aradon.ro Web analytics
Proiectul CEDICROM 2, în plină desfășurare. Vaccinare și testare pentru prevenirea cancerului de col uterin

Proiectul CEDICROM 2, în plină desfășurare. Vaccinare și testare pentru prevenirea cancerului de col uterin

Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare și testare, acesta este mesajul pe care îl transmite Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” (IOCN) din Cluj-Napoca, prin proiectul CEDICROM 2, pe care îl desfășoară în această perioadă.
Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare și testare, acesta este mesajul pe care îl transmite Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” (IOCN) din Cluj-Napoca, prin proiectul CEDICROM 2, pe care îl desfășoară în această perioadă.

Având în vedere că în fiecare an, în România, peste 3.000 de femei sunt depistate cu cancer de col uterin, din care peste 1.700 de femei pierd lupta cu această boală, prin proiectul CEDICROM, mii de femei au posibilitatea să efectueze gratuit testele de prevenire a cancerului de col uterin.

 

Cea mai eficientă modalitate de prevenire a cancerului de col uterin este vaccinarea fetelor înainte de debutul activității sexuale și participarea femeilor adulte la programe de screening”, explică Dr. Florian Alexandru Nicula, directorul de proiect.

În acest sens, 1.000 de femei au fost deja vaccinate gratuit împotriva HPV prin intermediul proiectului CEDICROM 2.

7000 de teste și 1.000 de vaccinuri HPV gratuite

Proiectul „Consolidarea la nivel național a capacității sectorului de sănătate românesc pentru implementarea de programe de screening pentru tipurile de cancer adecvate la intervenții de detectare precoce eficiente”CEDICROM 2, finanțat prin fonduri norvegiene, se derulează în 100 de comunități din zone sărace sau izolate, din 7 județe (Arad, Constanța, Dolj, Gorj, Hunedoara, Timiș și Tulcea), sub forma unei asistențe medicale primare comunitare integrate și printr-o campanie de informare „din ușă-în-ușă”, folosind 20 de experți comunitari locali (mediatori și asistente). Împreună cu echipa mobilă IOCN au împărțit materiale informative și au facilitat recoltarea probelor pentru testare. Au fost vizate femeile din grupa de vârstă de risc, de 25-64 de ani.

Proiectul are și o componentă de testare, cu posibilitatea urmăririi ulterioare. Astfel, până acum, au fost aplicate 7.000 de teste, atât prin intermediul cabinetelor medicale din zonă, cât și prin auto-prelevare, cu instructajul aferent.

 

În contextul pandemic internațional, am acordat o atenție sporită procedurilor de siguranță, pentru ca persoanele din grupul-țintă să beneficieze de cele mai bune condiții. Rezultatele testării ne arată, din păcate, o incidență ridicată a infectării cu HPV: aproape 700 de teste au avut rezultat pozitiv. Pacientele cu rezultat pozitiv în screening vor fi urmărite și sprijinite în continuare”, mai explică Dr. Florian Alexandru Nicula.

În această etapă a proiectului, obiectivul constă în prevenția cancerului de col uterin prin vaccinare, iar pentru asta au fost puse la dispoziție 1.000 de vaccinuri HPV gratuite pentru populația vulnerabilă din județele amintite. Proiectul a fost gândit pentru femei care au mai greu sau nu au deloc acces la servicii medicale – de cele mai multe ori, este vorba despre persoane care nu sunt în sistemul asigurărilor de sănătate.

Vaccinul oferit de Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca, se numește Gardasil 9 și este singurul vaccin de pe piață care protejează împotriva a 9 tulpini HPV cu risc înalt cancerigen. Oferă, astfel, cea mai completă protecție antivirală.

De ce este important să te testezi și vaccinezi împotriva HPV?

Deoarece cancerul de col uterin poate fi prevenit. HPV este un virus extrem de contagios care se întâlnește într-o proporție foarte mare la persoanele active sexual. Chiar dacă doar femeile pot dezvolta cancer de col uterin, virusul afectează și bărbații. În plus, aceștia pot fi purtători de HPV asimptomatici și-l pot transmite mai departe. Human Papilloma Virus – HPV (Virusul Papilloma Uman) este un virus cu numeroase tulpini – specialiștii au descoperit până acum peste 100 de genotipuri, dintre acestea unele având un potențial oncogen deosebit de mare.

Cea mai importantă metodă de prevenire și protejare împotriva infecției cu HPV o reprezintă vaccinarea împotriva HPV. Vaccinul este administrat în braț și sunt necesare 2 doze pentru o protecție completă. Vaccinurile vor preveni până la 90% din cazurile de cancer de col uterin, dar femeile trebuie să participe în continuare la programele de testare atunci când sunt invitate să facă acest lucru. Vaccinul HPV nu protejează împotriva altor infecții cu transmitere sexuală.

Cancerul de col uterin este o boală ce poate afecta femeile de orice vârstă. Această boală reprezintă înmulțirea anormală și necontrolată a celulelor care acoperă colul uterin (cervixul). Specialiștii au stabilit că există mai multe cauze care pot duce la apariția cancerului de col uterin, iar dintre acestea, cea mai frecventă cauză este infecția cu virusul Papilloma Uman (Human Papilloma Virus – HPV).

Proiectul „Consolidarea la nivel național a capacității sectorului de sănătate românesc pentru implementarea de programe de screening pentru tipurile de cancer adecvate la intervenții de detectare precoce eficiente” – CEDICROM 2 beneficiază de finanțare prin fonduri norvegiene în cadrul Programului „Provocări în sănătatea publică la nivel european”, fiind finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2014-2021 și cofinanțat de Ministerul Sănătății.

Proiectul se desfășoară pe durata a 24 de luni și are un buget de aproape 2 milioane de euro. Mai multe detalii despre proiect și despre importanța vaccinării HPV, puteți afla de pe site-ul oficial CEDICROM 2.

0 Comentarii

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Local

  Sergiu Bîlcea: „Obiectivul echipei PNL este să nu ratăm nicio finanțare europeană”
  „Echipa politică liberală vine cu direcții pentru dezvoltarea Aradului”, a punctat deputatul Sergiu Bîlcea. 3

  Local

  Apel pentru lifturile de la ORL și Reumatologie
  Licitația pentru lifturile de la spitalul ORL se va relua, după ce nicio firmă nu a răspuns solicitării făcute de administrația locală. 2

  Local

  Aradul – lider național la testarea Covid în cabinetele medicilor de familie (vezi lista)
  138 de medici de familie s-au înscris în acest program de testare. Testarea este gratuită și se realizează cu teste rapide. 6

  Local

  40.935 de dosare pentru 82 de judecători
  Pe rolul Tribunalului și al judecătoriilor din județul Arad au fost înregistrate în cursul anului 2021, 40.935 de cauze nou intrate, a căror soluționare a fost asigurată de 82 de judecători și 152 de grefieri, asistenți judiciari, agenți procedurali, aprozi, funcționari publici, şi personalul contractual angajat al instanțelor, se arată în bilanțul instituției. 1

  Local

  14,4 milioane pentru plata în avans a gazului pe martie
  Alocarea acestei sume către CET Hidrocarburi ar urma să fie votată în şedinţa CLM de joi, 27 ianuarie. 1

  Local

  Aradul vrea un nou Spital Municipal
  Un milion de lei pentru Studiul de Fezabilitate al viitorului Spital Municipal. Suma ar urma să fie bugetată în 2022. 3

  Local

  200 de ani de teologie ortodoxă arădeană
  Bicentenarul va fi marcat printr-o serie de evenimente publice, care se vor desfășura pe parcursul acestui an. 1

  Local

  1.600 de pozitivi și 4.000 de contacți își așteaptă deciziile de carantinare
  DSP spune că volumul de muncă este foarte mare, motiv pentru care a apelat, din nou la voluntari. Deciziile sunt importante pentru generarea concediilor medicale. 3

  Local

  Autoturism pe contrasens pe autostrada Arad-Nădlac. Șoferița, o tânără din Arad, amendată și lăsată fără permis
  Polițiștii Biroului de Poliție Autostradă au lăsat o tânără de 22 de ani, din Arad, fără permisul auto pentru 60 de zile și i-au aplicat, totodată, o amendă de 870 de lei. Totul, după ce șoferița a fost filmată rulând cu mașina pe autostrada Arad-Nădlac, pe contrasens. 28

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.