aradon.ro Web analytics
Vaccinarea anti-Covid: 16 răspunsuri ale autorităților despre imunizarea împotriva coronavirusului

De Adrian Panduru

Vaccinarea anti-Covid: 16 răspunsuri ale autorităților despre imunizarea împotriva coronavirusului

Foto: tion.ro
Înainte de finalul anului va începe vaccinarea anti-Covid în România. Autoritățile au publicat 16 răspunsuri oficiale despre vaccinare.
Scris de Adrian Panduru - Înainte de finalul anului va începe vaccinarea anti-Covid în România. Autoritățile au publicat 16 răspunsuri oficiale despre vaccinare.

În România, vaccinarea începe în 27 decembrie, după cum a anunțat Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea anti-Covid-19. Autoritățile au publicat pe pagina Ro Vaccinare răspunsuri la 16 întrebări despre imunizarea împotriva acestui virus.

Iată cele 16 întrebări și răspunsuri emise de autorități:

1. De ce să mă vaccinez împotriva COVID-19?

Vaccinarea împotriva COVID-19 este importantă pentru că reduce riscul de îmbolnăvire și riscul de a dezvolta o formă severă de boală. Vaccinarea este un instrument important pentru a opri răspândirea pandemiei, scădea supraîncărcarea unităților sanitare, permițând, astfel, redeschiderea unităților sanitare pentru pacienții non-COVID. Astfel, vor fi create condițiile pentru redeschiderea activităților socio-economice și înlesnirea liberei circulații.

2. Cum sunt protejate datele cu caracter personal privind vaccinarea împotriva COVID-19?

Monitorizarea nivelului de acoperire vaccinală, a siguranței și eficacității vaccinurilor împotriva COVID-19 se realizează cu ajutorul platformelor electronice, respectându-se legislația cu privire la protecția datelor cu caracter personal. Conform strategiei privind vaccinarea împotriva COVID-19 în România se va dezvolta un modul dedicat vaccinării împotriva COVID-19 în cadrul Registrului Electronic Național de Vaccinare (RENV), care va constitui baza de date electronică referitoare la vaccinare, cu respectarea prevederilor legale privind protecția datelor cu caracter personal.

3. Ce document se va elibera în momentul vaccinării?

Fiecare persoană care se va vaccina va primi o adeverință doveditoare de vaccinare care va cuprinde următoarele informații: numele și prenumele persoanei vaccinate, data nașterii, vârsta, județul de domiciliu, număr și serie CI, date despre vaccin: doza 1 (tip vaccin, produs, serie/lot, data expirării), doza 2 (tip vaccin, produs, serie/lot, data expirării), date despre centrul de vaccinare (nume centru de vaccinare, județ, medic coordonator/vaccinator), semnătura electronică a Registrului Electronic Național al Vaccinărilor.

Dovada vaccinării este pusă la dispoziția persoanei vaccinate fie electronic, fie pe suport de hârtie pentru a-i permite acesteia să își țină evidența între cele două vizite la centrul de vaccinare (doză inițială și rapel) și pentru a-i pune la dispoziție informațiile esențiale despre caracteristicile vaccinului administrat. Precizăm că vaccinarea este gratuită, voluntară/ neobligatorie, iar adeverința doveditoare nu este eliberată cu scopul de a condiționa sau restricționa ulterior drepturile persoanelor vaccinate.

4. Dacă am fost infectat cu SARS-CoV-2, mai este necesară vaccinarea?

În studiile clinice, vaccinul a fost administrat și unor persoane care prezentau un nivel detectabil de anticorpi anti SARS-CoV-2 și nu s-au detectat efecte adverse, ci doar o creștere a nivelului de răspuns imun. Vaccinarea este disponibilă, pe baza consimțământului, indiferent dacă a existat sau nu infectarea.

5. De unde mă pot informa cu privire la vaccinurile candidate?

La nivelul Uniunii Europene, vaccinurile care vor fi folosite în campaniile de vaccinare împotriva COVID-19 sunt cele care au primit aprobarea din partea Agenției Europene a Medicamentului. Toate detaliile cu privire la procesul de evaluare și aprobare sunt disponibile și actualizate constant pe site-ul Agenției Europene a Medicamentului.

6. Cu cine iau legătura dacă vreau să mă vaccinez?

Conform Strategiei pentru vaccinarea împotriva COVID-19 în România, vaccinarea se va realiza în etape, respectând grupele populaționale. Pentru etapa I, vaccinarea se va organiza la locul de muncă și prin centrele de vaccinare fixe și mobile, iar pentru etapele II și III vaccinarea se va organiza prin centre de vaccinare fixe și mobile, echipe mobile, rețeaua de medicină de familie, centre drive-through.

7. Pot refuza să mă vaccinez?

Da, conform strategiei pentru vaccinarea împotriva COVID-19 în România vaccinarea este voluntară și ne-obligatorie.

8. Vaccinarea este gratuită?

Da, conform strategiei pentru vaccinarea împotriva COVID-19 în România vaccinarea este gratuită.

9. Dacă mă vaccinez, mai este necesar să respect celelalte măsuri igienico-sanitare?

Administrarea unui vaccin împotriva COVID-19 reprezintă unul dintre instrumentele critice pentru limitarea efectelor pandemiei, alături de celelalte instrumente: respectarea restricțiilor și a măsurilor igienico-sanitare (purtarea măștii, spălatul pe mâini și distanțarea fizică).

10. Persoanele cu condiții medicale preexistente sunt eligibile pentru vaccinare?

Conform strategiei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, sunt prioritare în vederea vaccinării, luându-se în considerație indicațiile și contraindicațiile vaccinurilor utilizate.

11. O persoană care a fost infectată cu SARS-CoV-2 se poate vaccina?

Da, o persoana care a fost infectată cu SARS-CoV-2 poate fi vaccinată în mod voluntar, atunci când întrunește criteriile legate de prioritizare. Nu se are în vedere excluderea de la vaccinare a persoanelor cu infecție anterioară cunoscută și nici testarea persoanelor înaintea vaccinării.

În momentul de față nu se știe pentru cât timp după infecție suntem protejați și nici nivelul de anticorpi necesar pentru a fi protejați. Studii recente arată că la majoritatea persoanelor, anticorpii neutralizanți (cei care pot bloca infectarea celulelor) persistă cel puțin câteva luni de la infecția inițială. De asemenea, studiile arată că răspunsul imun în urma infecției naturale poate varia foarte mult în funcție de individ și de severitatea bolii.

Autoritățile de reglementare nu recomandă excluderea participanților la studiile clinice din Faza 3 pe baza dovezilor despre o infecție anterioară astfel încât majoritatea producătorilor au vaccinat deja și persoane care au trecut prin boală, fără a fi raportate reacții adverse severe.

12. Ce sunt centrele de vaccinare drive-through?

Centrele de vaccinare drive-through sunt centre de vaccinare fixe amenajate în mod special pentru etapa a III-a a procesului de vaccinare care este adresată populației generale. Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, organizarea și amenajarea acestor centre se vor face în marile aglomerări urbane, în zone care permit accesul persoanelor cu mijloace auto proprii. Organizarea și amenajarea centrelor de vaccinare drive-through se vor face cu respectarea tuturor normelor de siguranță și a normelor igienico-sanitare, pentru a facilita accesul persoanelor la vaccinare, a eficientiza procesul de vaccinare, a evita supraaglomerarea sau sacrificarea dozelor de vaccin. Organizarea unor astfel de centre drive-through este propusă prin strategia Organizației Mondiale a Sănătății.

13. Ce sunt centrele mobile de vaccinare?

Centrele mobile de vaccinare sunt centre de vaccinare/caravane mobile organizate în diferite etape ale procesului de vaccinare. Organizarea și amenajarea acestor centre mobile de vaccinare se vor face, atunci când este necesar, pentru a facilita accesul la vaccinare al persoanelor ce deservesc activități esențiale, al persoanelor aflate în centre rezidențiale și medico-sociale și, după caz, al persoanelor din rândul populației generale pentru care accesul la vaccinare este limitat. Organizarea și amenajarea centrelor mobile de vaccinare se vor face cu respectarea tuturor normelor de siguranță și a normelor igienico-sanitare, pentru a facilita accesul persoanelor la vaccinare, a eficientiza procesul de vaccinare, a evita supraaglomerarea sau sacrificarea dozelor de vaccin.

