Pod peste Mureş între Şaguna şi Timişoarei

De Alin Gherasim
15Comentarii
Pod peste Mureş între Şaguna şi Timişoarei
Municipalitatea a făcut primii paşi pentru realizarea unui pod care să lege malurile Mureşului.

Un pod va lega, într-un viitor nu tocmai apropiat, cele două maluri ale Mureşului şi, implicit, două cartiere ale municipiului. Primăria Arad a lansat un anunţ de licitaţie pentru realizarea unui studiu de fezabilitate pentru construirea unui nou pod peste Mureş, care să preia parte din traficul de pe cele două poduri existente deja, respectiv Traian şi Decebal. Unde va fi construit acest nou pod?

Potrivit anunţului Primăriei, se va continua strada Andrei Şaguna până în Alfa, pe mal, acolo unde va fi ridicat podul, iar finalitatea acestuia va fi în cartierul Aradul Nou. Practic, prima stradă de legătură va fi strada Constituţiei, de aici urmând ca şoferii să aibă două variante de deplasare: spre strada Timişoarei sau, prin Aradul Nou, spre nodul rutier de la autostradă, la ieşirea din municipiu spre Zădăreni. Ideea construirii unui nou pod a apărut în cadrul unei dezbateri publice, când s-a decis, de fapt, realizarea a două căi de traversare a Mureşului: una care va avea traseul menţionat mai sus, iar alta în apropierea podului Traian, acesta din urmă fiind gândit să preia parte din traficul care trece pe Traian, dar şi pe Decebal.

„În urma dezbaterii şi a discuţiilor, s-a stabilit că prioritar ar fi podul care să lege Andrei Şaguna de Aradul Nou. Odată dat traficului acest pod, vom vedea şi cum se diminuează traficul pe podurile Traian şi Decebal, dar şi dacă este necesară realizarea a încă unui pod”, a spus primarul Gheorghe Falcă.

Ideea în sine nu este una rea, mai ales că arădenii din zonele de nord şi de vest ale oraşului vor folosi acest nou pod pentru a trece spre Aradul Nou. Însă, pentru moment, nu a fost emisă nicio previziune referitoare la costul viitorului pod sau măcar la costurile pe care le-ar genera această nouă construcţie. Practic, ambele necunoscute vor fi dezvăluite tocmai de acest studiu de fezabilitate, după cum a spus Falcă. 200.000 de lei este dispusă să plătească administraţia locală pentru realizarea acestui studiu.

Dar de aici şi până la final va mai curge multă apă pe Mureşul care va fi trecut pe noul pod. Vorbim, în teorie, de o lucrare care, dacă va beneficia de finanţare, s-ar putea întinde pe 2-3 sau poate chiar mai mulţi ani. Mai mult decât atât, încă înainte de demararea lucrărilor va mai fi pierdut vreun an de zile cu întocmirea proiectului tehnic. Aşa că această idee, dacă va avea finalitate, se va transforma în realitate, în cel mai bun caz, peste vreo 4-5 ani. „Totuşi, am făcut primul pas în realizarea acestui nou pod”, a subliniat primarul Aradului.

Curaj pe Mureş

Gheorghe Falcă a ţinut să declare faptul că „noi suntem administraţia care a avut curajul să reabiliteze podurile existente în Arad, Traian şi Decebal, la ultimul urmând să demarăm lucrări de consolidare în viitorul apropiat. Am intervenit la pasajele care leagă centrul de Micălaca şi de Grădişte, am realizat pasarela peste Mureş spre Ştrandul Neptun pentru a avea un aflux mult mai mare spre ştrand. Acum suntem administraţia care demarează procedurile de a construi un nou pod, făcând ca viaţa oamenilor din comunitate să fie mai confortabilă”.15Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor