aradon.ro Web analytics

DE-ALE SUFLETULUI. Gabriella Gujdár, psiholog clinician: Smartphone-ul nostru cel de toate zilele (III)

De Gabriella Gujdár

DE-ALE SUFLETULUI. Gabriella Gujdár, psiholog clinician: Smartphone-ul nostru cel de toate zilele (III)

Gabriella Gujdár
Reactualizat la:
Scris de Gabriella Gujdár

Dacă vă gândiți să reduceți timpul petrecut de către copilul vostru în fața telefonului sau a oricărui alt gadget, este bine să luați în considerare mai mulți factori, printre care vârsta acestuia, nivelul lui de înțelegere, relația pe care o aveți cu el, timpul petrecut și activitățile făcute împreună în familie, posibilitățile de a oferi ceva în schimbul a ceea ce luați, adică înlocuirea timpului petrecut în fața ecranului cu o altă activitate care îi face plăcere.

Introducerea noilor reguli necesită pregătire, în primul rând, în mentalul părinților. Vă sugerez să vă gândiți de ce doriți să reduceți timpul petrecut de copil în fața telefonului, care este intenția voastră prin acest demers. După aceea ar fi bine să verificați propriul comportament, exemplul oferit de voi în ceea ce privește folosirea gadgeturilor și locul pe care îl ocupă ele în viața voastră. În funcție, de concluziile la care ajungeți în urma autoanalizei, vă recomand să discutați toate aspectele descoperite cu partenerul de viață, soțul sau soția, să încercați să cădeți de comun acord în privința noilor reguli și să încercați să formați o alianță în care să reprezentați același punct de vedere în fața copilului. Dacă porniți pe drumul schimbării, vă sugerez, ca la început, să vă așteptați și să fiți pregătiți să tolerați comportamentele de protest și accesele de furie ale copilului. S-ar putea să întâmpinați iritabilitate, irascibilitate, limbaj ofensator din partea copilului vostru, cu atât mai mult dacă se află la vârsta de preadolescență și adolescență. Răspundeți cu calm și empatie la aceste comportamente, asigurați-l pe copilul vostru că are dreptul să fie furios și sugerați-i să își verbalizeze emoțiile pe un ton mai redus, încercând să se calmeze, pentru a se putea face înțeles. Asigurați-l că regulile de a reduce timpul petrecut în fața telefonului sunt aplicabile tuturor membrilor familiei, astfel acesta nu va percepe noua regulă ca pe o pedeapsă.

La început vă sugerez să optați pentru reguli simple care pot fi aplicate și urmărite mai ușor, cum ar fi: *Fără telefoane la masă (Acest timp vă va permite să vă conectați unii la ceilalți, să vă povestiți întâmplările de pe parcursul zilei). *Fără telefoane în mașină (Intervalele mai lungi sau mai scurte de timp petrecute pe drum oferă posibilitate, de asemenea, pentru discuții între membrii familiei sau dacă nu, pentru a observa mediul înconjurătot, oamenii, clădirile, pentru a asculta o emisiune radio interesantă, muzică etc). *Fără telefoane în dormitoare – pentru a avea un somn liniștit și odihnitor, studiile recomandă să vă lăsați telefoanele din mână cu cel puțin două ore înainte de culcare. Această recomandare este cu atât mai importantă în cazul minorilor, creierul lor fiind în plin proces de dezvoltare. *Fără telefoane la întrunirile de familie – aceste momente de socializare oferă un spațiu mai larg de conectare între membrii familiei și o oportunitate de relaționare între generații.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Local

  PNL Arad îşi anunţă obiectivele pentru alegerile din acest an
  Gheorghe Falcă a declarat că, în jurul datei de 8 martie, vor fi anunţate obiectivele PNL Arad pentru alegerile locale şi cele parlamentare.

  Local

  Un SMURD pentru Nădlac
  ARAD. În şedinţa Consiliului Judeţean Arad, a fost adoptată o hotărâre prin care o ambulanţă SMURD de tip B va ajunge în oraşul Nădlac, urmând să deservească zona de vest a judeţului.

  Local

  Un tânăr căutat de DIICOT Arad a spus că are simptome de coronavirus și a fost dus la spital
  Un tânăr de 25 de ani, din Suceava, la care polițiștii au făcut percheziții, vineri, 28 februarie, în baza unui mandat emis de DIICOT Arad, le-a spus oamenilor legii că s-a întors recent din Italia și are simptome de coronavirus. Acesta a fost dus la spital. 1

  Local

  Banii înapoi pe un proiect european
  Consiliul Judeţean Arad va plăti o corecţie financiară de peste 50.000 de euro pentru un proiect european.

  Local

  „Big brother” a iscat tensiuni în CLM
  Cele 15 milioane de euro, la cât a fost evaluat sistemul de supraveghere video a oraşului, i-au nemulţumit pe unii dintre aleşii locali. 7

  Local

  Falcă, în comisia care negociază urmările Brexitului
  Europarlamentarul arădean va face parte din comisia Parlamentului European care va negocia interesele cetăţenilor europeni din Anglia. 3

  Local

  Vizită inopinată a secretarului de stat pe tăierile ilegale de arbori
  Două zone, în care erau indicate nereguli, au făcut obiectul vizitei secretarului de stat de la Ministerul Mediului și a autorităților locale. 3

  Local

  Apel lansat către studenții arădeni
  Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad salută inițiativa europarlamentarului Gheorghe Falcă de a implica tineri studenți în activitatea cabinetului europarlamentar.

  România

  Femeie din Timișoara cu coronavirus! Sunt trei cazuri în România!
  Testele au confirmat! O femeie de 38 de ani din Timișoara are coronavirus. 10

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.