aradon.ro Web analytics

ARADON

ARADON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Arad
    • Evenimente
    • Comentariul zilei
    • Stiri internaţionale
    • Stiri naţionale
    • Retrospectiva săptămânii
    • Celebritati/Lifestyle
    • Download
  • Video
  • Sport
    • UTA
    • Sport local
    • Ştiri sportive
  • Party
  • Angajari
Select Page

ARADON
România
Guvernul a aprobat proiectul de buget pentru acest an

Guvernul a aprobat proiectul de buget pentru acest an

la 1 February 2025 13:19 Reactualizat la: 1 February 2025 14:40
3 Comentarii

Guvernul a aprobat proiectul de buget pentru acest an

Foto: gov.ro
1 February 2025 13:19 Reactualizat la: 1 February 2025 14:40
Guvernul a aprobat sâmbătă proiectul de buget pentru anul în curs, construit pe o creștere economică de 2,5% și un deficit bugetar de 7% din PIB.
Guvernul a aprobat sâmbătă proiectul de buget pentru anul în curs, construit pe o creștere economică de 2,5% și un deficit bugetar de 7% din PIB.

Trimite articolul

X

‘Am adoptat astăzi acest buget la care am lucrat aproape 4 săptămâni. (…) Este un buget cumpătat, care se bazează pe o prognoză prudentă. Este un buget echilibrat, pentru că nu lăsăm pe nimeni în urmă și, pe lângă investiții, avem fonduri suficiente și pentru a plăti salariile și pensiile și ajutoarele sociale care sunt astăzi aprobate de legislația în vigoare. Ne bazăm încă o dată pe un volum record de investiții, iar pe lângă investiții avem fonduri suficiente să plătim salarii și pensii. Prin acest buget punem fundamentele unei noi viziuni prin care să rezolvăm o serie de probleme structurale și să restabilim echilibrul bugetar și să consolidăm creșterea economică. Alocările record de 150 de miliarde de lei pentru investiții reprezintă un motor pentru creșterea economică și reducerea deficitului de la 8,6% la 7%’, a anunțat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, în briefingul care a urmat ședinței de Guvern.

Acesta a declarat că România are bugetul prin care poate asigura plata salariilor și pensiilor la nivelul anului 2024, în condițiile în care acele indexări de la începutul anului au fost amânate, fiind de altfel ‘o performanță’ faptul că acest buget construit pe un deficit de 7% poate acoperi ambele capitole ‘și investițiile, dar și salariile și pensiile’.

‘Aici ajutorul cel mai mare vine din partea apartenenței noastre la Uniunea Europeană și vine din partea Comisiei, prin fondurile europene, care contribuie în mod semnificativ la investițiile care sunt prinse în acest buget. Cel mai important este să păstrăm acest echilibru și în viitor și în cei 7 ani, care sunt practic planul de revenire pe deficitul de 3% să nu abandonăm niciodată ideea de a susține investițiile. În continuare investițiile vor fi de motorul de creștere pentru economie’, a explicat ministrul.

În opinia sa, această traiectorie trebuie, de asemenea, păstrată pentru a gestiona și vulnerabilitățile structurale ale economiei românești, fiind alocate resurse financiare în 2025 pentru sectoarele deficitare din punct de vedere al producției și care contribuie la deficitul de balanță comercială.

‘Venim în continuare cu sprijin pe sectoarele unde trebuie să creștem producția internă astfel încât să închidem aceste deficite gemene, care vin, pe de o parte, din deficitul bugetar, iar pe de altă parte, din deficitul de cont curent’, a mai spus el.

Potrivit sursei citate, creșterea accelerată a datoriei publice intră pe un trend descrescător ca suma absolută începând cu 2025, dar efectele anilor anteriori se vor resimți pe partea de cheltuieli cu dobânzile în anii următori.

‘România trebuie să producă mai mult, să se împrumute mai puțin. Aceasta este foarte pe scurt concluzia și trebuie să începem să scădem expunerea pe piețele externe și să putem acoperi deficitul bugetar cât mai ieftin. Acest lucru este foarte important și este o provocare pentru orice ministru al finanțelor în prezent și va fi și în viitor’, a adăugat acesta.

Tanczos a subliniat, totodată, că echilibrul bugetar trebuie restabilit și consolidat prin creștere economică, iar primul pas a fost făcut anul acesta, construind bugetul pe trei piloni.

‘În primul rând, un stat mai suplu, un stat care trebuie să își reducă cheltuielile și să respecte cetățenii și agenții economici prin servicii de calitate și cheltuieli mai mici. Nu vrem să frânăm brusc, nu vrem să perturbăm sistemele funcționale, dar treptat vom reduce cheltuielile în toate instituțiile publice, atât la nivel central, cât și la nivel local. Acesta este obiectivul acestui guvern. Cheltuielile de personal ca procent din PIB au început să scadă, începând cu anul 2025, și ajungem la un 8,9% față de 9,3% anul trecut, în condițiile în care am avut și cheltuieli sau majorări salariale în 2024’, a arătat șeful de la Finanțe.

Ministrul a adăugat că, în același timp, trebuie să se reducă treptat și cheltuielile statului ca procent în PIB, iar către investiții trebuie mult mai multă atenție.

‘Am impus o reducere a cheltuielilor de personal cu 5% la ministere, cu excepția câtorva ministere: Sănătate, Educație, Ministerul Apărării și Ministerul de Interne. Am redus nu salariul fiecărui angajat, ci anvelopa de cheltuieli de personal. Cred în această filosofie, cred că fiecare manager de instituție publică este capabil să reducă cheltuielile treptat și să intre pe această filosofie pe acest trend de reducere treptată a poverii cheltuielilor de personal pe bugetul de stat, dar cu menținerea serviciilor pe care trebuie să le ofere fiecare instituție’, a punctat Tanczos Barna.

El a menționat câteva instituții care au reduceri de cheltuieli în bugetul pe 2025, respectiv Camera Deputaților, Senatul, Administrația Prezidențială, precum și ministerele cu creșteri: Ministerul Educației, Ministerul Sănătății, Ministerul Apărării, Ministerul Mediului, Ministerul Transporturilor, dar a dat asigurări că nu vor fi reduse salariile și pensiile.

‘Nu reducem din salarii și din pensii. În ceea ce privește nivelul aprobat anul trecut, și este un lucru foarte important, avem o sumă de 169,5 miliarde de lei pentru cheltuieli de personal, astfel încât salariile să fie plătite, iar pensiile să fie acoperite dintr-o sumă de 182,7 miliarde de lei. Salariul mediu va crește și anul acesta cu 6,1% peste nivelul inflației. Este pachetul prin care implementăm acest principiu de stat mai suplu, treptat, fără a interveni brusc în sistemul public’, a mai Tanczos.

Al doilea pilon pe care e construit bugetul pe 2025 este reprezentat de ‘investițiile masive’, a transmis șeful de la Finanțe.

‘Și aici pot să vă spun că avem un 7,8% procent din PIB pentru investiții în 2025. În primul și în primul rând pentru dezvoltarea și îmbunătățirea infrastructurii la nivel național, infrastructura de transport. Ministerul Transporturilor va avea cu 20% mai mulți bani pentru infrastructură. Ministerul Sănătății, de asemenea, un buget mai mare cu 35%, Ministerul Mediului, o creștere de 51%. Aceste creșteri vin în primul și în primul rând pe baza fondurilor europene care sunt preconizate a fi atrase în anul 2025 de către aceste ministere. (…) Programul Angel Saligny primește de asemenea peste 11 miliarde de lei. Avem asigurată finanțare și pentru creșe, finanțare pentru școli, finanțare pentru infrastructura de învățământ’, a explicat acesta în briefingul de la Palatul Victoria.

Nu în ultimul rând, al treilea pilon important al bugetului pe anul 2025 este crearea unui Fond de solidaritate națională pentru unitățile administrativ-teritoriale, acesta fiind în opinia ministrului ‘o nouă filosofie în ceea ce privește ajutorarea celor care nu-și pot acoperi cheltuielile de funcționare din veniturile proprii’.

În concluzie, Tanczos Barna a menționat că România este în continuare o țară cu economie în plină dezvoltare, chiar dacă trece, temporar, într-o perioadă mai dificilă din punctul de vedere al bugetului și al echilibrului bugetar.

‘România este în continuare o țară cu economie în plină dezvoltare. Avem un plan de 7 ani de reducere a deficitului bugetar. Este o plasă de siguranță pentru România, reducerea nu trebuie să se facă într-un timp foarte scurt, prin cifre foarte mari, iar acest lucru ne dă un răgaz de timp ca să echilibrăm aceste lucruri într-un timp relativ mai lung. Și prin bugetul pe 2025 putem astfel asigura o sustenabilitate, putem asigura plata drepturilor câștigate și putem asigura finanțarea investițiilor’, a arătat acesta.

Ministrul Finanțelor a punctat și faptul că aderarea la spațiul Schengen este un element greu de cuantificat, dar este unul care contribuie semnificativ atât la consolidarea poziției României pe piețele europene, cât și la creșterea economică prognozată.

‘Este o situație fără precedent. Este și motivul pentru care nici analiștii economici nu prea pot estima cu exactitate care o să fie efectul benefic al acestei aderări. Dar cu siguranță, reducerea timpilor de transport, creșterea eficienței, reducerea cheltuielilor, eliminarea timpilor de așteptare vor contribui semnificativ la creșterea economică și la consolidarea poziției României în spațiul european’, a punctat șeful de la Finanțe.

În ceea ce privește perspectiva de aderare a României la OCDE, oficialul MF a transmis că este pentru țara noastră ‘o ocazie extraordinară de a-și credibiliza economia și perspectivele’.

‘OCDE este practic clubul de elită a țărilor cu economii solide și Guvernul face pași importanți. Ne ținem de calendarul stabilit cu OCDE pentru a ne încadra în toate criteriile impuse și pentru a accede în această organizație’, a concluzionat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna.

Sursa: AGERPRES

Trimite articolul

X
Taguri:
buget 2025 ,
buget adoptat ,
deficit bugetar ,
guvern ,
Marcel Ciolacu ,
ministrul finantelor ,
proiect de buget ,
romania ,
Tanczos Barna
3 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  1. Cetatean says:
    February 1, 2025 at 4:09 pm

    Daca ar taia serios din cheltuielile militare, ar fi oxigen pentru buget. este cazul ca sa se mizeze pe terminarea razboiului din Ucraina, deoarece echipa Trump are propuneri cat-de-cat realiste, deci sunt sanse.

    Reply
  2. Leu says:
    February 1, 2025 at 5:22 pm

    Saracu de Marcelutu. Creștere economică cu toate taxele care a pus-o. Trebuie propus la premiul Nobel

    Reply
  3. Adrian says:
    February 1, 2025 at 7:11 pm

    A fost dat Ministerul Finanțelor UDMR/ului ca și capcana , dar cred ca este prima dată după revoluție când se va face treaba acolo și va fi bine ptr România !

