aradon.ro Web analytics

ARADON Opinii. Mitul eternului salvator

De Andreea Pintea

ARADON Opinii. Mitul eternului salvator

Reactualizat la:
Suntem o țară cu peste 18 mii de biserici, suntem un popor de credincioși de cele mai multe ori habotnici și s-a dovedit în repetate rânduri că avem nevoie de un conducător cu rol de salvator.
Scris de Andreea Pintea - Suntem o țară cu peste 18 mii de biserici, suntem un popor de credincioși de cele mai multe ori habotnici și s-a dovedit în repetate rânduri că avem nevoie de un conducător cu rol de salvator.

Mai mult, puterea de influență a bisericii este una extrem de mare și asta se vede cel mai adesea la nivelul satelor, acolo unde preotul face și desface orice situație. Legătura între mitul eternului salvator al poporului și alesul din politică se confirmă cel mai bine în anii electorali, atunci când se pune ștampila pe cel care promite a salva comunitatea și pe osândiții săi, indiferent de direcția politică asumată, de doctrină sau ideologii, ceea ce trebuie să recunoaștem că nu prea există cu adevărat în politica autohtonă.

Analogia între salvatorul biblic și cel din politică este una ce poate fi argumentată inclusiv prin tipul de promovare a mesajului pe care îl aleg cei direct implicați. Aradul a trecut în urmă cu opt ani prin ceea ce s-a numit o reinterpretare a celebrei picturi Cina cea de Taină. La acel moment, într-o creație ce a fost catalogată ca un desfrâu al politicii, o serie de candidați la Consiliul Local Municipal au pozat în sfinți. Acum, după opt ani revine acest mesaj al salvatorilor. Și nici de această dată nu este vorba despre vreun pamflet, ci este imaginea oficială promovată de alți candidați la același Consiliu Local. E drept că acum prezentarea în spirit de salvare nu vine dinspre stânga, ci dinspre o dreaptă nouă modernă și cumva moderată. Totuși, imaginea fantastică a unor bravi canotori luptând cu valurile învolburate, coordonați de un cârmaci dibaci fac o referire la cei care vin ca salvatori ai Aradului. Diferența între imaginea cu iz biblic de acum opt ani și cea de astăzi, este că dacă atunci cei implicați și-au lipit și fețele de pictură, de data aceasta s-a ales o poză în care fețele implicaților nu pot fi distinse în mod clar.

Mi-e greu să cred că această imagine va fi folosită și în campania electorală, cu atât mai mult cu cât acești candidați militează pentru un altfel de politică, pentru o abordare faină și distinctă. Sper că a fost doar o alegere pentru promovarea online, o promovare pe care o practică în mod constant, și că s-a dorit cumva o ieșire din tipare. Dar, cu toate acestea, în subconștientul alegătorului se perpetuează ideea salvatorului suprem, a unui cârmaci vizionar – privind în zare și a unei echipe formate preponderent din bărbați. Căci dacă e să interpretăm puțin mai departe imaginea în cauză, singura prezență feminină are trăsături asiatice – ceea ce în contextul crizei epidemiologice din Asia nu pare cea mai potrivită alegere, dar și o poziție de supunere față de cârmaci.

Așadar, mitul eternei salvări și a salvatorului revine ciclic în anii electorali. Suntem predispuși la asemenea mesaje care apasă butoanele psihicului colectiv în căutare de noi și noi cârmaci.

Vrem sau nu, o dată la patru ani suntem în căutare de salvatori”

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Mapamond

  Hamburger cu mucegai - reclama care anunță renunțarea la conservanți
  Un hamburger cu mucegai este prezentat în noua reclamă Burger King, companie care anunță că renunță la folosirea conservanților.

  Local

  Proiect de 4,5 milioane de lei pentru Lipova
  1

  Local

  Pe acorduri de jazz, în „Sufrageria arădeană”
  1

  Local

  Final de săptămână la Teatrul Clasic
  Arădenii își pot petrece finalul de săptămână la Teatru, unde îi așteaptă trei spectacole. 1

  ARADON Sport local

  Joc decisiv pentru locul 2
  FCC Baschet Arad primește sâmbătă vizita lui CSM Satu Mare. Duelul este decisiv pentru locul 2.

  UT Arad

  UTA, gata de startul noului sezon
  Laszlo Balint le-a spus jucătorilor că trebuie să se comporte ca și când ar fii în Liga I.

  ARADON opinii

  Sfaturile lui Reli. Sănătoși și fericiți în așteptarea primăverii
  Iarna se pregătește să plece deși parcă nici nu a trecut pe aici. Mi-e tare dor de zăpadă, să stau la fereastră privind căderea fulgilor leneși, să mă scufund în pacea ei cantr-un covor de vată.

  Local

  Candidat surpriză la PSD: Ioan Flonta!
  Până în acest moment există două candidaturi depuse la secretariatul PSD Arad, cea a lui Dorel Căprar, dar și o candidatură surpriză: Ioan Flonta. 4

  România

  Maxim istoric atins de euro raportat la leu
  Zi grea pentru moneda națională. Joi moneda noastră nationala s-a depreciat fata de euro cu 0,0045 unitati comparativ cu sedinta precedenta. Astfel BNR a anuntat un curs de referinta de 4,7834 lei pentru un euro si de 4,4307 lei pentru un dolar. Aurul a fost cotat cu 229,4268 lei pentru un gram, in crestere cu 0,3664 unitati.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.