aradon.ro Web analytics

ARADON

ARADON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Arad
    • Evenimente
    • Comentariul zilei
    • Stiri internaţionale
    • Stiri naţionale
    • Celebritati/Lifestyle
    • Download
  • Video
  • Sport
    • UTA
    • Sport local
    • Ştiri sportive
  • Party
  • Angajari
  • Aplicatii mobile
Select Page


ARADON
Advertorial
Proiectul CEDICROM 2, în plină desfășurare. Vaccinare și testare pentru prevenirea cancerului de col uterin

Proiectul CEDICROM 2, în plină desfășurare. Vaccinare și testare pentru prevenirea cancerului de col uterin

la 3 December 2021 08:08

Proiectul CEDICROM 2, în plină desfășurare. Vaccinare și testare pentru prevenirea cancerului de col uterin

3 December 2021 08:08
Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare și testare, acesta este mesajul pe care îl transmite Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” (IOCN) din Cluj-Napoca, prin proiectul CEDICROM 2, pe care îl desfășoară în această perioadă.
Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare și testare, acesta este mesajul pe care îl transmite Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” (IOCN) din Cluj-Napoca, prin proiectul CEDICROM 2, pe care îl desfășoară în această perioadă.

Trimite articolul

X

Având în vedere că în fiecare an, în România, peste 3.000 de femei sunt depistate cu cancer de col uterin, din care peste 1.700 de femei pierd lupta cu această boală, prin proiectul CEDICROM, mii de femei au posibilitatea să efectueze gratuit testele de prevenire a cancerului de col uterin.

 

„Cea mai eficientă modalitate de prevenire a cancerului de col uterin este vaccinarea fetelor înainte de debutul activității sexuale și participarea femeilor adulte la programe de screening”, explică Dr. Florian Alexandru Nicula, directorul de proiect.

În acest sens, 1.000 de femei au fost deja vaccinate gratuit împotriva HPV prin intermediul proiectului CEDICROM 2.

7000 de teste și 1.000 de vaccinuri HPV gratuite

Proiectul „Consolidarea la nivel național a capacității sectorului de sănătate românesc pentru implementarea de programe de screening pentru tipurile de cancer adecvate la intervenții de detectare precoce eficiente” – CEDICROM 2, finanțat prin fonduri norvegiene, se derulează în 100 de comunități din zone sărace sau izolate, din 7 județe (Arad, Constanța, Dolj, Gorj, Hunedoara, Timiș și Tulcea), sub forma unei asistențe medicale primare comunitare integrate și printr-o campanie de informare „din ușă-în-ușă”, folosind 20 de experți comunitari locali (mediatori și asistente). Împreună cu echipa mobilă IOCN au împărțit materiale informative și au facilitat recoltarea probelor pentru testare. Au fost vizate femeile din grupa de vârstă de risc, de 25-64 de ani.

Proiectul are și o componentă de testare, cu posibilitatea urmăririi ulterioare. Astfel, până acum, au fost aplicate 7.000 de teste, atât prin intermediul cabinetelor medicale din zonă, cât și prin auto-prelevare, cu instructajul aferent.

 

„În contextul pandemic internațional, am acordat o atenție sporită procedurilor de siguranță, pentru ca persoanele din grupul-țintă să beneficieze de cele mai bune condiții. Rezultatele testării ne arată, din păcate, o incidență ridicată a infectării cu HPV: aproape 700 de teste au avut rezultat pozitiv. Pacientele cu rezultat pozitiv în screening vor fi urmărite și sprijinite în continuare”, mai explică Dr. Florian Alexandru Nicula.

În această etapă a proiectului, obiectivul constă în prevenția cancerului de col uterin prin vaccinare, iar pentru asta au fost puse la dispoziție 1.000 de vaccinuri HPV gratuite pentru populația vulnerabilă din județele amintite. Proiectul a fost gândit pentru femei care au mai greu sau nu au deloc acces la servicii medicale – de cele mai multe ori, este vorba despre persoane care nu sunt în sistemul asigurărilor de sănătate.

Vaccinul oferit de Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca, se numește Gardasil 9 și este singurul vaccin de pe piață care protejează împotriva a 9 tulpini HPV cu risc înalt cancerigen. Oferă, astfel, cea mai completă protecție antivirală.

De ce este important să te testezi și vaccinezi împotriva HPV?

Deoarece cancerul de col uterin poate fi prevenit. HPV este un virus extrem de contagios care se întâlnește într-o proporție foarte mare la persoanele active sexual. Chiar dacă doar femeile pot dezvolta cancer de col uterin, virusul afectează și bărbații. În plus, aceștia pot fi purtători de HPV asimptomatici și-l pot transmite mai departe. Human Papilloma Virus – HPV (Virusul Papilloma Uman) este un virus cu numeroase tulpini – specialiștii au descoperit până acum peste 100 de genotipuri, dintre acestea unele având un potențial oncogen deosebit de mare.

Cea mai importantă metodă de prevenire și protejare împotriva infecției cu HPV o reprezintă vaccinarea împotriva HPV. Vaccinul este administrat în braț și sunt necesare 2 doze pentru o protecție completă. Vaccinurile vor preveni până la 90% din cazurile de cancer de col uterin, dar femeile trebuie să participe în continuare la programele de testare atunci când sunt invitate să facă acest lucru. Vaccinul HPV nu protejează împotriva altor infecții cu transmitere sexuală.

Cancerul de col uterin este o boală ce poate afecta femeile de orice vârstă. Această boală reprezintă înmulțirea anormală și necontrolată a celulelor care acoperă colul uterin (cervixul). Specialiștii au stabilit că există mai multe cauze care pot duce la apariția cancerului de col uterin, iar dintre acestea, cea mai frecventă cauză este infecția cu virusul Papilloma Uman (Human Papilloma Virus – HPV).

Proiectul „Consolidarea la nivel național a capacității sectorului de sănătate românesc pentru implementarea de programe de screening pentru tipurile de cancer adecvate la intervenții de detectare precoce eficiente” – CEDICROM 2 beneficiază de finanțare prin fonduri norvegiene în cadrul Programului „Provocări în sănătatea publică la nivel european”, fiind finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2014-2021 și cofinanțat de Ministerul Sănătății.

Proiectul se desfășoară pe durata a 24 de luni și are un buget de aproape 2 milioane de euro. Mai multe detalii despre proiect și despre importanța vaccinării HPV, puteți afla de pe site-ul oficial CEDICROM 2.

Trimite articolul

X
Taguri:
advertorial ,
prevenire cancer col uterin ,
programul CEDICROM 2 ,
testare ,
vaccinare
0 Comentarii

Citiți principiile noastre de moderare aici!

    Cele mai citite știri

    1
    VIDEO. O nuntă a paralizat traficul în centrul Aradului. Poliţia a făcut... nimic
    2
    Un pecican a dat lovitura la Loto
    3
    Vijelii și grindină în Arad! Șapte localități sub cod portocaliu
    4
    Două autoturisme au ars astăzi în județul Arad
    5
    UPDATE. O persoană a decedat în urma unui accident rutier produs la Miorița
    6
    George Buhnici, în mijlocul unui scandal uriaș după declarațiile de la Neversea! ”Eu am noroc că am o nevastă care arată ca o minoră”
    7
    MM Stoica s-a trezit vorbind despre UTA
    8
    Aradul are zonă metropolitană definită
    9
    Telescopul James Webb confirmă prezența a milioane de galaxii
    10
    Fiul de 22 de ani al unei bogate familii engleze, decapitat de rotorul unui elicopter, în timp ce încerca să-și facă un selfie

    Local

    Primele teste de rezistenţă la noul pod peste Mureș
    Structura subterană care va susține noul pod peste Mureș, în continuarea străzii Andrei Şaguna, a fost supusă testelor de rezistenţă şi calitate. Potrivit constructorului, rezultatele acestora sunt conforme cu normativele tehnice în vigoare. 2

    Local

    Ponton la Ghioroc şi clădiri demolate în Arad
    Consiliul Judeţean Arad a alocat bani pentru construirea unui ponton la lacul Ghioroc, dar şi pentru a demola câteva clădiri în Arad.

    Local

    Bani europeni pentru studiul de pe drumul expres
    Consiliul Județean Arad poate recupera suma cheltuită cu realizarea documentației tehnice pentru drumul expres Arad-Oradea.

    Local

    Bîlcea salută demararea exproprierilor
    2

    Local

    Cadar a premiat performanţa şcolară

    Local

    Zilele Aradului „taie” din bulevard şi decimează parcările
    Un sens de mers închis de tot și zeci de locuri de parcare pierdute, timp de 10 zile. Decizia aparține Primăriei, care a hotărât că pe două benzi de circulaţie și între liniile de tramvai e loc numai bun de luat masa. 3

    Local

    Programul fARAD - Caută şi vei găsi
    Cea de a 9-a ediție a Festivalului de Film Documentar fARAD are deja programul bătut în cuie.

    Local

    Trafic intens la frontiere: se așteaptă 120 de minute pe sensul de ieșire din țară, la Nădlac II
    Reprezentanții Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Arad anunță că în punctele de trecere a frontierei din județul Arad, situate la granița cu Ungaria, se înregistrează timpi mari de așteptare din cauza numărului mare de autoturisme care se prezintă la control. Cel mai mare trafic și, implicit, cei mai mari timpi de așteptare se înregistrează pe sensul de ieșire din țară. 1

    Advertorial

    McDonald’s deschide primul restaurant Drive-Thru din Arad. 60 de noi locuri de muncă pentru arădeni
    McDonald’s România a deschis un nou restaurant în Arad, acesta fiind primul de tip Drive-Thru din oraș, precum și locația cu numărul 93 la nivel național. Cu servicii digitalizate și un design modern, restaurantul le oferă arădenilor o experiență completă. În același timp, deschiderea Drive-Thru este benefică și pentru comunitatea locală, peste 60 de locuri de muncă fiind create cu această ocazie. 12
    • Aradon.ro
      • Redactia
      • Politica de confidentialitate
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Regulament postare și moderare comentarii
    • Știri
      • Știrile județului Arad
      • Știri internaționale
      • Știri naționale
      • Celebrity/Lifestyle
    • Sport
      • UT Arad
      • Sport Local
      • Știri sportive

    aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.