aradon.ro Web analytics

ARADON

ARADON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Arad
    • Evenimente
    • Comentariul zilei
    • Stiri internaţionale
    • Stiri naţionale
    • Retrospectiva săptămânii
    • Celebritati/Lifestyle
    • Download
  • Video
  • Sport
    • UTA
    • Sport local
    • Ştiri sportive
  • Party
  • Angajari
  • Aplicatii mobile
Select Page

ARADON
România
Venitul minim european va crește salariul minim românesc. Anul 2024, termen limită de implementare

Venitul minim european va crește salariul minim românesc. Anul 2024, termen limită de implementare

la 26 March 2023 10:30
16 Comentarii

Venitul minim european va crește salariul minim românesc. Anul 2024, termen limită de implementare

Foto: FAN
26 March 2023 10:30
România trebuie să implementeze venitul minim european până în 2024. Salariatul român va avea doar de câştigat, fiindcă venitul său minim ar creşte simţitor, conform unei analize realizate de reprezentanţii EY România.
România trebuie să implementeze venitul minim european până în 2024. Salariatul român va avea doar de câştigat, fiindcă venitul său minim ar creşte simţitor, conform unei analize realizate de reprezentanţii EY România.

Trimite articolul

X

Potrivit analizei, cele mai recente date Eurostat referitoare la salariul minim lunar arată că România se poziţionează printre ultimele ţări din UE, pe locul 20 din 22. E doar înaintea Ungariei şi Bulgariei, pe o scară a acestui indicator cuprins între 2.387 euro în Luxemburg şi 399 euro în Bulgaria.

Doi ani, din 2022

În toamna anului trecut a fost adoptată Directiva 2041/2022 privind salariul minim adecvat în UE, iar din momentul intrării în vigoare a acesteia (octombrie 2022), statele membre au la dispoziţie doi ani pentru a transpune prevederile acesteia în legislaţia locală.
Momentul „zero” al iniţiativei a fost anul 2017, când întreg ansamblul instituţional al Uniunii Europene a proclamat Pilonul european al drepturilor sociale. Principiul numărul 6 al acestuia se referă la „salariul minim adecvat” („fair minimum wage”), cu menţiunea expresă că în UE este nevoie de asigurarea unui venit decent tuturor lucrătorilor, considerându-se că salariile minime adecvate au un rol important în protejarea categoriilor vulnerabile.

Prin aceasta Directivă se urmăreşte ca venitul minim să poată fi determinat transparent şi previzibil de către fiecare stat membru, în conformitate cu realitatea socială şi în acord cu legislaţiile naţionale. Asta deoarece, în ciuda faptului că toate ţările UE au o formă sau alta de asigurare a unor venituri minime prin diferite sisteme de protecţie socială, în majoritatea cazurilor această remuneraţie nu acoperă toate costurile unui aşa-zis trai decent.
Rolul acestor praguri de venit minim devine şi mai important în contextul economic şi social actual, complicat şi complex deopotrivă, după anii de pandemie, crize sanitare, de mobilitate şi inflaţie în creştere, plus un război regional în Europa.

Nu va fi unitar

Nu toate ţările UE vor avea acelaşi venit minim adecvat. Fiecare stat va stabili nivelul acestuia în funcţie de condiţiile sociale şi economice, puterea de cumpărare, nivelul productivităţii şi evoluţiile indicatorilor macroeconomici la nivel naţional, însă având drept ghid tocmai prevederile directivei europene şi principiile pe care aceasta le cuprinde.

Astfel, ţările care deja au un salariu minim pe economie stabilit se angajează să modifice nivelul acestuia după o formulă care să asigure un trai decent, să fie în concordanţă cu rata inflaţiei şi să poată acoperi coşul de cumpărături minim pentru diverse bunuri şi servicii necesare.

Nu în ultimul rând, directiva precizează că statele care au deja implementate politici de protecţie socială privind venitul minim garantat prin acorduri colective, nu vor fi obligate să introducă acest nou set de reguli privind venitul minim adecvat european, cu condiţia să aibă deja prevăzute, prin legislaţia naţională, condiţii şi standarde mai avantajoase decât ceea ce ar rezulta din implementarea acestui concept.

Negocierile colective, preferabile

Pe de altă parte, se doreşte încurajarea negocierilor colective asupra nivelului salariilor, dar şi monitorizarea condiţiilor de muncă printr-un sistem de controale şi inspecţii pe teren pentru a evita fie subcontractarea abuzivă, activitatea independentă fictivă ori nedeclararea orelor suplimentare. Astfel, se recomandă statelor membre să-şi actualizeze salariile minime cel puţin o dată la doi ani, iar în ţările care folosesc un mecanism de indexare automată, cel puţin o dată la patru ani.

În vederea calculării corecte a acestui venit, oficialii europeni recomandă statelor membre să ia ca punct de pornire valoarea coşului de consum (aşa cum este prevăzut de rapoartele statistice naţionale) ori să seteze acest venit la 60% din salariul median sau la 50% din salariul mediu brut pe economie. Spre exemplu, un coş de consum pentru un trai decent poate fi compus din costuri pentru: alimentaţie, îmbrăcăminte şi încălţăminte, asigurarea unei locuinţe, dotarea şi întreţinerea acesteia, produse de uz casnic şi igienă personală, servicii, educaţie şi cultură, îngrijirea sănătăţii, recreere şi vacanţă, fond de economii.

România face parte din grupul ţărilor cu venituri minime statutare, adică în grupul majoritar al statelor cu venituri reglementate prin legi sau statute. Spre deosebire, veniturile minime negociate colectiv se găsesc în Uniunea Europeană în doar 6 ţări, şi anume: Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia şi Suedia (unde sunt stabilite prin negocieri între sindicate şi angajatori).

Din păcate, România nu se situează pe o poziţie avantajoasă când vorbim despre salariul minim garantat la nivel naţional, dar nici când vine vorba despre indicele nivelului preţurilor pentru consumul final al gospodăriilor – actualmente, 55% fiind punctul la care se află ţara noastră.

Jumătatea de jos

Cu privire la veniturile medii, ţările din Europa de Est se regăsesc tot în jumătatea de jos a clasamentului. Unele au înregistrat creşteri semnificative în această direcţie (de exemplu, Letonia, Slovacia, Bulgaria şi Lituania), pe când România şi Estonia prezintă evoluţii mai lente, potrivit unui Raport Eurofound aferent anului 2021.

Potrivit autorilor analizei, este important însă să se ţină cont de marile diferenţe între economiile ţărilor membre, pe indicatori esenţiali, cum sunt produsul intern brut (PIB) şi nivelul preţurilor de consum. Spre exemplu, în 2021, Irlanda a înregistrat cel mai ridicat nivel al preţurilor dintre statele membre, cu 44% peste media UE (care a fost stabilită la 100%), în timp ce în România nivelul preţurilor a fost cu 45% sub media UE.

Separat, conform celor mai recente date statistice disponibile pentru anul 2022 în ţara noastră, autorii menţionează următoarele serii de date relevante:

– câştigul salarial mediu brut este 6.430 lei;
– câştigul salarial mediu net este 3.974 lei;
– valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent pentru o persoană adultă singură este 2.708 lei pe lună (astfel cum este prevăzut în Raportul Avocatului Poporului);
– salariul lunar minim brut la nivel naţional (de la 1 ianuarie 2023): 3.000 lei (căruia îi revine, în funcţie de deduceri, un net de aproximativ 1.900 lei).
Se remarcă faptul că în România salariul minim garantat este cu mult mai mic decât ar fi venitul minim necesar unui trai decent (aşa cum prevede Directiva), iar discrepanţele pot fi subliniate astfel:
-determinat în funcţie de coşul de consum zilnic pentru un trai decent, atunci venitul (net) minim garantat în România ar trebui să fie mai mare cu cel puţin 800 lei net;
– dacă venitul minim garantat în România s-ar calcula având ca reper echivalentul a 50% din câştigul mediu brut pe economie, una dintre alternativele de calcul propuse de Directivă, decalajul ar creşte cu încă aproximativ 500 lei net şi deci venitul minim garantat în România ar trebui să crească cu aproximativ 1.300 lei.

Decență teoretică

Autorii analizei consideră că venitul minim încasat în prezent, de 1.900 lei, de un român este cu 50% mai mic, 1.000 lei, în medie, în valori absolute, decât pragul care se presupune că îi asigură traiul decent. Calculele sunt exemple pentru o persoană adultă singură. Dacă, pe de altă parte, dacă se are în vedere o familie mai numeroasă, care eventual include şi copii şi/sau alte persoane în întreţinere, atunci discrepanţele devin cu atât mai mari şi putem constata că nivelul de trai din România, pentru o bună parte a populaţiei, este departe de a fi „decent”.

Conform autorilor, statul va trebui să găsească, odată cu transpunerea Directivei, formula de calcul cea mai potrivită şi adaptată realităţii cotidiene din România.

Sursa: AGERPRES

Trimite articolul

X
Taguri:
romania ,
salariul minim românesc ,
Venitul minim european
16 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  1. cristi says:
    March 26, 2023 at 12:30 pm

    Asa si-2024 cand de la 1 decembrie??nu sunt bani la buget!bn ca este bani pt cei din parlament si copiii lor.pt restul prostimii nu este buget!!nu le e rusine sa tot ne explice ca nu sunt bani?

    Reply
    • Vasile Dan says:
      March 26, 2023 at 3:29 pm

      Cum sa fie bani,când au salarii extrem de mari + ca și au tot mărit cu sume extrem de mari + pensiile speciale, normal ca nu sunt bani ar trebui urmat exemplul Franței.

      Reply
  2. LUCA MARIA says:
    March 26, 2023 at 2:58 pm

    Nu vă este rușine să tot vă plângeți că nu aveți bani mafioților ?
    Pentru pensiile speciale de unde aveți bani ? Cine naiba vă mai votează pe voi hoților care nu dați doi bani pe români ?

    Reply
  3. mu3u3 says:
    March 26, 2023 at 4:20 pm

    Daca nu erau atatia penali prin posturi bune, am fi avut bani, dar anumite legi-adica legile în favoarea lor nu sunt la transparenta sa poată vota poporul ci nu penalii. Deja ne comanda aia de la brusel, ci nicidecum penalii-marionetele care dansează dupa cum zice caracatita eu. Cat vom sta în case, aia or face ce vor ei și ne tot adancesc in datorii și abureli. De va uitati la toate coalitiile din trecut și pana azi, toate au fost în dezavantajul oamenilor de rand. Nu stiu daca mai exista cineva pe care dacă îl votam sa fie doar pentru popor și nu slogoi pentru eu.

    Reply
    • Mugu says:
      March 27, 2023 at 9:23 am

      Cu totii intelegem ca UE are probleme, dar daca Romania nu adera la UE, astazi eram ca Republica Moldova, in special cu marii corupti de la noi, carora nu le punea nimeni niciun fel de frana. Chiar si acum, cu toate ca organismele europene cer renuntarea la forma actuala a pensiilor speciale, cei de la noi evita cu obstinatie sa faca acest lucru

      Reply
      • @pt Mugu says:
        March 28, 2023 at 12:26 pm

        De la Watson americanca;: “” Societăţile democratice sunt mecanisme de control,””.

        Reply
        • ROMANIA says:
          March 28, 2023 at 4:18 pm

          Pffffff=)))) bine ca va maniPULEaza putler cum vrea el, oligofrenilor șușugraur!

          Reply
  4. Mihai says:
    March 26, 2023 at 4:50 pm

    UE să-si vadă de ai lor nu de România, da?
    Marș,Ursula…la pușcărie!

    Reply
    • Unu says:
      March 26, 2023 at 11:54 pm

      serios? tu nu vrei salar mărit? ești mulțumit cu cât câștigi? mare prost ești

      Reply
      • Arad says:
        March 28, 2023 at 2:05 pm

        Si oare firmele din romania de unde o sa scoata un salar brut de 6000 si ceva de lei?
        Nu vezi ca in momentul dd fata abia fac fata la plata salariilor. Multi sunt concediati,etc. Si ce crezi daca o sa ai salar mare oare preturile nu o sa urce? De u de scoate firma bani,din scumpirii bunurilor comercializati!

        Reply
        • Antiputlerhaurșușurobu says:
          March 28, 2023 at 4:20 pm

          Din munca ta, tuto! Bine ca te munceste putler 20 de ore pe zi si iti da doar pentru 2-3 ore din total munca prestata! Ai grija sa nu protestezi, ca te omoara argatii lui!

          Reply
    • Lucian says:
      March 27, 2023 at 5:06 pm

      Misa prostu,cainele nostru..,,.zise guvernantii!!uite k sunt 1-2-n-spe care le convine traiul asta de mizerie.

      Reply
  5. Emil says:
    March 28, 2023 at 3:12 pm

    Nu vad nimic legat de taxe deci concluzia este ca orice crestere considerabila , va fi luat de stat si privati prin diverse forme.
    Ultima data cand am avut parte de o crestere , primul parazit pe spatele meu a fost proprietarul care brusc a ridicat chiria.

    Reply
  6. anotimp says:
    March 28, 2023 at 3:36 pm

    Poi

    viitorul suna bine?

    prea bine…

    pe cat pariu ca va mai da 100 si la anu

    GAR-GAR-AAAAA

    Imaginati-va romanul cu 2 clase din mediul rural, folclorist, manelist cu 3500 ron net minim/luna
    Eu nu mi-l pot imagina…

    si asa cu cat are, cand mere sa beie, pana cade in sant, e destul.

    Reply
  7. anonim says:
    March 29, 2023 at 2:36 am

    In primul rand ca venitul sa poata creste sanatos , caracatita numita sta trebuie sa scada taxele si impozitele , orice marire de salar va atrage dupa ea preturi marite …. poti impune sectorului privat sa mareasca salariile , si sectorul privat poate sa o faca , insa ca sa isi acopere aceste cheltuieli in plus , va majora pretul la produse sau servicii , iar la final omul de rand nu va resimti nimic aceste majorari salariale .
    Daca statul va micsora taxele si impozitele fie ca vorbim de societatile comerciale fie ca vorbim de impozitul pe venit al salariatului , atunci si abia atunci omul va simti ca nivelul de trai sa imbunatatit , atfel e un tavalug fara sfarsit

    Insa caracatita numita stat nu isi permite acest lucru , prea multe salarii nesimtite ce trebuiesc platite trantorilor din sectorul de stat , prea multe pensii nesimtite , prea multi asa zisi demnitari ce toaca banii statului aiurea , prea multe contracte cu statul cu dedicatie , contracte din care baietii destepti trebuie sa se imbogateasca peste noapte etc etc

    Reply
    • exact says:
      May 12, 2023 at 10:39 am

      exact

      Reply
  8. Cele mai citite știri

    1
    Tragedia de pe Mureș, povestită de martori
    2
    VIDEO. Doi motociclişti din Arad au uimit pe toată lumea când au trecut pe lângă un bebeluș care dormea
    3
    OPINII. Rețeta unei tragedii: Mureșul, alcoolul, inconștiența și improvizația
    4
    Barca răsturnată pe Mureș era cârmuită de un bărbat din Semlac și se pare că ar fi lovit un obstacol înainte de a se răsturna
    5
    Cutremur cu magnitudinea de 4.6, lângă Lipova
    6
    Cardurile pentru alimente oferite de Guvern vor fi încărcate înainte de Paște
    7
    Crişan, executat de sârbi?
    8
    UPDATE. Cadavru văzut în Mureș, în zona 3 Insule. Pompierii transmit că anunțul făcut prin apel la 112 nu se confirmă în teren
    9
    Seismologul Mihai Diaconescu, de la INFP, despre cutremurul din Arad
    10
    UPDATE. Încă un cadavru scos din Mureș. Victima, identificată ca fiind nădlăcanul de 32 de ani

    Mapamond

    Africa de Sud verifică acuzaţiile SUA despre livrările de arme către Rusia
    Preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa a desemnat o comisie care să investigheze acuzaţiile SUA conform cărora o navă rusească a preluat anul trecut arme de la o bază navală din apropierea oraşului Cape Town, relatează duminică Reuters.

    Ştiri sportive

    Victorie pentru Irina Begu, în debutul turneului de la Roland Garros
    Jucătoarea română de tenis Irina Begu a învins-o pe maghiara Anna Bondar cu 6-4, 6-2, duminică, în prima rundă a turneului de la Roland Garros, al doilea de Mare Şlem al anului.

    Mapamond

    Viktor Orban, printre primii lideri care-l felicită pe Erdogan pentru realegerea sa ca președinte al Turciei
    Premierul ungar Viktor Orban l-a felicitat duminică pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan pentru victoria acestuia în turul doi al alegerilor prezidenţiale în Turcia, deşi încă nu au fost anunţate rezultatele oficiale, relatează agenţia DPA.

    Mapamond

    VIDEO
    Alegeri în Turcia: Erdogan şi-a proclamat victoria
    Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a revendicat duminică după-amiază victoria în turul doi al alegerilor prezidenţiale, în timp ce continuă numărarea voturilor, dar rezultatele parţiale neconfirmate încă de autoritatea electorală şi comunicate de agenţia oficială Anadolu îl dau ca sigur câştigător, transmit agenţiile AFP şi EFE.

    Local

    Jurnalistul Simion Todoca a plecat la ceruri
    Sfârșitul săptămânii aduce o tristă veste comunității arădene. Duminică, 28 mai 2023, a plecat să scrie într-o altă dimensiune a vieții, la vârsta de doar 65 de ani, după o suferință nemeritată, fostul nostru coleg și prieten, jurnalistul Simion Todoca, unul dintre cei care a trudit cu devotament, timp de peste două decenii în slujba cititorului.

    Local

    Rezultatele extragerilor Loto
    Rezultatele extragerilor din data de 28-05-2023 sunt următoarele:

    UT Arad

    Antrenorul de la UTA, nemulțumit de jucătorii săi
    Mircea Rednic: „Vreau să îmi cer scuze în numele echipei pentru felul cum ne-am comportat astăzi”.

    România

    ANPC a creat o adresă specială de e-mail pentru a sesiza probleme cu creditele
    19 bănci au fost sancţionate de curând cu suma totală de 950.000 de lei pentru practici comerciale înşelătoare.

    Mapamond

    Liderul Wagner ameninţă oficiali ai Kremlinului cu o reacţie populară, acuzându-i că ar fi cerut presei ruse de stat să îl cenzureze
    Liderul grupării ruse de mercenari Wagner care a ocupat oraşul ucrainean Bahmut, Evgheni Prigojin, a acuzat duminică oficiali ai Kremlinului că au interzis presei ruse de stat să relateze despre el şi i-a avertizat că o asemenea greşeală ar putea conduce la o reacţie a poporului rus împotriva lor în lunile următoare, scrie Reuters.
    • Aradon.ro
      • Redactia
      • Politica de confidentialitate
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Regulament postare și moderare comentarii
    • Știri
      • Știrile județului Arad
      • Știri internaționale
      • Știri naționale
      • Celebrity/Lifestyle
    • Sport
      • UT Arad
      • Sport Local
      • Știri sportive

    aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.