Cum își aleg elevii de clasa a VIII-a liceul?

De Monica Ardelean
Elevii au fost chestionați de specialiști
Elevii au fost chestionați de specialiști
O anchetă sociologică realizată de CJRAE arată care sunt cele mai importante criterii după care elevii își selectează liceul și specializarea.

Ce contează pentru elevii de gimnaziu atunci când optează pentru un liceu sau altul la finalul clasei a VIII-a? Baza materială a școlii, ce vor părinții, unde merg prietenii lor, distanța față de casă, prestigiul școlii sau șansa pe care ți-o oferă specializarea respectivă la finalul studiilor? O serie de întrebări care au făcut parte dintr-o anchetă sociologică pe care specialiștii de la Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională din Arad l-au propus unui eșantion de 492 de elevi de clasa a VIII-a din județul Arad. Un procent de 45,7% sunt din mediul urban și 54,3% sunt din mediul rural.

Analiza datelor indică faptul că ceea ce contează cel mai mult este specializarea pe care o oferă școala și distanța față de casă. Pentru 157 de elevi specializarea este principalul criteriu de care țin cont atunci când își aleg viitorul liceu și pentru 89 de elevi cel mai mult contează distanță față de domiciliu. Pe locul 3 în topul criteriilor este consecvența, 38 de elevi susținând că vor să rămână în școala în care au fost.

Cuvântul părinților

Cu buletinul în mână, tinerii de 14 ani nu se mai lasă pe mâna părinților când vine vorba de liceul pe care ar vrea să îl urmeze. Doar 20 de elevi din cei 479 chestionați au declarat că țin cont de dorința părinților. În schimb, ceva mai influenți par a fi prietenii de școală, pentru 30 dintre ei alegerea depinde de aceea a majorității prietenilor. Spiritul de gașcă pare mai important decât autoritatea părinților, cel puțin la această vârstă.

Rural sau urban

Majoritatea, 58,7% din cei chestionați, aleg o școală din municipiul Arad și 38,2% aleg o şcoală din afara municipiului. Potrivit datelor, aproape 50% din cei care provin din mediul rural, aleg o școală din municipiu și doar un procent de 3,1% aleg să-și continue studiile în alt județ.

Încă un studiu

Specialiștii de la CJRAE au mai realizat un al doilea studiu pe un eșantion de peste 3.000 de elevi pentru a identifica care sunt primele opțiuni ale elevilor în ceea ce privește profilurile și specializările alese. Vom reveni cu rezultatele anchetei.

Taguri: , , , , , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !