aradon.ro Web analyticsARADON Opinii. Cine stinge lumina peste Arad?

De Adriana Barbu

ARADON Opinii. Cine stinge lumina peste Arad?

Cine părăsește ultimul corabia? Cine stinge lumina? Cine va închide ușa peste Aradul abandonat? La cum pare să stea treaba, sigur nu politicienii care ne conduc. De stins lumina, însă, au stins-o şi o aprind când vor, aşa că poate ar fi cazul să ne bucurăm că încă o mai aprind.
Scris de Adriana Barbu - Cine părăsește ultimul corabia? Cine stinge lumina? Cine va închide ușa peste Aradul abandonat? La cum pare să stea treaba, sigur nu politicienii care ne conduc. De stins lumina, însă, au stins-o şi o aprind când vor, aşa că poate ar fi cazul să ne bucurăm că încă o mai aprind.

Că se scufundă încet, dar sigur, orașul, aşa pare, dacă te plimbi la ceas de seară pe străzile urbei. În zona centrală, singura piaţă ce ar fi meritat titlul de agora, Avram Iancu, e părăsită de prea mult timp de autorităţi, cu promisiunea mereu reînnoită că aici vor avea loc lucrări însemnate (şi cu scuza că până atunci s-ar cheltui degeaba, pe peticiri, banii arădenilor). Se joacă fotbal şi se mănâncă seminţe, în zona învecinată teatrului, în timp ce, la celălalt capăt, câteva baruri şi restaurante încearcă să-i ţină în priză pe puţinii arădeni care mai au bani de cheltuit, așezându-i la mese, cu fața la clădirile renovate de proprietari și cu spatele la piața cu iarbă ofilită și cu o statuie cu eroi care nu mai sunt de mult pe gustul nostru.

Pe străzile din vecinătate, tot la ceas de seară, ar fi bine să nu te plimbi decât cu treburi urgente și în pas alert, pentru că figuri ce par desprinse din alte lumi, sau mai degrabă secole, (și) mai întunecate, ies la urlat, împins, scuipat și înjurat. Protejate cumva de alegerea mai marilor urbei de a nu aprinde iluminatul public decât după ora 21.30. Cândva. Oră neprecizată, neasumată. Încet, pe calupuri, se face târziu lumină pe uliţele Aradului. Protejați de lăsarea serii peste un oraş pentru care aleşii au ales bezna, par a fi şi hoţii, şi boschetarii, ascunşi prin ganguri, pentru a-şi trage sufletul sau a-şi calcula următoarea mişcare.

Nu ştim dacă se scufundă corabia numită Arad, dar la prima vedere, pe înserate, aşa pare, doar că pe arădeni a uitat să-i anunţe căpitanul.

Lăsaţi parcă să se scufunde odată cu corabia, ţinuţi în întuneric, călătorii sunt tratați cu fotografii cu băi de mulțime. Lăsați să plutească în derivă, ei zâmbesc parcă buimăciți de tangaj, dar mulțumiți că, în cele din urmă, căpitanul a ajuns, cu sau fără corabie, şi la ştrand şi i-a deschis porţile, a trecut pe la Obor şi a privit vechiturile întinse pe jos, a gustat langoșul și micii, a poposit lângă o trecere de pietoni proaspăt zugrăvită, pe care a trecut-o cu brio, a admirat la o oprire rapidă o viitoare pistă de alergare şi a făcut un scurt popas și pe Mărului ca să închidă apa.

Dar n-avem cum să ne scufundam, nu-i așa? Și nu pentru că, dacă era bai, ne-ar fi anunţat căpitanul, ci pentru că nu ne ducem la fund până când nu ne vinde cineva și corabia, și apa, și speranța.

De pe mal, mai luminat parcă, ne fac cu mâna pesediştii, peneliştii şi ceilalţi aleşi ai noștri. Cândva parcă erau pe corabie, așa îmi amintesc, cel puțin unii, azi par doar că negociază de la distanţă, în tăcere, ce parte din corabia spartă le revine.

17 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Nu contează says:

  Presa s-a dat la fund de mult…

 2. aradeangetbeget says:

  Vă scufundați voi, ziaristi care ati fost botezați în zeamă de mătrăgună. Aradul e un oraș frumos, care se înfrumusețează mereu. E drept, încet-încet, că nimeni nu deține o baghetă magică. Și, dacă tot sunteți așa de pesimiști, există pe piață și frânghie, și săpun. Măcar scăpăm de detractorii frustrați care lingeau clanța la fostul și care acum au rămas fără plăcerea asta. Că le plăcea!

  • Catalin says:

   Dumneata esti intr-o stare de negare. Refuzi sa vezi realitatea in virtutea unui patriotism local pagubos.

  • petre says:

   ”aradeangetbeget” doar un biped cu hardul ovalizat si zgariat ca un disc de vinil nu poate vedea cum a decazut ARADUL de la REVOLUTIE pana azi !!!! INTUNECATUL SI CATASTROFALUL EV FALCIST nu mai are nevoie de explicatii. Este trist;Dna ADRIANA BARBU scrie,cred cu amaraciune despre o urbe trista, muribunda!!!!

 3. Virișmort says:

  Condei bun, metafore, hiperbole. Oricum Aradul se huluie încet, încet… Interesează acest lucru pe cei vremelnici, aflați întâmplător în frunrea bucatelor?

 4. inca aradean says:

  in primul rand felicitari si mult respect pentru articol, nu ma mai asteptam sa vad asemenea articole in ziare de Arad
  dezvoltarea unui oras o poti evalua foarte usor la o plimbare …… dupa numarul de macarale care sunt in acesta, incercati Timisoara, Oradea, Cluj….etc. vedeti rapid daca orasul traieste sau adoarme
  tot ce se face in Arad se face ca intr-o comunca mai mare, e motivul pentru care cresc toate localitatile din jurul Aradului.
  Trebuie sa ne asumam si noi aradenii un lucru, sau dorim sa fim oras sau dorim sa ramanem comuna fiindca asta suntem daca trecem putin peste orgoliul nostru.
  Spre deosebire de alte orase, majoritatea Aradenilor pleaca in week-end din Arad, in Ungaria la Timisoara, Oradea merg la bai merg la vizitat.
  Avem foarte multe avantaje dar ne plangem pentru orice…..oricine doreste sa faca ceva de la un bar la o fabricuta, la un spatiu pentru evenimente/concerte, la un bloc intampina o rezistenta de nedescris din partea unor oameni care nu doresc decat capital politic…….si ne intrebam de ce nu se face.
  Cu tot respectul are si presa o responsabilitate aici.

 5. Catalin says:

  Bineinteles ca se scufunda stimata Adrian Barbu. Eu in comentariile pe care le-am facut de-a lungul timpului am tot spus ca Aradul a decazut teribil, avand statutul unui oras de categoria a doua al Romaniei. Cine stinge lumina? Aceeasi care au aprins-o. PDL-istii. Perioada de glorie a orasului a fost in primul mandat al lui Falca Ghe. Din pacate, orasul a devenit prizonierul acestui personaj, o feuda personala, fapt care a creat conditiile pentru ce avem astazi. Baltire si mediocritate. Degradare, nepasare, incompetenta administrativa. Asa se face ca avem in fruntea urbei niste personaje (Bibart, Faur) fara nici un fel de anvergura politica, administrativa , culturala. NIste tzutzari de-ai lui Falca, alesi special pentru ca , prin contrasst, Falca sa apara ca un Mesia al Aradului.
  Prevad ca nu se va inampla nimic bun de acum inainte si orasul o sa continue sa se scufunde in blazare si mediocritate. Oamenii din administratie isi iau banii, la salariu, algoritmii politici functioneaza, cui ii mai pasa de ceva? Alternativa politica este ca si inexistenta, USR-ul , in care imi pusesem sperantele pare ca a sucombat. Sincer nu vad cum se pot schimba lucrurile in bine. Aradul nu mai are resursa umana de calitate.

 6. Doru cascadoru says:

  Lumina e stinsă de zeci de ani

 7. Mugu says:

  Un oras ramas mic, cu o administratie catastrofala, ingropat intre orase bine dezvoltate, care au administratii serioase si puse pe munca.

 8. dezastru says:

  Foarte bun articolul!
  Da, din pacate Aradul e gata… Avem acum cel mai slab primar din istorie! Nu se poate mai bolovan ca asta…
  Timisoara si Oradea au crescut in ultimii 6-7-8 ani ca Fat Frumos, noi am facut ronduri de seara si o pasarela peste Mures.
  Avem McDonalds si semafoare, deci inca suntem la statutul de oras…

 9. Arad infect says:

  Sa nu mai zic ca neau limitat cu parcările si mai mult din cauza pistei de biciclete sai dau ceva la ala care sa inventat-o!!!!!bibiiii daca vezi asta sa ne S U . I !!! Stau toata ziua câinii comunitari sa vâneze masinile parcate pe pista,nu avem unde parca si pe pista trec maxim 2 biciclete pe zi iar masini sunt cu zecile.Aradul a ajuns un oras infect cum spune toata lumea “sat mai mare”

 10. Viorica Anghel says:

  Aradul e părăsit de mulți ani….Ștrandul se duce pe apa sâmbetei. Păcat…pur și simplu cred ca treaba asta se face intenționat… Rușine sa le fie autorității. .Eu m am născut și am crescut în Arad…ce fru.os era Aradul pe vremea copilăriei….Ștrandul arata de zeci de mii de ori mai bine. Acum e praf și cred ca azi mâine se v a închide.. ….Faceți ceva…e fffff rușinos ceea ce se întâmplă

 11. Sdf says:

  Foarte frumos articolul, mai rar se poate citi asa ceva scris la obiect și in general e valabil la mai toate orașele din România

 12. Apolitic says:

  Mi-a plăcut articolul.

 13. cinefil says:

  Adriana Barbu ar merita sa ajunga primărița acestui oras.

 14. Leo Aslău says:

  Până în 2004,presa arădeană era cel puțin critică,nu neapărat acidă.”Combinația”presă-PNL-Falcă(adică închirierea spațiului de la familia Falcă)a ridicat comportamentul
  acestui primar la nivel de obrăznicie.
  Bine ar fi să vă treziți,până nu este prea târziu.
  Revenirea unei prese libere înseamnă DEMOCRAȚIE,
  și respectarea valorilor de orice fel pe care încă le
  mai avem.Prin atitudinea voastră respectați Aradul
  și pe arădeni.

 15. joska says:

  Lumina a stins-o falconeti acum mult timp. Totul e distrus, numai ai ce face in acest “oras”. Acum la carma un alt zero barat, Bibi.
  Vasalul lui Falca.

 16. tombola lunii

  Local

  UPDATE 2. Accident cu 11 victime, din care un copil de 4 luni, pe autostradă, în apropiere de Pecica
  1

  România

  Laszlo Balint a debutat cu victorie la Universitatea Craiova
  Universitatea Craiova a învins categoric echipa germană Arminia Bielefeld, la debutul noului tehnician Laszlo Balint în fruntea oltenilor. Tânărul atacant Jovan Markovic, a marcat două din cele 4 goluri ale craiovenilor. 1

  UT Arad

  UTA recrutează pentru echipa de scouting
  Clubul caută colaboratori la nivel național, cu vârsta minimă de 18 ani, cărora le va oferi training specializat.

  Mapamond

  Novak Djokovic critică interdicţia impusă jucătorilor ruşi şi bieloruşi
  Sârbul Novak Djokovic, campionul en-titre, şi-a reiterat opoziţia faţă de interdicţia generală impusă de Wimbledon jucătorilor din Rusia şi Belarus, înainte de debutul turneului al cărui câştigător en titre este, el încercând să câştige al şaptelea titlu de simplu masculin la Londra. 2

  România

  7 persoane cercetate într-un dosar de organizare de lupte între animale
  7 persoane, dintre care doi cetăţeni străini, sunt cercetate într-un dosar de organizare de lupte între animale şi operaţiuni financiare în mod fraudulos, în urma unor percheziţii făcute de poliţiştii braşoveni în judeţele Braşov, Cluj şi Sălaj. 1

  Mapamond

  Marea Britanie şi Franţa sunt de acord să acorde mai mult sprijin Ucrainei
  Premierul britanic Boris Johnson şi preşedintele francez Emmanuel Macron au convenit să ofere mai mult sprijin Ucrainei. 1

  Local

  Festivalul Berii a adus mii de arădeni pe Ștrandul Neptun
  În primele două seri de festival, zona comercială a Ștrandului Neptun s-a umplut de lume, amintind de vremurile de altădată. 15

  Mapamond

  Generalul rus Alexander Dvornikov ar fi fost înlocuit de Vladimir Putin
  Cel mai important general rus din Ucraina pare să fi fost demis din cauza ritmului lent al progreselor din Donbas. Dacă se confirmă, demiterea generalului Alexander Dvornikov, supranumit „Măcelarul din Alep” pentru distrugerea oraşului sirian în 2015, ar marca încă o remaniere majoră a comandamentului militar rus, sugerând că Putin este nemulţumit de modul în care se desfăşoară războiul. 3

  Local

  Cod galben de instabilitate atmosferică pentru o parte a județului Arad

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.