De ce se umflă impozitele in Arad?

De Alin Gherasim
47Comentarii
Ne aşteaptă „surprize” la ghişeu FOTO: JA
Ne aşteaptă „surprize” la ghişeu FOTO: JA
Un arădean a plătit o valoare dublă pentru impozitul pe clădiri şi terenuri în 2016 faţă de valoarea taxelor din 2015. De ce?

Noi reglementări ale Codului Fiscal şi bazele de calcul pentru impozitele şi taxele locale lovesc din plin în arădeni. Primăria Municipiului Arad a anunţat că impozitele nu cresc în oraşul nostru decât pe segmentele nou-introduse în Codul Fiscal. Iar aceste segmente fac ca, pe alocuri, impozitul plătit de o persoană fizică pentru casă şi teren să ajungă să fie dublu sau chiar mai mult. Avem un exemplu concret de la un arădean, om conştiincios din fire, care a mers să îşi plătească dările către primărie încă din prima zi în care s-au deschis casieriile, adică luni, 18 ianuarie. Omul s-a prezentat la ghişeu, a anunţat că vrea să îşi plătească impozitele, dar când a auzit suma totală l-au lăsat picioarele. Dacă în 2015 a plătit 322 de lei pentru o casă şi un teren pe strada Cozia şi o altă casă şi alt teren, de această dată agricol, pe strada Achile, anul acesta suma a crescut de două ori şi ceva, până la 653 de lei. Omul nu are case în plus faţă de anul trecut, nu are teren mai mult, are aceleaşi proprietăţi ca în 2015, dar a înlemnit când angajata de la ghişeu i-a spus suma totală de plată. „Bine că am avut bani la mine şi nu a trebuit să mai merg o dată la ei”, a spus arădeanul.

Omul nu a vrut neapărat să devină subiect de presă, nu a cerut explicaţii, ci doar a dorit să arate cât de mult a crescut impozitul faţă de anul 2015. Reprezentanţii Primăriei Arad spun însă că nu instituţia e de vină ci că, de fapt, creşterea uriaşă se datorează noilor reglementări ale Codului Fiscal.

„În cazul de faţă, este vorba despre impozitarea terenului. Codul Fiscal spune că orice teren agricol aflat în intravilan se impozitează până la nivelul de 400 de metri pătraţi la valorea impozitului aferent curţilor. Aşadar, deşi arădeanul are teren agricol, 400 de metri pătraţi din suprafaţă se impozitează la fel ca un teren intravilan care deserveşte drept curte. O altă reglementare a Codului Fiscal se referă la impozitarea terenului de sub construcţii. Şi aici am fost obligaţi de lege să introducem impozitul”, ne-a anunţat Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad. În schimb, se vede o scădere a impozitului la cea de a doua locuinţă. Pentru că, până anul trecut, a doua proprietate se impozita suplimentar. Din acest an, proprietarii nu plătesc impozit mai mare pe a doua locuinţă. Totuşi pentru arădeanul care s-a prezentat la redacţia Jurnal arădean şi www.aradon.ro, veştile s-au dovedit dintre cele mai triste: suma de plată s-a dublat pentru că legea s-a schimbat. Banii i-a plătit arădeanul din buzunarul său, după ce şi-a revenit din şoc. Iar ca acesta, vor fi mulţi în zilele ce vor urma.

Internetul, în aşteptare

În altă ordine de idei, mai mulţi arădeni au semnalat faptul că impozitele şi taxele locale nu pot fi plătite online şi nici la Poştă. În acest sens, cei de la Primărie au declarat că, în prezent, se lucrează la finalizarea programului de pe internet, urmând ca plata online, dar şi cea la ghişeele Poştei, să fie posibilă până la sfârşitul acestei săptămâni, cel târziu.47Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor