aradon.ro Web analytics100 de ani de profesie contabilă

De Andreea Pintea

100 de ani de profesie contabilă

Contabilii și experții contabili aniversează 100 de ani de profesie. Evenimentul va fi marcat marți și la Arad.
Scris de Andreea Pintea - Contabilii și experții contabili aniversează 100 de ani de profesie. Evenimentul va fi marcat marți și la Arad.

ARAD. Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) – singurul organism abilitat din România pentru acordarea calificărilor profesionale de expert contabil și contabil autorizat – organizează cea de-a XVII-a ediție a Zilei Naționale a Contabilului Român.

„Anul acesta se împlinește un secol de la momentul la care a fost înființat, prin Decret Regal semnat de Regele Ferdinand I, organismul profesional CECCAR, numit inițial Corpul de Contabili Autorizați și Experți Contabili, în legea promovată de Grigore Trancu-Iași – ministrul muncii și ocrotirilor sociale la acea vreme. Centenarul profesiei contabile reglementate în România va fi marcat prin manifestările ocazionate de Ziua Națională a Contabilului Român, eveniment desfășurat la nivel național, în toate județele țării și în Municipiul București sub sloganul «Tradiție pentru viitor. Evoluăm împreună.» România are în această perioadă nevoie de buni profesioniști pentru a se obține performanțe. Profesionalismul contabilului reprezintă echivalentul competenței, sursă principală de bază în calitatea serviciilor contabile, iar servicii de calitate înseamnă performanțe. Modalitatea în care profesioniștii contabili membrii CECCAR furnizează beneficiarilor informații relevante, transparente și credibile, contribuie la consolidarea pozițiilor acestora pe piața serviciilor contabile”, a punctat prof.univ.dr. Mateș Dorel, președintele CECCAR Arad.

Etapele profesiei contabile

În evoluția profesie contabile au existat trei mari etape: etapa interbelică, cea din perioada regimului comunist și etapa post-decembristă. „Primii pași în direcția organizării unei asociații de experți contabili au loc în 1888, la aproape un deceniu de la obținerea independenței României, pe fondul unei societăți aflate într-o fază accelerată de modernizare în toate domeniile de activitate. Constituirea organizației profesionale a contabililor români a marcat un moment deosebit în amplul proces de consolidare a statului nostru național și unitar.

După instaurarea regimului comunist, profesia contabilă a trecut printr-o perioadă de transformări, fiind detereminată să se adapteze la schimbările impuse de apariția unei economii centralizate, respectiv la crearea sistemului socialist al economiei. În perioada comunistă expertiza contabilă și tehnică au funcționat în cadrul Ministerului Finanțelor, ca un serviciu distinct al Direcției de Contabilitate.

Perioada post-decembristă a avut în vedere trei perioade care personalizează și dau expresie unor reforme de esență culturală și organizatorică în perimetrul profesiei contabile. Este vorba de perioada 1990-1999 cea a renașterii și recunoașterii,perioada 2000-2009 cea a artizanatului și promovării profesiei contabile și perioada după 2010 cea a maturității și înnobilării”, a prezentat vicepreședinte CECCAR Arad, prof.univ.dr. Lucian Cernușcă.

Peste 1.500 de membri

Filiala arădeană a CECCAR are 1.513 membri persoane fizice și juridice. În ceea ce privește persoanele fizice membre în CECCAR repartiția lor este: 903 – experți contabili, 142 contabili autorizați, 117 membrii activi. Persoanele juridice sunt împărțite după cum urmează: 297 societăți de expertiză și 54 societăți de contabilitate.

2 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. piuir says:

  corupul expertilor contabili = o gasca de ciumeti care incaseaza niste bani si tin niste cursuri din care nu inveti nimic pentru ca si ei sunt cam pe langa subiect la cum se schimba legislatia de rapid si haotic. O clica de incompetenti care traiesti bine-merci pe spatele unei turme de oi care are nevoie de titulatura asta de “expert contabil” pentru a profesa. Aceasta inventie a fost facuta tot de sus de undeva sa poata ei trai linistiti din cotizatiile imense. Cum poti sa termini o facultate de profil si sa vina un ciumete sa iti spuna ca nu poti profesa daca nu cotizezi? La asta se rezuma toata treaba, ca nu esti nici protejat de ei si nici consiliat in diverse probleme care apar. Pentru ce mai facem atunci facultatile astea? Ar trebui sa ia cineva la puricat aceste peudo-institutii de cacat care au in subordine: contabilii, psihologii, avocatii, asistentii medicali, arhitectii, etc.

 2. f.b. says:

  Un EVREU, fost contbil la Tricoul Rosu Arad a facut 64 (sasezecisi patru) ani vechime in munca! Dupa pensionare a fost contabil la CARP pina la moarte.

 3. Local

  Interviu aradon.ro cu Inspector principal de poliție Livia Pescar: „Munca de teren oferă mai multe satisfacții”
  Pe Livia Pescar o știți din presa locală. Cu siguranță, i-ați văzut numele în ziar sau pe site-urile de știri arădene sau la tv. Ea este cea care oferă declarații presei atunci când în Arad au loc evenimente care ajung să fie anchetate de Poliție. Este purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Arad din anul 2021. Recent, inspectorul principal de poliție Livia Pescar s-a întors dintr-o misiune internațională ce a avut loc la Sevilla, Spania, organizată de Biroul Atașatului de Afaceri Interne la Madrid.

  Local

  Curtea, grădinile și parcurile mănăstirii Feredeu, acoperite de o viitură puternică
  Curtea, grădinile și parcurile cunoscutei mănăstiri Feredeu din județul Arad au fost acoperite de o puternică viitură, marți spre seară, venită de pe dealurile din jurul lăcașului de cult.

  Oameni

  Amber Heard este acuzată că a falsificat pozele cu rănile provocate de Johnny Depp
  Avocatul lui Johnny Depp a acuzat-o pe Amber Heard că a falsificat imaginile cu rănile provocate de fostul ei soţ.

  România

  Meditațiile cu profesorii de la clasă vor fi interzise. Sancțiuni prin lege pentru cadrele didactice
  Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a anunțat marți că profesorilor le va fi interzis prin lege să mai facă meditații cu elevii din clasele la care predau. Regula ar putea fi aplicată din anul școlar 2022-2023. Vor exista sancțiuni pentru cadrele didactice care nu o respectă. 2

  Local

  Vrea să afle of-urile locuitorilor din „6 Vânători”
  Viceprimarul municipiului Arad, Ilie Cheşa, ţine să se informeze direct de la cetăţeni în legătură cu problemele din cartier. 

  Local

  „Sanitarii pricepuţi” de la „Moise” vor reprezenta Aradul la faza naţională

  Local

  Expoziţie documentară: Bicentenarul teologiei arădene

  Local

  „Prietenii pompierilor”, calificaţi la faza naţională

  Local

  Un bărbat din Barațca a murit după ce s-a răsturnat cu tractorul
  Tragedia a avut loc marți, 17 mai, în satul Cuveșdia, comuna Șiștarovăț. Victima efectua lucrări agricole cu tractorul când a avut loc incidentul. 1

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.