aradon.ro Web analytics1.3 milioane pentru „Cultură” și „Tineret”. 25% din bani merg la asociațiile lui Glad Varga

De Eugen Rogojan

1.3 milioane pentru „Cultură” și „Tineret”. 25% din bani merg la asociațiile lui Glad Varga

Prin liniile de finanțare „Cultură” și „Tineret, Învățământ și Recreative”, Centrul Municipal de Cultură Arad a finanțat 70 de proiecte, cu puţin peste 1.3 milioane de lei. 25% din sumă merge către patru proiecte depuse de asociațiile conduse de deputatul PNL Glad Varga.
Scris de Eugen Rogojan - Prin liniile de finanțare „Cultură” și „Tineret, Învățământ și Recreative”, Centrul Municipal de Cultură Arad a finanțat 70 de proiecte, cu puţin peste 1.3 milioane de lei. 25% din sumă merge către patru proiecte depuse de asociațiile conduse de deputatul PNL Glad Varga.

34 de proiecte „culturale” și 36 de proiecte de „tineret, învățământ și recreative” au fost finanțate de către Centrul Municipal de Cultură Arad în prima sesiune de finanțări nerambursabile de anul acesta.

La „Cultură” au fost depuse 54 de proiecte, doar 34 fiind finanțate, suma totală alocată acestora fiind de 769.200 de lei. Printre proiectele finanțate se regăsesc „Bienala Internațională de Artă, Meeting Point ediția a VIII-a” (50 de mii de lei primiți, din 110 mii solicitați), „Discuția secretă, literatură și cinema” (30 de mii primiți, din 61.840 solicitați), sau „Un an din viața UAV 2020-2021” (4 mii primiți, din 4.500 solicitați). Cel mai bine finanțat proiect este „Arad Open Air Festival 2021”, care va primi de la primărie, prin CMCA, suma de 195 de mii de lei, bani nerambursabili. Proiectul a fost depus de Asociația Centrul de Excelență Arad.

Șapte respinse din start

Printre proiectele culturale care „nu au prins” finanțare, fiind declarate respinse în urma primei etape a sesiunii, se regăsesc Festivalul medieval Aradul la anul 1000, Caravana Metropolis – cinema în aer liber, sau Caravana TIFF Unlimited. În total, 7 proiecte culturale au fost respinse din cauza dosarului incomplet sau din cauza depunerii proiectului după data și ora limită. Au fost depuse, în total, în acest program de finanțare, 54 de proiecte.

Tineret, învățământ, recreație

Prin această linie de finanțare a fost alocată suma de 552.000 de lei către 36 de proiecte. 16 dintre acestea au primit din partea CMCA suma de 10 mii de lei, cu toate că unele solicitaseră sume de până la patru ori mai mari pentru organizarea evenimentelor. Printre proiectele de „Tineret, Învățământ și Recreative” finanțate se regăsesc „Gala Excelenței la UAV” (8 mii de lei primiți din 16 mii solicitați), „Arad CX Cup” (25 de mii de lei primiți, din aproape 35 de mii solicitați), sau „#ViitorulMeu – De la tineri la tineri lideri” (29.500 de lei primiți, din 37.700 solicitați). Și aici, tot Asociația Centrul de Excelență Arad a primit cei mai mulți bani (pentru proiectul „Picnic Festival 2021”) – 89.000 de lei.

La programul Tineret, Învățământ și Recreative, în prima etapă au fost respinse 4 proiecte, din cauza dosarelor incomplete: Ora de Educație Rutieră, ALTCVA în Arad, Școala de vară Alexandru Mocioni și Voluntar, de dragul bunicii. Au fost depuse, în total, în acest program de finanțare, 63 de proiecte.

25% către două asociații

În total, proiectele finanțate vor primi 1.321.200 de lei. 334.00 de lei vor merge către patru proiecte depuse de către două asociații: Asociația Centrul de Excelență Arad și Asociația Arad City Guide. Ambele apar în declarația de interese a deputatului PNL de Arad Glad Varga, care are atât calitatea de membru fondator al celor două, cât și de președinte. Așadar, 25.28% din totalul sumelor nerambursabile alocate de Centrul Municipal de Cultură Arad către proiectele de Tineret și Cultură au mers către asociațiile conduse de Glad Varga. Această situație se repetă de la an la an, în 2019 asociațiile deputatului primind tot un sfert din suma totală alocată proiectelor de cultură și tineret.

16 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Falca says:

  Deputatul lu peste prăjit…țepar și mitoman….sa își plătească datoriile la stat pe toate firmele ….si cele cu interpuși.

 2. Vali says:

  “Handicapatul” de Glad Varga, e mutulica in Parlament, dar se “lipește” de banii publici.

 3. gigi says:

  Cine este in comisia care evalueaza aceste proiecte. De ce nu publicati punctajul pentru fiecare proiect?

 4. NCIS Macea aeroport says:

  Nu inteleg de ce in cazul asociațiilor lui Gard V. ,nu este conflict de interese ?

  • Andrei says:

   Va dați seama ce a ajuns țara asta? 25% merge către personaj din familia Adams care la rândul lui împarte suma cu ceilalți membrii ai familiei Adams. Asta pe lângă veniturile de la festival! Un țepar și un om care face parte din acei oameni de nimic ai Aradului. Nu se poate sa fi deputat al partidului de la guvernare și prieten pnl și să conduci firme care fac afaceri cu statul. A avut de la cine învăța, de la Ghiță botox care știe cum sa tepuiesti statul, vezi pro arhitectura și firmele care au construit în Arad!
   Ștefan Cicio Pop spunea ca prima data sa îți faci o cariera din meserie și pe urma sa devi politician, ăștia devin politicieni sa se îmbogățească.
   Ma mir ca pot dormi noaptea și nu îi mustră conștiința! Probabil nu au asa ceva, și nu au nici rușine!

 5. Interesant says:

  Ar fi bine de știut dacă vreun proiect al vreunei asociații aparținând intelectualului de frunte Varga a fost respins sau toate au primit girul competentei și anonimi comisii. Cam miroase a furt la deputat…

 6. Helmut says:

  Glad Varga acest escroc de joasa speță cu firmele lui de 2 lei prin care organizează cultură adică fură că porcul pentru împărăția falkosului de la Brad.

 7. Marian says:

  Este metoda de sifonare a lui Falca inca de multi anii ! De aceea la luat pe mongoloitul acesta de tanar si la pus sefut pe la tot felul de ONGuri ca sa poata sifona bani publici prin tor felul de lucruri care sunt de 10 ori mai scumpe ca in mod normal . De aceea la rasplatit in timp prin diverse functii.
  Sistemul Mafiot din Arad rezista peste ani si se transfera incet prin generatii ! Toti politicienii tineri promovati de Falconeti sunt crescuti corupti de el si nu merita increderea oameniilor!

 8. Charlie says:

  Nu asta ne aburea cu schimbarile climatice???

 9. blindguardian says:

  si nu se sesizeaza nimeni din oficiu? in afara de presa?

 10. glad says:

  PSD e de vina .Asa v-ar raspunde prezidentialul desi gasca lui e in Arad de multi ani.Nimic n-au facut in Arad au furat cit au putut si s-a schimbat intre ei in functii sa -si umple buzunarele .Niste handicapati de hirciogi.Acuma vor regionalizare .Oare cine vor primii bani multi.A-ti ghicit Timisoara sau Oradea nidecum Arad care e un sat fara caini

 11. Peter says:

  DNA nu se autosesizeaza in acest caz?

 12. Plastic says:

  Ceva conflict de interese? Nimic? Tot ok la penelei?
  Ma da cum numa la ei is cei.mai buni organizatori de evenimente de kkt…

 13. doru says:

  Vă place sau nu Glad are proiecte adevărate,arată că se pricepe!

 14. Local

  166 de cazuri noi de Covid în județul Arad
  Județul a înregistrat în 24 de ore, de marți până miercuri, 166 de cazuri noi de infecție cu virusul SARS-CoV-2. 1

  România

  Începând cu 2022, magazinele vor fi obligate să afișeze cel mai mic preț pentru produsul redus în ultimele 30 de zile
  Dacă nu se conformează comercianţii pot plăti amenzi de la 7.000 de lei la 35.000 de lei.

  ARADON Sport local

  Brittany Lewis aduce experiență sub panoul arădean
  Americanca de 32 de ani poate evolua atât ca extremă de forță, cât și ca pivot.

  ARADON Sport local

  Iulia Bagi, campioană la seniori în premieră
  Tiriștii de la CSM Arad au obținut cinci medalii la Campionatul Național de seniori de glonț.

  Local

  Hotărâre...nehotărâtă, la Lipova. Au schimbat nomenclatorul stradal, apoi au renunțat la modificări
  „S-a schimbat modificarea” la Lipova, unde Primăria Orașului a decis să aprobe nomenclatorul stradal, pe care câteva zile mai târziu...l-a anulat. 4

  ARADON Sport local

  Fără tabel nu se (mai) poate juca în fotbalul judeţean!
  ARAD. Reguli mai stricte şi în fotbalul judeţean. Pe fondul creșterii exponențiale a gradului de contaminare a populației cu virusul SARS-COV 2 și din dorinţa de a creşte şansele de desfășurare a campionatelor în curs, AJF Arad solicită afiliaţilor aplicarea corectă a protocolului medical aflat în vigoare. 1

  ARADON Sport local

  Se naşte o nouă generaţie de înotători
  Prof. Sebastian Lucaci şi colegii lui de la CSŞ Gloria Arad şlefuiesc viitorii campioni.

  Local

  Măsuri preventive pentru elevii bătăuși: trei reținuți, iar al patrulea a fost internat la Psihiatrie
  Doi dintre agresori au fost reținuți pentru 24 de ore, un alt elev care a participat la bătaie, în vârstă de 13 ani, a fost internat la Secția Neuropsihiatrie Pediatrică din cadrul Spitalului Clinic Județean Arad, iar cel care a filmat scena violentă a fost, de asemenea, reținut. 6

  Local

  „Pediatrie în pandemie” - o carte, o viziune, un om
  Revăzută și adăugită cea de a doua ediție a cărții „Pediatrie în pandemie” scrisă de dr. Simona Dumitra a fost lansată. 1

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.