aradon.ro Web analytics

Aproape 4 000 de sportivi şomeri în România!

De Daniel Scridon

Aproape 4 000 de sportivi şomeri în România!

Foto: J.A.
Din cele 218 structuri sportive care au aplicat pentru îndemnizaţia socială de 75% din salariul mediu brut, 11 sunt din judeţul Arad.
Scris de Daniel Scridon - Din cele 218 structuri sportive care au aplicat pentru îndemnizaţia socială de 75% din salariul mediu brut, 11 sunt din judeţul Arad.

BUCUREŞTI. Sportul românesc a fost oprit începând cu 16 martie, când a fost instituită starea de urgenţă. Ulterior, cluburile sportive au fost şi ele incluse în ordonanţa Guvernului Orban care prevedea sprijinirea angajaţilor cărora le-a fost suspendat temporar contractul din cauza întreruperii activităţii. Diverse structuri sportive au apelat la această formă de ajutor, suspendarea contractelor aducând o indemnizaţie de ajutor social, pe care o plăteşte Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS).

Într-un răspuns pentru Gazeta Sporturilor, cei de la ANPIS spun că până la 30 aprilie, la nivelul agenţiilor judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială a fost înregistrat un număr de 218 solicitări transmise de structurile sportive pentru indemnizaţia de sprijin COVID-19, pentru un număr de 3.978 participanţi la activitatea sportivă. Dintre cele 11 din judeţul Arad amintim, echipele de fotbal şi handbal feminin Crişul Chişineu Criş, divizionara C, Lunca Teuz Cermei, dar şi gruparea de Liga 4, Frontiera Curtici. Procentul este unul mic, doar 7%, din profesiile liberale care au aplicat şi se încadrează pentru primirea acestei îndemnizaţii sociale.

Paşi obligatorii

Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială a explicat şi care e traseul prin care un sportiv poate fi plătit cu 75% din salariul mediu: ,,Structurile sportive cu care persoanele au încheiate contracte de activitate sportivă transmit agenţiilor teritoriale în raza cărora îşi au sediul social o cerere semnată şi datată de reprezentantul legal, însoţită de o declaraţie pe propria răspundere, la care se ataşează lista cu participanţii la activitatea sportivă cărora le-a fost suspendată activitatea. Plata indemnizaţiei de sprijin se realizează către structurile sportive care vor efectua plata către beneficiarii contractelor de activitate sportivă”.

Conform prevederilor art. 67 din Legea Educaţiei Fizice şi Sportului, participanţii la activitatea sportivă pot fi: sportivi, antrenori, medici şi asistenţi medicali, maseuri, kinetoterapeuţi, cercetători.

Câţi bani vor încasa?

Sportivii nu intră în aceeaşi categorie cu cei aflaţi în şomaj tehnic, ci sunt asimilaţi profesioniştilor, iar suma pe care o vor încasa va fi mai mare. A explicat Ionel Dancă, şeful Cancelariei primului ministru: ,,Pentru aceste categorii, PFA, drepturi de autor, contracte de activitate sportivă, s-a stabilit că statul va suporta, indiferent de veniturile lor, o indemnizaţie fixă brută egală cu 75% din salariul mediu brut pe economie”.

Pe 2020 s-a stabilit că salariul mediu brut e de 5.429 lei. Astfel, 75% din această sumă este de 4.071 de lei, dar şi aceste indemnizaţii vor fi supuse impozitării şi plăţii contribuţiilor sociale, conform Codului Fiscal. Astfel, sportivii vor lua ca indemnizaţie socială suma de 3.519 de lei net, adică 725 de euro, în vreme ce o persoană intrată în şomaj tehnic, căreia i-a fost suspendat contractul de muncă, va primi doar 2.381 de lei net, în jur de 490 de euro.

Peste un milion de contracte suspendate

De la instituirea stării de urgenţă, 16 martie, şi până la finalul lunii aprilie, numărul contractelor individuale de muncă suspendate este de 1.035.585. De peste 17 ori mai mare decât cel al contractelor profesiilor liberale. Cele mai multe contracte de muncă suspendate sunt în industria prelucrătoare, peste 330.000, urmată de cele din sectorul comerţului şi al service-urilor, peste 110.000.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Ştiri sportive

  Ana-Maria Popescu și-a anunțat retragerea
  Ana-Maria Popescu își încheie după 20 de ani cariera de sportivă pentru că nu mai are motivație.

  Local

  Un arădean a fost amendat de jandarmi cu 1.000 de lei pentru injurii aduse pe o rețea de socializare
  Marți după-amiază, un echipaj de Jandarmerie s-a sesizat din oficiu după ce un bărbat a adus injurii și expresii jignitoare, printr-un comentariu, la o postare făcută de către o persoană juridică pe o rețea de socializare. Injuriile erau adresate atât autorului postării respective, cât și subiecților prezentați în text. 2

  Local

  Se deschid ofertele pentru pasajul din Micălaca
  CNAIR va deschide în data de 13 decembrie ofertele primite de la firme pentru finalizarea pasajului din Micălaca. 1

  Local

  Masa pe roți pentru bunicii comunității
  Un proiect pentru sufletul comunității, demarat de Cantina Sfântul Nicolae, pentru 170 de bunici din comunitatea arădeană.

  Local

  13 centre din județ – pregătite pentru vaccinarea copiilor cu vârste între 5 și 11 ani
  În municipiu, lista nu a fost încă definitivată. Vaccinarea ar putea începe la mijlocul lunii decembrie. 1

  România

  Noile măsuri restrictive aplicate în perioada sărbătorilor de iarnă persoanelor care sosesc în România
  Guvernul a transmis, marţi, măsurile stabilite de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pentru persoanele care sosesc în România în perioada sărbătorilor de iarnă.

  Mapamond

  Elveția a autorizat folosirea capsulelor SARCO pentru sinucidere asistată
  Capsulele „Sarco” induc moartea prin sufocare, fără senzația de panică. Capsulele pentru sinuciderea asistată sunt controlate de către pacient. Doar în 2020, 1300 de oameni au ales sinuciderea asistată, în Elveția. 1

  Mapamond

  Schimbare majoră în Emiratele Arabe Unite: țara își mută weekendul
  Emiratele Arabe Unite devin singurul stat din Golf care nu va mai avea un weekend de vineri până sâmbătă. UAE îşi reduc săptămâna de lucru la patru zile şi jumătate şi îşi mută weekendul care tradiţional era de vineri până sâmbătă. Schimbările vor intra în vigoare de la 1 ianuarie şi vor fi obligatorii pentru tot sectorul public.

  Local

  Mersul Trenurilor 2022 aduce curse noi în Arad
  CFR Călători informează că, începând cu data de 12 decembrie 2021, intră în vigoare noul Mers al Trenurilor 2021-2022, ce va fi valabil până la data de 10 decembrie 2022. 3

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.