Arădenii au luat Aghiasma Mare

De Vasile Filip
Reactualizat la:
8Comentarii
FOTO: Vali Goran
FOTO: Vali Goran
Sute de credincioși ortodocși au participat, astăzi, la slujba de Bobotează de la Catedrala „Sfânta Treime” și au luat apă sfințită.

În bisericile din județ, mii de credincioşi ortodocşi au participat azi la praznicul de Bobotează (Botezul Domnului).

După slujba oficiată de ÎPS Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului, cei prezenți la Catedrala „Sfânta Treime” au primit, pentru casele lor, apă sfințită (Aghiasma Mare ) din vasele pregătite anume pe platoul din fața Bisericii (peste 2.000 de litri).

Apa de la Bobotează are o putere deosebită fiindcă a fost sfinţită printr-o îndoită chemare a Sfântului Duh, iar sfinţirea are loc chiar în ziua în care Mântuitorul a fost botezat în apele Iordanului.

Sf. Ioan Botezătorul

Biblia îl menționează pe Ioan Botezătorul, considerat de creștini ca înaintemergătorul lui Iisus Hristos, care ar fi propovăduit venirea acestuia, îndemnând pe iudei la pocăință. Considerându-l proroc, locuitorii din Ierusalim și din întreaga Iudee se strângeau în jurul lui pentru a-i asculta cuvintele și mai ales pentru a fi botezați de el în râul Iordan.

Ioan le cerea, înainte de a-i boteza, să-și spovedească păcatele și să se pocăiască, spunându-le că el îi botează doar cu apă, dar cel ce va veni după el îi va boteza cu Duh Sfânt și cu foc.

Botezul Domnului

Evanghelia relatează că și Iisus a venit din Galileea, pentru a fi botezat de Ioan, care, văzându-l, a spus: „Iată mielul lui Dumnezeu, cel ce spală păcatul lumii”. Şi ieșind Iisus din apa Iordanului, „cerurile s-au deschis și duhul lui Dumnezeu s-a vărsat, coborându-se ca un porumbel și venind peste el. Și glas din ceruri zicând: acesta este Fiul Meu cel iubit întru care am binevoit”.

Agheasma Mare

Potrivit tradiției, de Bobotează se săvârșește slujba de sfințire a apelor, numită Agheasma Mare. Apa sfințită pe care o iau creștinii la casele lor pentru tot anul trebuie să fie păstrată într-un vas curat și la loc de cinste. Ea are putere de a vindeca bolile, de a-i apăra de rele, de necazuri şi de primejdii pe cei care o iau cu credinţă.

 

GALERIE FOTO

 8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor