aradon.ro Web analytics
Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare și testare – proiectul CEDICROM 2, în derulare

Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare și testare – proiectul CEDICROM 2, în derulare

În fiecare an în România peste 3.000 de femei sunt depistate cu cancer de col uterin. Din păcate peste 1.700 de femei pierd lupta cu această boalăi. O parte din motivele care duc la această situație sunt: lipsa de informare, frica, rușinea, tabuurile sociale, dar și lipsurile financiare și accesul precar la serviciile de testare și de vaccinare.
În fiecare an în România peste 3.000 de femei sunt depistate cu cancer de col uterin. Din păcate peste 1.700 de femei pierd lupta cu această boalăi. O parte din motivele care duc la această situație sunt: lipsa de informare, frica, rușinea, tabuurile sociale, dar și lipsurile financiare și accesul precar la serviciile de testare și de vaccinare.

Întâlnim aceste situații cu precădere în mediul rural, în comunități izolate cu populație vulnerabilă ori la grupuri etnice, de exemplu romi. Cancerul de col uterin este provocat de infecția persistentă cu HPV (Virusul Papiloma Uman), care provoacă schimbări la nivelul celulelor colului uterin. HPV este un virus întâlnit frecvent, care se transmite în timpul contactului sexual.

Pentru a crește accesul la serviciile de testare și vaccinare, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca (IOCN) desfășoară proiectul „Consolidarea la nivel național a capacității sectorului de sănătate românesc pentru implementarea de programe de screening pentru tipurile de cancer adecvate la intervenții de detectare precoce eficiente ” – CEDICROM 2. Programul este realizat în parteneriat cu Oslo Universietssykehus HF / Kreftregistret din Norvegia, în cadrul Programului „Provocări în sănătatea publică la nivel european”, finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2014-2021 și cofinanțat de Ministerul Sănătății.

„Proiectul este gândit pentru femei care au mai greu sau nu au deloc acces la servicii medicale – de cele mai multe ori, este vorba despre persoane care nu sunt în sistemul asigurărilor de sănătate. Am vizat o sută de comunități din șapte județe – Arad, Constanța, Dolj, Gorj, Hunedoara, Timiș și Tulcea; este vorba de comunități izolate, fie că vorbim de o izolare socială (zone sărace), o izolare etnică (grupuri etnice, de exemplu romi), ori o izolare geografică (în munți, la frontieră ori în Delta Dunării). Am avut o componentă de testare, cu posibilitatea urmăririi ulterioare: 7.000 de teste, aplicate atât prin intermediul cabinetelor medicale din zonă, cât și prin auto-prelevare, cu instructajul aferent. În contextul pandemic internațional, am acordat o atenție sporită procedurilor de siguranță, pentru ca persoanele din grupul-țintă să beneficieze de cele mai bune condiții. Rezultatele testării ne arată, din păcate, o incidență ridicată a infectării cu HPV: aproape 700 de teste au avut rezultat pozitiv. Pacientele cu rezultat pozitiv în screening vor fi urmărite și sprijinite în continuare. În această etapă obiectivul nostru este prevenția cancerului de col uterin prin vaccinare, iar pentru asta am avut la dispoziție 1000 de vaccinuri HPV gratuite pentru populația vulnerabilă din județele amintite ”, explică Dr. Florian Alexandru Nicula, directorul de proiect.

În CEDICROM 2 au fost implicați 20 de mediatori sanitari, buni cunoscători ai situațiilor locale pentru fiecare zonă. Aceștia au mers în comunitățile vizate și au discutat cu medicii de familie, cu cei de la cabinetele de planning familial (în cazurile în care acestea existau), cu beneficiarii; Împreună cu echipa mobilă IOCN au împărțit materiale informative și au înlesnit recoltarea probelor pentru testare – au fost vizate femeile din grupa de vârstă la risc de 25-64 de ani. Femeile au avut posibilitatea să opteze pentru prelevarea probei în regim de autoprelevare, în initimitatea casei lor sau să se adreseze specialiștilor medicali deplasați cu Unitatea mobilă. Proiectul a avut un impact major în toate comunitățile în care a fost implementat. Mii de femei au avut posibilitatea să efectueze gratuit testele de prevenire a cancerului de col uterin.

„Am mers în comunele din județul Gorj și am vorbit cu medicul de familie, cu cei de la cabinetele de planning familial, să vedem ce persoane pot beneficia de acest program, din listele dânșilor. Am stabilit apoi zilele clare pentru recoltare, proces care s-a desfășurat în cabinetele medicale, mai ales că am avut și o componentă de auto-prelevare. Dată fiind situația pandemică, am luat măsuri sporite de siguranță pentru toți cei implicați”, povestește Roxana, mediator sanitar în cadrul proiectului.

În urma miilor de teste efectuate, persoanele ale căror teste au ieșit pozitive au fost luate în evidență și, de la caz la caz, pentru acestea vor urma proceduri suplimentare, de la confirmarea diagnosticului până la tratament, prin sistemul see and treat. Astfel, fără îndoială, acest proiect contribuie la salvarea multor vieți omenești. Costul pierderii unei femei prin cancer de col uterin este enorm atât pentru familia, cât și pentru societatea din care ea face parte.

Serviciile medicale incluse în protocolul de urmărire sunt: testarea Babeș-Papanicolau pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 30 de ani, testarea CareHPV pentru femeile de 30-64 de ani, recoltarea testelor Babeș-Papanicolau pentru efectuarea triajului citologic, confirmarea testelor pozitive, evaluarea colposcopică la fața locului și criocauterizarea.

Implicarea în proiectul CEDICROM 2 a avut și un efect… neașteptat pentru Roxana, după cum ea ne povestește:

„Prietena mea cea mai bună este o femeie grozavă; are 43 de ani, doi copii și o situație financiară bună. E o femeie informată în general, știa despre testul HPV și totuși nu și-l făcuse niciodată. L-a făcut acum și a fost o surpriză foarte mare faptul că a ieșit pozitiv. A făcut investigații suplimentare, iar pentru că infecția a fost descoperită la timp, acum este bine”, spune Roxana.

Aceasta este doar una din situațiile în care implementarea acestui proiect a avut un impact pozitiv asupra femeilor care au participat la testare, femei active în viață și în societate, femei care sunt mame, soții, surori sau prietene.

Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin testare și vaccinare – acesta este și obiectivul proiectului CEDICROM 2.

„Cea mai eficientă modalitate de prevenire a cancerului de col uterin este vaccinarea fetelor înainte de debutul activității sexuale și participarea femeilor adulte la programe de screening”, concluzionează Dr. Florian Alexandru Nicula.

O prezentare detaliată a proiectului și mai multe informații despre cancerul de col uterin se găsesc pe site-ul dedicat proiectului.

Proiectului CEDICROM 2 este implementat din Mecanismul Financiar SEE 2014-2021 si este cofinantat de Ministerul Sanatatii.

i Sursa: Global Cancer Observatory – https://gco.iarc.fr/

0 Comentarii

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Mapamond

  Marea Britanie se teme de război: o invazie a Rusiei în Ucraina ar fi un dezastru pentru lume
  Premierul britanic Boris Johnson a atenţionat joi Rusia că orice fel de incursiune în Ucraina ar fi un dezastru pentru lume şi a repetat că Londra susţine cu hotărâre suveranitatea şi integritatea Ucrainei.

  Local

  Bărbatul care nu a oprit la semnalele polițiștilor, intrând în coliziune cu un tren a fost arestat. Avea o alcoolemie de 2,31 g/l alcool pur în sânge
  Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Arad anunță că bărbatul de 34 de ani care nu a oprit la semnalele polițiștilor în urmă cu trei zile, la Vinga, a fost reținut, iar ulterior a fost prezentat judecătorului de drepturi și libertăți cu propunere de arestare preventivă. Instanța a admis propunerea de arestare preventivă. În urma analizelor s-a stabilit că bărbatul avea o alcoolemie de 2,31 g/l alcool pur în sânge, în momentul producerii incidentului. 4

  ARADON Sport local

  Andreea Popescu se pregătește cu o nouă antrenoare
  Talentata înotătoare de la CSM Arad se recuperează, cu gândul la Campionatul Național din martie. 1

  Local

  Opt persoane din 21, prezentate la arestare
  Opt persoane au fost prezentate la arestare în urma perchezițiilor de miercuri dimineața, judecătorul de drepturi și libertăți admițând cererea de arestare preventivă în cazul a patru dintre ele.

  România

  Revoltător: angajaţii parlamentarilor, salarii de lux!
  Salariile angajaților la cabinetele aleșilor din România cresc cu sume de la 250 de lei până la 760 de lei. Măsura a fost luată deja de conducerea Parlamentului. 6

  Local

  Ministrul Apărării Naționale, la Arad
  Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, va efectua vineri, 21 ianuarie, vizite de informare în garnizoanele Arad și Timişoara. 3

  Local

  Spațiu Privat Virtual devine obligatoriu!
  Începând cu 1 martie, pentru transmiterea cererilor, înscrisurilor sau a oricăror altor documente către organele fiscale, înrolarea în SPV devine obligatorie.

  Local

  Realitatea de la frontiera Nădlac II
  ARAD. S-a stat aproape două ore în coadă la ieșirea din țară la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, joi, chiar și când aplicația care ar trebui să-ți spună, în timp real, timpul mediu de așteptarea din vămile țării indica o ședere de 30 de minute aici. 2

  România

  Ce spun Arafat și Gheorghiță despre o eventuală relaxare a restricțiilor în România
  Putem discuta despre ridicarea restricţiilor în România, dar nu în acest moment, declară şeful DSU, Raed Arafat. „Riscul ar fi mult prea mare şi nu cred că cineva îşi asumă un astfel de impact”, îl completează Valeriu Gheorghiţă. 14

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.