    Reply
  4. Cele mai citite știri

    1
    Se închide supermarketul Remarkt (Real). 122 de angajați sunt vizați de concedierea colectivă
    2
    UPDATE. Incendiu în curtea și în interiorul Agora Mall
    3
    UPDATE. Accident grav pe DN 79. Trei victime încarcerate, între care doi minori
    4
    Reacția lui Meszar la anunțul demisiei lui Rednic!
    5
    Cât costă întreținerea unui vârstnic la căminul de pe Bodrogului
    6
    Guvernul acordă 800 de lei pensionarilor vulnerabili: Detalii despre noua măsură socială
    7
    VIDEO | Accidentul de pe Calea Aurel Vlaicu, surprins de camerele video
    8
    Blocaj total pe întreg Drumul Expres Arad-Oradea
    9
    Tragedia de la Zimand, provocată de o clipă de neatenție?
    10
    Guvernul renunță la plafonarea facturilor la energie. ANRE: „Sprijinul de stat va merge către consumatorii vulnerabili“

    România

    Un IFN care a cerut o dobândă anuală de 470% la un credit, sancționat de Judecătoria Oradea
    Când semnați un contract de împrumut, nu vă grăbiți și citiți cu atenție toate condițiile! E o regulă pe care un orădean a făcut marea greșeală să nu o respecte, iar apoi s-a trezit în situația de a fi pus să plătească 16.300 de lei pentru un credit de 1.500 de lei, luat pe termen de cinci ani de la un IFN.

    Mapamond

    Israel: Al patrulea val de rachete lansate de Iran
    Iranul a lansat un al patrulea val de rachete împotriva Israelului sâmbătă dimineață devreme, declanșând sirenele de alarmă aeriană în mai multe zone ale țării, au raportat Forțele de apărare israeliene, citate de EFE.

    România

    Ambasada României la Londra: Întâlniri cu autoritățile din Irlanda de Nord privind stoparea violențelor
    Un diplomat român de la Consulatul General al României la Edinburgh s-a deplasat la Ballymena, unde a avut întâlniri cu reprezentanți ai autorităților locale din Mid and East Antrim, în contextul violențelor care au avut loc în ultimele zile în Irlanda de Nord, informează, vineri, Ambasada României la Londra.

    Local

    Ședință comună CJA – CLM: Maternul, Municipalul și linia de tramvai Arad – Ghioroc, pe lista discuțiilor
    Consilierii locali și județeni, dar și europarlamentarul Falcă și o parte dintre parlamentarii arădeni, au participat la o ședință comună, discutând despre cele mai importante obiective din Arad.

    Local

    Incendiu la Călugăreni: a ars un autoturism
    Cel mai probabil din cauza unui scurt circuit, un autoturism a luat foc azi dimineață într-un garaj din Călugăreni.

    UT Arad

    Joc școală fără gol între UTA și CSM Lugoj
    Mihalcea a experimentat în jocul școală cu echipa care pregătește barajul de promovare în Liga 3. 2

    România

    Ilie Bolojan: Vor fi luate măsuri de corecţie a deficitului. Majoritatea sunt nepopulare, dar necesare
    Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a declarat vineri că vor fi luate măsuri de corecţie pentru reducerea deficitului bugetar care majoritatea sunt nepopulare, dar necesare şi şi-a exprimat speranţa că săptămâna viitoare discuţiile între partide se vor finaliza. 1

    România

    Fritz este noul președinte al USR. „Misiunea mea este să ne reconectăm cu alegătorii”
    Dominic Fritz, primarul Timișoarei, a fost ales președinte al USR încă din primul tur al alegerilor interne, după ce tot acesta a ocupat interimar postul după demisia Elenei Lasconi. Fritz spune că va rămâne primar și, drept urmare, că „poate că vine timpul ca România să fie condusă nu doar din București”. 1

    Local

    Un nou record: 14 parohii vacante în Arad
    Dintre acestea, 7 sunt în Protopopiatul Lipova, 5 în Protopopiatul Sebiș și 2 în Protopopiatul Ineu. 1
    • Aradon.ro
      • Redactia
      • Politica de confidentialitate
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Regulament postare și moderare comentarii
    • Știri
      • Știrile județului Arad
      • Știri internaționale
      • Știri naționale
      • Celebrity/Lifestyle
    • Sport
      • UT Arad
      • Sport Local
      • Știri sportive

    Arad Online

    ISSN 3008-2331

    ISSN-L 3008-2331

    aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.