Aradul trimite milioane de metri cubi de apă spre Ungaria

De Alin Gherasim
4Comentarii
Trimitem milioane de metri cubi de apă spre Ungaria
Trimitem milioane de metri cubi de apă spre Ungaria
ANIF Arad va furniza maghiarilor trei milioane de metri cubi de apă pentru irigaţii.

Avem multă apă, sistemele noastre de irigaţii zac distruse şi nefolosite, aşa că vindem apa ungurilor. Asta se întâmplă de câţiva ani, de când maghiarii au văzut o oportunitate în apa noastră. Anul acesta, Administraţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare Arad (ANIF) va furniza agricultorilor din Ungaria până la trei milioane de metri cubi de apă ce va fi folosită la irigarea culturilor agricole. Apa, care este provenită din râul Mureş, va fi transportată pe canalul Mureşel până la vecinii noştri maghiari, urmând să irige Domeniile Hergheliei Mezohegyes Ungaria, anunţă Mediafax.
Contractul semnat între cele două părţi nu indică exact cantitatea de apă ce va fi exportată, însă cantitatea minimă care va ajunge în ţara vecină va fi de cel puţin 1,5 milioane de metri cubi.
Totuşi, estimările arată faptul că ar fi nevoie de vreo trei milioane de metri cubi. „Am semnat un contract pentru o cantitate mai mică pentru a ne asigura că putem să o livrăm, pentru că nu știm care va fi debitul Mureșului în timpul verii. În aprilie și mai am livrat 620.000 de metri cubi, însă cantitățile vor crește de acum, când precipitațiile vor scădea și va fi nevoie de irigarea terenurilor”, a spus Mircea Purcaru, directorul ANIF Arad.

Şi banii

Apa nu va ajunge gratuit în Ungaria. Partea maghiară va plăti 28,6 euro pentru mia de metri cubi transportată. Apa va fi preluată din Mureş şi pompată cale de vreo 36 de kilometri până la instalaţiile de irigare din vecini. Aici va fi preluată de sistemele care sunt dalate sau protejate cu folie, după care va iriga aproximativ 6.000 de hectare de teren agricol. Pentru cele trei milioane de metri cubi de apă ANIF va încasa peste 85.000 de euro. Banii vor fi folosiţi pentru întreţinerea instalaţiilor de pompare şi a canalului Mureşel, a spus Purcaru pentru Mediafax. Totuşi, o mică sumă rămâne cu titlu de profit în vistieria ANIF Arad.

Record pe apă

În ceea ce priveşte cea mai mare cantitate de apă pentru irigaţii exportată spre Ungaria, aceasta a fost înregistrată în anul 2007, când spre vecini au plecat 5,6 milioane de metri cubi de apă.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor