Legea boschetarilor pe gunoi

De Adriana Barbu
10Comentarii
Platforma de gunoi de pe Bihorului, în timpul intervenţiei şi la nici trei ore distanţă! Foto: JA
Platforma de gunoi de pe Bihorului, în timpul intervenţiei şi la nici trei ore distanţă! Foto: JA
Cum se instalează haosul pe platformele de gunoi din cartiere la nici trei ore după intervenţia de colectare a deşeurilor menajere?

Nu mai poţi respira în Arad din cauza lor. Şi nici măcar nu mai poţi arunca gunoiul în mod civilizat la tomberon. Pentru că boschetarii au pus stăpânire pe platformele gospodăreşti şi fac legea acolo. Degeaba se ridică gunoiul, degeaba îl pui frumos în pungi special gândite pentru deşeuri, şi le mai şi legi, şi degeaba vine firma să le ridice, că în nici trei ore de la colectarea gunoiului haosul se instalează din nou, spre ruşinea unui întreg oraş ce se vrea civilizat. Şi ce e de făcut? Cum trebuie acţionat?
Greu de zis. Reprezentanţii SC Polaris M Holding SRL spun că intervin ori de cât ori pot, chiar şi peste graficul de colectare a deşeurilor menajere, dar imaginea dezolantă a unor gunoaie răvăşite peste tot pe plaformă se reinstalează cu viteza luminii, spre şocul şi disperarea tuturor.

Şi nu vorbim aici de cazuri izolate la câteva plaftorme de gunoi. Dacă ar fi să ne luăm doar după cititorii care ne-au contactat la redacţie, probleme de acest gen sunt pe … paltformele din Micălaca, Vlaicu, Confecţii și Alfa.

Peste tot, ne spun cititorii, cetăţeni certaţi cu legea au pus stăpânire pe platformele de depozitare a gunoiului şi au instalat acolo haosul şi mizeria, cu titlu permanent. Ba chiar fac legea intrărilor şi ieşirilor, locuitorii zonei având probleme în depozitarea gunoiului la tomberoane.

Astfel de locuri devenite de groază pentru cetăţenii Aradului şi pentru angajaţii SC Polaris M Holding sunt platforma din Piaţa Agroalimentară Vlaicu, punctele de colectare din Piaţa Gării, platforma gospodărească de la blocul A 12, A 11, din cartierul Vlaicu, platforma de gunoi aferentă blocului G, din acelaşi cartier, platforma situată la trecerea dinspre strada Titulescu spre zona Micălaca 500, zone în care gunoaiele şi mizeria îşi fac apariţia imediat după ce echipajele Polaris intervin pentru colectarea gunoiului menajer.

O monitorizare dureroasă

Cât de gravă e situaţia? Gravă, dacă ascultăm răspunsul reprezentanţiilor societăţii care se ocupă de salubrizarea menajeră, la întrebările noastre. Aceştia spun că, deşi angajaţii SC Polaris M Holding SRL respectă intervalele de colectare a gunoiului menajer, la câteva ore distanţă de la curăţarea platformelor gospodăreşti, acestea arată ca înainte de intervenţie. Chiar aşa să fie? Nu i-am crezut pe cuvânt aşa că am decis să monitorizăm câteva zone cu probleme. Iată una. Angajaţii SC Polaris M Holding au făcut curat pe platforma gospodărească de pe strada Bihorului, lângă pasajul de la Grădişte, joi, 3 septembrie, în jurul orei 14 (aşa cum se poate vedea şi din fotografiile noastre). La 16,30, însă, adică la mai puţin de trei ore distanţă, platforma gospodărească era plină cu gunoi, împrăştiat pe jos (fapt vizibil din fotografii).

Ce e de făcut?

Ce e de făcut? Cum e de stârpit acest fenomen în care oameni certaţi cu legea pun stăpânire pe platformele de gunoi şi le transformă în locuri mizere, de nepătruns? SC Polaris M Holding SRL spune că încearcă să elimine toate aceste neajunsuri, intervenind chiar şi peste graficul de colectare, la solicitarea cetăţenilor. Dar cum poţi să intervii din trei în trei ore?

Cultura gunoiului

Poate că e nevoie şi de intervenţia oamenilor legii, poate cetăţenii ar trebui să ia şi ei atitudine. Sigur indiferenţa celor care nu locuiesc în zonele cu problemă, a celor care spun că gunoiul nu e treaba lor nu rezolvă situaţia. În scurt timp, fenomenul s-ar putea generaliza şi atunci nici firma care se ocupă de salubrizarea Aradului, nici Poliţia Locală, şi nici chiar oamenii de bine ai Aradului, care ar da o mână de ajutor, nu vor mai putea face nimic. E evident că încă mai avem probleme cu modul în care ne strângem gunoiul în casă şi cu modul în care îl aruncăm. Iar această absenţă a culturii gunoiului, atât de prezentă în ţările cu adevărat occidentale, e unul dintre factorii care creează dezastrul de pe platformele de gunoi din cartiere. Prezenţa boschetarilor, alături de prezenţa celor săraci, care caută salvarea printre gunoaie, nu face altceva decât să amplifice şi să agraveze fenomenul. Iar de acolo, până la momentul la care legea va fi scrisă de ei, iar gunoiul va înghiţi plaformele gospodăreşti, e doar un pas.10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor