aradon.ro Web analyticsPatriarhul Daniel, către Anisie: Lipsa evaluării elevilor la ora de Religie - afront adus acestei discipline

Patriarhul Daniel, către Anisie: Lipsa evaluării elevilor la ora de Religie - afront adus acestei discipline

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a trimis ministrului Educaţiei, Monica Anisie, o scrisoare în care reafirmă importanţa orei de Religie în planurile-cadru pentru ciclurile primar, gimnazial şi liceal şi subliniază că lipsa evaluării elevilor sau alternativele la notă constituie "un afront" adus statutului acesteia ca disciplină şcolară.
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a trimis ministrului Educaţiei, Monica Anisie, o scrisoare în care reafirmă importanţa orei de Religie în planurile-cadru pentru ciclurile primar, gimnazial şi liceal şi subliniază că lipsa evaluării elevilor sau alternativele la notă constituie "un afront" adus statutului acesteia ca disciplină şcolară.

“Reafirmăm importanţa prezenţei disciplinei şcolare Religie în trunchiul comun, în planurile-cadru pentru învăţământul primar, gimnazial şi liceal. (…) Religia constituie parte integrantă şi definitorie a culturii europene. Fără cunoştinţele referitoare la aceasta nu putem înţelege istoria şi cultura acestui continent. De aceea, în aproape toate ţările europene, Religia se predă în cadrul sistemului de învăţământ public. Valorile oferite de educaţia religioasă sunt reper spiritual esenţial şi liant existenţial între toate cunoştinţele dobândite prin studiul celorlalte discipline şcolare”, afirmă patriarhul, potrivit basilica.ro.

PF Daniel subliniază că “lipsa evaluării elevilor la ora de Religie sau găsirea unor soluţii alternative la notă constituie un afront adus statutului acesteia ca disciplină şcolară”.

“Evaluarea face parte din specificul oricărei materii şcolare; aşadar, este necesară şi la ora de Religie. Lipsa evaluării elevilor la ora de Religie sau găsirea unor soluţii alternative la notă constituie un afront adus statutului acesteia ca disciplină şcolară. Nota funcţionează ca un stimulent al învăţării atât în sens pozitiv (‘învăţ ca să iau o notă mare’), cât şi negativ (‘dacă nu mi se pun note, de ce să mai învăţ?’). Corelat cu acest rol de motivare, nota este apreciată de elevi şi profesori ca un barometru al strădaniei elevilor. Efortul depus de elevi în acumularea de cunoştinţe şi în formarea de atitudini şi conduite moral-religioase se cere răsplătit şi valorizat”, accentuează patriarhul Daniel.

Scrisoarea Patriarhului BOR survine realizării de către grupul de lucru al Ministerului Educaţiei a patru variante de plan-cadru pentru învăţământul gimnazial, varianta 1 propunând ca evaluarea la disciplinele şcolare Educaţie artistică (plastică/muzicală), Religie, Educaţie fizică şi sport să se realizeze în mod diferit de celelalte discipline din trunchiul comun, prin calificative, deoarece aceste materii s-ar baza “pe predispoziţii native, aptitudini, înclinaţii, având un caracter vocaţional explicit’.

“Prin urmare, în conformitate cu prevederile constituţionale, cu Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 şi cu voinţa majorităţii părinţilor elevilor, vă rugăm să asiguraţi prezenţa disciplinei şcolare Religie în trunchiul comun, în noile planuri-cadru pentru învăţământul primar, gimnazial şi liceal, precum şi evaluarea elevilor la această disciplină, pe bază de note, nu prin calificative. Totodată, în acord cu adresa nr. 8.711/08.04.2020 a Ministerului Educaţiei şi Cercetării, vă solicităm ca orice demers major în domeniul educaţiei să se înscrie pe linia tradiţiei pedagogice româneşti, după o largă consultare cu organizaţiile de părinţi şi cultele religioase oficial recunoscute în România”, se mai arată în scrisoarea Patriarhului BOR.

SURSA: AGERPRES

58 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. cetatean roman says:

  WOW ! ! hai ca-i tare chestia asta
  Păi stimate patriarh de ce sa indoctrinam copiii la scoala cu ore de religie? Poate suntem atei poate suntem de alta confesiune etc etc sau nu avem dreptul sa ne alegem singuri cultul respectiv sau chiar sa fim atei? de ce? E ca un fel de ingradire a libertatii de a opta pt un cult sau altul sau de loc,
  stimate domn
  Cine vrea religie citeste biblia merge la biserica la care vrea si gata. Nu cred ca e corect sa se predea obligator religia in scoli. Clar?

  • Satan 666 says:

   pentru ca pe asta sa bazat societatea atatea secole si ajuns …din pacate unde a ajuns…

  • Despina says:

   tantalaule ! patriarhul vorbeste de ora de RELIGIE NU de dreptul de optiune pentru o anume confesiune !!! Si se refera la cei cu credinta intr-o religie ,nu la atei ;dreptul acelor oameni il apara !! Dar pentru tine si pentru celalalt postac de doi bani care are aceeasi mentalitate cu tine(satan666), logica este un lux prea mare, nu vi-l puteti permite !!!

  • anonim says:

   Cetatene in toate religiile si peste tot, daca parintii doresc, copiii participa la ore de religie. Si nu e nimic rau in asta atata vrema cat totul se face in niste limite. Asta ar excude indivizi manipulatori mai mult sau mai putin popi, mai mult sau mai putin calugari,ori habotnici ticniti, ca aceia fixat pe ce spun diversi popidin Rusia sau aceia ce propaga chestia cu ,,sa fugim in pustietate ca vine Gates si ne baga cipul in creier sa ne faca roboteii lui,, A ajuns BOR sa fie intesata de imbecili ce emana teorii imbecile ca ei doar sa se simta importanti, puternici si sa faca avere pe seama naivilor ce ii urmeaza.

   • Prof. Marius says:

    Ai dreptate, e foarte important să fim echilibrați. Din păcate chiar și la comentarii oamenii depășesc limita bunului simț.

 2. Glogovat says:

  STAT LAIC!!!! Parazitilor!!!

  • raspuns glogovat says:

   esti dus cu pluta rau de tot glogovatu, lu, peste
   păi daca sunt catolic de ex ce sa caut la predicile lui popa ortodoxu,? ha? ca asa vrea patriarhul ca f multi popi sa ia bani de la scolile din Romania.?nu-i destul ca sunt platiti de stat si scutiti de impozite si taxe pe venituri? Mars d-aici!
   Fugi la patriarh si pupa-i ……….mana daca vrei pt ideile astea ale lui.

   • Prostie says:

    Ar cam trebui sa citesti ce inseamna “stat laic” pentru ca exact asta inseamna… relgia separata de stat, adica religia si preotii nu ar avea nici un drept sa se bage in treburile zilnice ale tuturor cetatenilor, in legi,alegeri sau in scoli. Suntem stat laic doar pe hartie, exact cum am avut cea mai mare crestere economica din europa…

 3. Garneata says:

  De ce-i permis amestecul bisericilor in educatie ?
  Biserica, peste tot in lume face doar prozeletism, nu educatie.
  Romania nu e stat laic, e un sta habotnic.

 4. Satan 666 says:

  FARA DUMNEZEU VIATA NU ROTUNDA!

  • Lucian says:

   Du-te la Dumnezeu urgent!
   Te asteapta!

  • conservator says:

   De acord cu tine. Dar ce ce treaba are biserica cu dumnezeu ? Biserica s-a autointitulat ca ar face legatura cu dumnezeu… Nu ia incerdintat Dumnezeu nici unei biserici sa fie reprezentant al lui pe pamant. Asa ca nu biserica decide ce vrea Dumnezeu.

 5. ION says:

  Ăsta-i infectat cu virusul SARS-COV-2 că și-a pierdut simțul mirosului și gustul din moment ce nu simte nici gustul nici mirosul rahatului ce-l mănâncă …. Lasă copiii în pace , religia e o alegere ce nu trebuie impusă/condiționată , cu atât mai mult evaluată chiar de pe băncile școlii…

 6. Prof. Marius says:

  Ma cutremur când văd aceste comentarii efectiv răutăcioase, marxiste, dezrădăcinate de tot ceea ce imsemnăm noi ca neam. Au murit intelectuali și au ținut țara în spate prin spiritualitatea lor ca astăzi noi să îi batjocorim prin gândirea noastră distructivă. Nu intru în alte detalii, vă spun din propria experiență de profesor de religie cât de mult înseamnă să fii acolo pentru sufletele lor. Ca profesor și ca disciplină, că și cultură și mod de înțelegere a lumii. Nu discut și nu accept ca cineva care nu frecventează Biserica și nu înțelege nimic din ceea ce poate însemna Ortodoxia sau creștinism în general să arunce cu noroi în educație. Nici măcar la comentarii. Citiți, informați-vă, trăiți credința creștină! Atenție! Elevii se formează sufletește și în școală, nu doar la biserică!!! pentru că din păcate nu mai au părinți care să le insufle dragostea de Dumnezeu, iar singuri nu își găsesc calea, ci se risipesc. Cât despre notare, în majoritatea cazurilor media 10 le crește media generală. Așa că, în afara celor implicați direct în educație, oameni buni, nu vă mai dați cu părerea a proasta! La fotbal, politică și religie toți se pricep. Mai bine rugați-vă pentru tânără generație să reușească în viață! Nihil sine Deo!

  • Satan 666 says:

   Doamne ajuta!

  • Satan 666 says:

   Primul care crede in Dumnezeu e Sattan! Nu exista vreun muritor pe pamantul asta care sa creada mai mult ca El.

  • #cugetdecinumairezist says:

   Cand vine vorba de BOR si patriarhul Daniel nu e nevoie sa arunce nimeni cu noroi, mizeria e deja mare, sper ca cei care invata religie la scoala sa nu ajunga tot niste nevertebrate de aceasi calitate ca mai marii BOR de-alungul istoriei recente https://adevarul.ro/locale/constanta/documentul-atesta-patriarhul-daniel-avut-legaturi-fosta-securitate-dosarul-fost-distrus-zilele-22-23-decembrie-1989-1_5be03c41df52022f752ebb02/index.html asa ca mai repede as zice Ex nihilo nihil est.

   • Prof. Marius says:

    Domnule, vă respect, însă din păcate nu dați dovadă de luciditate și fidelitate științifică când citiți un articol:
    “În lipsa dosarului integral distrus în zilele Revoluţiei, nu se poate cunoaşte calitatea exactă a lui Ilie Ciobotea (n.r. – numele mirean al lui Daniel Ciobotea) în scriptele fostei Securităţi: dacă a fost informator, dacă a făcut poliţie politică sau dacă a fost urmărit de Securitate”.
    Astfel, dacă vă face plăcere să credeți că într-adevăr a fost colaborator, puteți crede asta, dar nu înseamnă că așa și este. Nu reiese din acest articol pe care îl aduceți ca dovadă.
    Vă invit să analizați lucrurile din interior, citind CV-ul PF Daniel, pe unde a studiat, prin ce se remarcă, activitatea ca ierarh. Da, e drept, înainte de 89, nu mulți studiau în străinătate, iar cei care o făceau erau urmăriți sau colaborau. Însă în lipsa unei dovezi clare (care nu e sub nicio formă articolul menționat de dvs) sunt speculații. Mie îmi face placere să cred că a fost doar urmărit, că mulți alți intelectuali de toate genurile și credințele.

    • #cugetdecinumairezist says:

     Un Patriarh ar trebui sa fie deasupra oricarei suspiciuni si stim toti ca “nu iese fum fara foc” . Sunt si exemple pozitive precum Parintele Galeriu care a fost dovedit ca persecutat de securitate si deasupra oricarei suspiciuni de nimicnicie, o exceptie care intareste regula. Cei aratati in linkul de la Adevarul e clar ca nu sunt imaculati si din astia e plina BOR. Sa vorbim de celalalt patriarh numit Teoctist? De-alde din astia vor sa ne invete copii ?

    • AhuraMazda says:

     cum a ramas cu “Crede si nu Cerceta?”
     Pasarea crescuta in cusca, crede ca zborul e o boala! or nu asta se urmareste? oamenii prosti care accepta totul asa cum li se spune sunt mult mai usor de manipulat fie ca mergem in extrema in care nu se face religie sau in cea in care o ducem la rangul de materie suprema si o consideram mai importantan decat matematica sau romana. Somnul mintii naste monstrii!

     • Prof. Marius says:

      Domnule, eu te invit să cercetezi Scripturile, să citești, să te informezi. Problema nu e că biserica te provoacă să fii încuiat, ci problema e că Biserica te face să fii prea descuiat, iar asta deranjează, că cică descuiat poți fii doar dacă ești anti-crestin.
      Ei, om bun, s-a dezvoltat societatea! Și tinerii vin din urmă puternic
      Astfel:
      1. În niciun loc din Biblie nu se spune crede și nu cerceta, e o lozincă pe care chiar și dvs v-ați impropriat-o. Hristos zice: bateți și veți alta; cereți și vi se va da; sau “Iată, Eu stau la ușă și bat, de vă auzi cineva glasul Meu și va deschide ușa voi intra la el și voi cina cu el și El cu mine” Apocalipsa 3.20
      Concluzie, Dumnezeu vrea să cauți, să afli răspunsuri și să fii liber să Îl accepți sau să Îl refuzi!
      2. E materia supremă pentru că te învață să trăiești cu Dumnezeu și să ajungi tinerețe fără bătrânețe și viața fără de moarte, adică viața veșnică, asta însemnând să biruiești cel mai mare examen: moartea. Din perspectiva asta, e cea mai importantă
      Dar, asta nu înseamnă că matematica și română nu sunt importante. Sunt materii de examen și trebuie pregătite ca atare, dar nu sunt materii supreme.
      3. În afara unor calcule uzuale de mare importanță, pentru mulți nu e asa importantă matematica. A face în continuu exerciții îți dezvoltă mult mintea, dar nu neapărat te face și mai fericit.
      Cât despre limba română, se vede la bac și pe Facebook.
      Ne merităm soarta, promovăm analfabeți și nu luăm atitudine când întâlnim agramați.

    • Ciombe says:

     D-lle Profesor.. niciunde in biblie nu scrie ca actul de inmormantare / casatorie / botez trebe conditionat de plata unor sume catre biserica / preorul care oficiaza slujba. Nu am citit niciunde ca isis sa umble in straie de aur cu cruci cu diamante la gat ca s aisi etaleze bogatia. Ce fac preascarbitii nostrii la ora asta e o bataie de joc, manipuleaza prostimea. Isi fac doar o meserie in care nu dai cu sapa, nu faci munca de jos etc, o meserie simpla si banoasa, extrem de banoasa si plna de sfori si spagi si cutume.. menite doar sa creeze o imagine a preascarbitilor fata de restul / plebea/ care trebe sa se tarasca in fata acestora. Nu e nimic sfant in ce fac preascarbitii..

  • wert says:

   Du-te dracului la mănăstire

  • Porta says:

   Herr Profesor,
   Daca studiezi atent istoria, vei descoperi ca datorita crestinismului umanitatea a ramas in urma cu cel putin 1500 de ani. Toate stiintele au ramas intr-un stadiu primitiv din cauza persecutiei bisericii.
   Ar fi cazul sa va vedeti de “oitele” voastre si sa nu va mai amestecati in treburi de stat.

  • Ferenc says:

   Auzi, prof Marius, retine, istoria religiilor este una, si corespunde nivelului educational dintr-un stat secular, di indoctrinarea copiilor de mici este alta. Mergeti, nu in frica lui Dumnezeu, mergeti in pace

  • GeneratiaCuCheiaLaGat says:

   1. Avand in vedere ca va intitulati profesor, m-as fi asteptat sa scrieti “cu punct si de la capat” cum s-ar zice.
   Alineate, paragrafe clare.
   Te astepti de la un profesor sa fie un exemplu in acest sens, indiferent de catedra pe care o ocupa. (sa trecem totusi peste acest aspect)
   2. Eu sunt crestin, dar nu frecventez biserica (scris cu ‘b’ intentionat).
   Ce legatura are credinta mea cu ‘b’iserica? Daca nu merg la ‘b’iserica, nu sunt credincios? Cred ca Dumenzeu are lucruri mai importante de facut decat sa verifice cine si de cate ori a fost la biserica.
   Scopul bisericii, inca de la inceputuri, a fost acela al unui loc de refugiu spiritual pentru cei care simt ca au nevoie de asta. Nu o obligatie.
   Nu esti mai credincios decat mine daca frecventezi biserica.
   Afirmatia dumneavoastra denota rasism fata de persoanele care nu merg la biserica sau sunt de alta religie. Ii catalogati pe toti ca si necredinciosi. Sa inteleg ca pentru dumneavoastra nu exista alte religii, doar cea crestina ortodoxa iar ceilalti (catolici, reformati, musulmani, budisti, hindu etc) nu sunt credinciosi si nu au ce cauta pe pamantul acesta? sau mai bine, ceilalti sa treaca la ortodoxie?
   3. Orele de religie nu intereseaza pe aproape (accentuez ‘aproape’) nici un copil. Desigur, exista si copii care simt o atragere catre religie, dar cazurile sunt rare in comparatie cu ceilalti care nu simt “calea” catre religie.
   De unde stiu ca sunt neinteresante? Pentru ca si eu am fost copil, am prins religia obligatorie in primara, generala si liceu si cred ca majoritatea celor care au trecut de o anumita varsta pot confirma ca probabil ora de la care au chiulit prima data a fost ora religia.
   Si luati in considerare ca eu sunt inca din generatia care avea respect fata de profesor, iar la capacitate si la bacalaureat am fost imbracati toti in camasa alba si pantaloni de stofa (fetele in camasa alba si fusta neagra), altfel nu eram primiti in examen.
   Stiti cat inseamna ora de religie pentru copii? Atat de putin incat nu sunt curiosi nici macar de media respectiva.
   Cei care vor sa urmeze aceasta cale, pot urma teologia.
   Hai sa nu ii obligam pe copii sa invete ceva ce chiar nu ii intereseaza, nu ii ajuta si cu atat mai mult, sa nu obligam copiii care sunt de alta religie sa urmeze niste cursuri care pentru ei sun si mai putin irelevante.
   Au destule materii importante la care trebuie sa invente (matematica, limba si literatura romana, fizica, bilologia, chimia etc)
   Si da, consider ca pana si educatia sexuala in scoala este mai importanta decat ora de religie.
   (imi cer scuze pentru eventualele greseli gramaticale. Nu sunt profesor)

  • anonim says:

   Prof. Marius ce ne spuneti dv. despre burtosul popa Stefan de la bisericuta, mare smecher si manipulator ce traieste ca lordul si s-a imbogatit pe seama basmalutelor cu poale lungi din ,,biserica lui,,?

   • Gelu says:

    ai vreo dovada ca s-a imbogatit de pe urma “basmalutelor cu poale lungi”? dupa cuvintele tale pline de venin si ura imi dau seama ca tu nu ai facut nici 2% (ca sa fiu indulgent) din cat a facut parintele Stefan pentru multa lume. Si iti spun asta din cunostiinta de cauza, nu din auzite barfite…

   • Prof. Marius says:

    Domnule anonim,
    1. Vă pot spune că ar trebui să îl cunoașteți, poate chiar să vă spovediți la el. Vă garantez că veți înțelege de ce merg atâția oameni acolo, unii cu bani
    2. A salvat mulți oameni de la sinucideri, ucideri de prunci nenăscuți și de la tot felul de necazuri, prin sfaturile pe care Dumnezeu i le insuflă în scaunul Spovedaniei și în general.
    3. Un om pe care în viața mea nu l-am văzut încruntat, deși a avut necazuri mari
    4. Om pentru oameni, preot vrednic
    Vă sugerez să încercați să cunoașteți un om, apoi să îl judecați.
    E recomandare, dvs faceți ce vreți

 7. Baron says:

  Mai clovnule..tu si acolitii tai,va imbuibati pe saracia romanilor si credulii vostri….Slugi,masini de costuri exorbitante,va lafaiti in lux…Nu impozit,nu taxe,proprietati la greu…..Industrie faceti..Lumanari omologate…
  Doar 3 zile as vrea sa conduc Romania si atat,nu mai mult,sa vedeti cum v-as baga in ilegalitate si cu banii scursi,as ajuta pensionari,orfani,spitale,etc….
  Nu are ce cauta religia in scoli….Este alegerea simpla a familiei…Punct!

 8. Claudiu says:

  relivia materie facultativa si de informare atat si nimic mai mult nu inoculare si manipulare corect fara note… Daniel are nevoie de adepti platitori pe viitor…

 9. Marin pt Satan says:

  zău ? dar ce credinta greco catolica , catolică baptista sau penticostală nu sunt credinte , numai cea a patriarhului Daniel ametitule? Ce bine ti-ai ales preudonimul…………!

 10. Under says:

  Fără religie,credință autentica ies brute,animale cu violenta în limbaj,violente în familie pe strada furturi violuri etc.Ăsta sa fie enumerat numai aspectul moral

  • GeneratiaCuCheiaLaGat says:

   Interesant aspect.

   Si preotii care isi bat nevestele?
   Sau mai bine, preotii care recurg la pedofilie?

   Lucrurile astea sunt considerate normale pentru ca sunt acte facute de preoti care au si raspandesc credinta autentica?

