aradon.ro Web analytics

Gabriella Gujdár, psiholog clinician: Iertăm pentru noi, nu pentru alții

Gabriella Gujdár, psiholog clinician: Iertăm pentru noi, nu pentru alții

Reactualizat la:

I-am spus odată unei persoane apropiate mie, că nu o voi ierta niciodată pentru ceea ce mi-a făcut. S-a întâmplat în urmă cu câțiva ani și durerea pe care mi-a pricinuit-o m-a determinat să cred că niciodată nu voi putea trece cu vederea peste cele întâmplate. Am ținut supărarea destul de mult timp, dar simțeam cum îmi perturbă zilnic viața. Apărea în cele mai nepotrivite momente, deghizată sub forma unui gând negativ, și se declanșa de la discuții sau întâmplări zilnice banale care, aparent, nu aveau nicio legătură cu originea supărării mele. Simțeam cum furia și un sentiment de neputință preia controlul, devine șef peste viața mea și peste relația mea cu acea persoană. Deși nu sunt un om al conflictelor, gândurile de răzbunare îmi dădeau târcoale tot mai des. Atunci am înțeles că am de ales între a intra într-un periculos joc mânat de furie și durere sau de a îmi orienta atenția asupra trăirilor mele și spre înțelegerea acestora. Optând pentru a doua variantă, am pus sub lupă gândurile și emoțiile care mă invadau, încercând să văd ce stă în spatele lor și care este legătura dintre ele. Iertarea nu a venit de pe o zi pe alta; s-a cuibărit încet, mișcare cu mișcare, în sufletul meu, făcându-și din ce în ce mai mult loc.

Iertarea este liniștirea minții și a sufletului. Când iertăm cu adevărat, iertăm pentru noi, nu pentru alții. Iertăm pentru că ținem la persoana noastră, pentru că vrem să o protejăm și vrem să ne fie bine. Nu iertăm din mărinimie, iertăm pentru că facem alianță cu sinele nostru și reușim să ne iubim. Pentru că iubindu-ne acceptăm propria imperfecțiune și, implicit, pe a celuilalt. Acceptăm faptul că, la fel ca și mine, celălalt poate greși, iar greșeala lui mă poate afecta într-un mod neplăcut.

Totuși, nu cred că putem și că trebuie să iertăm totul, și când spun asta mă refer la traumele pricinuite de abuzuri psihice și fizice care pot fi atât de marcante, încât efectele și consecințele lor le transmitem mai departe voluntar ori inconștient copiilor, nepoților, strănepoților… Cu toate acestea, chiar dacă în unele situații nu putem oferi iertare, este bine măcar să încercăm, într-un fel, să facem pace cu ceea ce ni s-a întâmplat. În termeni psihologici, să încercăm să integrăm acele evenimente negative care ne-au făcut să ne pierdem echilibrul și să încercăm să găsim o explicație acceptabilă, un sens pentru cele întâmplate, pentru a putea merge mai departe. Avem dreptul să fim răniți, furioși, necăjiți, îndurerați, îngroziți, revoltați de ceea ce ni se întâmplă într-un anumit moment al vieții. Este bine să ne identificăm și să numim întotdeauna emoțiile care ne trec; făcând asta, putem evita să le băgăm într-un sac fără fund, de unde sar în cele mai neașteptate momente și pun stăpânire pe noi.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Local

  Scafandrii ISU Arad, misiune în județul Caraș-Severin pentru recuperarea unui cadavru
  Scafandrii Detașamentului de Pompieri Arad, trimiși în județul Caraș-Severin pentru a recupera cadavrul unui adolescent înecat în râul Timiș, în zona localității Zăgujeni.

  Advertorial

  Luna epilării definitive în Centrele EstetPro. Descoperă ofertele irezistibile pentru o piele fină tot timpul anului
  ADVERTORIAL. Te-ai tot gândit în ultimul timp să apelezi la o nouă metodă de epilare, diferită de cele convenționale, însă ai întrebări legate de tehnologiile existente pe piață?

  Mapamond

  Grecia extinde interdicţia de călătorie şi restricţiile pentru mai multe ţări, printre care şi România
  Zborurile dintre Grecia şi Turcia rămân suspendate până la 31 august. Zborurile dintre Grecia şi Albania şi Macedonia de Nord vor continua să funcţioneze doar pe Aeroportul Internaţional Atena „Eleftherios Venizelos”, până la 31 august, relatează Greek Times, citat de Mediafax.

  Oameni

  Regina Elisabeta a II-a i-a eliminat pe prinţul Andrew şi pe ducii de Sussex de pe site-ul familiei regale
  Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a decis să-i elimine pe prinţul Andrew şi pe ducii de Sussex, prinţul Harry şi Meghan Markle, de pe site-ul familei regale, relatează online ziarul spaniol La Vanguardia.

  România

  Peste 10.000 kg azotat de amoniu, substanța ce a provocat explozia din Beirut, depozitat ilegal în Bihor
  Substanța este aceeași cu cea care a provocat uriaşa explozie din Beirut.

  Local

  Nouă ofertă de titluri de stat
  ARAD. Finanțele continuă programul național de emisiuni de titluri de stat, Tezaur. Programul se adresează exclusiv populației și presupune titluri de stat cu scadențe la 1, 2, 3 și 5 ani.

  Local

  350 milioane euro, ajutor pentru IMM-uri
  Micii întreprinzători sunt sprijiniți pentru a putea trece de perioada crizei cu un ajutor total de 350 milioane de euro.

  Local

  Cui au fost retrocedate taberele școlare din Arad
  Taberele școlare din cinci localități au fost retrocedate proprietarilor de la care au fost preluate abuziv de regimul comunist. Printre proprietari, și Casa Regală a României. 1

  Local

  Lucrări de modernizare la Școala Gimnazială Sântana
  Interiorul și exteriorul școlii gimnaziale de pe strada Unirii din Sântana vor fi reabilitate cu bani de la Ministerul Dezvoltării.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.