aradon.ro Web analytics

ARADON Opinii. Eminescu nocturnul

De Vasile Dan

ARADON Opinii. Eminescu nocturnul

Reactualizat la:
„Să nu uităm: până la el, până la Eminescu noi vorbeam și scriam un idiom amestecat, latino-slavon. Limba română era asfixiată de slavonisme bisericești (Ion Creangă dixit). Astăzi putem spune că vorbim pe limba lui. A lui Mihai Eminescu.”
Scris de Vasile Dan - „Să nu uităm: până la el, până la Eminescu noi vorbeam și scriam un idiom amestecat, latino-slavon. Limba română era asfixiată de slavonisme bisericești (Ion Creangă dixit). Astăzi putem spune că vorbim pe limba lui. A lui Mihai Eminescu.”

Format și hrănit – încă de la o vârstă timpurie, cea a asimilărilor optime, funcționale, inclusiv lingvistice – din cultura germană, mai ales de mari romantici (Holderlin, Novalis, Jean Paul), iar filosofic de Arthur Schopenhauer, Eminescu își ridică edificiul său unic în poezie și proză, ca și aceștia, mentorii săi, pe pilonii supli și temporal adânci ai lumii antice: hinduse (sanscrite), egiptene și greco-romane. Materia însă o ia exclusiv de acasă: din limba română. Odată cu Eminescu limba româna devine deplină: subtil semantică și strălucitor expresivă. Cu nimic mai prejos decât oricare altă limbă a marii culturii europene. E fără complexe, mai ales, în fața celor cu istorie și valori neolatine (franceza, italiana, spaniola, portugheza, ca să ne oprim doar la ele). Să nu uităm: până la el, până la Eminescu noi vorbeam și scriam un idiom amestecat, latino-slavon. Limba română era asfixiată de slavonisme bisericești (Ion Creangă dixit!). Astăzi putem spune că vorbim pe limba lui. A lui Mihai Eminescu.

„Idealismul magic”, „extazul mistic”, „fascinația și imnul nopții” îi sunt, precum tuturor marilor romantici ai lumii, consubstanțiale. În Noaptea originară erotismul are un spațiu indeterminat și excitant ca la toți romanticii lumii. E cel al Genesei, al feeriilor și voluptăților ei seducătoare. Voi exemplifica cu un colaj, altfel frecventat, sunt sigur, de orice cititor din Eminescu: „Părea că pintre nouri s-a fost deschis o poartă,/ Prin care trece albă regina nopții moartă – ” („Melancolie”); „Noaptea-n Doma întristată prin lumini îngălbenite” („Înger și demon”); „Iar te-ai scufundat în stele/ și în nori și-n ceruri nalte?” („Floare albastră”); „La steaua care-a răsărit/ E-o cale-atât de lungă/ Că mii de ani i-au trebuit/ Luminii să ne-ajungă (…)// Icoana stelei ce-a murit/ Încet pe cer se suie:/ Era pe când nu s-a zărit,/ Azi o vedem și nu e.” („La steaua”); „Se bate miezul nopții în clopotul de-aramă/ Și somnul, vameș vieții, nu vrea să-mi iee vamă” („Se bate miezul nopții…”); „Când sufletul noapte-mi veghea în estază” („Înger de pază”); „Pe un deal răsare luna, ca o vatră de jăratic” („Călin”); „Luna varsă peste toate voluptoasa ei văpae” („Scrisoarea I”); „Luceafărul” ar trebui citat în întregime. N-am citat nimic din postumele lui Eminescu, în primul rând din „Povestea magului călător în stele” care este, după Ion Negoițescu, adevărata splendoare eminesciană.

Eminescu n-a publicat, el însuși, în timpul vieții sale scurte (1850-1889), și puțini știu acest lucru astăzi, nicio carte. Cea numită „Poesii”, ediția din 1883-1884, este îngrijită, prefațată și publicată de Titu Maiorescu, fără știința și încuviințarea autorului care se afla grav bolnav. Era, adică, în imposibilitatea să i le acorde. Se pare, de altfel, că nu și-a recunoscut niciodată cartea editată de Maiorescu. Voia însă el însuși să-și publice una, după criteriile, opțiunile și gustul lui. Se pare că-i alesese și titlul: „Lumină de lună”. N-a fost să fie. Dar el, titlul acesta, există oricum, și astăzi, și mâine, la o lectură atentă, empatică, în mintea cititorului.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Advertorial

  Luna epilării definitive în Centrele EstetPro. Descoperă ofertele irezistibile pentru o piele fină tot timpul anului
  ADVERTORIAL. Te-ai tot gândit în ultimul timp să apelezi la o nouă metodă de epilare, diferită de cele convenționale, însă ai întrebări legate de tehnologiile existente pe piață?

  Mapamond

  Grecia extinde interdicţia de călătorie şi restricţiile pentru mai multe ţări, printre care şi România
  Zborurile dintre Grecia şi Turcia rămân suspendate până la 31 august. Zborurile dintre Grecia şi Albania şi Macedonia de Nord vor continua să funcţioneze doar pe Aeroportul Internaţional Atena „Eleftherios Venizelos”, până la 31 august, relatează Greek Times, citat de Mediafax.

  Oameni

  Regina Elisabeta a II-a i-a eliminat pe prinţul Andrew şi pe ducii de Sussex de pe site-ul familiei regale
  Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a decis să-i elimine pe prinţul Andrew şi pe ducii de Sussex, prinţul Harry şi Meghan Markle, de pe site-ul familei regale, relatează online ziarul spaniol La Vanguardia.

  România

  Peste 10.000 kg azotat de amoniu, substanța ce a provocat explozia din Beirut, depozitat ilegal în Bihor
  Substanța este aceeași cu cea care a provocat uriaşa explozie din Beirut.

  Local

  Nouă ofertă de titluri de stat
  ARAD. Finanțele continuă programul național de emisiuni de titluri de stat, Tezaur. Programul se adresează exclusiv populației și presupune titluri de stat cu scadențe la 1, 2, 3 și 5 ani.

  Local

  350 milioane euro, ajutor pentru IMM-uri
  Micii întreprinzători sunt sprijiniți pentru a putea trece de perioada crizei cu un ajutor total de 350 milioane de euro.

  Local

  Cui au fost retrocedate taberele școlare din Arad
  Taberele școlare din cinci localități au fost retrocedate proprietarilor de la care au fost preluate abuziv de regimul comunist. Printre proprietari, și Casa Regală a României. 1

  Local

  Lucrări de modernizare la Școala Gimnazială Sântana
  Interiorul și exteriorul școlii gimnaziale de pe strada Unirii din Sântana vor fi reabilitate cu bani de la Ministerul Dezvoltării.

  Local

  Sebișul nu se închide 
  Zeci de sebișeni au sunat la primărie în ultimele zile pentru a verifica dacă zvonurile privind „închiderea” orașului, din cauza numărului mare de cazuri Covid-19, sunt adevărate.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.