aradon.ro Web analytics

DE-ALE SUFLETULUI. Gabriella Gujdár, psiholog clinician: Smartphone-ul nostru cel de toate zilele (I)

De Gabriella Gujdár

DE-ALE SUFLETULUI. Gabriella Gujdár, psiholog clinician: Smartphone-ul nostru cel de toate zilele (I)

Reactualizat la:
Scris de Gabriella Gujdár

Conform studiului făcut anul trecut de Common Sense, cea mai mare organizație non-guvernamentală din San Francisco, având ca scop îmbunătățirea vieții copiilor și a familiilor, reiese că media de timp petrecut în fața ecranului este zilnic de 5 ore și 54 de minute în cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 8-12 ani, respectiv 9 ore și 49 de minute în cazul adolescenților cu vârsta între 13-18 ani. Studiul intitulat „The Common Sense Census: Media use by tweens and teens” a fost efectuat pe un eșantion reprezentativ de 1677 de minori din Statele Unite și a avut ca obiectiv cunoașterea obiceiurilor, opțiunilor, a frecvenței și a duratei utilizării diverselor tipuri de instrumente (smartphone, tv, tabletă, laptop) și canale media (social media, youtube, muzică, jocuri). Studiul mai relevă că la vârsta de 11 ani mai bine de peste jumătate dintre copii au propriul lor smartphone.

Citind aceste date și conținutul studiului, mă gândeam cât de util ar fi un un asemenea sondaj făcut și la noi în România, pentru a avea o imagine despre obiceiurile propriilor noștri copii privind utilizarea gadget-urilor. Cu toate că relațiile directe dintre utilizarea în exces a diferitelor instrumente media de către copii și efectul acestora asupra dezvoltării sănătoase a creierului copilului reprezintă un subiect continuu de cercetare la nivel mondial, rezultatele nu permit încă formularea unor poziții ferme în această privință. Ceea ce s-a observat este că tehnologia și timpul îndelungat petrecut în fața ecranului distrag de la învățare, respectiv de la explorarea fizică a lumii prin interacțiune și prin joc. Sunt afectate acele circuite neuronale care controlează, spre exemplu, metodele tradiționale de învățare utilizate pentru citire și scriere, respectiv capacitatea de concentrare. Utilizarea zilnică, timp de mai multe ore a smartphone-ului și, în mod necontrolat, a conținuturilor de pe internet afectează abilitățile de comunicare și dezvoltare emoțională ale copiilor și tinerilor. Efectele deranjante, constatate în viața de zi cu zi, pot fi cunoscute poate pentru mulți dintre noi: întâlnim din în ce mai mai mulți copii mici care în loc de mașinuțe sau păpuși își doresc un telefon, preadolescenți absorbiți de jocuri video fără alte subiecte de discuție cu colegii de generație decât cele legate de evoluția lor în aceste jocuri, adolescenți complet indisponibili de a comunica verbal, față în față cu ceilalți.

Se creează practic două lumi paralele: cea virtuală și cea reală, gadget-urile asigurând un spațiu magic, un refugiu unde ne putem ascunde de provocările vieții adevărate și ne putem amorți mintea și emoțiile. Există riscul ca prin utilizarea în exces a smartphone-ului copiii noștri să dezvolte un stil defectuos de relaționare interumană sau să adopte o modalitate negativă de a face față stresului, prin distanțare și detașare.

„Tehnologia și timpul îndelungat petrecut în fața ecranului distrag de la învățare, de la explorarea fizică a lumii prin interacțiune și prin joc”

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Local

  PNL Arad îşi anunţă obiectivele pentru alegerile din acest an
  Gheorghe Falcă a declarat că, în jurul datei de 8 martie, vor fi anunţate obiectivele PNL Arad pentru alegerile locale şi cele parlamentare.

  Local

  Un SMURD pentru Nădlac
  ARAD. În şedinţa Consiliului Judeţean Arad, a fost adoptată o hotărâre prin care o ambulanţă SMURD de tip B va ajunge în oraşul Nădlac, urmând să deservească zona de vest a judeţului.

  Local

  Un tânăr căutat de DIICOT Arad a spus că are simptome de coronavirus și a fost dus la spital
  Un tânăr de 25 de ani, din Suceava, la care polițiștii au făcut percheziții, vineri, 28 februarie, în baza unui mandat emis de DIICOT Arad, le-a spus oamenilor legii că s-a întors recent din Italia și are simptome de coronavirus. Acesta a fost dus la spital. 1

  Local

  Banii înapoi pe un proiect european
  Consiliul Judeţean Arad va plăti o corecţie financiară de peste 50.000 de euro pentru un proiect european.

  Local

  „Big brother” a iscat tensiuni în CLM
  Cele 15 milioane de euro, la cât a fost evaluat sistemul de supraveghere video a oraşului, i-au nemulţumit pe unii dintre aleşii locali. 7

  Local

  Falcă, în comisia care negociază urmările Brexitului
  Europarlamentarul arădean va face parte din comisia Parlamentului European care va negocia interesele cetăţenilor europeni din Anglia. 3

  Local

  Vizită inopinată a secretarului de stat pe tăierile ilegale de arbori
  Două zone, în care erau indicate nereguli, au făcut obiectul vizitei secretarului de stat de la Ministerul Mediului și a autorităților locale. 3

  Local

  Apel lansat către studenții arădeni
  Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad salută inițiativa europarlamentarului Gheorghe Falcă de a implica tineri studenți în activitatea cabinetului europarlamentar.

  România

  Femeie din Timișoara cu coronavirus! Sunt trei cazuri în România!
  Testele au confirmat! O femeie de 38 de ani din Timișoara are coronavirus. 10

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.