de celălalt, pe rânduri și între rânduri. În timpul desfășurării probei, elevii poartă mască. Rămâne interzis schimbul de obiecte personale, iar centrele de examen vor beneficia de asistență medicală.

Este permis accesul în sala de examen cu obiecte personale?

Se interzice candidaților să intre în sală cu orice tip de materiale ajutătoare (manuale, dicționare, notițe) sau cu telefoane mobile și cu orice instrument electronic de calcul.

Excepție fac candidații diagnosticați cu diabet și care au primit aprobarea Comisiei Naționale de Organizare a Evaluării Naționale pentru monitorizarea valorilor glicemiei pe durata examenului au acces în sala de examen cu telefonul mobil, glucometru/pompă de insulină, dacă nu există un alt sistem de monitorizare a nivelului glicemic.

Când începe și cât durează examenul?

Accesul candidaților în săli este permis începând de la ora 8 până la ora 8.30. Examenul va începe la ora 9. Timpul de redactare a subiectelor este de 120 de minute și se calculează după completarea casetei de identificare. Elevii vor avea 15 minute să își completeze datele și abia apoi începe să curgă cronometrul pentru cele 120 de minute. Aceasta este o noutate la Evaluarea Națională 2021.

Reguli noi la redactarea examenelor

Pentru proba de la Matematică, elevii pot să utilizeze instrumente de desen. Se interzice folosirea, în timpul probelor, a mijloacelor de calcul. Se folosesc numai colile distribuite de asistenți. La proba de Limba română şi/sau maternă, un răspuns completat în căsuţa de răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuţă şi scrierea în dreapta căsuţei a literei asociate răspunsului considerat corect. Tot aici, un răspuns care constă în marcarea cu X a unei opţiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X şi marcarea cu X a răspunsului considerat corect. Sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră, iar în cazul itemilor care vizează sintaxa frazei nu se consideră semn particular delimitarea propozițiilor în frază.

La proba de Matematică, un răspuns de la subiectul I sau de la subiectul al II-lea poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală şi încercuirea altui răspuns considerat corect. La figurile de la Matematică sunt permise marcajele pe figură şi completarea figurilor cu creion negru sau stilou/pix de culoare albastră. Este permisă realizarea unor figuri geometrice (cu creion negru sau stilou/pix de culoare albastră) în spaţiul pus la dispoziție pentru rezolvarea problemelor.

Sfaturi pentru elevi în ziua examenului

  • Asigură-te că ai la tine: actul de identitate, stilou/pix de culoare albastră, creion, gumă de șters, riglă, apă, șervețele!
  • Când primești broșura, citește subiectele pentru a te familiariza cu ele, apoi citește din nou, în întregime, toate subiectele și folosește cel puțin 5 minute pentru a te obișnui cu cerințele!
  • Identifică tipul de cerințe specific fiecărui subiect și concentrează-te să înțelegi cerința fiecărui subiect. Alege să începi cu subiectul pe care îl stăpânești cel mai bine și fă-i acestuia, în minte sau pe ciornă, un plan schematic de rezolvare!
  • Repartizează pe ciornă timpul pentru fiecare subiect. Urmărește să te încadrezi în timpul pe care ți l-ai propus, păstrând o rezervă de timp pentru a citi și a corecta la final, dacă este cazul!
  • În situația în care constați că există riscul de a depăși durata de timp alocată subiectului la care lucrezi, este preferabil să închei fraza și să continui cu alt subiect!
  • Rezervă-ți 10-15 minute la final pentru citirea și verificarea întregii lucrări!

Absolvenții învățământului gimnazial care au fost în izolare/carantină sau care din alte motive, justificate cu certificat medical, nu pot finaliza/participa la probele evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a pot susţine probele examenului în etapa specială. Potrivit ghidului Ministerului Educației, dacă aceştia au participat la una sau mai multe probe de examen, dar nu au putut finaliza examenul, li se recunosc probele desfăşurate în perioada 22-25 iunie 2021.

Calendarul examenului de Evaluare Naţională 2021
22 iunie 2021 Limba şi literatura română – probă scrisă
24 iunie 2021 – Matematica – probă scrisă
25 iunie 2021 – Limba şi literatura maternă – probă scrisă
29 iunie 2021 (până la ora 14) – Afişarea rezultatelor înaintea contestaţiilor
29 iunie 2021 (ora 16 – ora 19) – 30 iunie 2021 (ora 8 – ora 12) – Depunerea contestaţiilor
30 iunie – 4 iulie 2021 – Soluţionarea contestaţiilor
4 iulie – Afişarea rezultatelor finale

Etapa specială a examenului de Evaluare Naţională 2021
28 iunie – 2 iulie – Înscrierea la evaluarea naţională
5 iulie – Limba şi literatura română – probă scrisă
6 iulie – Matematica – probă scrisă
7 iulie – Limba şi literatura maternă – probă scrisă
9 iulie -(până la ora 12) – Afişarea rezultatelor înaintea contestaţiilor
9 iulie (ora 14- ora 20 – Depunerea contestaţiilor
10 – 11 iulie – Soluţionarea contestaţiilor
12 iulie – Afişarea rezultatelor finale după soluţionarea contestaţiilor (după ora 12)

Sursa: TION.RO

Trimite articolul

X
Taguri:
desfasurare ,
evaluare ,
ghid ,
nationala ,
orar ,
ore ,
organizare ,
probe
0 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

    Cele mai citite știri

    1
    Încă un arădean fericit: a câştigat o sumă mare la Loto
    2
    Teodora Ciunta, doar o escroacă
    3
    Prinţul Harry şi Meghan către Regele Charles al-III-lea, după ce acesta le-a retras dreptul de a locui la Frogmore Cottage: „Nu-ţi veţi mai vedea niciodată nepoţii”
    4
    O sebișeancă de 41 de ani și-a pus capăt zilelor
    5
    UPDATE. Ionuț Mureșan, asistentul care deținea o firmă de îngrijiri la domiciliu, s-a sinucis
    6
    Video Angajații DSP Arad: “Ne este frică să mai venim la lucru. Ne gândim la ce e mai rău”
    7
    VIDEO | Cum s-a petrecut accidentul de la Nădlac
    8
    Povestea lui Ionuţ Mureşan: de la fericire debordantă la tragedie fără margini
    9
    Video. Accident cu 37 de mașini, pe principala autostradă a Ungariei. 19 mașini au ars
    10
    Poveste din DSP: „Și-o să-ți facă toți ai mei, rând pe rând, electroșocuri”

    România

    Propunere: tarifele RCA să înghețe, iar limitarea comisioanelor brokerilor să fie la maxim 8% pe o perioadă de 6 luni
    Măsura este necesară pentru stabilitatea pieței ca urmare a recentei ieșiri de pe piață a celui mai mare asigurător în domeniu.

    România

    Comanda Batalionului Mixt, preluată de români
    La 25 de ani de la înfiinţarea Batalionului Mixt Româno-Ungar de Menținere a Păcii, lt.col. Gheorghe Cristian Țecu a preluat comanda structurii militare din Cetate.

    Local

    Terenul de sport de la „Moise Nicoară” şi-a deschis porţile
    Constructorul a fost convocat, miercuri, la faţa locului, dar recepţia lucrărilor a fost amânată. Bibarţ: „Uşa de acces pe teren va rămâne deschisă”.

    Mapamond

    Doi deţinuţi au evadat din închisoare după ce au săpat un tunel cu o periuţă de dinţi. Au fost prinși la clătite
    Doi deţinuţi au evadat dintr-o închisoare din localitatea Newport News, din statul american Virginia, după ce au săpat un tunel cu o periuţă de dinţi modificată, au anunţat marţi autorităţile din oraş, citate de EFE.

    Local

    Gheorghe Seculici: „Săgeata Albastră revine pe linii!”
    3

    Local

    POLITIC. Dorian Curcanu: „Proiect USR împotriva ambroziei”
    Consilierul local USR, Dorian Curcanu, prezintă proiectul național inițiat de USR împotriva ambroziei.

    Local

    Tineri din Berechiu, reținuți pentru că au aruncat cuie pe drumul judeţean
    Trei tineri din satul Berechiu, comuna Apateu, au fost reținuți de polițiști, fiind acuzați de distrugerea mai multor mașini. 1

    România

    VIDEO
    VIDEO | Bătrân blocat în trafic şi bătut de un tânăr pentru că ar fi circulat cu viteză mică
    Un bătrân de 76 de ani a ajuns la spital după ce a fost bătut în trafic de un tânăr care i-a reproşat că ar fi condus maşina cu viteză prea mică pe un bulevard din municipiul Hunedoara, agresorul fiind reţinut de poliţişti, a informat miercuri Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Hunedoara. 5

    Local

    Dr. Dana Matei: Cum tratăm astmul alergic
    Odată cu debutul primăverii, natura ne oferă un adevărat spectacol floral, care ne va încânta cu parfumuri care de care mai îmbietoare. Totuși pentru unii dinte noi această perioadă poate însemna apariția sau accentuarea simptomelor de astm.
    • Aradon.ro
      • Redactia
      • Politica de confidentialitate
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Regulament postare și moderare comentarii
    • Știri
      • Știrile județului Arad
      • Știri internaționale
      • Știri naționale
      • Celebrity/Lifestyle
    • Sport
      • UT Arad
      • Sport Local
      • Știri sportive

    aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.