14. Ce este o autorizație condiționată de punere pe piață (CMA)?

În cadrul Uniunii Europene, o autorizație condiționată de punere pe piață permite autorizarea unor medicamente care se adresează unei nevoi neacoperite încă, pe baza unor date mai puțin complete decât cele solicitate în mod uzual. Acest lucru se întâmplă în condiții de urgență de sănătate publică, precum pandemia de Covid-19, doar dacă beneficiile cântăresc mult mai mult decât posibilele riscuri create de faptul că nu sunt disponibile încă toate datele. Autorizațiile condiționate sunt utilizate în cazul pandemiei de Covid-19 pentru a răspunde urgenței legate de sănătatea publică. Chiar și așa, datele furnizate trebuie să indice în mod clar faptul că beneficiile medicamentului sau ale vaccinului prevalează în fața posibilelor riscuri. Cerința ca beneficiile să fie mult mai mari în raport cu posibilele riscuri este cu atât mai explicită în cazul vaccinurilor ce se vor administra persoanelor sănătoase. O dată ce o astfel de autorizație condiționată a fost emisă, companiile trebuie să furnizeze mai multe date, din studii aflate în desfășurare sau din studii noi, la termene prestabilite, pentru a demonstra, în continuare, că beneficiile sunt mai mari decât riscurile.

15. Ce se întâmplă după ce o companie depune cererea de autorizare de punere pe piață a unui vaccin?

În cazul în care Agenția Europeană a Medicamentului va ajunge la concluzia că beneficiile vaccinului sunt mai mari decât riscurile, va recomanda Comisiei Europene acordarea autorizației condiționate de punere pe piață. Comisia va accelera apoi procedurile de decizie și, în câteva zile, autorizația ar putea fi adoptată la nivelul statelor membre UE și al statelor EEA.

Ca și pentru alte medicamente, autoritățile de reglementare ale UE vor continua să adune și să evalueze noi informații și după punerea pe piață și să ia măsuri dacă și atunci când este nevoie. Respectând planul european pentru monitorizarea siguranței vaccinurilor împotriva COVID-19, monitorizarea se va face mai des și va include activități specifice pentru aceste vaccinuri. De exemplu, în plus față de actualizările periodice cerute de legislație, companiile vor furniza rapoarte lunare care monitorizează siguranța și vor realiza studii pentru monitorizarea siguranței și eficacității vaccinurilor COVID-10, chiar și după autorizarea lor. Aceste măsuri le vor permite autorităților de reglementare să evalueze date care provin din surse diferite și să ia măsurile care se impun pentru protejarea sănătății publice, dacă este cazul.

16. Cum funcționează vaccinurile pentru care au fost depuse cereri de obținere a autorizațiilor de punere pe piață? (BNT162b2 și RNA1273)

Vaccinurile vor pregăti organismul uman să se apere împotriva COVID-19. Pentru a pătrunde în organism și pentru a cauza boala, virusul SARS-CoV-2 utilizează o proteină aflată pe învelișul său, proteină denumită proteina S (spike). Vaccinurile conțin instrucțiunile genetice (ARN mesager) necesare pentru generarea proteinei S. Când o persoană este vaccinată, celulele sale vor ”citi” instrucțiunile genetice din ARN-ul mesager și vor sintetiza proteina S. Sistemul imun al persoanei respective va recunoaște această proteină ca fiind străină și va declanșa mecanismele de apărare imună, producând anticorpi și celule T specifice. Dacă mai târziu, persoana vaccinată va intra în contact cu virusul SARS-CoV-2, sistemul său imun va recunoaște virusul și, prin intermediul anticorpilor și al celulelor T specifice, va neutraliza virusul, prevenind, astfel, intrarea în celulele sănătoase ale corpului și distrugând eventualele celule infectate. Astfel, se va asigura protecția împotriva COVID-19.

SURSA: TION.RO

22 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. anonim says:

  Adrian Panduru ai tot scris aici doar ca sa adormi puterea de discernere a cititorului. Nimeni insa nu precizeaza daca imunitatea dupa vaccinare este pentru totdeauna sau valida doar un an doi si doar pt o tulpina a virusului , tinanad cond ca s-au descoperit mutatii ale virusului si aparitia a noi tulpini . Stii ceva ? Vaccineaza-te dumneata, cei care au scornit nebunia asta si cei care o sustin vehement.Noi asteptam sa vedem ce boli autoimune, oncoogice sau de alt tip, va vor lovi dupa vaccinare

 2. anonim says:

  Autoritatiile centreaza si tot ele cau si cu capul ….plm de ordinari ! intrebari in marea majoritate fara importanta pt publicul tinta
  Ia sa pun si eu doua intrebari —- 1 ) …CE SE INTAMPLA IN CAZUL VACCINAT , voi mai contacta virusul peste 9 , 10 12 luni ? stiut fiind faptul ca acest virus ,comform declaratiilor ,, specialistiilor ,, si a schimbat tulpina in decurs de doar 5-7 luni , deci daca acum ma vaccinez , mi se garanteaza ca pana la toamna nufii complect imunizat ? daca nu , la ce dracu sa mai faci un vaccin facut dupa ureche ? 2 ) Ce responsabilitate isi asuma statul roman vis a vis de acest vaccin ? in cazul in care vor apare reactii adverse ce pot duce la serioase complicatii , unele cu sechele pe viata , sau in caz de deces , statul Roman isi asuma responsabilitatea ?????? daca nu isi asuma nici o responsabilitate , de ce pune pe piata un vaccin despre care nimeni nu stie absolut nimic ??? de ce indeamna populatie sa fie cobai ?…. clasa politica si cadrele medicale partizane vaccinarii in masa vor fii primii care vor da ton vaccinarii , ????? doar asa , ca sa demonstreze cata incredere au in vaccin !

 3. Dia says:

  “11. O persoană care a fost infectată cu SARS-CoV-2 se poate vaccina?

  Da, o persoana care a fost infectată cu SARS-CoV-2 poate fi vaccinată în mod voluntar, atunci când întrunește criteriile legate de prioritizare. Nu se are în vedere excluderea de la vaccinare a persoanelor cu infecție anterioară cunoscută și nici testarea persoanelor înaintea vaccinării.

  În momentul de față nu se știe pentru cât timp după infecție suntem protejați și nici nivelul de anticorpi necesar pentru a fi protejați”
  DECI: daca ai anticorpi naturali, nu se stie cat timp ai imunitate… DAR nici vaccinul nu ofera siguranta ca iti ofera imunitate mai mult timp decat iti ofera trecerea prin boala… prin urmare, logica unde este, sa fim pur si simplu cobai pentru marile companii farma? Vaccinam asa sa ne aflam in treaba? Pe asta se duc banii iesiti pe banda rulanta de la tiparnita de bani a lumii, in timp ce ni se spune ca sistemul asta nu mai functioneaza?

 4. MARCELUS says:

  Pfizer și Moderna au imunitate pentru situaţiile în care, în mod neintenţionat, se va întâmpla ceva rău în legătură cu vaccinurile.
  Guvernul federal american a acordat unor companii precum Pfizer şi Moderna imunitate pentru situaţiile în care, în mod neintenţionat, se va întâmpla ceva rău în legătură cu vaccinurile.

  CINEVA MAI ARE VREO INDOIALA ?????

 5. anonim says:

  Am o intrebare , e adevarat ca SUA va folosi vaccinul produs in Germania si nu cel produs in SUA ? daca da , din ce cauza ???? vaccinurile aduse in RO unde sunt facute ?

 6. Mihai says:

  Mesaj pentru acei romani, pentru care gândesc alții. 1.Ce este un vaccin anti-Covid? Raspuns: Este virusul propriu-zis, ce ți se introduce în organism, pt ca tu… ca o idee sa îți faci anticorpi.
  2. Pot refuza vaccinul. Raspuns: Este indicat sa îl refuzi, pentru ca dacă chiar insiști sa contactezi,, asa zisul virus” o poți face așteptând. În cazul în care nu ai nimic, înseamnă că ai imunitate bună.
  3. Imunitatea mea ce înseamnă? Raspuns: Înseamnă capacitatea organismului tău de a se apară de,, asa zis virusul asta” + încă miliarde de alți viruși +miliarde de alte bacterii.
  Concluzie: Ce fac, îmi injectez și vaccinul asta făcut pe vapor sau îmi cresc imunitatea organismului?
  Raspuns: E clar ca îți crești imunitatea.

 7. #cugetdecinumairezist says:

  In Alaska una a ajuns la ATI dupa vaccin, la noi nefiind locuri la ATI s-ar putea sa moara sau daca se elibereaza locuri la ATI de cei cu covid se vor umple cu cei care au facut alergie la vaccin https://www.libertatea.ro/stiri/doi-angajati-de-la-un-spital-din-alaska-tratati-de-urgenta-dupa-ce-au-facut-vaccinul-anti-covid-ce-concluzii-au-tras-medicii-3337758 . Vor trebui sa suplimenteze sistemul si sa se faca si spitale suport post-vaccin apoi se va inventa un antidot rapid pt vaccin pe care va trebui fiecare tara sa-l cumpere pe bani grei. Si tot asa intru imbogatirea unora si nenorocirea altora sub egida covid

 8. Poxypoll says:

  Ai inceput sa te panichezi covrig?pai erai atotștiutor….din proști nu îi scoteai pe cei care nu credeau….acuma te dai pe c..r înapoi???

 9. Vrajeli says:

  Aloo aradon!!! De ce nu publicați comentarii anti vaccin? Nu va da voie așai? E uite asta este una din probleme lăsați oamenii sa aleagă ei sa decidă ei nu forțați lumea!!!!

 10. Someru says:

  Ce am inteles eu: Daca ma vacinez mai pot lua covid? Da. daca ma vaccinez, mai pot transmite covid? Da. Daca…. mai trebuie sa port masca? Da. Atunci de ce sa ma vaccinez? Sa arati ca iti pasa…

 11. klaus Johannes says:

  daca ami fac vaccin Ami creste pola?? daca da atunci ami fac 10 😉🤪

  • anonim says:

   😂😂😂 Chiar de 10 ai nevoie ? 😂😂😂 inseamna ca la clitorisul tau nu mai exista nici o speranta !🤣🤣🤣…. glumesc ! sper ca stii de gluma si nu esti capcaun ca altii 🤔😂😂

 12. Local

  Sergiu Bîlcea: „Obiectivul echipei PNL este să nu ratăm nicio finanțare europeană”
  „Echipa politică liberală vine cu direcții pentru dezvoltarea Aradului”, a punctat deputatul Sergiu Bîlcea. 3

  Local

  Apel pentru lifturile de la ORL și Reumatologie
  Licitația pentru lifturile de la spitalul ORL se va relua, după ce nicio firmă nu a răspuns solicitării făcute de administrația locală. 2

  Local

  Aradul – lider național la testarea Covid în cabinetele medicilor de familie (vezi lista)
  138 de medici de familie s-au înscris în acest program de testare. Testarea este gratuită și se realizează cu teste rapide. 6

  Local

  40.935 de dosare pentru 82 de judecători
  Pe rolul Tribunalului și al judecătoriilor din județul Arad au fost înregistrate în cursul anului 2021, 40.935 de cauze nou intrate, a căror soluționare a fost asigurată de 82 de judecători și 152 de grefieri, asistenți judiciari, agenți procedurali, aprozi, funcționari publici, şi personalul contractual angajat al instanțelor, se arată în bilanțul instituției. 1

  Local

  14,4 milioane pentru plata în avans a gazului pe martie
  Alocarea acestei sume către CET Hidrocarburi ar urma să fie votată în şedinţa CLM de joi, 27 ianuarie. 1

  Local

  Aradul vrea un nou Spital Municipal
  Un milion de lei pentru Studiul de Fezabilitate al viitorului Spital Municipal. Suma ar urma să fie bugetată în 2022. 3

  Local

  200 de ani de teologie ortodoxă arădeană
  Bicentenarul va fi marcat printr-o serie de evenimente publice, care se vor desfășura pe parcursul acestui an. 1

  Local

  1.600 de pozitivi și 4.000 de contacți își așteaptă deciziile de carantinare
  DSP spune că volumul de muncă este foarte mare, motiv pentru care a apelat, din nou la voluntari. Deciziile sunt importante pentru generarea concediilor medicale. 3

  Local

  Autoturism pe contrasens pe autostrada Arad-Nădlac. Șoferița, o tânără din Arad, amendată și lăsată fără permis
  Polițiștii Biroului de Poliție Autostradă au lăsat o tânără de 22 de ani, din Arad, fără permisul auto pentru 60 de zile și i-au aplicat, totodată, o amendă de 870 de lei. Totul, după ce șoferița a fost filmată rulând cu mașina pe autostrada Arad-Nădlac, pe contrasens. 28

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.