aradon.ro Web analyticsCer despăgubiri de mii de euro pentru un test pozitiv!

De Sorina Ambrus
Reactualizat la:

Cer despăgubiri de mii de euro pentru un test pozitiv!

Reactualizat la:
O familie din Arad cere 11.000 de dolari despăgubiri, în urma unui test pozitiv de Covid, pe care îl contestă. Cei doi soți stabiliți în Australia au pierdut biletele de avion, vinovat fiind testul cu pricina.
Scris de Sorina Ambrus - O familie din Arad cere 11.000 de dolari despăgubiri, în urma unui test pozitiv de Covid, pe care îl contestă. Cei doi soți stabiliți în Australia au pierdut biletele de avion, vinovat fiind testul cu pricina.

Arad. Doi soți stabiliți în Australia, dintre de care unul de origine română, au fost nevoiți să își amâne drumul spre casă, pentru că testul Covid al unuia dintre ei a ieșit pozitiv. Au intrat amândoi în carantină, așa cum prevede legea. Numai că bărbatul, care nu avea nici un simptom, a solicitat să fie retestat la alte două laboratoare private din Arad, iar ambele teste au ieșit negative. Oamenii vor acum să acționeze în judecată laboratorul de analize, nu doar pentru faptul ca le-au înmânat un document antedatat, dar și pentru faptul că au plătit 11.000 de dolari australieni în plus, pentru a-și cumpăra alte bilete de avion.

Un test pozitiv, altele negative

Soții Simina și Gabriel Godson urmau să plece spre Australia, duminica trecută, împreună cu cei doi copii minori. Și-au cumpărat biletele de avion cu 3.100 de dolari și și-au făcut, cu o zi înainte, testul COVID, așa cum cere legea. Surpriza a venit în momentul în care bărbatul a primit un buletin de analize, care stipula că este pozitiv. I s-a părut, însă, ciudat că documentul era antedatat. Mai exact, cei doi soți se testaseră sâmbătă, dar pe buletinul de analize era trecută data de vineri. Pentru că avea suspiciuni că nu este pozitiv și considerând că în buletinul de analize s-a strecurat o eroare, bărbatul a solicitat încă 4 analize la alte laboratoare, dintre care două teste PCR. Toate au ieșit negative.

Cer despăgubiri

Din cauza testului pozitiv, cei doi soți sunt în carantină și au fost nevoiți să își amâne călătoria spre casă. Au cumpărat alte bilete de avion, de trei ori mai scumpe, și au contactat un avocat pentru a cere, în instanță, să li se facă dreptate.

Mi se pare absurd. Pentru că nu poate să fie decât ori sfârșit de Covid, ori asimptomatic. Un simptom trebuie să aibă. Nu chiar nimic, nimic. De la laborator mi s-a spus că este o eroare a lor, umană, și că ar dori să ne ramburseze costul testelor. Am apelat și la un avocat. Dar noi suntem în carantină până sâmbătă. Avocata va merge la tribunal, cu cele două teste negative și cu cererea de a fi scoși de urgență din carantină. Acuma, asta durează și vedem. Așteptăm de la firma care a făcut testul să își recunoască greșeala și să ne acopere costul biletelor pe care noi le-am pierdut. E singurul lucru pe care îl cerem. Am plătit în plus pentru biletele noi 11.000 de dolari, pe lângă prețul primelor bilete pe care nu le-am putut folosi”, a declarat Simina Godson.

Acțiune în instanță

Am luat legătura cu laboratorul, am explicat care este situația, i-am spus că sunt două teste negative, am solicitat în primul rând o retestare. În prima fază au fost de acord, ulterior am primit un mesaj de la șeful de acolo care mi-a spus că ar fi de acord să îmi retesteze clienții, doar dacă aceștia acceptă să semneze o tranzacție prin care renunță la acuzații și pretenții. Deci în mod clar și-au recunoscut culpa. Am luat legătura și cu DSP-ul, le-am expus exact cazul, am făcut și o sesizare pentru a efectua un control, am sperat că aceștia se vor autosesiza și vom reuși doar pe baza probelor și a analizelor să fie scoși clienții mei din carantină. Mi s-a explicat că nu se poate decât prin instanță. În mod sigur, în paralel vom demara și o acțiune în instanță, având în vedere că familia pe care o reprezint a avut cumpărate biletele de avion pentru a se întoarce acasă în Australia, a trebuit să-și anuleze călătoria și pentru că sunt foarte puține avioane care zboară pe această rută au găsit bilete de avion de trei ori mai scumpe. În mod clar ne vom adresa instanței”, a precizat avocata celor doi soți, Oana Lăzărescu.

Despăgubiri nejustificate

Referitor la această speță, laboratorul la care a fost efectuat testul RT-PCR care a ieșit pozitiv face următoarele precizări: „Ne pare rău pentru pacientul nostru care este pozitiv asimptomatic, însă acesta trebuie să se supună legislației impuse de pandemie, testul RT-PCR fiind solicitat de statul în care urma să călătorească. Testul a fost realizat de un laborator acreditat de Ministerul Sănătății, neexistând posibilitatea analizării unei probe distincte, aparținând unei alte persoane, deoarece probele prelevate se etichetează imediat după prelevare, cu datele pacientului. Cu privire la despăgubiri, acestea sunt nejustificat solicitate de la laboratorul care constată existența virusului.”

Testul pozitiv primează

La rândul lor, autoritățile de sănătate publică ale județului Arad, au explicat că, din punct de vedere legislativ, un test RT-PCR pozitiv poate fi anulat doar în trei modalități: „În cazul în care pacientul a făcut mai multe teste, la alte laboratoare, și aici specific doar la domiciliu, fiindcă odată ce ești pozitiv trebuie să fii izolat la domiciliu, și dacă ai unul sau două teste negative se consideră tot testul pozitiv. O decizie cu privire la scoaterea unui pozitiv de pe lista de pozitivi se face ori de către laborator prin retragerea testului – fapt care trebuie foarte bine argumentat din punct de vedere tehnic și medical, ori de către instanță sau se trimite la Direcția de Sănătate Publică pentru a analiza dacă există suspiciuni din punct de vedere clinic sau există o decizie clinică care argumentează scoaterea pacientului din baza de date de pozitivi. Dar, am mai spus-o și o repet, un test pozitiv înseamnă că există o fracțiune de ARN în acel test. Mai multe teste negative nu înseamnă că pacientul este negativ. Poate fi prins într-o fereastră imunologică negativă a doua zi sau poate fi o greșeală de recoltare, fiindcă dacă nu recoltezi corect testul iese negativ. Dar un test pozitiv rămâne sută la sută pozitiv, poate fi și de resturi de ARN, dacă ai trecut prin boală. De aceea, există cele trei variante la care se poate apela”, a declarat dr. Horea Timiș, directorul DSP Arad.

În carantină

Până la soluționarea cazului, cei doi soți rămân în carantină, care expiră sâmbătă, și se vor întoarce în Australia cu o săptămână mai târziu decât își programaseră inițial. Rămâne de văzut cum se va soluționa acțiunea în instanță și dacă laboratorul va trebui să-i despăgubească pe cei doi cu suma de 11.000 de euro, contravaloarea biletelor de avion.

33 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. analizis says:

  Omu e bou. Trebuia să pună în plic 1000 EURO şi aveau test NEGATIV

 2. Daci says:

  Statul trebuia ingropat in procese,nu e posobil ca o mizerie de test sa-ti schimbe viata si nimeni sa nu raspunda. Daca eram toti uniti de la inceputul minciunii globale nu era nici o pandemie.

  • anonim says:

   Eu tot ma intreb DE UNDE mama frass-ului au altii atatia bani?cum au REUSIT in viata,pe cand noi ne chinuim de pe o luna pe alta!reteta succesului?..

   • vali says:

    ai facut deja primul pas … ai început sa pui întrebări. Acum calitatea vieții tale va fi de aceasi calitate cu întrebările pe care le pui. Nu uita sa Zâmbești între timp !

   • GR says:

    Stii cit e salariul minim in a Australia ? Vreo 2700 dolari austr adica aprox 1700 de euro…

  • f.b. says:

   Nu poti sa vorbesti nimic ca murdareste tot un mizerabil ca ANALIZIS!

  • f.b. says:

   Daci,
   Sa punem statul la plata, ca platesc ceilalti romini!
   Aiuritule, de unde are statul bani?

 3. Raul says:

  Să nu ai nici un simptom de boală și să fi pozitiv la test,putem să fim m-ai imbecili de atât? despăgubirile cerute sunt foarte mici.

  • anonim says:

   Raul, poti sa fii pozitiv la test, dar purtator al bolii asimptomatic. Asta inseamna deci ca nu ai nici un simptom dar porti virusul/boala care nu izbucneste ori,se poate agrava in orice moment Si vezi, mai citeste despre cratima, unde cand si cum o folosesti cand scrii un text.

 4. anonim says:

  Ohooo !!! si cate alte asemenea rezultate nu au fost date pe banda rulanta ! ….nici nu au cerut o suma nerusinata , chiar e foarte de bun simt ! adica faci testul in zi de sambata , iar rezultatul in vine cum ca l ai facut vineri ??? adica cum mm lor de cretini ( a celor de la laborator ) vine asta ? rezultatul in mod normal iti vine dupa max 30 min , nu dupa zile si cu data falsa

  • vali says:

   vine asa pt ca asa trebuie…ce nu intelegeti?????daca testele sunt negative toate(tot timpul), de unde crezi ca apar cele pozitive???

 5. Mda says:

  Extremitatile de urs triste si covidofile nu pot intelege ce se intampla. Asta e… din pacate, demonstratia clara cum degenereaza specia umana

 6. Conservator says:

  Ce tare îi asta… faci un test și ieși pozitiv… faci alte 100 de teste zi iesi negativ… rezulta ca ești pozitiv… uat tă fac???

  • Salazar says:

   Tara se numeste Romania, e frumoasa sa stii, dar 90% din populatie e proasta, miserupista si aroganta. Dovada mai sus. Si nu ma refer la familia respectiva.

 7. Andrei says:

  Cel care a inventat acest test a specificat clar ca nu poate folosit pentru testare gripală. Kary Mullis e inventatorul testului și a inventat acest test pentru a ajuta bolnavii de HIV. Degeaba a spus omul ca testul pcr nu e pt virusul covid. În zadar se explică unele lucruri despre acest test, oamenii sunt panicați.
  “Este mai ușor sa înșeli oamenii decât să-i convingi că au fost înșelați!” Mark Twain.

  • Jula marsandula says:

   Corect. Bravo pentru comentariu

  • SN says:

   Mullis nu avea cum să susțină că testul PCR nu poate identifica virusul covid deoarece, covid nu e virus, ci e afecțiunea declanșată de infecția cu virusul Sars-Cov2. Mai mult, Mullis a decedat pe 7 august 2019 când nici nu fusese identificat virusul în cauză…🤷🏻‍♂️

   • anonim says:

    😂😂😂😂SN ule ! esti atat de ,, inteligent ,, incat sunt 100 % ca tac tu a fost artilerist , deoarece , esti prost de bubui ! Mai bubuitule ! ai impresia ca pari inteligent cu un search pe google si pe urma sa iti desarti traista prostiei in public ????? chiar esti descentrat neuronal din nastere sau asta sa petrecut ulterior ? …mai licurici ! acest Sars -covid din ce familie de virusi face parte ? ……aud ? de cand se stie de acesti virusi ? insusi denumire iti spune ! insa cand iti este neuronul pe ATI normal ca nu realizezi ce tampenii scoti din tine . SN ule ! aici ti ai dat examenul de retardat , felicitari , esti sef de promotie !😂 Doamne cum cretinii cu o cautare pe net cred ca au descoperit Antlantida !

 8. Saxon says:

  Romani imbecili cu DSP-ul care e doar o molie putreda plina de miserupisti si taietori de frunza. Cu frustrate care tipa la tine sau nu te baga in seama. Si acum un alt imbecil spune ca nu conteaza doua trei teste negative. Pai bine boule, asta inseamna ca probabil dupa parerea ta ilustra, 90% din calatorii cu avionul care au un test negativ…au fost “prinsi” cum zici tu intt-o fetrastra imunologica negativa. Bravo vita, ne mandrim cu oameni ca tine.

 9. anonim says:

  Si astia , ca anumite doua etnii, au gasit mijlocul sa faca rost de niste bani pe spezele statului roman. Mare-i gradinaDomnnului si s-a umplut de ,,jmecherasi,, fara rusine. cand mai vin pe-aici sau de trimit ceva , sa fie bine cautati in bagaje sau colete de vamesi, cine stie cu ce se ocupa de fapt

  • anonim says:

   Ghemule de ata , ghem deoarece iti este mintea inodata mai ceva ca un nod pescaresc ! nu se cere nimic altceva decat ce sa pierdut datorita minciunilor , dar cum esti cretin licentiat nu ai cum intelege , tu in intunecimea mintii tale , crezi ca cineva trebuie sa suporte toate pierderile suferite din cauza altora , din propiul buzunar , asta doar asa sa fie multumiti toti tampitii ca tine … tu nu ai bani sa treci strada dar ai pretentia ca altu sa renunte la banii de a traversa oceanul …limbric mic si pretentios ce esti 😂😂😂

 10. John says:

  DSP- cea mai inutila institutie din Romania la concurenta cu inspectoratele scolare

 11. dana budeanu says:

  Concluzia este una tristă dar adevărată .Romănia țara lui KĂKAT cu oameni de kăkat. Nu mă vaccinez dar voi pleca în vacanță, fără nici o problemă. se găsesc la prețuri rezonabile acele “pașapoarte” verzi.

 12. coman sava says:

  Nu au dreptate acești oameni . Laboratoarele de analiză medicală nu au cum să greșască. o familie (soț și soție) și-a făcut un set de analize în urma căruia s-a dovedit la amîndoi că sunt însărcinați. Este ceva normal…..nu ????????? că doar amândoi așteptau un copil.

 13. Prenume nume says:

  Trăim cea mai mare cacealma, suntem mințiți în fiecare zi, virusul există, dar nu în felul asta!

 14. Adi says:

  Nu omul e bou. Sistemul de distrus si distruge vieti. Suntem de acord cu testari, cu vaccinari dar cand vei cum isi bat joc de tine pe fata iti vine sa nu mai ai incredere in nimic. O manarie pentru bani asta cu testele. II doare undeva de om.

 15. Arad 68 says:

  Nu se știe ce laborator a făcut testul pozitiv ?

 16. Local

  Amendați pentru că au intrat în oraș fără autorizație de acces
  Sancțiunile aplicate de către poliția locală șoferilor de mașini de mare tonaj totalizează 45.000 de lei

  Local

  Bolt România vine cu precizări în cazul șoferului lăsat fără plăcuțe de înmatriculare de către polițiștii din Arad
  Bolt România vine cu câteva precizări după ce unui șofer care folosea aplicația de ride-sharing i-au fost reținute plăcuțele de înmatriculare pe motiv că nu ar fi deținut toate autorizațiile conform legii. Compania spune că deține un sediu și autorizație de funcționare și pentru Arad.

  Local

  UVVG, parteneriat cu universitatea din Chişinău!
  1

  România

  Criminalul de la Gara de Nord a fugit din România și este dat în urmărire internațională
  Afganul care a ucis un migrant și l-a rănit pe altul a fugit din România și este dat în urmărire internațională. Anunțul a fost făcut de ministrul de Interne, Lucian Bode, în Parlament, acolo unde a fost chemat pentru a da explicații despre situația migranților din țară.

  România

  Viorica Dăncilă, consultant la BNR. Va câștiga 16.000 de lei pe lună
  Viorica Dăncilă, fost premier al României și fostă candidată la alegerile prezidențiale din 2019, a fost numită în funcția de consultant de strategie al guvernatorului Băncii Naționale Române, Mugur Isărescu. 7

  Local

  20.553 de fermieri au depus cererile unice
  APIA Arad a încheiat campania de preluare a cererilor unice pe suprafață, în total peste 20 de mii de fermieri fiind înregistrați.

  Local

  Autospecială de stingere pentru pompierii arădeni, printr-un proiect european
  În cadrul aceluiași proiect, ISU Arad va mai primi trei autospeciale SMURD și un autocar de transport persoane. 2

  Advertorial

  Comunicat de presă
  Anunț finalizare proiect “Dezvoltarea firmei SC LEXUS PUBLICITATE SRL prin achiziția de noi echipamente”

  Local

  60 de persoane s-au vaccinat în cabinetele medicilor de familie
  În ultimele 24 de ore, au fost administrate 1602 doze de vaccin, în centrele din municipiu și județ.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.