aradon.ro Web analytics

ARADON

ARADON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Arad
    • Evenimente
    • Comentariul zilei
    • Stiri internaţionale
    • Stiri naţionale
    • Retrospectiva săptămânii
    • Celebritati/Lifestyle
    • Download
  • Video
  • Sport
    • UTA
    • Sport local
    • Ştiri sportive
  • Party
  • Angajari
Select Page

ARADON
România
Fluctuațiile cursului valutar și ROBOR pot influența direct românii cu credite ipotecare și viitoarele împrumuturi (analiză)

Fluctuațiile cursului valutar și ROBOR pot influența direct românii cu credite ipotecare și viitoarele împrumuturi (analiză)

la 15 May 2025 16:22

Fluctuațiile cursului valutar și ROBOR pot influența direct românii cu credite ipotecare și viitoarele împrumuturi (analiză)

15 May 2025 16:22
Volatilitatea cursului leu/euro și fluctuațiile înregistrate de ROBOR pot avea implicații directe atât asupra românilor care au deja credite ipotecare, cât și asupra celor care mizează pe un împrumut pentru a deveni proprietari sau se află pe ultima sută de metri spre finalizarea unei achiziții imobiliare, susțin consultanții în credite imobiliare, într-o analiză de specialitate, publicată joi.
Volatilitatea cursului leu/euro și fluctuațiile înregistrate de ROBOR pot avea implicații directe atât asupra românilor care au deja credite ipotecare, cât și asupra celor care mizează pe un împrumut pentru a deveni proprietari sau se află pe ultima sută de metri spre finalizarea unei achiziții imobiliare, susțin consultanții în credite imobiliare, într-o analiză de specialitate, publicată joi.

Trimite articolul

X

„Traversăm o perioadă în care piețele taxează puternic o percepție ridicată a riscului economiei noastre. Cu un guvern interimar și tensiuni politice care divizează societatea, din păcate, cei care plătesc prețul în aceste zile sunt chiar cumpărătorii de locuințe. Ei se văd nevoiți fie să aducă bani în plus pentru mult dorita locuință, fie să-și asume un risc așteptând sau să intre în negocieri complexe cu vânzătorii pentru a limita impactul diferențelor de curs valutar. Este cu atât mai dificil cu cât prețurile locuințelor au crescut, de la an la an, cu 15%”, a explicat Dan Niculae, managing director Imobiliare.ro Finance, într-un comunicat de presă transmis AGERPRES.

Potrivit specialiștilor, o primă consecință a creșterii cursului de schimb este afectarea pieței de creditare și tranzacțiilor imobiliare.

„Cursul valutar oficial continuă să se mențină peste pragul de 5 lei/euro, fapt ce influențează deja tranzacțiile imobiliare. Primele efecte pot fi văzute deja în piață. Cei mai mulți dintre români se apropie, în momentul în care vor să acceseze un împrumut, de nivelul maxim al gradului de îndatorare permis – de 40%, respectiv de 45% din venituri în cazul primei locuințe. În această situație, banca nu poate să acopere diferența de curs prin credit. Astfel, aceste persoane sunt nevoite să vină cu mai mulți bani de acasă pentru a finaliza tranzacțiile, deci un efect al creșterii cursului leu/euro este majorarea avansului. În momentul de față, mulți dintre cei care își doresc să devină proprietari și apelează la credite ipotecare pentru a încheia tranzacții imobiliare achită un avans mediu de circa 18%”, se menționează în analiză.

Alte consecințe ale creșterii cursului valutar, conform experților, apar în cazul locuințelor noi scoase în piață cu prețuri aflate spre limita superioară a pragului sub care cumpărătorii beneficiază de TVA redusă. Astfel, o creștere a cursului se traduce în diferențe care pot fi, în unele cazuri substanțiale, în prețul final de vânzare. În prezent, în România, la achiziția locuințelor mai ieftine de 600.000 de lei, a căror suprafață utilă nu depășește 120 mp, se achită TVA de 9%, iar în cazul în care acest nivel este depășit, TVA ajunge la 19%.

„Să luăm câteva exemple concrete. Un apartament nou cu 2 camere din Capitală, localizat în cartierul Băneasa, se vinde, potrivit datelor Imobiliare.ro, cu un preț mediu de 141.900 de euro, iar cumpărătorii se așteaptă din start să achite un TVA de 19% la achiziție. Pe 5 mai, o proprietate de acest tip putea fi cumpărată cu o sumă echivalentă cu 706.300 lei. Astăzi, costă 724.200 lei, deci s-a scumpit în doar câteva zile cu aproximativ 18.000 de lei. O locuință similară aflată într-un bloc în construcție dintr-una dintre cele mai căutate zone din Cluj-Napoca, Mărăști, se vinde cu 120.000 euro. Săptămâna trecută, prețul solicitat era echivalent cu 597.300 de lei. Viitorul cumpărător urma să plătească un TVA 9% din prețul de achiziție. Prețul depășește, la ora actuală, 600.000 de lei motiv pentru care costurile cumpărătorului cresc nu doar pe fondul cursului, ci și în contextul în care proprietatea se încadrează acum la un TVA de 19%. Ajunși într-o astfel de situație vor exista cumpărători care pot renunța la tranzacții pentru că fie nu își permit, fie nu doresc să acopere diferența de bani venită pe fondul TVA mai mare sau cursului în creștere”, notează sursa citată.

Conform datelor centralizate în Indicele Imobiliare.ro, apartamentele sunt scoase la vânzare, la nivel național, cu un preț mediu de 1.842 euro/mp util, cu 6% mai scumpe decât în ianuarie. În plus, cumpărătorii plătesc cu 15% mai mult acum pentru o locuință decât în urmă cu un an.

În ceea ce privește evoluția din ultima perioadă a ROBOR, aceasta este legată, în cea mai mare parte, de nivelul de lichiditate existent în piață și influențează, în special, împrumuturile acordate companiilor, sunt de părere experții în imobiliare.

„Impactul său asupra românilor cu credite ipotecare este unul limitat, în contextul în care indicele a fost înlocuit din 2019 de IRCC (Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor). Le recomandăm celor care nu au luat încă decizia de a trece la IRCC să ia în considerare un astfel de pas, având în vedere faptul că acesta le poate oferi o mai mare predictibilitate, dar și un cost mai mic”, se precizează în comunicat.

Pe de altă parte, IRCC nu depinde la fel de mult de fluctuațiile sale zilnice, ci este aplicabil pe un interval de trei luni, cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință. În acest sens, indicele se va menține la 5,55% până la 30 septembrie 2025, estimează specialiștii Imobiliare.ro Finance.

Sursa: AGERPRES

Trimite articolul

X
Taguri:
credite ipotecare ,
Fluctuațiile cursului valutar ,
pot influența direct ,
Robor ,
romania ,
viitoarele împrumuturi
0 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

    Cele mai citite știri

    1
    Se închide supermarketul Remarkt (Real). 122 de angajați sunt vizați de concedierea colectivă
    2
    UPDATE. Incendiu în curtea și în interiorul Agora Mall
    3
    UPDATE. Accident grav pe DN 79. Trei victime încarcerate, între care doi minori
    4
    Reacția lui Meszar la anunțul demisiei lui Rednic!
    5
    Cât costă întreținerea unui vârstnic la căminul de pe Bodrogului
    6
    Guvernul acordă 800 de lei pensionarilor vulnerabili: Detalii despre noua măsură socială
    7
    VIDEO | Accidentul de pe Calea Aurel Vlaicu, surprins de camerele video
    8
    Blocaj total pe întreg Drumul Expres Arad-Oradea
    9
    Tragedia de la Zimand, provocată de o clipă de neatenție?
    10
    Guvernul renunță la plafonarea facturilor la energie. ANRE: „Sprijinul de stat va merge către consumatorii vulnerabili“

    Ştiri sportive

    Gabriela Ruse s-a calificat în finala turneului de la la 's-Hertogenbosch
    Gabriela Ruse s-a calificat în finala turneului WTA 250 pe iarbă de la 's-Hertogenbosch (Olanda), dotat cu premii totale de 239.212 euro, sâmbătă, după ce a învins-o în penultimul act pe italianca Elisabetta Cocciaretto, cu 2-6, 6-4, 6-3.

    România

    Traian Băsescu, operat de urgență pe cord la Paris
    Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a fost supus recent unei intervenții chirurgicale pe cord la Paris, din cauza unor complicații apărute la stenturile montate anterior.

    UT Arad

    Alin Roman, mijlocașul lui UTA pentru următoarele două sezoane
    Jucătorul de 31 de ani revine după aproape un deceniu la Arad. A mai evoluat pentru formația de pe Mureș în stagiunea 2015-2016.

    România

    Bolojan avertizează: „Deficitul bugetar mare nu mai poate fi susținut”
    1

    Local

    Fără „ochi închiși” când vine vorba de deșeuri
    La Curtici nu se mai fac concesii când vine vorba de protecția mediului și aruncarea deșeurilor. Primarul transmite că vor fi tot mai multe controale.

    Local

    Revedere emoţionantă după 30 de ani
    Prima promoție a Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad s-a reunit pentru aniversarea a trei decenii de la absolvire.

    ARADON Sport local

    Dana Dodean Monteiro - „Fiică a Județului Arad”!
    Cea mai titrată sportivă a Aradului din ultimii 30 de ani s-a retras din activitate şi a fost premiată de Consiliul Judeţean Arad.

    România

    14 iunie – Ziua Mondială a Donatorului de Sânge: un gest simplu care salvează vieți
    Astăzi, 14 iunie, este marcată Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, o inițiativă globală care aduce recunoștință donatorilor voluntari și încurajează populația să contribuie la salvarea de vieți printr-un gest simplu, dar esențial: donarea de sânge.

    Local

    Amenzi de peste 100 de mii de lei aplicate transportatorilor de mărfuri
    • Aradon.ro
      • Redactia
      • Politica de confidentialitate
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Regulament postare și moderare comentarii
    • Știri
      • Știrile județului Arad
      • Știri internaționale
      • Știri naționale
      • Celebrity/Lifestyle
    • Sport
      • UT Arad
      • Sport Local
      • Știri sportive

    Arad Online

    ISSN 3008-2331

    ISSN-L 3008-2331

    aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.