   Dar despre Cruciade ce parere aveti?

   • Run says:

    Nu garantează nimic ca dintr o bestie mai iese ceva chiar oricât l ai expune la educație religioasa ,civica,și chiar dacă prezintă vreo diploma religioasa.Dar cred ca la marea majoritate ajuta

  • Viorel says:

   Daca doar eligia si credinta te opresc sa fi voloator si criminal.. eu zic ca sti mult mai imoral decat cei fara credinta. Uita-te si vezi ca pe cat e mi religioasa o tara, pe at sunt inchisorile mai pline de violatori si criminali.. culmea, toti “mari crestini” are conform religiei sunt iertati daca se spovedesc si cred.

 11. Unu says:

  Mafia în fusta…..

 12. Ferenc says:

  Daca “lipsa evaluării elevilor la ora de Religie sau găsirea unor soluţii alternative la notă constituie un afront adus statutului acesteia ca disciplină şcolară”, atunci sa o scoata din curricula scolara. Simplu. Ma intreb, de ce nu ii spune la disciplina “ortodoxie”? Cum spune la “romana”, sau la “engleza”. Ny le spune limbi, ci le spune pe nume. A, ca ortodoxia se considera singura religie adevarata, este problema IPS Daniel. Atunci sa se zbata sa redenumeasca aceasta disciplina. Daca nu, Ministerul sa aiba boase si sa o redenumeasca “istoria religiilor”, unde puradaii sa-si largeasca orizontul. Statul Roman este un stat secular/laic. IPS sa-si vada de antemergatori si preotii care cer mii de lei pt o inmormantare

 13. Prostie says:

  Oare cum ar fi sa se predea in scoli despre religii si nu religie? Cum ar fi sa fie informatii copii cum s-a format crestinismul pentru ca romanii aveau nevoie de o noua religie pentru a controla unele tari religioase? Cum ar fi sa invete copii adevarul despre religii si cati oameni au suferit din cauza ei? Cum ar fi sa se invete ca religia vinde un leac imaginar pentru o boala imaginara? Aaaaa… nu.. sigur ca nu vreti copii sa invete adevarul, e mai usor sa ii indocrinati cu povesti si amenintari ca daca nu fac cum li se spune o sa sufere o eternitate… religia sa ramana in biserici si in casele religiosilor, intr-o societate dezvoltata nu are ce cauta!

  • Prof. Marius says:

   Dragă domnule Prostie,pe scurt
   1. Dacă romanii ar fi creat creștinismul, nu s-ar fi luptat cu creștinii 300 de ani (33 – 313 d. Hr) pentru a-i extermina. Chiar ei îl recunosc pe Hristos. E acea perioada de persecuții ale împăraților romani împotriva creștinilor, soldată cu mulți mucenici (de-aia e “plin” calendarul, meritul lor ca oameni cu principii – trăitori ai vieții în Hristos)
   2. În programa de liceu elevii învață despre toate religiile, inclusiv cele orientale, dar și despre cultele creștine, tocmai dintr-o deschidere spre ceilalți.
   3. “Religiile” au făcut rău pentru că sunt administrate de oameni, care așa ca și mine și dumneavoastră, mai greșesc. De-asta am ajuns în 2020,să nu mai repetăm ceea ce s-a făcut greșit în trecut și să avem o altă perspectivă. Însă fiind ortodox, nu mă găsesc vinovat pentru abuzurile făcute în numele lui Dumnezeu săvârșite de catolici, musulmani sau oricare alt cult.
   4. Leac imaginar la boala imaginară – aici ignorați științe precum psihologia sau psihiatria. Nu aș merge mai departe la spiritualitate, căci asta v-ar depăși și mai mult. Omul are nu doar o parte materială, cu și una spirituală, iar multe necazuri ne vin de la suflet. Spre exemplu, răutățile.
   5. La biserică nimeni nu amenință pe nimeni. Doar avertizează. Personal aș vrea să fiu prevenit dacă există ceva rău care mă poate paște. Fiecare e liber să facă ce vrea. Eu vreau să mă încred în Dumnezeu. Sunt liber să am credința mea și să o exprim și manifest public. E dreptul meu, cum e și al dvs. să vă manifestați convingerile
   6. O societate dezvoltată trebuie să se bazeze și pe credința în Dumnezeu. Astfel am fi oameni mai onești, corecți, cu coloana vertebrală și cu principii, orientați spre cei din jur. Religia nu exclude dezvoltarea sau știința, ci îi dă o perspectivă și mai amplă. Dacă îmi menționați un lucru rău care îl învățăm de la Hristos, vă dau o ciocolată!
   7. E important să fii dezvoltat și pe plan spiritual și cultural.
   8. Suntem prea mici ca să putem spune cu exactitate dacă din cauza religiei s-au săvârșit mai multe lucruri bune decât rele. E o analiză prea profundă, dar eu zic că lucrurile bune le bat mult pe cele rele. Asta cred eu.
   Concluzie: dați Cezarului ce e al Cezarului și lui Dumnezeu ce e a lui Dumnezeu!

 14. coman sava says:

  Un boșorog împopoțonat NU trebuie să impui copiilor noștri prin scoli, să pupe oase și să se închine la zei, sau cum spui tablourilor și statuițelo,r icoane și sfinți Pupăle tu dacă-ți face plăcere !!!!!!!

  • Prof. Marius says:

   Domnule, vorbește frustrarea din dvs!
   1. Un om decent nu ar trebui să jignească un altul.
   Nu vă face bine sufletului să urâți pe cineva.
   2.Vă aflați în eroare. La școală nu se impune nimănui să pupe moaște sau să se închine la zei. Nu se impune nimic. Ești informat despre aceste realități și consecințe ale credinței, dar nu obligat. Afli mai multe despre credința ta, în acest caz ortodoxă, dar la școală se studiază și religie catolică, baptistă, penticostală, etc.
   3. Eu le sărut cu evlavie din dintr-o credință puternică în Dumnezeu, care face minuni prin Maica Sa și sfinții săi, lucru dovedit în istorie
   4. Intuiția este o calitate pe care din păcate nu o aveți. De aceea ar fi greu, chiar imposibil să încerc să vă lămuresc unele aspecte, pe care din păcate ura și sentimentele negative nu vă lasă să le înțelegeți.
   Numai bine! Mulțumesc pentru sfat!

   • coman sava says:

    E clar că nu-L ai pe Dumnezeu. Pe tine te mântuie fecioara Maria , ȘI ICOANELE CA MIJLOCITORI,DAR ISUS A ZIS SINGURUL MIJLOCITOR ÎNTER OAMENI ȘI TATĂL SUNT EU, NIMENI NU AJUNGE LA TATĂL DECÂT PRIN MINE tu vei ajunge prin oase și picturi Pupă-le cu o mai mare evlavie mai departe

    • johny says:

     ce interesant… stii ce a zis isus, il citezi cu subiect si predicat, dar nu indeplinesti ce spueen tot el: feriti-va sa defaimati chiar si pe unul din acesti micuti. mai sunt si alte locuri unde se interzice defaimarea si jignirile. sa iti pun citat cu ce ai scris zilele trecute de oamenii care au votat pe ‘werme’? daca nu iti amintesti hai ca te ajut

 15. Gelu says:

  Ce aveti cu Biserica Lui Hristos? Cu ce v-a pagubit? Sa-mi spuna mie cineva daca Biserica l-a saracit, talharit, batjocorit pe cineva? Vedeti doar preoti avari, cu masini si vesminte de lux care au numai taxe exagerate asupra enoriasilor. Dar despre ceilalti preoti de ce nu spuneti nimic? Oare toti sunt la fel ? Si cei cu “masini de lux”, oare cati au masini de lux? Sau stiti ce inseamna masina de lux? Dar la spital cand mergi oare nu cauti doctorul cel mai specialist si onest in acelasi timp? (sper sa nu ajungeti acolo, caci asta v-ati dorit – spitale) Tot asa si in Biserica cauti doctorul cel mai bun de suflete. De spital nu toata lumea are nevoie dar de spitalul duhovnicesc toata lumea are nevoie. Este vreunul care nu are pacat? Nu v-ati pus intrebarea de ce numai BOR este cea mai atacata institutie religioasa ? Are rost sa va mai spun de ce? Oare la catolici, protestanti sau neoprotestanti nu se fac manevre?
  Daca nu agreati Biserica macar nu mai aruncati cu pietre si venin ca sa produceti sminteala si mai mare caci veti fii mai castigati. Macar nu face rau, daca nu poti face bine!

 16. coman sava says:

  E clar că nu-L ai pe Dumnezeu. Pe tine te mântuie fecioara Maria , ȘI ICOANELE CA MIJLOCITORI,DAR ISUS A ZIS SINGURUL MIJLOCITOR ÎNTER OAMENI ȘI TATĂL SUNT EU, NIMENI NU AJUNGE LA TATĂL DECÂT PRIN MINE tu vei ajunge prin oase și picturi Pupă-le cu o mai mare evlavie mai departe

 17. petre says:

  De-a lungul secolelor religia a fost o frana in dezvoltarea omenirii. A produs multe distrugeri materiale, INTUNERIC CULTURAL SI SUFERINTE INIMAGINABILE OMENIRII,pana azi!!! Orele de religie trebuie scoase din programa scolara si inlocuite cu ore de sport!! Par ex. Renasterea ,RENASTERII,a ILUMINISMULUI, este imperios necesara in societatea noastra un pic inca feudala.

 18. Emmm says:

  Sincer , eu doresc religia sa ramana in formatul actual : fiecare sa si aleaga religia unde v a participa la ore , daca cineva nu doreste …alegerea lui , iar evaluarea sa se cu note , nu cu calificative , pt ca media 10 ii ridica media generală copilului . Chiar dacă nu sunt ortodox , nici fan patriarh …totusi acum are dreptate .

 19. Ciombe says:

  Sa inteleg ca vor sa se dea note, si daca elevii aia nu vor sa invete Religie – sa ii lase si corijenti / repetenti la materia asta? Adica daca tot vor sa dea note > daca pe unii nu ii intereseaza pur si simplu stiinta asta numita religie cu preascarbiti in straie de aur, masini de lux si alaiuri , si sunt de ex olimpici la matematica, biologie chimie, sa inteleg ca biserica ar vrea sa ii lase repetenti doar pt ca nu vor sa invete sa ia nota de trecere la Religie? Pe bune? traim in evul mediu cumva?

 20. România

  Poliția testează o aplicație de mobil care fotografiază numărul de înmatriculare pentru a afla dacă mașina are asigurare sau nu
  Poliția Română testează o aplicație de mobil prin care ar putea fotografia și filma numerele de înmatriculare și ar putea afla, în câteva secunde dacă o mașină este asigurată sau nu. Aplicația va deveni operațională în acest an.

  Mapamond

  Lituania își retrage ambasadorul din Rusia
  Administraţia Lituaniei a anunţat, luni după-amiază, că îşi va retrage ambasadorul din Rusia de la data de 1 iunie, în contextul tensiunilor generate de intervenţia militară rusă în Ucraina, informează agenţia Reuters.

  Mapamond

  Un diplomat rus de la Națiunile Unite și-a dat demisia, spunând că nu i-a fost „niciodată atât de rușine” de țara sa
  Organizaţia Naţiunilor Unite este cea mai importantă organizaţie internaţională din lume.

  Mapamond

  Noi cazuri de variola maimuței depistate în Marea Britanie
  Încă 36 de cazuri de variola maimuţei au fost depistate în Marea Britanie, iar virusul ar putea deveni endemic în Europa, avertizează autorităţile sanitare, citate de Sky News.

  ARADON Sport local

  Urmează faza a doua în Liga 5
  ARAD. A fost şi ultima rundă a sezonului regular în cel de-al doilea eşalon valoric al fotbalului judeţean, Liga 5. Cunoaştem echipele calificate în play-off, care vor lupta pentru promovarea în elită, cu jocuri tur-retur, dar şi pe cele din play-out, care vor disputa încă un tur.

  Local

  Expoziţie documentară, de Bicentenarul Teologic
  Despre istoria învățământului teologic ortodox arădean, în formele sale de Institut și Academie.

  UT Arad

  Ilie Poenaru are ambiţii mari la UTA!
  Noul tehnician al UTA-ei a vorbit despre un loc în primele şase echipe din Liga 1. 3

  Local

   Pe mâna cui lăsăm Spitalul Județean? Video candidați!
  Cei patru candidați la șefia Spitalului Județean Arad și-au prezentat cum au știut mai bine proiectele de management.Nu fără show și fără acuze. 2

  România

  Alertă cu bombă la centrul comercial Bega din Timișoara
  Alertă, luni seară, în zona centrală a Timișoarei. Polițiștii și pompierii au evacuat centrul comercial Bega după ce un individ a sunat la 112 și a anunțat că în zona etajului al doilea ar fi plasată o bombă.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.