aradon.ro Web analytics

DE-ALE SUFLETULUI. Gabriella Gujdár, psiholog clinician: Smartphone-ul nostru cel de toate zilele (III)

De Gabriella Gujdár

DE-ALE SUFLETULUI. Gabriella Gujdár, psiholog clinician: Smartphone-ul nostru cel de toate zilele (III)

Gabriella Gujdár
Reactualizat la:
Scris de Gabriella Gujdár

Dacă vă gândiți să reduceți timpul petrecut de către copilul vostru în fața telefonului sau a oricărui alt gadget, este bine să luați în considerare mai mulți factori, printre care vârsta acestuia, nivelul lui de înțelegere, relația pe care o aveți cu el, timpul petrecut și activitățile făcute împreună în familie, posibilitățile de a oferi ceva în schimbul a ceea ce luați, adică înlocuirea timpului petrecut în fața ecranului cu o altă activitate care îi face plăcere.

Introducerea noilor reguli necesită pregătire, în primul rând, în mentalul părinților. Vă sugerez să vă gândiți de ce doriți să reduceți timpul petrecut de copil în fața telefonului, care este intenția voastră prin acest demers. După aceea ar fi bine să verificați propriul comportament, exemplul oferit de voi în ceea ce privește folosirea gadgeturilor și locul pe care îl ocupă ele în viața voastră. În funcție, de concluziile la care ajungeți în urma autoanalizei, vă recomand să discutați toate aspectele descoperite cu partenerul de viață, soțul sau soția, să încercați să cădeți de comun acord în privința noilor reguli și să încercați să formați o alianță în care să reprezentați același punct de vedere în fața copilului. Dacă porniți pe drumul schimbării, vă sugerez, ca la început, să vă așteptați și să fiți pregătiți să tolerați comportamentele de protest și accesele de furie ale copilului. S-ar putea să întâmpinați iritabilitate, irascibilitate, limbaj ofensator din partea copilului vostru, cu atât mai mult dacă se află la vârsta de preadolescență și adolescență. Răspundeți cu calm și empatie la aceste comportamente, asigurați-l pe copilul vostru că are dreptul să fie furios și sugerați-i să își verbalizeze emoțiile pe un ton mai redus, încercând să se calmeze, pentru a se putea face înțeles. Asigurați-l că regulile de a reduce timpul petrecut în fața telefonului sunt aplicabile tuturor membrilor familiei, astfel acesta nu va percepe noua regulă ca pe o pedeapsă.

La început vă sugerez să optați pentru reguli simple care pot fi aplicate și urmărite mai ușor, cum ar fi: *Fără telefoane la masă (Acest timp vă va permite să vă conectați unii la ceilalți, să vă povestiți întâmplările de pe parcursul zilei). *Fără telefoane în mașină (Intervalele mai lungi sau mai scurte de timp petrecute pe drum oferă posibilitate, de asemenea, pentru discuții între membrii familiei sau dacă nu, pentru a observa mediul înconjurătot, oamenii, clădirile, pentru a asculta o emisiune radio interesantă, muzică etc). *Fără telefoane în dormitoare – pentru a avea un somn liniștit și odihnitor, studiile recomandă să vă lăsați telefoanele din mână cu cel puțin două ore înainte de culcare. Această recomandare este cu atât mai importantă în cazul minorilor, creierul lor fiind în plin proces de dezvoltare. *Fără telefoane la întrunirile de familie – aceste momente de socializare oferă un spațiu mai larg de conectare între membrii familiei și o oportunitate de relaționare între generații.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Local

  21 de măsuri speciale impuse în zilele de 14 și 15 august
  Comitetul Județean pentru Situații de Urgență al Județului Arad a adoptat,în cadrul unei ședințe extraordinare, nu mai puțin de 21 de măsuri specifice privind organizarea evenimentelor religioase de pe 14 și 15 august.

  Local

  COVID anulează oficial și cel mai mare târg arădean
  Târgurile și expozițiile au fost anulate. Expo Arad Internațional s-a transformat în spital de campanie și cel mai probabil așa va rămâne, în acest an.

  Local

  Marin Lupaș: „Ștrandul, gazda spectacolelor de teatru și concertelor Filarmonicii”
  Consilierul Marin Lupaș propune conducerilor instituțiilor de cultură din Arad să își desfășoare activitățile cu public pe Ștrand, într-o inițiativă de a readuce arădenii în zona pietonală a bazei de agrement. 1

  Local

  Fifor îi acuză pe liberali de „virusul hoției”
  Senatorul Mihai Fifor, la adresa PNL: „România, pe lângă virusul Sars-Cov-2, se confruntă și cu virusul hoției liberale”. 3

  Local

  Ineu: Păhuiul și poligonul de tragere – viitoare zone de agrement
  În funcție de programul fondurilor europene pentru perioada 2021-2027, Ineul ar putea avea un ștrand și o zonă verde de agrement pe locul fostei unități militare Păhui și a poligonului de tragere.

  Local

  Se schimbă prioritățile la Mâsca și Galșa
  Primăria Șiria a montat zilele aceste indicatoare de reglementare de prioritate (cedează trecerea/oprire) în localitatea Galșa, iar în zilele următoare se vor monta același tip de indicatoare și în Mâsca. 1

  Local

  „O săptămână nebună” la Arta
  Filmul „O săptămână nebună” (original – This is where I leave you) va rula sâmbătă, 15 august, pe ecranul din curtea Cinematografului Arta.

  UT Arad

  UTA, deplasare la malul Mării, în prima etapă!
  Arădenii nu au un program infernal, în prima parte a campionatului jucând doar contra unor echipe de play-out! 1

  Local

  Țigări de contrabandă descoperite de polițiștii din Ineu în trafic
  4.000 de fire de țigarete au depistat polițiștii orașului Ineu în portbagajul unui autoturism pe care l-au oprit în trafic. 1

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.