De ceva vreme m-am îndrăgosit de rolul de „povestitor”. Al locurilor pe unde paşii mă poartă. Fie prin ţara mea, fie prin lumea largă. Aşa a încolţit în mine ideea de a mă „înrola” într-un grup de prieteni, format la iniţiativa lui Călin Bobora, şi de a descoperi România. Cu minunile ei. Aşa că, atunci când am primit invitaţia de la #PrinHD am decis să pornesc „La pas prin ţara mea”.
Râuşor, un loc de poveste
Adunarea s-a dat în staţiunea Râuşor, în Retezat, la Pensiunea Clif Alpin, acolo unde Bill Moldovan a reuşit să ridice standardele turismului românesc la cote înalte. Semn că se poate. De fapt, aici, imediat după Recvoluţie au început să apară pensiunile ca ciupercile după ploaie, iar astăzi, Râuşor, are o ofertă diversificată. Fără îndoială, „piesa de rezistenţă” a staţiunii sunt pârtiile de schi.
Dar până să ajungeți la Râușor, treceţi prin Suseni, acolo unde ați putea vizita mănăstirea Colț și Cetatea Colț, pe care Jules Verne avea s-o facă faimoasă prin romanul său „Castelul din Carpați”.
Prietenii de la Chateau Cristi au avut grijă de noi, vinurile stingând „focul lăuntric” după mesele copioase servite pe tărămuri hunedorene.
Şi-acum să vă împărtăşesc câteva trăiri #PrinHD, trecând printr-o colonie romană, o cetate, un conac restaurat, o biserică unicat în ţara noastră și o stațiune de ski.
Orașul Antic Sarmizegetusa
Cine nu ştie oare că Ulpia Traiana Sarmizegetusa este capitala coloniei romane în Dacia ? Aflată în comuna ce îi poarta azi numele: Sarmizegetusa. A fost construită după ce Dacia a fost cucerită de romani, iar așezământul se întindea pe o suprafață de 130 de hectare și cuprindea o multitudine de clădiri administrative: forum, amfiteatru, școala de gladiatori, ateliere de sticlărie, băi termale și 7 temple închinate unor zei. Astăzi mai pot fi observate doar fundațiile acestor clădiri, ce beneficiază în această perioadă de o serie de lucrări de escavare, restaurare și păstrare a ruinelor, devenind o atracție pentru pasionații de istorie. Panourile informative, amplasate peste tot, te poartă în trecut şi îţi oferă o lecţie de istorie cum niciun manual nu o poate reda.
Cetatea Mălăieşti
Un ansamblu de monumente istorice, Cetatea Mălăieşti este un alt obiectiv turistic ce trebuie vizitat dacă paşii te duc în Hunedoara. Se află situată în satul cu același nume, Mălăieşti, comuna Sălașu de Sus. A fost ridicată spre sfârșitul secolului al XIV-lea de familia Sărăcin. La început s-a construit doar un donjon, la care i s-au adăugat ulterior ziduri de apărare, o clopotniță și alte trei turnuri de apărare. Abandonată în secolul al XVII-lea, Cetatea Mălăieşti a fost restaurată cu fonduri europene, în interior găsindu-se armuri, scuturi, arme și blazoane, doar termopanul de la ultimul nivel fiind ca „nuca-n perete” într-un astfel de loc încărcat de istorie.
Biserica Sfântul Ierarh Nicolae
În satul Densuş am descoperit una din cele mai vechi biserici din România: Biserica Sfântul Ierarh Nicolae. Conform scrierilor vremii, datează de prin secolele XII-XIII şi a fost ridicată pe ruinele unei construcții din secolul al IV-lea, folosindu-se pietre din Ulpia Traiana Sarmizegetusa. De-a lungul timpului, lăcașul de cult a servit cultului creștin-ortodox, protestant și greco-catolic. Pictura murală din interiorul acesteia datează din secolul al XV-lea, motiv pentru care a fost propusă pentru a intra în patrimoniul UNESCO.
Conacul Karaba
Povestea conacului Karaba din Densuş, ridicat undeva prin secolul al XVII-lea, este una impresionantă. Cu atât mai mult cu cât ne-a fost relatată de cel care este „vinovat” de restaurarea lui: Mihai Bălan. La un pahar de ţuică de pere am aflat, pe scurt, povestea Conacului Karaba, unul ce curând va intra în circuitul turistic.
După vreo 18 ani petrecuţi prin Danemarca, hunedoreanul Mihai Bălan s-a întors acasă în 2013 şi, îndrăgostit la prima vedere de conacul aflat în paragină, a decis să-şi investească agoniseala de-o viaţă aici. Ce a ieşit din mâinile lui şi a meşterilor pe care i-a ales să lucreze la restaurarea Conacului Karaba, vă lăsăm plăcerea să descoperiţi atunci când paşii vă vor duce prin Hunedoara.
Stațiunea Râușor
După atâtea „lecţii de istorie”, câteva ore sau zile de relaxare le puteţi petrece în staţiunea Râuşor, unde veţi fi impresionaţi de peisajele spectaculoase ale Munţilor Retezat.
Înfiinţată în urmă cu peste patru decenii, staţiunea numără astăzi peste 100 de cabane private, vile sau pensiuni, dar şi singura pârtie de schi din Masivul Retezat. Staţiunea Râuşor este aidoma unui vis de iarnă pentru schiori, iar vara un punct de plecare spre împătimiţii de drumeţii care caută verdele brazilor, aerul alpin, dar și bucuria întâlnirii cu albastrul răurilor de munte și al lacurilor glaciare, care fac din Retezat un paradis al recordurilor și frumuseții.
Îmi doresc să revin „La pas prin ţara mea” pe meleaguri hunedorene. Ori de câte ori voi avea ocazia.
#PrinHD a fost un eveniment organizat de Călin Bobora și a avut Pensiunea Clif Aplin Râușor ca sponsor principal. De asemenea, ne-au fost alături T&O Prodcom, cei de la cramele Chateau Cristi cu vinurile lor excepționale, cei de la Botique Kastel Hunedoara și, nu în ultimul rând, Mobyl Taxi, partenerii noștri în această aventură.
Citiți principiile noastre de moderare aici!