aradon.ro Web analytics


Comunicat de presă

Reactualizat la:

Comunicat de presă

Reactualizat la:
„Achiziție material rulant electric, 4 tramvaie dublă articulație capacitate mare și 6 tramvaie vagon capacitate medie” - Cod SMIS 126169
„Achiziție material rulant electric, 4 tramvaie dublă articulație capacitate mare și 6 tramvaie vagon capacitate medie” - Cod SMIS 126169

Beneficiar: Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Arad

Obiectivele proiectului: Reducerea emisiilor de carbon din transport în Municipiul Arad prin achiziția de material rulant nou (tramvaie), care va conduce la dezvoltarea unui sistem de transport public de călători cu tramvaiul atractiv și eficient, facilitând astfel transferul sustenabil al unei părți din cota modală a transportului privat cu autoturisme către transportul public.

Scopul: Achiziția de material rulant nou va duce la reducerea consumului de energie și totodată la îmbunătățirea calității serviciilor de transport public din municipiu, determinând creșterea atractivității transportului public pentru utilizatorii de vehicule motorizate și implicit reducerea emisiilor de carbon și a poluării fonice, având ca rezultat final îmbunătățirea mediului înconjurător și creșterea bunăstării locuitorilor. Prin achiziția de tramvaie noi, moderne, va crește interesul pentru transportul cu tramvaiul și eficiența transportului public de călători, ceea ce va conduce la transferul deplasărilor cu autoturismul privat spre modurile nepoluante, creându-se astfel condițiile de reducere a emisiilor echivalent CO2 din transport.

Obiectivele specifice sunt:

1. Achiziționarea unui număr de 10 tramvaie noi, eficiente energetic, din care 4 tramvaie dublă articulație capacitate mare și 6 tramvaie vagon capacitate medie;

2. Reducerea timpului de călătorie cu tramvaiul;

3. Creșterea vitezei comerciale a transportului public;

4. Reducerea nivelului de zgomot, a consumului de energie electrică;

5. Creșterea confortului și siguranței pasagerilor.

Rezultate așteptate (valori estimate pentru ultimul an al perioadei de durabilitate a contractului de finanțare):

 • Scăderea anuală estimată a gazelor cu efect de seră (tone echivalent CO2/an): 2.148,56

 • Creșterea estimată a numărului de pasageri transportați în cadrul sistemelor de transport public de călători achiziționate (nr. pasageri): 841.112

 • Tramvaie achiziționate (nr.): 10 tramvaie achiziționate (4 tramvaie de capacitate mare și 6 tramvaie de capacitate medie).

Valoarea totală a proiectului este de 87.462.776,23 lei, iar valoarea nerambursabilă este de 72.102.436,58 lei din care: 62.537.827,65 lei reprezintă contribuția Uniunii Europene prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), iar 9.564.608,93 lei reprezintă contribuția națională.

Data începerii proiectului este 13.03.2020, data finalizării proiectului este 31.01.2022.

Perioada de implementare este de 77 luni, respectiv între 01.09.2015 și 31.01.2022.

Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) în cadrul Regio – Programul Operațional Regional (Regio – POR) 2014-2020, Axa prioritară 4 „Sprijinirea dezvoltării urbane durabile” , Prioritatea de investiții 4e „Promovarea strategiilor de reducere a emisiilor de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritoriu, în particular zone urbane, inclusiv promovarea planurilor sustenabile de mobilitate urbană și a unor măsuri relevante pentru atenuarea adaptărilor”, Obiectiv specific 4.1 „Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă”.

 

2 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Kata says:

  În GAI când băgați și voi un tramvai decent?!?!??!!!!??
  Sau locuitorii din GAI nu fac parte din Arad?
  A-ți băgat niște mizerii(tomberoane) de “tramvaie” cu care vreți sa umiliți lumea după cum se vede….. Asta este discriminare fără de cetățenii plătitori de taxe și de bilete!

 2. Caty says:

  Da…. Cel mai jegos tramvai circula în GAI….. Personal iau tramvaiul din GAI iar la Fortuna schimb pentru ca ți se face rău și îți vine să vomiți în el…..

 3. Local

  Reținut pentru accidentul de pe Bulevardul Nicolae Titulescu
  Șoferul care a lovit o femeie pe trecerea de pietoni, cu autoutilitara pe care o conducea, pe Bulevardul Nicolae Titulescu va fi propus spre arestare. Avea o alcoolemie de 2,05 g/l alcool pur în sânge. 6

  Local

  Media Art Festival, de la finalul lunii
  Ediția de anul acesta a Media Art Festival va fi o combinație de evenimente online și offline, în care vor fi prezentate 50 de filme experimentale.

  Advertorial

  „Hei, tinere, TU mai crezi în schimbare?!”(P)
  Acesta este mesajul pe care Echipa #eMoca îl transmite cu tărie în aceste ultime zile de campanie. 3

  ARADON Sport local

  Echipele de sală scapă de cantonamentele obligatorii
  Ministrul Tineretului și Sportului a anunțat relaxarea măsurilor pentru sporturile de sală și de contact.

  Local

  UAV dă startul „Săptămânii europene a sportului”
  Cu mic, cu mare, arădenii sunt invitați să participe, în perioada 23-30 septembrie, la o serie de manifestări sportive, organizate de UAV Arad.

  Local

  „An calamitat” pentru apicultorii arădeni
  Producţia de miere este cea mai mică din ultimii 50 de ani, apicultorii din judeţ primind un sprijin de la Guvern ce ajunge la un milion de lei.

  ARADON Sport local

  Crișul va debuta în Liga Florilor cu CSU Cluj
  Handbalistele de la Chișineu-Criș își cunosc ordinea meciurilor din primul eșalon.

  Local

  43 de cazuri noi și 3 decese la Arad, în 24 de ore
  Grupul de Comunicare Strategică anunță că de marți până miercuri, județul Arad a înregistrat 43 de noi cazuri de infecție cu SARS-CoV2. 9

  Local

  Șapte kilograme de cannabis, confiscate la Arad
  Un tânăr a fost arestat preventiv pentru trafic de droguri de risc și mare risc în urma unor percheziții ce au avut loc în Arad. 6

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.