Lasati fara bani de drum

De Monica Ardelean
3Comentarii
Lasati fara bani de drum
Un document al Ministerului de Finanțe taie din banii destinați decontării navetei cadrelor didactice.

ARAD. Veşti proaste pentru profesorii care fac naveta între localitatea de domiciliu şi locul de muncă, adică şcoala. Banii pe care îi cheltuie pe drum nu vor mai fi decontanţi în totalitate. Cel puţin aşa reiese dintr-o anexă a Legii bugetului de stat pe 2014 în care se stipulează că „se pot deconta cheltuielile cu naveta cadrelor didactice, pe perioada cursurilor, în limita distanței de 50 de km și în limita sumei de 26 lei/cadru didactic/lună pentru distanța de 3 km. Pentru distanțele ce depășesc 3 km, până la 50 km suma de 26 lei/cadru didactic se suplimentează cu 2 lei pentru fiecare kilometru”. Atât. Și pentru ca confuzia să fie și mai mare, sursa este indicată ca fiind „economiile înregistrate de unitățile de învățământ preuniversitar de stat” care „pot deconta cheltuielile cu naveta”. Oricum sumele, așa cum au fost calculate de către finanțiști, nu acoperă nici măcar jumătate din costurile reale cu naveta pentru că, transportatorii au crescut din ce în ce mai mult prețul abonamentelor, în unele cazuri acesta reprezentând mai mult de jumătate din salariul unui profesor debutant.

Se bat cap în cap

Cei care au sesizat problema au fost sindicaliștii din învățământ care spun că acest document intră în conflict cu Legea Educației care stipulează clar că naveta trebuie plătită din bugetele locale și nu din economiile făcute de școli (marea majoritate a școlilor având nevoie de suplimentarea bugetelor pentru a se încadra în costuri) și trebuie decontată în totalitate. „Așteptăm să primim lămuriri legate de acest document. În acest moment, așa cum este formulat intră în contradicție cu Legea Educației Naționale. Decontarea navetei nu poate fi lăsată pe seama economiilor făcute de școli. Majoritatea unităților de învățământ nu au suficienți bani pentru salariile cadrelor didactice. Și acolo unde sunt cei mai mulți profesori navetiști, și mă refer la școlile din județ, acolo sunt și cele mai mari probleme” a punctat liderul SDÎ Arad, Dănuț Ieneșescu.

Procese

Și în acest moment în 10 unități școlare mai sunt profesori care au de recuperat de la autoritățile locale restanțe la decontarea navetei. În unele cazuri au fost intentate procese, în altele s-a ajuns la o

înțelegere cu primăriile care au mai achitat din datoriile către profesori.

Taguri: , , , ,


3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor