aradon.ro Web analytics

Aproape 4 000 de sportivi şomeri în România!

De Daniel Scridon

Aproape 4 000 de sportivi şomeri în România!

Foto: J.A.
Reactualizat la:
Din cele 218 structuri sportive care au aplicat pentru îndemnizaţia socială de 75% din salariul mediu brut, 11 sunt din judeţul Arad.
Scris de Daniel Scridon - Din cele 218 structuri sportive care au aplicat pentru îndemnizaţia socială de 75% din salariul mediu brut, 11 sunt din judeţul Arad.

BUCUREŞTI. Sportul românesc a fost oprit începând cu 16 martie, când a fost instituită starea de urgenţă. Ulterior, cluburile sportive au fost şi ele incluse în ordonanţa Guvernului Orban care prevedea sprijinirea angajaţilor cărora le-a fost suspendat temporar contractul din cauza întreruperii activităţii. Diverse structuri sportive au apelat la această formă de ajutor, suspendarea contractelor aducând o indemnizaţie de ajutor social, pe care o plăteşte Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS).

Într-un răspuns pentru Gazeta Sporturilor, cei de la ANPIS spun că până la 30 aprilie, la nivelul agenţiilor judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială a fost înregistrat un număr de 218 solicitări transmise de structurile sportive pentru indemnizaţia de sprijin COVID-19, pentru un număr de 3.978 participanţi la activitatea sportivă. Dintre cele 11 din judeţul Arad amintim, echipele de fotbal şi handbal feminin Crişul Chişineu Criş, divizionara C, Lunca Teuz Cermei, dar şi gruparea de Liga 4, Frontiera Curtici. Procentul este unul mic, doar 7%, din profesiile liberale care au aplicat şi se încadrează pentru primirea acestei îndemnizaţii sociale.

Paşi obligatorii

Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială a explicat şi care e traseul prin care un sportiv poate fi plătit cu 75% din salariul mediu: ,,Structurile sportive cu care persoanele au încheiate contracte de activitate sportivă transmit agenţiilor teritoriale în raza cărora îşi au sediul social o cerere semnată şi datată de reprezentantul legal, însoţită de o declaraţie pe propria răspundere, la care se ataşează lista cu participanţii la activitatea sportivă cărora le-a fost suspendată activitatea. Plata indemnizaţiei de sprijin se realizează către structurile sportive care vor efectua plata către beneficiarii contractelor de activitate sportivă”.

Conform prevederilor art. 67 din Legea Educaţiei Fizice şi Sportului, participanţii la activitatea sportivă pot fi: sportivi, antrenori, medici şi asistenţi medicali, maseuri, kinetoterapeuţi, cercetători.

Câţi bani vor încasa?

Sportivii nu intră în aceeaşi categorie cu cei aflaţi în şomaj tehnic, ci sunt asimilaţi profesioniştilor, iar suma pe care o vor încasa va fi mai mare. A explicat Ionel Dancă, şeful Cancelariei primului ministru: ,,Pentru aceste categorii, PFA, drepturi de autor, contracte de activitate sportivă, s-a stabilit că statul va suporta, indiferent de veniturile lor, o indemnizaţie fixă brută egală cu 75% din salariul mediu brut pe economie”.

Pe 2020 s-a stabilit că salariul mediu brut e de 5.429 lei. Astfel, 75% din această sumă este de 4.071 de lei, dar şi aceste indemnizaţii vor fi supuse impozitării şi plăţii contribuţiilor sociale, conform Codului Fiscal. Astfel, sportivii vor lua ca indemnizaţie socială suma de 3.519 de lei net, adică 725 de euro, în vreme ce o persoană intrată în şomaj tehnic, căreia i-a fost suspendat contractul de muncă, va primi doar 2.381 de lei net, în jur de 490 de euro.

Peste un milion de contracte suspendate

De la instituirea stării de urgenţă, 16 martie, şi până la finalul lunii aprilie, numărul contractelor individuale de muncă suspendate este de 1.035.585. De peste 17 ori mai mare decât cel al contractelor profesiilor liberale. Cele mai multe contracte de muncă suspendate sunt în industria prelucrătoare, peste 330.000, urmată de cele din sectorul comerţului şi al service-urilor, peste 110.000.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  România

  Bolnav de Covid-19 la Terapie Intensivă la „Victor Babeș”, după ce a refuzat tratamentul cu Remdesivir
  Nu a vrut ca medicii „să facă experimente” pe el, așa că a refuzat tratamentul cu cel mai cunoscut antiviral în lupta cu SARS-Cov2. Vorbim despre un bărbat internat cu Covid-19 la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, ajuns în stare gravă la Terapie Intensivă după ce a spus „Nu” Remdesivirului. Acum e prea târziu pentru tratament. 6

  Local

  Noi zone pline de gunoi, identificate în Arad
  Comisarii Gărzi de Mediu – Comisariatul Județean Arad au inventariat mai multe depozite ilegale de deșeuri de pe raza municipiului Arad. 4

  UT Arad

  500 de fani utişti în Piaţa Avram Iancu
  ARAD. Succesul de care s-a bucurat iniţiativa de a organiza vizionarea jocului cu Turris Turnu Măgurele în Piaţa Avram Iancu pe un ecram gigant, i-a obligat pe cei de la UTA, în parteneriat cu Centrul Municipal de Cultură Arad, să recidiveze. 2

  Local

  Ministrul Educației, Monica Anisie: Unii elevi vor studia online
  Ministrul Educației, Monica Anisie, a afirmat, luni, că sunt șanse mici ca școala să se redeschidă la toamnă, ea spunând că cel mai bun scenariu va fi acela în care o parte dintre elevi vor veni fizic la unitățile de învățământ, iar restul vor participa la cursuri din fața calculatorului. 3

  Local

  Cinci spectacole din partea Teatrului, pentru arădeni
  Cinci spectacole de teatru pentru cei mici și cei mari vor ajunge în mijlocul arădenilor în această săptămână.

  Local

  Violențe în familie la Pecica și în municipiu
  Pe numele a doi bărbați au fost emise ordine de protecție după ce aceștia și-au agresat soția, respectiv mama, în timp ce un al treilea bărbat a încălcat ordinul de protecție.

  Local

  Sub influența drogurilor și a alcoolului, la volan
  Polițiștii arădeni au depistat, în weekend, în trafic, trei conducători auto care se aflau sub influența drogurilor, respectiv a alcoolului. 2

  Local

  Restricțiile cu Ungaria: în ce condiții se poate tranzita și ce trebuie să știe cei din zona de frontieră
  MAE: Precizări de presă privind modificarea condițiilor de intrare pe teritoriul Ungariei în contextul pandemiei de COVID-19. 9

  Local

  UPDATE. Cinci cazuri noi de Covid-19 în Arad. Doi pacienți au refuzat spitalizarea
  Grupul de Comunicare Strategică a anunțat luni, la ora 13, că Aradul a înregistrat în 24 de ore cinci noi cazuri de infectare cu SARS-CoV2 – noul coronavirus. 17

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.