aradon.ro Web analytics119 arbori și arbuști tăiați din fața Primăriei Ineu

De Eugen Rogojan

119 arbori și arbuști tăiați din fața Primăriei Ineu

Primăria Orașului Ineu a tăiat toți copacii și arbuștii din fața clădirii în care își desfășoară activitatea instituția.
Scris de Eugen Rogojan - Primăria Orașului Ineu a tăiat toți copacii și arbuștii din fața clădirii în care își desfășoară activitatea instituția.

Primăria Orașului Ineu a tăiat arbuștii și copacii din centrul orașului, aflați în fața clădirii primăriei, în cadrul unui „proces de modernizare”. La începutul acestei luni, o cititoare ne-a semnalat faptul că primăria din Ineu a defrișat toți copacii din fața clădirii primăriei, „niște pomi masivi, de zeci de ani cu siguranță, dacă nu chiar sute, care au rezistat până de curând”.

„Crede-mă, este șocant să privești un asemenea peisaj crescând în oraș de 20 de ani și trecând pe lângă ei aproape zilnic. Cât despre faptul că ar fi prezentat vreun pericol pentru cetățeni, este exclus”, ne-a scris aceasta.

Am solicitat Primăriei Orașului Ineu să ne transmită câți copaci au tăiat, care a fost motivul și ce planuri au pentru spațiul din fața primăriei. Aceștia ne-au transmis că au fost tăiați 119 arbori şi arbuști, în conformitate cu autorizația de exploatare nr.1680962 din 11 aprilie 2020, emisă de Ocolul Silvic „Zărandul”, R.A. Târnova. Motivul pentru care au fost tăiați cei 119 arbori și arbuști, invocat de primăria Ineului, este „starea fiziologică avansat degradată ca urmare a gradului de îmbătrânire avansat”, aceștia reprezentând „un pericol care afectează siguranța traficului pietonal și rutier al cetățenilor”.

Întrebați dacă există un plan de reamenajare a zonei respective, primăria a transmis că „da, există un plan de reamenajare”, în timp ce la întrebarea „Câți copaci vor fi plantați în locul celor defrișați?”, aceștia au răspuns cu „vă transmitem planul de reamenajare al zonei”. Nu știm, așadar, câți arbori sau arbuști vor fi plantați.

Conform aplicației Inspectorul Pădurii, volumul lemnului tăiat în conformitate cu autorizația de exploatare 1680962 emisă de Ocolul Silvic Zărandul, este de 40 de metri cubi – 3 metri cubi de rășinoase și 37 de metri cubi de „diverse tari”. Conform inspectorulpadurii.ro, perioada de exploatare a fost între 11 aprilie 2020 și 28 decembrie 2020.

La două zile după trimiterea cererii către Primăria Orașului Ineu, primarul Călin Abrudan a publicat pe pagina sa de Facebook informații despre proiect.

„Primăria Orașului Ineu este în plin proces de modernizare și se lucrează pe toate fronturile: interior, exterior, subsol, alei, amenajare spații verzi, toaletare arbori, montare lift ș.a.m.d. Prin acest proiect se va schimba total optica în această zonă intens vizitată! Peisajul pare dezolant în această fază, dar la final, Orașul Ineu va avea un spațiu administrativ simbol! Proiectul peisagistic va fi respectat în funcție de stocurile disponibile, suferind mici modificări în timp, pentru ca specialiștii să se adapteze la situația din teren; astfel se vor rezolva toate problemele sesizate de cetățeni în decursul anilor. Arborii tăiați erau uscați și reprezentau un pericol, mai ales în timp de furtună. Nu de puține ori, cei care au avut mașini parcate în zona administrativă s-au trezit cu parbrize sparte și porțiuni îndoite. Pericolul a fost îndepărtat, mai ales pentru cetățenii care riscau să fie loviți de crengile uscate. Prin acest proiect s-a rezolvat și problema ciorilor care și-au strămutat colonia din zonă. Lemnele vor fi utilizate la încălzirea clădirilor și a spațiilor administrative ale instituțiilor publice din Orașul Ineu”, a scris edilul.

