aradon.ro Web analytics

ARADON Opinii. Eminescu nocturnul

De Vasile Dan

ARADON Opinii. Eminescu nocturnul

Reactualizat la:
„Să nu uităm: până la el, până la Eminescu noi vorbeam și scriam un idiom amestecat, latino-slavon. Limba română era asfixiată de slavonisme bisericești (Ion Creangă dixit). Astăzi putem spune că vorbim pe limba lui. A lui Mihai Eminescu.”
Scris de Vasile Dan - „Să nu uităm: până la el, până la Eminescu noi vorbeam și scriam un idiom amestecat, latino-slavon. Limba română era asfixiată de slavonisme bisericești (Ion Creangă dixit). Astăzi putem spune că vorbim pe limba lui. A lui Mihai Eminescu.”

Format și hrănit – încă de la o vârstă timpurie, cea a asimilărilor optime, funcționale, inclusiv lingvistice – din cultura germană, mai ales de mari romantici (Holderlin, Novalis, Jean Paul), iar filosofic de Arthur Schopenhauer, Eminescu își ridică edificiul său unic în poezie și proză, ca și aceștia, mentorii săi, pe pilonii supli și temporal adânci ai lumii antice: hinduse (sanscrite), egiptene și greco-romane. Materia însă o ia exclusiv de acasă: din limba română. Odată cu Eminescu limba româna devine deplină: subtil semantică și strălucitor expresivă. Cu nimic mai prejos decât oricare altă limbă a marii culturii europene. E fără complexe, mai ales, în fața celor cu istorie și valori neolatine (franceza, italiana, spaniola, portugheza, ca să ne oprim doar la ele). Să nu uităm: până la el, până la Eminescu noi vorbeam și scriam un idiom amestecat, latino-slavon. Limba română era asfixiată de slavonisme bisericești (Ion Creangă dixit!). Astăzi putem spune că vorbim pe limba lui. A lui Mihai Eminescu.

„Idealismul magic”, „extazul mistic”, „fascinația și imnul nopții” îi sunt, precum tuturor marilor romantici ai lumii, consubstanțiale. În Noaptea originară erotismul are un spațiu indeterminat și excitant ca la toți romanticii lumii. E cel al Genesei, al feeriilor și voluptăților ei seducătoare. Voi exemplifica cu un colaj, altfel frecventat, sunt sigur, de orice cititor din Eminescu: „Părea că pintre nouri s-a fost deschis o poartă,/ Prin care trece albă regina nopții moartă – ” („Melancolie”); „Noaptea-n Doma întristată prin lumini îngălbenite” („Înger și demon”); „Iar te-ai scufundat în stele/ și în nori și-n ceruri nalte?” („Floare albastră”); „La steaua care-a răsărit/ E-o cale-atât de lungă/ Că mii de ani i-au trebuit/ Luminii să ne-ajungă (…)// Icoana stelei ce-a murit/ Încet pe cer se suie:/ Era pe când nu s-a zărit,/ Azi o vedem și nu e.” („La steaua”); „Se bate miezul nopții în clopotul de-aramă/ Și somnul, vameș vieții, nu vrea să-mi iee vamă” („Se bate miezul nopții…”); „Când sufletul noapte-mi veghea în estază” („Înger de pază”); „Pe un deal răsare luna, ca o vatră de jăratic” („Călin”); „Luna varsă peste toate voluptoasa ei văpae” („Scrisoarea I”); „Luceafărul” ar trebui citat în întregime. N-am citat nimic din postumele lui Eminescu, în primul rând din „Povestea magului călător în stele” care este, după Ion Negoițescu, adevărata splendoare eminesciană.

Eminescu n-a publicat, el însuși, în timpul vieții sale scurte (1850-1889), și puțini știu acest lucru astăzi, nicio carte. Cea numită „Poesii”, ediția din 1883-1884, este îngrijită, prefațată și publicată de Titu Maiorescu, fără știința și încuviințarea autorului care se afla grav bolnav. Era, adică, în imposibilitatea să i le acorde. Se pare, de altfel, că nu și-a recunoscut niciodată cartea editată de Maiorescu. Voia însă el însuși să-și publice una, după criteriile, opțiunile și gustul lui. Se pare că-i alesese și titlul: „Lumină de lună”. N-a fost să fie. Dar el, titlul acesta, există oricum, și astăzi, și mâine, la o lectură atentă, empatică, în mintea cititorului.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Local

  Două redifuzări la Cinema Arta în weekend
  „Cardinalul” și „Marele uriaș prietenos” vor reveni pe ecranul Cinematografului Arta din Arad, vineri și sâmbătă.

  Local

  De la liceul special, la concursul de robotică
  O echipă formată din elevi ai Liceului Special „Sfânta Maria” din Arad a creat un robot prezentat la un concurs în Timişoara.

  Local

  Şi-a ascuns copilul în portbagaj, pentru a-l scoate din ţară
  Mama a recurs la această metodă deoarece nu deţinea document de călătorie valabil pentru minor şi procură notarială din partea tatălui.

  Local

  Un apel fals a pus pe jar Nădlacul
  Primarul Nădlacului, implicat, alături de cinci echipaje de intervenţie, în căutarea unei persoane căzute în pescăria din localitate. Totul s-a dovedit a fi un apel fals.

  Oameni

  Bradley Cooper și Ana de Armas, cuplu surpriză
  Actriţa americană de origine cubaneză Ana de Armas şi actorul Bradley Cooper au fost văzuţi ieşind împreună dintr-un hotel după ce au luat prânzul împreună cu un alt grup de actori, relatează online ziarul spaniol ABC.

  Local

  S-a bătut în cuie: Bîlcea - primar, Cionca - președinte CJA!
  Furtună calmată cu o ședință cu unanimități: Comitetul Director Județean al PNL Arad a decis în unanimitate cine vor fi candidații la alegerile locale din vară pentru cele mai importante fotolii.   14

  Local

  Fiul criminalului de la Caracal dă cu subsemnatul la Ineu
  IPJ Arad precizează că Gheorghe Daniel Dincă se află sub control judiciar şi are obligaţia de a se prezenta la Poliţia Ineu, la anumite date.

  Local

  Acțiune fulger a celor de la Rutieră: un șofer pe minut, sancționat la Arad
  Polițiștii de la Rutieră, din cadrul IPJ Arad au sancționat, atenție, în doar două ore, 115 conducători auto, aproximativ unul în fiecare minut. 54 de șoferi nu au respectat viteza legală. 2

  Oameni

  Ozzy Osbourne a fost diagnosticat cu boala Parkinson
  Rockerul britanic Ozzy Osbourne a dezvăluit că a fost diagnosticat cu boala Parkinson, informează Press Association.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.