PRO şi CONTRA. Spre un Guvern european?

De Simion Todoca
Eusebiu Pistru și Flavius Măduţa FOTO: J.A.
Eusebiu Pistru și Flavius Măduţa FOTO: J.A.
Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, pledează pentru un „Guvern european”.

Preşedintele PE spune că anumite probleme centrale din cadrul Uniunii Europene nu mai pot fi soluţionate doar de şefii de state şi de Guverne. „Pentru acest lucru, avem nevoie de instituţii comunitare (…). Avem nevoie de un Guvern european”, în special pentru probleme legate de comerţul internaţional, climă, imigraţie, evaziune fiscală sau politică monetară, a adăugat el.

Eusebiu Pistru, deputat PNL Arad.

„Probabil că a exprimat această idee sub influenţa dificultăţilor legate de rezolvarea problemei Greciei. În principiu, cred că ar putea fi înfiinţat un asemenea guvern, dar cu anumite condiţii, de exemplu, în acel guvern să fie reprezentate toate ţările. Deasemenea, să se ocupe doar de problemele care vizează întreaga Uniune Europeană, nu probleme care ţin strict de o ţară sau alta. Adică, să nu fie o supraguvernare, împuternicită să aprobe sau să respingă programele de guvernare ale ţărilor din Uniune”.

Flavius Măduţa, deputat PSD Arad

„Prin intrarea în Uniunea Europeană, România, ca şi celelalte ţări, a renunţat la o parte din suveranitate. Dacă s-ar înfiinţa acel Guvern european, suveranitatea s-ar pierde cu totul, ar trebui ca România să facă doar ce i se permite. S-a dovedit deja că măsurile de austeritate impuse pentru unele ţări au fost total contraproductive. Dacă ar fi existat acel Guver european, ar fi impus, probabil, tuturor ţărilor din UE austeritate. Unde s-ar fi ajuns? Dar, mai ales, orice guvern este politic. Dacă este unul de dreapta, va impune tuturor ţărilor politici de dreapta? Sau, dacă este de stânga, obligatoriu toate ţările din UE devin socialiste? În concluzie, nu am cum să fiu de acord cu aşa ceva”.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !