Tradiţii de Anul Nou în România

De Vasile Filip
Reactualizat la:
Tradiţii de Anul Nou în România

În orice colţ al lumii ne-am afla în noaptea care face trecerea dintre ani, vom găsi obiceiuri specifice.

Fiecare ţară în parte are anumite superstiţii şi tradiţii legate de Anul Nou. Evident, nici românii nu fac excepţie. Dar obiceiurile variază în funcţie de regiune. Unele dintre ele au fost modernizate, în timp ce altele au fost uitate sau ignorate de cei tineri…

Mult zgomot

Conform tradiţiei, în noaptea de Anul Nou, românii trebuie să facă mai mult zgomot pentru a alunga toate spiritele rele.

Cu usturoi

Unii români merg chiar mai departe şi obişnuiesc să ţină în buzunar o căpăţână de usturoi, care are menirea de a-i feri de ce-i rău.

Norocul

O altă superstiţie de Revelion este aceea că, atât în ultima zi din an, cât şi în prima zi a celui nou, este bine să nu facem cheltuieli şi să nu aruncăm nimic din casă (inclusiv gunoiul) deoarece, odată cu el, aruncăm şi…norocul.

Datorie

Şi că tot vine vorba de bani, există şi superstiţia conform căreia oamenii nu trebuie să aibă nici o datorie pe când începe noul an. În caz contrar, aceştia vor rămâne datori întreg anul.

Primul vizitator

De asemenea, o binecunoscută superstiţie spune că prima persoană care va trece pragul casei în prima zi din an ne va influenţa tot anul. Conform tradiţiei, persoanele cu părul blond sau roşcat aduc ghinion în timp ce cele brunete aduc noroc. De asemenea, dacă prima persoană care intră în casă este bărbat, anul va fi plin de noroc, în timp ce dacă femeile intră primele, acesta va fi plin de ghinion.

Vis cu alesul

Conform tradiţiei populare, fetele nemăritate pun în ajunul Anului Nou un fir de busuioc într-un vas cu apă, o ramură de măr şi un ban. Dimineaţa, fetele îşi vor visa alesul cu care urmează să se căsătorească.

Uşa deschisă

De asemenea, la miezul nopţii, uşa casei trebuie să fie deschisă, permiţând astfel anului vechi să iasă, în timp ce cel nou să intre.

Sărut sub vâsc

Preluat mai nou şi de români, obiceiul cu sărutatul sub vâsc este practicat în noaptea dintre ani de către îndrăgostiţi. Aceştia cred că astfel vor fi însoţiţi de dragoste întreg anul.

Haină nouă

Bătrânii spun că la trecerea dintre ani este bine ca fiecare persoană să poarte o haină nouă dar şi ceva roşu, ori o altă culoare veselă pentru a atrage toate energiile pozitive.

Fără somn

În noaptea de Anul Nou persoanele nu au voie să doarmă, iar cine nu rezista va fi somnoros tot anul.

Boabe de grâu

O alta datină spune ca în ajunul Anului Nou trebuie să ai mereu în buzunar câteva boabe de grâu, pentru a fi ferit de foamete tot anul. De asemenea, trebuie să ai şi bani în buzunar pentru ca noul an să nu te prindă sărac.

Peşte

Românii obişnuiesc să consume peşte în noaptea dintre ani, pentru a le asigura o trecere lină şi uşoara în anul ce urmează. Pe de altă parte, carnea de pasăre este aducătore de ghinion. Acest lucru se datorează faptului că păsările de curte scormonesc pământul şi îl împrăştie, fapt corelat cu împrăştierea prosperităţii şi a binelui din casă.

Nu se plânge

În noaptea dintre ani dar şi pe 1 ianuarie nu se plânge. Conform tradiţiei, persoanele care plâng în prima zi a anului vor avea un an plin cu evenimente triste.

Urări

Printre cele mai frumoase obiceiuri pe care romanii le au în noaptea de Anul Nou dar şi în prima zi a noului an, colindele joacă un rol extrem de important. Printre acestea trebuie neapărat să amintim „Sorcova” şi „Pluguşorul”.

O dorinţă

Totuşi, în noaptea dintre ani este important să ne punem mereu o dorinţă şi să întâmpinăm anul ce vine cu speranţe mari.

Sorcova

Sorcova,

Vesela

Să trăiţi,

Să-mbătrâniţi:

Ca un măr,

Ca un păr,

Ca un fir de trandafir.

Tare ca piatra,

Iute ca săgeata;

Tare ca fierul,

Iute ca oţelul.

La anul și la mulți ani!0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !