aradon.ro Web analytics
Patriarhul Daniel: Oprirea credincioşilor care nu locuiesc în Iaşi să se închine la racla Sfintei Parascheva - nemaiîntâlnită în istorie

Patriarhul Daniel: Oprirea credincioşilor care nu locuiesc în Iaşi să se închine la racla Sfintei Parascheva - nemaiîntâlnită în istorie

Foto: ziaruldeiasi.ro
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat miercuri că oprirea credincioşilor care nu locuiesc în Iaşi să se închine la racla Sfintei Cuvioase Parascheva este "ceva nemaiîntâlnit în istorie".
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat miercuri că oprirea credincioşilor care nu locuiesc în Iaşi să se închine la racla Sfintei Cuvioase Parascheva este "ceva nemaiîntâlnit în istorie".

“Sfânta Cuvioasă Parascheva este prăznuită cu o anumită tristeţe, pentru că nu toţi credincioşii din ţară care ar fi dorit să fie la Iaşi au această posibilitate. (…) S-a întâmplat ceva nemaiîntâlnit în istorie. Au fost opriţi să vină la sărbătoarea ei credincioşii care nu locuiesc în municipiul Iaşi. Cu alte cuvinte, li se dă dreptul, sau se dă voie să se închine doar ieşenilor la racla sfintei, nu şi credincioşilor din ţară”, a spus Patriarhul în predica la slujba din ziua Sfintei Cuvioase Parascheva, oficiată la Paraclisul istoric Sf. Gheorghe al Reşedinţei Patriarhale, care are şi hramul sfintei.

Părintele Patriarh a îndemnat, în aceste condiţii, la intensificarea rugăciunilor către Sfânta Cuvioasă Parascheva.

“Tocmai pentru că există această restricţie, trebuie să intensificăm rugăciunile noastre către Sfânta Cuvioasă Parascheva, să ne ajute, să ne izbăvească de molima aceasta, de pandemie, şi să ne dăruiască bucuria de a retrăi sărbătoarea pomenirii ei în toată frumuseţea şi plinătatea ei”, a îndemnat Patriarh Daniel, potrivit baslica.ro.

PF Daniel a spus că Sfânta Cuvioasă Parascheva este populară în mai multe ţări.

“Deci, este o sfântă care adună popoarele ortodoxe în rugăciune şi în unitate”, a precizat Patriarhul.

Sfânta pomenită pe 14 octombrie este “mult folositoare”, constituind un model demn de urmat.

“Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva se deosebeşte de toate celelalte acatiste, pentru că nu se vorbeşte despre viaţa Sfintei Parascheva, ci despre faptul că ea este mult folositoare. (…) Ea este ocrotitoarea părinţilor, a copiilor, a tinerilor, a vârstnicilor, a bolnavilor şi, în mod special, este ocrotitoarea pelerinilor. (…) Sfânta a trecut la Domnul la vârsta de 25 sau 27 de ani, deci a fost o tânără cu viaţă sfântă din copilărie şi până la moarte”, a mai spus Patriarhul Daniel.

Credincioşii ortodocşi o prăznuiesc, miercuri, în condiţiile impuse de starea de alertă, pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, numită în popor Sfânta Vineri şi considerată ocrotitoarea Moldovei.

În acest an, din cauza evoluţiei pandemiei de coronavirus în ţara noastră, a fost anulat tradiţionalul pelerinaj organizat începând cu anul 1641, în contextul noilor reglementări anunţate de autorităţi prin care se interzice prezenţa pelerinilor care nu au domiciliul sau reşedinţa în municipiul Iaşi.

Sfânta Cuvioasă Parascheva a fost canonizată în şedinţa din 28 februarie 1950 a Sfântului Sinod al BOR, când s-a stabilit ca în data de 14 octombrie să fie organizat hramul acesteia.

SURSA: AGERPRES

34 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. intrebare says:

  dar cu distantarea si raspandirea virusului cum ramane ,?

  • anonim says:

   …dar cu regulile bunului simt, cu regulile de comportament in multime si cu respectarea autoritatii cum ramane ? Cei sapte ani de-acasa ai pelerinilor unde sunt ? Ne spune vreun cleric ?

 2. Econom says:

  Guvernul Orban este lipsită de credință. Nu are judecată. Dacă nu intervenea cu restricții intr-o lună putea să scape de mii și mii de pensionare .

 3. Adi says:

  Preasfințitul mega patriarhul Level 100 daniel care spune ca asa ceva nu sa mai întâlnit în istorie , oare nu știe ca nici o pandemie asa contagioasa nu sa mai întâlnit în istorie.

  • #cugetdecinumairezist says:

   Ia mai vezi ce pandemii au fost in istorie, deocamdata in 2019 au murit cam 12 milioane de oameni de TBC pe Terra si nu a declarat nimeni pandemie in timp ce transmiterea e la fel de ”agresiva” iar de gripa ”clasica” mor in jur de 650.000 pe an. In Romania in 2018(ultima statistica pe care am vazut-o) au murit in medie 720 /zi fara sa fie defalcata cauza asa ca las-o mai moale cu isteria

   • watchdog says:

    In primul rand minti sau expectorezi prostii ca de obicei. Au fost infectati cu TBC aproximativ 12milioane de oameni in 2019, din care au murit aproximativ 2mil (desi numaratgorile inca nu sunt finalizate pentru 2019; in 2018 10mil infectari, 1.5mil decese).

    In al doilea rand, o pandemie e definita ca o epidemie globala, raspandita in toate colturile teritoriale. Epidemiile de TBC nu au intrat in categoria asta. Europa, America de Nord si Australia au avut putine cazuri si morti (0.8 pe 100mii in Europa; 2.8 in SUA). Unul din motive e vaccinarea aproape universale din emisfera nord-vestica. Un alt aspect e particulartiatea transmisie TBCului, toate studiile refuza sa se pronunte inechivoc in ceea ce priveste numarul de reproducere (cati indivizi infecteaza in medie o persoana pozitiva) si intervalul de serie (timpul dintre cazuri succesive intr-un lant de transmisie) pentru ca tratamentul difera intr-atat de mult depinzand de unde te afli pe glob, dar in principal pentru ca TBCul se poate dezvolta imediat dupa infectare sau endogen, la ani dupa infectare. Deci vorbesti prostii ca de obicei.

    Virusurile gripale ucid intr-adevar in jur de 300mii-600mii pe an, dar traim cu ele de sute de ani, am dezvolatat memorie ereditara antigenica in cazul unor tulpini, vaccine in cazul altora si grade diferite de imunitate de turma in cazul tuturora. Ca sa nu mai vorbim de simptomatologia cunoscuta mult mai bine si severitatea redusa fata de noul coronavirus.

    • #cugetdecinumairezist says:

     Singurul lucru pe care trebuie sa-l accept e ca mi-a scapat o virgula si am scris 12 milioane inloc de 1.2 si aici nu am ce comenta ca am gresit din tastatura. Despre alte explicatii aparent corecte dar usor subiective nu discut cu un apologet al unei (consider eu)manipulari mondiale. Daca de gripa aia inofensiva la care exista imunitate de turma, vaccin si tratament mor 600.000 pe an din 3-5 milioane de infectati atunci e mai mortala decat covid-19 unde pana acum au murit cam 1 milion din 38 milioane iar la gripa clasica nu face nimeni nici testari in focare nici “anchete epidemiologice” in schimb se fac autopsii. Acum expectoreaza tu in omniscienta-ti medicala de ce au fost interzise autopsiile cand asta era calea spre mai buna cunoastere sau eventual gasirea unui tratament pt covid-19. Poate esti din sistem si stii mai bine sau daca nu ci esti doar un aservit obnubilat cu studii in domeniu sigur vei gasi o ratiocinatie stiintifica.

     • watchdog says:

      E fascinant cum sapi disperat dupa confirmari de prejudecati ex-ante. Doar in Statele Unite in sezonul gripal 2018-2019 au fost estimate 42 milioane (pentru sezonul 19-20 sunt estimate intre 39mil si 56mil cazuri in SUA) de infectari cu influenza. Numarul de 3-5 milioane l-ai obtinut dintr-o cautare superficiala cuplata cu deficit de atentie, in care daca erai mai atent ai fi observat ca cele 3-5 milioane nu sunt numere de infectati, ci inregistrari de cazuri grave de boli gripale. Esti complet posedat de ideologie. Deja ai si inceput sa ma acuzi de aserviri catre diverse grupuri si cand te simti incoltit de argumente te retragi in asocierea indivizilor cu diverse grupuri inamice.

    • Miki says:

     Ești un prost,te contrazici singur, te-ai încurcat în știință.

   • f.b. says:

    cugetdecinumairezist,
    Cite milioane, in decursul istoriei, pot fi pusi pe seama BOR-ului cu pupaciunile sale?!

 4. anonim says:

  Cu tot respectul , ce e mai important : oprirea infestarii in numar mare a romanilor ce se imbulzesc, sau milioanele de lei ce se aduna din banul lasat de pelerini langa racla si in biserica metropolitana iasi ?

  • Dumitru says:

   Care este problema ta daca pelerinii lasa bani de bună voie, normal ești PNL-ist și doar voi aveți voie la bani.

   • jet says:

    ce legatura are politica cu prostia umana si inconstienta umana?? biserica e afacere la negru in 2020 asa ca da-le mai scurte fanatix

   • Unicorn says:

    @ Dumitru … esti penibil nene. Cand nu ai argumente pertinente vi cu astfel de aberatii ca x e PNL-ist,PSD-ist,USL-ist etc. Si da Anonim are dreptate, din pacate la stimatii nostrii preoti credinta nu e nici cat e negru sub unghie…pe toti ii intereseaza castigurile materiale.

    Daca le-ar fi pasat de enoriasi ar fi indemnat la intelegere,la respectarea regulilor impuse si nu s-ar fi pust to contra. Dar normal,pandemia le-a subtiat buzunarele e normal sa forteze nota doara doara pica ceva.

    Asa ca @ Dumitru stai jost, nota 4.

 5. fsfsd says:

  Evul Mediu strikes again .

 6. #cugetdecinumairezist says:

  D-le #watchdog vezi ca o iei razna, vii cu ESTIMARI sa combati cifre reale? unde scrie ca alea 3-5 milioane au fost cazuri grave si nu CONFIRMATE ca oamenii au “suferit” de gripa ceea ce e clar ca au fost oameni diagnosticati 100% restul cu estimarile nu ma incita. Daca ne luam dupa estimari inseamna ca in SUA trebuia sa fie epidemie declarata continuu de gripa ca depaseste ce e cu covid pe plan mondial. Ia estimeaza cati infectati sunt azi in Romania poate sperii lumea si mai rau. La chestia cu autopsiile vad ca nu te bagi. Eu nu am ideologii doar suspiciuni create de nebuloasa din jurul acestui virus exacerbat, nutrebuie nimeni sa ma convinga de lucruri care imi par logice mie eact cum nu poate sa ma convinga nimeni contrariul fara dovezi clare. Eu sunt de acord cu ce spun semnatarii ”manifestului” urmator chiar daca nu sunt somitati ca gandeam asa cu mult inainte sa-l citesc deci nu pot fi acuzat ca am fost influentat, cu asta rezonez si basta: https://raintv.eu/mesaj-de-alerta-internationala-din-partea-medicilor-catre-guvernele-si-cetatenii-lumii/?fbclid=IwAR29f1vNq5qJN9bT1OqT3IOOEeXg2vnj8bBAxeDNfrgunaKduYtq5kPVAkc prefer sa-i cred pe ei decat pe tine

  • watchdog says:

   Continui sa minti cu nerusinare si sa arunci cu perdele de fum. Ai sustinut ca numarul de 3-5 milioane sunt cazuri totale (globale) de gripa. Acum sustii ca nu te intereseaza estimari, ci confiramri. Cele 3-5 milioane nu sunt doar “confirmate”, ci cazuri severe. Confirmate prin spitalizari si diagnostice sunt mult mai multe.

   Numarul de 3-5 milioane citat de tine: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/influenza-(seasonal)#:~:text=Worldwide%2C%20these%20annual%20epidemics%20are,65%20or%20older%20(1). sau https://www.medscape.com/answers/219557-3459/what-is-the-global-incidence-of-influenza#:~:text=The%20World%20Health%20Organization%20estimates,about%20250%2C000%20to%20500%2C000%20deaths. (invata sa citesti)

   Cazuri influenza exclusiv pentru SUA:
   https://www.cdc.gov/flu/about/burden/preliminary-in-season-estimates.htm
   https://www.cdc.gov/flu/about/burden/2018-2019.html

   Ai numere intre 35mil-55mil pentru SUA si tu incerci sa imi spui ca sunt 3-5 milioane la nivel global. E ametitoare intrasigenta ta. Estimarile sunt bazate pe extrapolari din esantioane uriase de bolnavi de influenza depistati si studii pe mostre mari si aleatorii de populatie in care s-a studiat incidenta apelarii la servicii medicale pentru astfel de boli. Estimarile rezulta din cooperarea stransa dintre statisticieni si epidemiologi. Chiar daca ai vrea sa ignori expertiza lor si realitatea faptului ca marea majoritate a lumii nu apeleaza la servicii medicale pentru simptomatologii de genul, ramane faptul ca intervalul de 3-5 milioane citat de tine nu se refera la condirmari totale si confirmari totale de cazuri severe. Separa-ti capul de rectum si destupa-ti-le pe ambele. S-au facut si continua sa se faca greseli, dar tu ai imbratisat o naratiune pe care o alimentezi cu date nu doar trunchiate, ci si citite prost.

   • #cugetdecinumairezist says:

    NU am mintit deliberat ci doar am gresit referitor la cifrele de 3-5 milioane ceea ce acum ai demonstrat ca sunt cazuri grave si pt asta mea culpa… deci de gripa anual se imbolnavesc grav 3-5 mil. si mor pana intre 290 – 650.000. Din graficele de pana acum nu am gasit totalizat numarul de cazuri grave de covid 19 sa comparam dar daca luam o singura zi de cazuri grave (ma gandesc ca “serious/ critical” aia inseamna) pe trei zile consecutive https://www.worldometers.info/coronavirus/ si decedati pe zile rata mortalitatii din cazuri grave iese intre 1.2 – 2% pe cand la gripa iese intre 8 – 13% deci afirmatia ca gripa e mai mortala nu e falsa. Nici la covid nu ar fi apelat lumea la medic pt “simptomatologii de genul” daca nu ar fi fost creata artificial aceasta isterie mondiala, din cauza panicii create unii mai slabi de inger daca le curge putin nasul imediat cheama salvarea de frica covid si ne miram ca e surasolicitat sistemul, daca la chipurile crestera numarului de infectari concura “conspirationistii” ca mine la suprasolicitarea UPU si a medicilor concura “apostolii” apocalipsei covid ca tine. Acum separa-ti tu creierul de scrot si explica de ce nu se fac necropsii ca vad ca eviti subiectul. Sau poti nega ca necropsia ar fi o cale spre a afla mai multe despre cum actioneaza acest vrus si eventual un tratament eficient? … asta au sustinut-o somitati in domeniu. Chiar de e plin de oameni simpli din domeniul medical lista de semnatari a manifestului postat de mine e deschisa de Profesorul Martin Haditsch care nu e un fitecine in domeniu.

 7. f.b. says:

  Ba da, Ceausescu va trimetea la cules de porumb, si la intoarcere biserica nu mai era (demolata sau ascunsa dupa bloace).

 8. Danutz says:

  da nu ii mai opriti, saracii oameni, vor sa moara si nu stiu cum.

 9. jet says:

  toate cadavrele sunt sfinti si moaste ca a scris careva o poveste fictionala despre ei si alti tampiti inculti au crezut-o…ca si loca boca

 10. Oltean says:

  IPS Daniel este INCONSTIENT daca nu-si da seama de gravitatea situatiei. Chiar dansul trebuia sa interzica total sarbatoarea publica a Sf. Parascheva, in acest an. Pacat ca autoritatile au cedat . Asa nu se poate conduce o tara !

 11. nowhereman says:

  Pentru iubitorii de fake news cu autor Patriarhia:
  Pelerinajul de la Fatima din 13 octombrie s-a desfasurat conform imaginilor de mai jos.
  Va rog stimati pelerini comparati:

  https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/galerie-foto-cum-arata-pelerinajul-cu-mii-de-oameni-de-la-fatima-in-portugalia-1384454

  Dar probabil Fatima nu se compara cu mareata Pareascheva si cetatenii de la Fatima erau niste oameni lipsiti de credinta.
  La noi este credinta adevarata , cu lupte corp la corp pentru un loc mai in fata la racla si cu batalia pentru caserola cu sarmale de dupa.
  Eu zi ca trebuie dusi internatii de la ATI pe targa la moaste sa fie salvati de preacuvioasa.

 12. coman sava says:

  Măi, mult prea și foarte foarte, cine te- mult-prea ?????? Că Dumnezeu nu. Mai bine i-ai opri pe toți și le-ai spune să se închine doar lui Dumnezeu, nu la oase , statui și picturi. Tu de Dumnezeu și de Biblie ai auzit ?!?!?!?!?

 13. anotimp says:

  BOR SI CONCEPTIA ORTODOXA E FALIMENT!

  CITITI SCRIPTURILE
  INCREDETI-VA IN HRISTOS
  HARUL LUI VA VA MANTUI
  DACA NU IAD!

 14. Pacatosu says:

  Si cine ziceti ca e de vina pentru aceste “flegme” ale BOR?…puliticienii,sunt niste gunoaie ca din interes pupa moastele lu Daniel,ia sa plateasca impozit pe venit si ciocu mic ca prea multa putere credeti ca aveti preaafaceristu Daniel,ce atat bagare de seama,le-as de IGNOR la BOR.

 15. Local

  50 de arădeni bolnavi de Covid s-au adresat Centrului de evaluare de la Județean
  În județul Arad, sunt funcționale, începând de vineri, patru astfel de centre de evaluare. 9

  UT Arad

  Balint, huiduit după prima înfrângere a anului
  UTA a pierdut cu Gaz Metan, iar antrenorul a fost primul care a "plătit". 42

  Local

  Coșmarul cozilor de la frontieră continuă! Se așteaptă mai bine de două ore la Nădlac II, pe sensul de ieșire din țară
  ARAD. Timpi de așteptare de două ore la mașini mici, pe sensul de ieșire din țară, la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II - Autostradă, indică aplicația Poliției de Frontieră. În realitate, se așteaptă și până la trei ore, iar explicația celor de la frontieră este, în continuare, lipsa personalului. Momentan sunt deschise doar patru benzi pentru ieșirea din țară și două benzi pe sensul de intrare. 1

  Mapamond

  Legumele, fructele și cerealele ar putea suferi noi scumpiri, datorită crizei îngrașămintelor chimice
  Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură se teme de compromiterea recoltelor la nivel mondial. Stocurile de îngrăşăminte s-au redus şi s-au scumpit datorită creşterii preţurilor gazelor. 1

  Mapamond

  Incendiu la un spital din centrul Budapestei: O tânără a murit, alte trei persoane au fost rănite
  Incendiul a izbucnit duminică dimineață la parterul spitalului Szent Imre din Budapesta. 6

  Local

  Dezbatere publică pentru „blocurile dintre case”
  Direct vizat este PUZ-ul privind construirea a 30 de blocuri în Micălaca, în zona străzilor Podgoriei-Păstorului. 5

  Mapamond

  Un student din Indonezia s-a îmbogățit din greşeală, vânzând selfie-uri pentru NFT
  Sultan Gustaf al Ghozali are 22 de ani şi studiază Informatică la un colegiu din Indonesia. Timp de cinci ani, s-a fotografiat în faţa computer-ului, zilnic. 13

  Local

  Vin ajutoarele de stat pentru HoReCa
  Sergiu Bîlcea, deputat PNL, spune că ajutorul acordat este corect și binevenit, pentru a sprijini economia și locurile de muncă. 8

  România

  Covid național: Din 14.000 de cazuri noi, 1400 sunt ale unor pacienți reinfectați
  Numărul internărilor în spitalele din țară a crescut cu 410, iar pe secțiile ATI sunt cu 17 bolnavi mai mult decât în ziua precedentă.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.