La Arad, inima repornita dupa 70 de minute

De Vasile Filip
Reactualizat la:
La Arad, inima repornita dupa 70 de minute
  ARAD. Prima arădeancă operată pe cord deschis cu ajutorul circulaţiei extracorporeale la Clinica de Chirurgie din cadrul Centrului de Chirurgie Laparoscopică al UVVG se află într-o stare foarte bună

Prof. dr. Galajda Zoltan, profesor asociat al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad şi directorul Clinicii de Chirurgie Cardiacă şi Vasculară din Debrecen, împreună cu echipa de medici chirurgi de la Universitatea arădeană, au efectuat, zilele trecute, la Clinica de cardiologie din cadrul Centrului de Chirurgie Laparoscopică al UVVG, prima operaţie pe cord deschis cu ajutorul circulaţiei extracorporeale.

Intervenţia chirurgicală a durat în jur de trei ore, iar inima a stat oprită, în operaţie, aproximativ 70 de minute. Bolnava, care în prezent se află într-o stare foarte bună, suferea de insuficiență mitrală reumatismală, are 66 de ani şi este din Arad.

Prof. dr. Galajda Zoltan, profesor asociat al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, directorul Clinicii de Chirurgie Cardiacă şi Vasculară din Debrecen, (Ungaria), a declarat: „Este vorba despre o plastie mitrală, o operaţie care se face cu ajutorul circulaţiei extracorporeale. Astfel de operaţii nu se fac în toate centrele, deoarece necesită o echipă bine antrenată, fiind vorba de o valvă care era deformată din cauza unei boli reumatice. Bolnava, care dorea o intervenţie chirurgicală prin care se poate păstra valva, necesita aşa-numita operaţie de plastie mitrală. Nu a fost acceptată în alte centre, deoarece nu se ştia dacă se poate, sau nu salva valva. Desigur, având mai mare experienţă în acest domeniu şi văzând înregistrările echocardiografice înaintea operaţiei, împreună cu echipa mea, am putut să estimăm că, în procent de 98-99%, putem repara această valvă. În afară de experienţa personală, ne-au ajutat şi tehnicile de evaluare preoperatorii, programe informatice de evaluare a valvei, utilizate de noi în decursul anilor. Astfel, am ştiut cum să intervenim, utilizând o tehnică chirurgicală proprie. Bolnava se simte bine, iar d-na doctor Adina Moldovan a verificat post operator valva prin echocardiografie transesofagiană. Din gradul IV de insuficienţă, cât a avut înainte de operaţie, acum nu mai prezintă insuficienţă mitrală, rezultatul fiind excelent. Această reuşită dovedeşte că echipa formată la Arad este bine pregătită şi avem deja un alt caz în perspectivă. Este vorba de un tânăr, care la fel prezintă probleme cardiace grave şi necesită o operaţie grea. Se poate observa rolul acestei clinici private care împreună cu Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” este capabilă să ajute mulţi bolnavi nu doar din Arad, ci din toată ţara. Gradul de reuşită în astfel de situaţii depinde şi de experienţa chirurgului şi de echipa acestuia”.

Prof. Univ. Dr. Aurel Ardelean, Preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, care a vizitat și a urmărit evoluţia postoperatorie a pacientei ne-a declarat: „Este o nouă reuşită a chirurgiei din secţia noastră, efectuată cu ajutorul echipei de la Universitatea din Debrecen condusă de prof. dr. Galajda Zoltan, care a şi condus operaţia. Vom continua să colaborăm cu această minunată echipă, iar în paralel începem cursurile pentru pregătirea propriei noastre echipe clinice pe chirurgie cardiacă. Cursurile se vor desfăşura cu sprijinul CJA sub îndrumarea aceleaşi echipe de medici de la Universitatea din Debrecen”.

Mai multe informaţii se pot afla la Centrul de Chirurgie Laparascopică „Sf. Gheorghe” din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, aflat pe str. Tudor Vladimirescu din Arad, nr. 25-27, tel: 0257338498, site www.clinic-uvvg-chirurgie.ro

Taguri: , , , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !