aradon.ro Web analytics


România ca națiune, și... atât! (P)

România ca națiune, și... atât! (P)

Reactualizat la:
Am sărbătorit, cu câteva zile în urmă, 102 ani de la Marea Unire. Marea majoritate a românilor consideră că prin acest moment istoric poporul român a făcut un pas uriaș spre constituirea națiunii române.
Am sărbătorit, cu câteva zile în urmă, 102 ani de la Marea Unire. Marea majoritate a românilor consideră că prin acest moment istoric poporul român a făcut un pas uriaș spre constituirea națiunii române.

Conform Dicționarului explicativ al limbii române, poporul este o entitate anterioară națiunii definit ca fiind “membri care locuiesc același teritoriu, vorbesc aceeași limbă și au aceeași tradiție culturală.” Națiunea, este diferită, ea este definită ca fiind “forma de comunitate umană stabilă, istoricește constituită, caracterizată prin comunitate de limbă, teritoriu, viață economică, politică și culturală.”

Concluzia este clară: suntem o națiune! O națiune puternică, unită, o voce importantă în Europa și în lume!

Nici pe departe. În ultimii ani am constatat că, practic, nu contăm la nivel internațional. Atât la nivel decizional cât și, din păcate, la nivel de dezvoltare economico-socială. Văzând ce se întâmplă în jurul nostru putem observa cum țări ca Ungaria, Polonia și altele iși fac simțită prezența în spațiul european, și nu numai. Chiar dacă ne-au fost “apropiate” în defunctul sistem socialist. Iară noi? Noi, epigonii?…Simțiri reci, harfe zdrobite, mici de zile, mari de patimi”- geniul poetului nostru național, Mihai Eminescu, fiind de o actualitate dezarmantă. Nu credem că în următoarele decenii vom avea parte de o generație de oameni politici comparabilă cu “pașoptiștii”, cu familia Brătienilor, Titulescu, Nicolae Iorga sau Corifeii Marii Uniri, Ștefan Cicio- Pop, Vasile Goldiș, Ioan Suciu.

Pesimismul rezidă din această uriașă dihonie existentă în sânul clasei politice românești, a guvernanților, a celor din administrație, sănătate, învâțământ. Când cineva spune sau susține ceva, instantaneu, apar contestatarii. Există un nivel foarte ridicat al dezbinării, aspect cunoscut și în afara țării de către partenerii noștri strategici, politici.

De neînțeles este și faptul că unii, din păcate numeroși, au înțeles democrația în sens distructiv. În România nu se mai votează pentru ceva sau cineva anume, se votează împotriva cuiva. Este așa-numitul vot negativ. Celebră fiind expresia “jos X, jos Y”. Ar trebui să înțelegem că în democrație, fapt ușor de constatat în democrațiile consolidate, se votează pentru o idee, persoană sau partid. În România se votează “anti”.

În acest mod este foarte complicat să construim, să ne dezvoltăm, să avem proiecte de țară. Există o lipsă totală de coeziune, unitate, dorință de a ne promova ca țară. Adevărul este că avem parteneriate strategice, politice, economice cu SUA, UE, NATO. Poate sunt conjuncturale, prevalând interesele acestora, în principal, nu ale noastre. Care sunt efectele majore, directe ale acestor alianțe ale țării noastre? Da, din punct de vedere militar, al apărării stăm mai bine ca niciodată. Dar, din punct de vedere economic, al dezvoltării sociale și al creșterii nivelului de trai al românilor efectele sunt minime. Vocea României este cu sonorul la minimum.

Putem să ne gândim, de ce nu?, că SUA având interese politice și geostrategice în zonă s-a aliat cu România. Unde sunt investițiile americane care să creeze locuri de muncă, stabilitate economică și socială, dezvoltarea tarii? Uniunea Europeană, celelalte state membre, se folosesc de România, efectiv, și ca forță de muncă mai ieftină și ca export masiv în România afectând în mod grav balanța comercială a țării noastre. Din punctul lor de vedere România este mielul care trebuie sacrificat. Ar trebui să fim egali în drepturi și în obligații. Nu o națiune de mâna a doua, cum se întâmplă acum.

Din nefericire România ajunge subiect de știri pozitive în redacțiile agențiilor de presă străine numai atunci când un sportiv român are rezultate excepționale ( de exemplu Simona Halep) sau când ieșim în stradă și ne bat(em) cu jandarmii.

Lupta nu este pierdută. Trebuie să schimbăm lucrurile. Probabil o vor face generatiile viitoare. Dar nu trebuie să stăm cu mâinile în sân, să așteptăm trecerea timpului pentru ca aceste lucruri să se întâmple. Să promovam oameni de valoare în toate domeniile de activitate, meritocrația să fie temelia funcționării societății românești. Să ne schimbăm mentalitatea. Nu vom putea trăi, la nesfârșit, cu ideea că suntem interesanți pentru alții numai pentru că au nevoie de noi. Trebuie să fim uniți, să gândim și să facem mai mult pentru a fi cunoscuți și respectați în lume. Altfel, vom ramâne cu veșnica speranță “mai rău să nu fie” și cu “tăcerea” noastră perpetuă în a ne face cunoscuți și a ne promova o imagine cât mai bună in exterior.

“Unirea face puterea”, spunea Kogălniceanu în urmă cu 161 de ani. Ne-am unit, s-a împlinit visul românilor. Statul român, însă, nu este un stat puternic. Instituțiile nu funcționează, există corupție generalizată, societatea românească este atomizată, nu există empatie. Este necesară o schimbare profundă, radicală a mentalului colectiv, a calității oamenilor politici, a decidenților pentru a avea țeluri comune, de dezvoltare a societății noastre, a României.

Nu există un panaceu pentru a fi o națiune puternică, unită. Situația precară a economiei, nivelul de trai scăzut au făcut ca oamenii să se gândească mai mult la viața de zi cu zi, la problemele personale, familiale în detrimentul marilor probleme ale țării noastre.Va trebui să ne preocupe creșterea și dezvoltarea noilor generații de români și, prin credintă, educație și promovarea interesului național, vom reuși.

De aceea, acum, Țara are nevoie încă o dată de tine să îi spui că îți pasă și că împreună vom trece cu curaj, așa cum au facut-o și strămoșii noștri prin acest foc greu al istoriei.

Alianța Renașterea Națională

Acest material a fost comandat de Partidul Alianta Renasterea Nationala si realizat de operatorul economic S.C. BMG Euro Advisory S.R.L. Cod mandatar financiar 11200053

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Nealcosu says:

  O intrebare! Monumentul Marii Uniri din Arad, unde e? Multumesc.

 2. Local

  COVID Arad: 351 de cazuri active în municipiu
  În acest moment, 110 persoane sunt internate în spitalele COVID și suport-COVID.

  România

  COVID-19: 1816 cazuri noi și 1.020 pacienți în secțiile ATI
  54 de români au decedat în ultimele 24 de ore, urmare a infectării cu virusul SARS-CoV-2 (33 bărbați și 21 femei).

  ARADON Sport local

  Coman a câștigat două probe în etapa a doua a CN în sală
  Nicolae Marian Coman s-a impus la 800 și 1500 de metri, iar Andrei Gag a urcat pe podium.

  Local

  Trialog simultan la Timișoara
  Trei artiste din vestul țării - Angelica Chici, Edit Cociuba, Reghina Tîrnoveanu - expun la Helios Timișoara. Vernisajul expoziției celor trei va avea loc luni, la ora 16.00.

  UT Arad

  Bîlcea are gust amar după UTA – FC Argeș
  Deputatul arădean, care i-a lăsat cale liberă celui pe care îl atacă, subtil, acum, își strigă nemulțumirea. 4

  UT Arad

  Balint: „Situația devine îngrijorătoare pentru mine”
  UTA a pierdut neașteptat cu FC Argeș, cu două goluri primite pe final de meci, după ce a deschis scorul, în minutul 85. La final, antrenorul arădenilor, Laszlo Balint a recunoscut că își găsește cu greu cuvintele. 7

  Local

  Consiliul Eparhial şi Adunarea Eparhială, întrunite în acest weekend
  S-a analizat activitatea depusă anul trecut în cadrul Arhiepiscopiei Aradului şi au fost creionate coordonatele activităţii din 2021. 3

  Mapamond

  Franţa a adoptat o lege care protejează sunetele şi mirosurile din mediul rural
  Franţa a adoptat o lege care protejează „moştenirea senzorială” a zonelor sale rurale, în faţa plângerilor legate de zgomotele şi mirosurile tipice din mediul rural. Senatorii au votat pentru aprobarea legii, joi, potrivit unei declaraţii a lui Joël Giraud, Ministrul Afacerilor Rurale. 8

  UT Arad

  Coșmarul a venit în minutul 90
  UTA a marcat în minutul 85, dar a pierdut pe final de meci, cu un gol primit în chiar ultimul minut de joc. 22

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.