aradon.ro Web analytics

Ora de istorie. Academician Ștefan Pascu (1914-1998) despre arădeni și Arad

Ora de istorie. Academician Ștefan Pascu (1914-1998) despre arădeni și Arad

Reactualizat la:
Arad. Întotdeauna adevărul trebuie să iasă la lumină și faptele bune ale înaintașilor trebuie să fie cunoscute de generația actuală. Oamenii trebuie să cunoască istoria pământului pe care calcă, pentru că ea este povestea de viață a străbunilor noștri.
Arad. Întotdeauna adevărul trebuie să iasă la lumină și faptele bune ale înaintașilor trebuie să fie cunoscute de generația actuală. Oamenii trebuie să cunoască istoria pământului pe care calcă, pentru că ea este povestea de viață a străbunilor noștri.

Faptele trebuie relatate în mod obiectiv. De multe ori, fiind arădeni, suntem subiectivi atunci când vorbim despre Arad și despre înaintașii care au adus glorie orașului. De aceea am considerat că este bine să readucem la lumină scrierile academicianului Ștefan Pascu despre Arad.

Cine a fost academicianul Ștefan Pascu?

Ștefan Pascu s-a născut în 1914 la Apahida în județul Cluj. A absolvit Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. A studiat la Academia di Romania din Roma, fiind și laureat al Școlii de paleografie, diplomatică și arhivistică din Vatican. Doctoratul în istorie și filosofie îl va obține în 1942. Traseul profesional a fost excepțional. Ștefan Pascu a fost pe rând profesor, decan și rector ( timp de 8 ani) la Universitatea Babeș-Bolyai. Pentru activitatea științifică pe tărâmul istoriei este ales membru al Academiei Române. A condus timp de 16 ani secția de istorie a Academiei Române, fiind și Președintele filialei Cluj. Din anul 1975 a fost Președinte al Comisiei de demografie istorică. Lucrările istorice publicate au fost numeroase la fel și premiile primite ca urmare a bogatei activități de cercetare.

Aradul și arădenii în viziunea academicianului Ștefan Pascu

Academician și Președinte al Secției de Istorie a Academiei Române, Ștefan Pascu făcea următoarea caracterizare: ,,Primul deceniu al secolului al XX-lea a însemnat un pas înainte în toate domeniile de activitate în viața națiunii române din Transilvania. Aradul își păstrează, își sporește chiar, locul și rolul. Orașul devine centrul presei românești și unul din centrele culturale cele mai de seamă ale tuturor românilor. Este, în aceste condiții, pe deplin explicabil rolul hotărâtor al Aradului în pregătirea și Înfăptuirea Marii Uniri din 1918. La Arad și-a desfășurat activitatea, timp de o lună Consiliul Național Central Român (Primul Guvern al Transilvaniei-n.n.), tot a Arad și-a avut sediul comanda gărzilor naționale românești… Aici la Arad se hotărau, prin desbateri în cel mai democratic spirit al vremii aceleia, toate măsurile premergătoare ale Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia… De aici, de la Arad, s-a organizat adunarea cu caracter plebiscitar, care a hotărât unirea pentru totdeauna a Transilvaniei cu România, și tot la Arad s-a redactat hotărârea istorică de unire. Cinste arădenilor pentru înțelepciunea dovedită cu prilejul pregătirii și înfăptuirii celui mai însemnat eveniment din istoria multiseculară a poporului român.”

Un mare dascăl

Cu puțin timp înainte de împlinirea a 50 de ani de la mărețul act de la 1 Decembrie 1918, Ștefan Pascu i-a adunat pe studenții din anii terminali ai Facultății de Istorie pentru a discuta cu ei referitor la lucrarea de licență a fiecăruia. Marele dascăl le-a recomandat să redacteze lucrări referitoare la contribuția zonelor din care aceștia proveneau la realizarea Marii Uniri din 1918. Unul dintre cei prezenți în sală a fost Ioan Godea. Acesta va redacta o lucrare de licență referitoare la ziarul ,,Românul”. Prof. univ. Dr. Ioan Godea (1943-2014) originar din județul Arad va ajunge director al Muzeului Satului din București și director în cadrul Ministerului Culturii.

Prof. dr Gheorghe Șora biograful lui Vasile Goldiș mărturisea că a început să scrie despre marele bărbat și om politic Vasile Goldiș la îndrumarea lui Ștefan Pascu care a înțeles anvergura lui Vasile Goldiș

Aradul, noi cei de astăzi, oamenii cetății trebuie să afirmăm răspicat rolul deosebit de important pe care l-a avut orașul nostru în decursul istoriei. Și alte mari nume de istorici o recunosc. Ei nefiind arădeni nu pot fi acuzați de subiectivism. Am fost la Cluj-Napoca în Cimitirul Central pentru a ține un moment de reculegere și să rostim o rugăciune la mormântul academicianul Ștefan Pascu, situat pe Aleea Personalităților. Să-i fie memoria binecuvântată! Sit tibi terra levis, magister!

Prof. Stoica Cristian Școala Profesională ,, ASTRA”

3 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Antin says:

  Stefan Pascu se intoarce in mormant – acum cu atâtea baliverne : politică, pandemie, scoală, muncă!

 2. Virusache says:

  Ai de mama noastra…castiga Austria rezbelul, vedeati voi toti Unirea marilor tradatori valahi, sub in stejar inalt, pentru aplicarea pedepsei cu suspendare…si scutea ardealul de distrugerea de catre hoardele moldovalahe…

 3. ARADON Sport local

  Performanțe ale sportului arădean în luna august
  Sportul arădean suferă din cauza pandemiei de COVID-19. Dacă fotbalul și unele competiții s-au putut relua în condiții stricte, este o listă lungă de întreceri importante anulate din cauza restricțiilor. Sporturile de sală nu știu sigur când vor avea liber. Continuăm incursiunea prin istoria ultimilor 30 de ani din sportul arădean, cu performanțe realizate în luna august.

  Local

  Candidatura lui Farcaşiu, anulată de instanţă
  „Veşnicul” primar al Târnovei, împiedicat de instanţă să mai candideze pentru fotoliul de primar. 4

  Local

  20 de sirieni, irakieni și algerieni, prinși de polițiștii de frontieră de la Nădlac și Vărșand
  Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctelor de Trecere ale Frontierei Nădlac II, Vărșand și Nădlac I au descoperit, atât în punctul de frontieră, cât şi în zona de competenţă, 20 de cetăţeni din Siria, Irak şi Algeria, care au folosit diferite mijloace pentru a încerca să treacă ilegal frontiera în Ungaria. 3

  Local

  Nereguli descoperite de Curtea de Conturi la Spitalul Judeţean
  Un control al Curţii de Conturi arată că, pe perioada pandemiei, în Spitalul Judeţean s-au cheltuit bani pe lângă lege. 6

  Local

  Două ore pe săptămână pentru cazier, la Sebiș
  În vederea prevenirii și limitării răspândirii virusului Sars Cov 2, la nivelul Poliției Orașului Sebiș se modifică programul ghișeului de eliberare a certificatelor de cazier judiciar și a certificatelor de integritate comportamentală pentru perioada 17.08 – 28.08.2020.

  Local

  Ventilator de ultimă generaţie, de la Crucea Roşie, pentru spitalul COVID din Arad
  Valoarea echipamentului medical este de peste 214.000 de lei. Aparatul e funcţional începând de vineri, 14 august 2020. 7

  Local

  Amenzi „grele” pentru deșeuri pe domeniul public
  Sesizările primite de la cetățeni i-au scos în stradă pe polițiștii locali din cadrul Biroului Protecția Mediului, care au aplicat amenzi în valoare de 4500 de lei pentru constatarea abandonului de deșeuri și materiale de construcții pe domeniul public. 3

  Local

  Jandarmii arădeni, în misiune la biserici și mănăstiri
  Efectivele de jandarmi vor avea în vedere ca toți participanții să poarte mască și să respecte distanțarea fizică, pe timpul procesiunilor religioase prilejuite de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului 2

  Local

  1.400 de cazuri de Covid-19, la Arad, de la începutul pandemiei
  Județul Arad a ajuns la un total de 1.400 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, confirmate de la începutul pandemiei până în prezent.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.