aradon.ro Web analytics


DE-ALE SUFLETULUI. Gabriella Gujdár, psiholog clinician: Punându-te pe primul loc, inviți starea de bine

DE-ALE SUFLETULUI. Gabriella Gujdár, psiholog clinician: Punându-te pe primul loc, inviți starea de bine

Reactualizat la:
Cu siguranță ați auzit de multe ori că unul dintre secretele stării de bine este să ne punem pe primul loc în propria noastră viața. Sună extraordinar de frumos, dar oare ce înseamnă asta și cum am putea proceda pentru ca, poate, de pe un loc codaș să ajungem pe primul loc în propria viață?
Cu siguranță ați auzit de multe ori că unul dintre secretele stării de bine este să ne punem pe primul loc în propria noastră viața. Sună extraordinar de frumos, dar oare ce înseamnă asta și cum am putea proceda pentru ca, poate, de pe un loc codaș să ajungem pe primul loc în propria viață?

Unul dintre cei mai mari adversari ai noștri suntem tocmai noi, prin vocea așa numitului „critic interior”, care nu este altceva decât ecoul care s-a format de-a lungul timpului din mesajele adunate de la persoanele importante pentru noi. Acest ecou transformat în noi într-un veritabil discurs interior poate conține diferite tipuri de mesaje referitoare la ce înseamnă viața, la rolurile pe care trebuie să le îndeplinim, la cum trebuie să ne comportăm, la ce avem voie sau nu să facem, la calitățile noastre. Probabil unele dintre ele vă sunt destul de cunoscute și poate că au devenit atât de familiare încât trăiți exact după modelul indicat de ele: „Viața este sacrificiu.”, „Lumea vede, ascultă și vorbește.”, „Trebuie să poți mai mult!”„Locul femeii este la cratiță!”, „Bărbații vor doar sex!”, „Băieții nu plâng!”… Șirul ar putea continua.

Primul pas pentru a ieși din prizonieratul acestor mesaje este să le identifici pe acelea care sunt valabile pentru tine și să vezi de la cine le-ai preluat, cine din familia ta obișnuia să le repete, nu neapărat în relația cu tine, dar chiar și așa, în general, în zilele obișnuite, parcă un laitmotiv, un refren care răsuna din când în când și s-a infiltrat pe nevăzute în sufletul tău. Un al doilea pas ar fi să te întrebi ce crezi tu cu adevărat despre tine și despre mesajele pe care le repetă criticul tău interior? După aceea, ar fi bine să încerci să reformulezi mesajul într-o formă complet opusă și să ți-l adresezi exact așa, în noua formulă. De exemplu, dacă te afli în situația în care nu te consideri suficient de bun, încearcă să identifici acel domeniu în care ai reușit să atingi un rezultat ce te-a mulțumit cândva și vezi cum ar suna, exprimat mai întâi în gând, după aceea cu voce tare, să îți spui că ești capabil și priceput, pentru că ai mai dovedit asta în trecut.

Mesajele cu care ne identificăm, de foarte multe ori ne țin blocați pe o anumită poziție și ne împiedică să ne recunoaștem propriile nevoi și dorințe. Pentru a putea porni pe drumul către acel prim loc din viața noastră, este bine să ne întrebăm ce ne dorim cu adevărat și ce ne-ar împlini. Pentru a răspunde cu onestitate este nevoie de mult curaj, pentru că s-ar putea ca în momentul formulării unei nevoi adânci, vinovăția, mustrarea de conștiință și rușinea să vină din spate și să ne copleșească. De obicei, așa începe lucrul cu noi, drumul spre noi și vindecarea. Cu emoții care nu ne plac, dar care sunt menite să facă curat și loc pentru acelea care vor duce la creșterea noastră în timp și ne vor ajuta să ne valorizăm suficient de mult încât să ajungem pe primul loc în viața noastră.

redactia.jurnalaradean@informmedia.ro

Pentru a porni pe drumul către acel prim loc din viața noastră, este bine să ne întrebăm ce ne dorim cu adevărat și ce ne-ar împlini

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Local

  COVID Arad: 351 de cazuri active în municipiu
  În acest moment, 110 persoane sunt internate în spitalele COVID și suport-COVID.

  România

  COVID-19: 1816 cazuri noi și 1.020 pacienți în secțiile ATI
  54 de români au decedat în ultimele 24 de ore, urmare a infectării cu virusul SARS-CoV-2 (33 bărbați și 21 femei).

  ARADON Sport local

  Coman a câștigat două probe în etapa a doua a CN în sală
  Nicolae Marian Coman s-a impus la 800 și 1500 de metri, iar Andrei Gag a urcat pe podium.

  Local

  Trialog simultan la Timișoara
  Trei artiste din vestul țării - Angelica Chici, Edit Cociuba, Reghina Tîrnoveanu - expun la Helios Timișoara. Vernisajul expoziției celor trei va avea loc luni, la ora 16.00.

  UT Arad

  Bîlcea are gust amar după UTA – FC Argeș
  Deputatul arădean, care i-a lăsat cale liberă celui pe care îl atacă, subtil, acum, își strigă nemulțumirea. 4

  UT Arad

  Balint: „Situația devine îngrijorătoare pentru mine”
  UTA a pierdut neașteptat cu FC Argeș, cu două goluri primite pe final de meci, după ce a deschis scorul, în minutul 85. La final, antrenorul arădenilor, Laszlo Balint a recunoscut că își găsește cu greu cuvintele. 7

  Local

  Consiliul Eparhial şi Adunarea Eparhială, întrunite în acest weekend
  S-a analizat activitatea depusă anul trecut în cadrul Arhiepiscopiei Aradului şi au fost creionate coordonatele activităţii din 2021. 3

  Mapamond

  Franţa a adoptat o lege care protejează sunetele şi mirosurile din mediul rural
  Franţa a adoptat o lege care protejează „moştenirea senzorială” a zonelor sale rurale, în faţa plângerilor legate de zgomotele şi mirosurile tipice din mediul rural. Senatorii au votat pentru aprobarea legii, joi, potrivit unei declaraţii a lui Joël Giraud, Ministrul Afacerilor Rurale. 8

  UT Arad

  Coșmarul a venit în minutul 90
  UTA a marcat în minutul 85, dar a pierdut pe final de meci, cu un gol primit în chiar ultimul minut de joc. 22

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.