Ora de istorie. Academician Ștefan Pascu (1914-1998) despre arădeni și Arad

Ora de istorie. Academician Ștefan Pascu (1914-1998) despre arădeni și Arad

Reactualizat la:
Arad. Întotdeauna adevărul trebuie să iasă la lumină și faptele bune ale înaintașilor trebuie să fie cunoscute de generația actuală. Oamenii trebuie să cunoască istoria pământului pe care calcă, pentru că ea este povestea de viață a străbunilor noștri.
Arad. Întotdeauna adevărul trebuie să iasă la lumină și faptele bune ale înaintașilor trebuie să fie cunoscute de generația actuală. Oamenii trebuie să cunoască istoria pământului pe care calcă, pentru că ea este povestea de viață a străbunilor noștri.

Faptele trebuie relatate în mod obiectiv. De multe ori, fiind arădeni, suntem subiectivi atunci când vorbim despre Arad și despre înaintașii care au adus glorie orașului. De aceea am considerat că este bine să readucem la lumină scrierile academicianului Ștefan Pascu despre Arad.

Cine a fost academicianul Ștefan Pascu?

Ștefan Pascu s-a născut în 1914 la Apahida în județul Cluj. A absolvit Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. A studiat la Academia di Romania din Roma, fiind și laureat al Școlii de paleografie, diplomatică și arhivistică din Vatican. Doctoratul în istorie și filosofie îl va obține în 1942. Traseul profesional a fost excepțional. Ștefan Pascu a fost pe rând profesor, decan și rector ( timp de 8 ani) la Universitatea Babeș-Bolyai. Pentru activitatea științifică pe tărâmul istoriei este ales membru al Academiei Române. A condus timp de 16 ani secția de istorie a Academiei Române, fiind și Președintele filialei Cluj. Din anul 1975 a fost Președinte al Comisiei de demografie istorică. Lucrările istorice publicate au fost numeroase la fel și premiile primite ca urmare a bogatei activități de cercetare.

Aradul și arădenii în viziunea academicianului Ștefan Pascu

Academician și Președinte al Secției de Istorie a Academiei Române, Ștefan Pascu făcea următoarea caracterizare: ,,Primul deceniu al secolului al XX-lea a însemnat un pas înainte în toate domeniile de activitate în viața națiunii române din Transilvania. Aradul își păstrează, își sporește chiar, locul și rolul. Orașul devine centrul presei românești și unul din centrele culturale cele mai de seamă ale tuturor românilor. Este, în aceste condiții, pe deplin explicabil rolul hotărâtor al Aradului în pregătirea și Înfăptuirea Marii Uniri din 1918. La Arad și-a desfășurat activitatea, timp de o lună Consiliul Național Central Român (Primul Guvern al Transilvaniei-n.n.), tot a Arad și-a avut sediul comanda gărzilor naționale românești… Aici la Arad se hotărau, prin desbateri în cel mai democratic spirit al vremii aceleia, toate măsurile premergătoare ale Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia… De aici, de la Arad, s-a organizat adunarea cu caracter plebiscitar, care a hotărât unirea pentru totdeauna a Transilvaniei cu România, și tot la Arad s-a redactat hotărârea istorică de unire. Cinste arădenilor pentru înțelepciunea dovedită cu prilejul pregătirii și înfăptuirii celui mai însemnat eveniment din istoria multiseculară a poporului român.”

Un mare dascăl

Cu puțin timp înainte de împlinirea a 50 de ani de la mărețul act de la 1 Decembrie 1918, Ștefan Pascu i-a adunat pe studenții din anii terminali ai Facultății de Istorie pentru a discuta cu ei referitor la lucrarea de licență a fiecăruia. Marele dascăl le-a recomandat să redacteze lucrări referitoare la contribuția zonelor din care aceștia proveneau la realizarea Marii Uniri din 1918. Unul dintre cei prezenți în sală a fost Ioan Godea. Acesta va redacta o lucrare de licență referitoare la ziarul ,,Românul”. Prof. univ. Dr. Ioan Godea (1943-2014) originar din județul Arad va ajunge director al Muzeului Satului din București și director în cadrul Ministerului Culturii.

Prof. dr Gheorghe Șora biograful lui Vasile Goldiș mărturisea că a început să scrie despre marele bărbat și om politic Vasile Goldiș la îndrumarea lui Ștefan Pascu care a înțeles anvergura lui Vasile Goldiș

Aradul, noi cei de astăzi, oamenii cetății trebuie să afirmăm răspicat rolul deosebit de important pe care l-a avut orașul nostru în decursul istoriei. Și alte mari nume de istorici o recunosc. Ei nefiind arădeni nu pot fi acuzați de subiectivism. Am fost la Cluj-Napoca în Cimitirul Central pentru a ține un moment de reculegere și să rostim o rugăciune la mormântul academicianul Ștefan Pascu, situat pe Aleea Personalităților. Să-i fie memoria binecuvântată! Sit tibi terra levis, magister!

Prof. Stoica Cristian Școala Profesională ,, ASTRA”

3 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Antin says:

  Stefan Pascu se intoarce in mormant – acum cu atâtea baliverne : politică, pandemie, scoală, muncă!

 2. Virusache says:

  Ai de mama noastra…castiga Austria rezbelul, vedeati voi toti Unirea marilor tradatori valahi, sub in stejar inalt, pentru aplicarea pedepsei cu suspendare…si scutea ardealul de distrugerea de catre hoardele moldovalahe…

 3. Mapamond

  Guvernul Olandei a demisionat în urma scandalului alocaţiilor
  Guvernul Olandei, în frunte cu prim-ministrul, Mark Rutte, a demisionat vineri, după scandalul alocaţiilor. Fiscul olandez a acuzat mii de familii că au solicitat în mod fraudulos plata alocaţiilor copiilor, în perioada 2013-2019.

  Local

  Donație de carte de ziua lui Eminescu
  ARAD. „Citeşte! Citind mereu, creierul tău va deveni un laborator de idei şi imagini, din care vei întocmi înţelesul şi filozofia vieţii!” este îndemnul pe care l-a urmat Asociația pentru Reformă Civică și Democrație, prin președintele său Samuel Caba, a oferit ca donație de carte cu titlu gratuit, Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol”.

  Local

  Cosmin Leucuța, a doua oară „Tânărul Prozator al Anului”
  După ce în urmă cu doi ani a primit premiul pentru volumul „Hoodoo”, anul acesta cartea „Cum te vei îmbrăca la sfârșitul lumii?” i-a adus din nou titlul „Tânărul Prozator al Anului” în cadrul Galei Tinerilor Scriitori.

  Local

  DGASPC îşi reia, parţial, activitatea la ghişeu
  Doar pentru preluarea dosarelor pentru încadrare în grad de handicap pentru beneficiarii din municipiul Arad.

  Local

  Adăpostul de noapte, şansa oamenilor străzii
  Arădenii au la dispoziţie două numere de telefon la care pot suna să ceară ajutor pentru cei aflaţi în nevoie.

  Local

  Municipiul Arad rămâne în scenariul galben
  Încă 14 zile în scenariul galben pentru municipiul Arad. Incidența cumulată a cazurilor înregistrate în ultimele două săptămâni este de 2,30 cazuri la mia de locuitori.

  Local

  Arad: 22 de localități în scenariul „Galben” și 7 în cel „Roșu”
  Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Arad a adoptat, pe 15 ianuarie, o nouă hotărâre privind scenariile în care se află localitățile din județ.

  România

  168 de mii de persoane vaccinate
  Până pe 15 ianuarie, la nivel național s-au vaccinat 168.705 persoane, reprezentând 67,5% din totalul estimat de persoane eligibile pentru vaccinare în prima etapă.

  Local

  Sala "Iuliu Maniu", restaurată aproape complet
  Consiliul Județean Arad anunță că procesul de restaurare a Sălii "Iuliu Maniu", aflată în fosta Prefectură, este aproape de finalizare.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.