Te-ai intrebat vreodata ce istorie exista in spatele evolutiei toastului si a ciocnirii paharelor de sampanie inainte de a bea? Unii istorici sunt de parere ca sunetul paharelor care se ciocnesc era considerat capabil sa tina spiritele rele la distanta, in timp ce altii spun ca era o metoda de a-i asigura pe ceilalti ca bauturile lor nu au fost otravite.
Aparent, otravirea bauturii celuilalt era candva o modalitate comuna de a trata problemele sociale. Ridicarea propriu-zisa a paharelor era facuta de catre gazda, care turna vin dintr-un ulcior si il gusta in fata oaspetilor sai. Daca gazda ramanea in viata, era evident ca bautura nu era otravita, motiv pentru care aceasta isi ridica paharul catre oaspeti, pentru a-i indemna sa faca la fel.
Una dintre cele mai interesante teorii este ca un pahar bun de vin sau sampanie activeaza toate simturile in acelasi timp, de la vedere si gust pana la miros si atingere. Prin ciocnirea paharelor si crearea sunetului specific, experienta este completa, intrucat se activeaza si simtul auzului.
De-a lungul timpului, popoarele au facut un adevarat cult pentru anumite bauturi, astfel ca, in Grecia, oamenii realizau libatii, adica ritualuri care constau in gustarea si varsarea unei cupe de vin ca omagiu adus zeilor. In timp ce tineau o ceasca plina cu vin intr-o mana, se ridicau si priveau spre cer, rugandu-se pentru bunastare. Odata ce rugaciunea era finalizata, acestia luau o inghititura de bautura si se asezau.
O alta intrebare interesanta ar fi legata de originea cuvantului „toast”. Ce anume a determinat alegerea unei astfel de denumiri? Termenul de „toast” provine din obiceiul de a arunca o bucata de paine arsa in vin. Acest lucru era facut pentru a imbunatati unele dintre vinurile cu gust neplacut pe care oamenii erau, uneori, nevoiti sa le bea.
De fapt, in spatele acestei practici, chiar exista o explicatie stiintifica. Carbunele reducea aciditatea vinurilor mai putin delicioase, ceea ce le facea mai usor de tolerat. Din fericire, in ziua de azi, vinurile sunt mult mai bune si nu este nevoie de paine arsa pentru ca acestea sa poata fi consumate. Ba chiar mai mult, oamenii au posibilitatea de a tine toasturi si cu sampanie achizitionata direct din magazinul online BeiCeVrei, nu doar cu vin. Cu toate acestea, partea buna de a arunca paine in vin in trecut era gustul pe care aceasta il capata. Painea devenea condimentata cu arome de fructe, iar acest lucru era o imbunatatire a gustului si a texturii acesteia.
De-a lungul anilor, termenul „toast” a trecut treptat de la libatiile traditionale la celebrarea oamenilor. De asemenea, oamenii sunt obisnuiti in prezent sa ciocneasca paharele si sa tina toasturi cu mai multe tipuri de bautura, nu doar cu sampanie.
Insa oricat de bune ar fi alte licori, vedeta vremurilor noastre este “aurul galben” cu bule, care ramane si acum bautura consumata la orice sarbatoare ca semn de bucurie si care marcheaza evenimentele importante din viata oamenilor. Asadar, o cupa de sampanie va fi intotdeauna bine-venita printre invitati!
Citiți principiile noastre de moderare aici!