aradon.ro Web analytics

STIL DE VIAŢĂ. Adela Ciolocoi, nutriţionist, dietetician: Antioxidanții din natură

STIL DE VIAŢĂ. Adela Ciolocoi, nutriţionist, dietetician: Antioxidanții din natură

Reactualizat la:
Antioxidanții sunt compuși naturali care ajută la protejarea organismului de pericolul radicalilor liberi, aceștia fiind grupuri de atomi care pot afecta celulele, sistemul imunitar, predispun la infecții sau boli degenerative.
Antioxidanții sunt compuși naturali care ajută la protejarea organismului de pericolul radicalilor liberi, aceștia fiind grupuri de atomi care pot afecta celulele, sistemul imunitar, predispun la infecții sau boli degenerative.

Antioxidanții joacă, astfel, un rol benefic în prevenirea acestor boli. Există numeroase substanțe chimice din plante și nutrienți care acționează ca și antioxidanți, cum sunt vitamina A, flavonoidele, vitaminele C și E, seleniul. Mai jos vom descrie beneficiile a cinci dintre cei mai importanți antioxidanți, de care putem beneficia prin alimentație:

1. Afina. Conține antocianide, substanțe chimice utile care acționează ca un antioxidant; • ajută la scăderea tensiunii arteriale; inhibă formarea cheagurilor și cresc cantitatea de sânge din sistemul nervos; protejează ochii și poate spori acuitatea vizuală; • sprijină și consolidează structurile de colagen; acționează ca antiinflamator și are efecte antiîmbătrânire și anticancerigene. În frunzele de afin se găsește un compus, glucochinina, care ajută la scăderea nivelul de zahăr din sânge.

2. Vitamina C. Este un antioxidant puternic, care previne deteriorarea pereților arteriali, apărându-ne, astfel, de ateroscleroză. Celulele creierului și ale măduvei spinării, frecvent afectate de radicalii liberi, pot fi apărate de cantități mari de vitamina C. Surse naturale de vitamina C sunt fructele de pădure, ardeiul gras, pătrunjelul, măceșele, citricele, spanacul, broccoli, gulia, sfecla, varza, ridichile, papaya.

3. Vitamina A și carotenoide. Carotenoidele sunt o clasă de pigmenți solubili în grăsime, care se regăsesc în fructele și legumele galbene, roșii, verzi și portocalii. Reprezintă o „familie” puternică de antioxidanți care include alfa-carotenul, betacarotenul, luteina, licopenul și zeaxantina. Corpul transformă beta-carotenul în vitamina A în funcție de nevoie. Sursele naturale de vitamina A sunt ficatul,

laptele integral, ouăle, brânza Cheddar. Surse naturale de carotenoide includ cartofii dulci, morcovii, spanacul, porumbul, ardeii grași, spirulina, varza, roșiile.

4. Vitamina E. Este un antioxidant puternic care previne oxidarea grăsimilor, oxidare care este implicată în procesul ce conduce la ateroscleroză; • potențează folosirea oxigenului, mărește răspunsul imunitar; • are rol în prevenirea cataractei provocate de radicalii liberi și poate reduce riscul bolilor coronariene. Surse naturale de vitamina E sunt nucile, spanacul, sparanghelul, cartofii dulci, semințele de floarea-soarelui.

5. Usturoiul. Compușii cu sulf și hidrogen din usturoi sunt chelatori puternici ai metalelor grele toxice, unindu-se cu ele în așa fel încât să poată fi evacuate din organism. Apără grăsimile de oxidare, împiedicându-le, astfel, să fie depozitate în organism; • scade nivelul colesterolului din sânge; • previne formarea cheagurilor care pot duce la atacuri de cord și la infarct; • crește protecția față de bolile de inimă și ajută la scăderea tensiunii arteriale.

Vitamina A, flavonoidele, vitaminele C și E și seleniul existente în plante acționează ca și antioxidanți”

2 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  1. miki says:

    Pseudoștiință și bullshit, toate astea fac doar pișu mai scump. În primul rând Linus Pauling a greșit cu vitamina C, deși importantă, in cantitati mari este cancerigenă (search for studies and evidence). Iar antioxidanții mai și trebuie să ajungă in locul unde trebuie, ceea ce nu se intâmplă la simpla ingestie, corpul nostru îi produce când trebuie și in cantitatea care trebuie. Ce truda de facultăți fac aștia , de nu mai citesc nimic in timpul vietii, iar studiile și dovezile nu inseamnă nimic?

  2. maxi says:

    Excelent! Fara o alimentatie diversa si bogata in fructe si legume nu avem nici o sansa! Carnea trebuie consumata in cantitati cat mai mici, miscarea si efortul moderat iarasi mobilizeaza organismul pt o viata sanatoasa si activa! Vitaminele de sinteza si produsele superprocesate trebuie evitate, datorita conservantilor, potentiatorilor de aroma si produselor secundare periculoase rezultate din prelucrarea la temeraturi inalte

  3. Mapamond

    Hamburger cu mucegai - reclama care anunță renunțarea la conservanți
    Un hamburger cu mucegai este prezentat în noua reclamă Burger King, companie care anunță că renunță la folosirea conservanților.

    Local

    Proiect de 4,5 milioane de lei pentru Lipova
    1

    Local

    Pe acorduri de jazz, în „Sufrageria arădeană”
    1

    Local

    Final de săptămână la Teatrul Clasic
    Arădenii își pot petrece finalul de săptămână la Teatru, unde îi așteaptă trei spectacole. 1

    ARADON Sport local

    Joc decisiv pentru locul 2
    FCC Baschet Arad primește sâmbătă vizita lui CSM Satu Mare. Duelul este decisiv pentru locul 2.

    UT Arad

    UTA, gata de startul noului sezon
    Laszlo Balint le-a spus jucătorilor că trebuie să se comporte ca și când ar fii în Liga I.

    ARADON opinii

    Sfaturile lui Reli. Sănătoși și fericiți în așteptarea primăverii
    Iarna se pregătește să plece deși parcă nici nu a trecut pe aici. Mi-e tare dor de zăpadă, să stau la fereastră privind căderea fulgilor leneși, să mă scufund în pacea ei cantr-un covor de vată.

    Local

    Candidat surpriză la PSD: Ioan Flonta!
    Până în acest moment există două candidaturi depuse la secretariatul PSD Arad, cea a lui Dorel Căprar, dar și o candidatură surpriză: Ioan Flonta. 4

    România

    Maxim istoric atins de euro raportat la leu
    Zi grea pentru moneda națională. Joi moneda noastră nationala s-a depreciat fata de euro cu 0,0045 unitati comparativ cu sedinta precedenta. Astfel BNR a anuntat un curs de referinta de 4,7834 lei pentru un euro si de 4,4307 lei pentru un dolar. Aurul a fost cotat cu 229,4268 lei pentru un gram, in crestere cu 0,3664 unitati.

    aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.