Așadar, conform răspunsului dat de Primărie, toți cei aproape 120 de arbori și arbuști tăiați din centrul orașului erau bătrâni și prezentau pericol pentru cetățeni, iar cei de la Ocolul Silvic Zărandul au fost de acord cu acest lucru, autorizând tăierea a 40 de metri cubi de lemn.

12 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Daci says:

  Asa….iar la prostime sa le bagati rapid o taxa de poluare!

 2. Cristian says:

  Cu limbajul de lemn se poate explica orice.
  Prin cateva fraze goale de continut.

  Pomi, ce dracu, cui ii trebuie pomi.
  Taie frate!!!

  si asa sunt prea multi si fac mizerie pe jos, stau ciorile in ei samd

  Nu ne trebuie pomi, nu avem nevoie de umbra, nici de oxigen.
  Avem nevoie doar de bancute la suprapret, cosuri de gunoi la preturi de automobile de lux, arbusti ornamentali de max 2 m inaltime, si asfalt si piatra cubica puse prost, la pret de bitcoin/mp.

 3. Nicu says:

  De când dau și afaceriștii privati autorizații de taiere?Interesant și garda forestiera și de mediu nu s-a sesizat,nu s-au auzit drujbele pana la ei.Orice amenda plătită de stat către stat nu-i poate pune la loc

 4. Gerula says:

  Sincer…,am avut pentru o vreme oarecare incredere si sperante de primarul Abrudan,initial a inceput bine ,cu elan pe care -l da tineretea dar incet, incet , a luat-o pe calea cea ” buna”…sunt sigur ca a stat ceva vreme bot in bot cu Falca si a fost virusat…! Directia in care a pornit,de o vreme, e clara ; contract pentru renovarea Cetatii Ineu castigat de eterna Tehnodomus ,raderea copacilor acum cand Min Mediului se screme sa mai inventeze o taxa de poluare….! Pacat…,chiar am crezut o vreme ca omul Abrudan va aduce o schimbare in bine a ceea ce se intampla de saptesprezece ani in jud Arad

 5. DG says:

  1.Ciori nu erau in acesti copaci. Erau turturele si vrabiute. Acum s-a lasat o liniste de moarte.
  2. Nu exista nici parcari pe langa primaria, care sa fi fost amenintate de copaci.
  3. Bineinteles ca un arbore secular se usuca daca este “toaletat” in stilul “padurii spanzuratilor”, asa cum s-a intamblat in anul care a precedat taierea lor.
  3. Prin defrisare s-a expus hidoasa arhitectura in stil comunist a anilor ’70. Sa fie acesta un simbol?
  4. Va rezista bustul lui Vasile Goldis in noul peisaj? Intreb, deoarece monumentul unionistilor a fost inlocuit cu un teasc de struguri sub forma de arteziana, atunci cand s-a facut un sens giratoriu. Alt “simbol”?
  5. S-a cerut aviz de la Garda de Mediu pentru taierea copacilor?
  6. Pensionarii se plang ca nu vor mai avea umbra pentru a sta pe bancutele din jururl primariei.
  7. De ce se folosesc fonduri europene pentru taierea copacilor? Asta cand primaria vrea sa reduca C02, tot din banii EU?
  8. Cat mai dureaza renovarea primariei? Tot ce vedem sunt 5 vietnamezi mititei care se straduiesc cu harnicie sa lucreze in acest mastodont. Din cand in cand apar niste persoane importante in 4×4 sa verifice lucrarile. Cati bani au fost folositi si cum? Acoperisul, de exemplu, nu e terminat.
  9. Nu este supradimensionata aceasta cladire, raportat la numarul locuitorilor?
  10. Ce face in mod concret primaria in plan social, in Ineu?

  Multumiri deosebite pentru acest articol. Ne doare inima sa vedem cum a fost distrusa aceasta suprafata verde, in Ineu. Fara consultarea locuitorilor.

 6. Catalin says:

  Asa e cand nu dai socoteala nimanui pentru nimic. De ani de zile judetul si municipiul Arad , dar si multe orase din judet sunt conduse abuziv si sfidator, de multe ori impotriva interesului public, de o gasca de gangsteri colorati in portocaliu/ galben. Ei isi spun politicieni de dreapta dar in realitate nu sunt nici politicieni, nici de dreapta, la fel cum ceilalti nu sunt de stanga. Sunt niste mitocani, igoranti, lipsiti de cultura politica, civica, generala, nulitati in meseriile pe care le-au avut, daca le-au avut si care au descoperit ca daca se grupeaza sub un stindard “politic” au sanse uriase de imbogatire pe spinarea celorlalti.
  La asta se rezuma administratia publica din judetul Arad. Nu-i bai. Continuati sa-i votati dragii mei aradeni pe acesti ticalosi inca 4-8-12…100 de ani si veti avea exact ceea ce meritati. Un judet desertificat la propriu si la figurat.

 7. Cristian Sirb says:

  Înainte vreme, dragii unchiului, frumoasa clădire comunistă a etern oribilei primării din Ineu (orice i-ai face) era ascunsă vederii de o mică pădure de arbori – e drept, erau ei, unii, seculari, dar plantați de “burgheji”, de “dujmani” ai poporului, ai domnului Ieminescu și ai lui Vadim, Funar, Avram Iancu, Horea, Cloșca și Crișan și alții.

  În aceste minunate zile de propășire, însă, mulțumită proiectului grădinii japoneze inspirate din Kitschul chinezesc târziu ce se va amenaja în fața primăriei Ineului, frumoasa clădire oribilă comunistă, care trebuia ea însăși demolată, și nu doborâți arborii din jur, își va trăi a doua tinerețe muncitoresc-țărănească – o lecție de grandioasă istorie locală din care vor avea de învățat chiaburii, sabotorii și contestatarii defrișării care au votat “penele” ca naivii și acum cer cu nesimțire socoteală administrației, în loc să plece capetele smeriți și recunoscători pentru binecuvântarea pogorâtă din distileria de intelectual-esteică a “penele” peste creștetele lor… Amin.

  Aleluia, să facem o rugăciune pentru străfunda iluminare a celor ce țin în mâinile lor tremurânde de “iemoție” frâiele acestui oraș ce niciodată n-a excelat prin frumusețe (poate că doar pe vremea Imperiului austro-ungar, cât era încă populat cu unguri și evrei, nicidecum după marea unire), dar care acum – sub “penele” – și-a regăsit curajul de a-și asuma cu mândrie patriotică, neaoșă, mutra originară.

 8. Geo says:

  ACEST DOMN PRIMAR, ESTE UN OM FARA SCRUPULE UN MIC PATRON PESTE INEU. LUI I SE PARE CA TOTUL I SE CUVINE SI CA E IN GRADINA LUI. RUSINE SA II FIE. EL SI TOTI ACOLITII LUI O SA DE- A SOCOTEALA INTR- O BUNA ZI.

 9. Plânge codrul, plânge ramul/Vede soarele primarul! says:

  Arborii prea erau “impregnați” de comunism, chiar înrădăcinate în epoca de AUR (drept urmare, le-au insuflat inculților să voteze masiv cu AUR! Sigur de la arbori li s-a tras! Nu-i nimic, se vor însămânța ierburi … progresiste! Până atunci, le bate-n cap SOARELE (vai, alt simbol retro!!!) Dar, măcar locatarii nu mai văd negru (ciorile!) în fața ochilor! Asta dacă ciorile nu se vor revoltă, pe motive rasiste! Oricum, a rezultat un frumos “îndemn”: “Relocați ciorile, tăind copacii!”
  Adaptat la Arad, îndemnul ar putea suna: ” Relocați porumbeii, demolând podurile și piețele!”
  La MAI mare!

 10. Plânge codrul, plânge ramul/Vede soarele primarul! says:

  Rog rectificarea unei regretabile erori datorate “dicționarului prestabilit” și de autocorectare din programul device-lui, care a înlocuit cuvântul tastat “ineuanilor” cu un deloc dorit ori tastat “inculților”! Contez pe disponibilitatea moderatorului de a-mi accepta solicitarea cu insistență a rectificării cuvenite în conținutul “comentariului”!
  Eroarea am observat-o abia în textul repus automat pentru vizualizare, fără a mai reuși să intervin, ca autor, în corectarea lui!
  Mulțumiri anticipate!

 11. Plânge codrul, plânge ramul/Vede soarele primarul! says:

  Erată: Rog a se citi “înrădăcinați” în loc de “înrădăcinate” în comentariul “Plânge codrul, …”

 12. DG says:

  Am aflat motivul taierii arborilor seculari si a defrisarilor: musai sa se vada liftul exterior al primariei! Primaria are si un lift interior, asa ca nu intelegem necesitatea celuilalt.

  Dar defrisarile nu s-au terminat: au fost exterminati si aproape toti trandafiri din jururl primariei: erau multicolori si aveau un miros minunat!

  Asta in timp ce: termoizolarea exterioara si acoperisul nu sunt terminate, peretii sunt “jupuiti” partiali. E un spectacol jalnic!

  Ma intreb care sunt firmele care primesc bani pentru aceste “lucrari”.

 13. tombola lunii

  ARADON Sport local

  Salbă de medalii pentru atleții arădeni la „Naționale”
  Luchianov, Coman, Both, Vidrea, Severin și Oriaku au fost pe podium la CN de seniori și U23 pentru cluburile arădene.

  România

  Comisia Europeană aprobă o schemă de ajutoare de 60 milioane de euro pentru transportatorii rutieri români
  Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutoare a României cu o valoare de 60,7 milioane euro (300 milioane lei) pentru sprijinirea întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul transportului rutier de mărfuri şi persoane în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia. 1

  Mapamond

  Guvernul scoţian vrea să organizeze un vot pentru independenţă în octombrie 2023
  Prim-ministrul scoţian Nicola Sturgeon a anunţat marţi planurile pentru organizarea unui al doilea referendum privind independenţa Scoţiei în octombrie anul viitor, promiţând că va lua măsuri legale pentru a asigura desfăşurarea votului dacă guvernul britanic va încerca să îl blocheze, scrie Reuters.

  România

  Încă trei cazuri de variola maimuței în România
  Ministerul Sănătății a anunțat că pe teritoriul României au fost confirmate încă trei cazuri de variola maimuței. Toți pacienții sunt din București. 1

  România

  Premierul anunţă că depozitele de gaz ale României sunt la 41% din capacitate
  Premierul Nicolae Ciucă a anunţat marţi că depozitele de gaz ale României sunt în prezent la 41% din capacitate, dar că procentul va ajunge la 80% până la 1 noiembrie.

  Local

  Încă o investiție ratată de Arad: STIHL investește 125 de milioane de euro la Oradea
  Managementul bun al orașului Oradea și județului Bihor dă, din nou, roade. Dar și o lecție Aradului, despre cum ar trebui tratați potențialii invetitori. 4

  Local

  18 noi cazuri de Covid, în ultimele 24 de ore, la Arad
  Cazurile de Covid-19 sunt din nou în creștere, atât la nivel național, cât și european.

  Local

  Nu le pasă de nimic
  O lună, două sesizări, o amendă, o promisiunea ratată şi bălăriile cresc pe mai departe în Micălaca 300, în vecinătatea supermarketului Supeco. 1

  Advertorial

  Tipuri de salam mai puțin cunoscute, dar care merită atenția ta

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.