aradon.ro Web analytics

30 de medici de familie vin în sprijinul colegilor de la Urgențe

De Sorina Ambruș

30 de medici de familie vin în sprijinul colegilor de la Urgențe

30 de medici de familie vin în sprijinul colegilor de la Județean/Foto: JA
În mod voluntar și în timpul lor liber, medicii de familie, împreună cu asistenții angajați la cabinete, vor oferi sprijin, timp de 30 de zile, cadrelor medicale de la UPU.
Scris de Sorina Ambruș - În mod voluntar și în timpul lor liber, medicii de familie, împreună cu asistenții angajați la cabinete, vor oferi sprijin, timp de 30 de zile, cadrelor medicale de la UPU.

ARAD. Valul patru al pandemiei pune la grea încercare sistemul medical care, atât la nivel local, cât și la nivel național, și-a depășit limitele, atunci când vine vorba de resursa umană, dar și de îngrijirea pacienților, pentru care cu greu se mai găsesc locuri în spital. Până și secțiile destinate cazurilor medii încep să fie din ce în ce mai pline, la Arad fiind operaționalizate, pentru prima dată în această pandemiei, paturi la spitalul din Sebiș. Cât privește personalul medical, acesta n-a fost niciodată suficient. Spitalul Județean încearcă de mai multă vreme să completeze organigrama, prin scoaterea posturilor la concurs, dar abia dacă se ocupă jumătate dintre acestea, la o sesiune.

Presiunea, pe UPU

În ultimele săptămâni, Unitatea de Primire Urgențe a fost asaltată de pacienți infectați cu SARS-CoV-2. Zeci de pacienți în stare medie și gravă așteaptă zilnic în UPU găsirea unui loc, eliberarea unui pat.

Personalul medical insuficient pe acest segment, a determinat Direcția de Sănătate Publică Arad să caute soluții. O soluție, care a și fost propusă autorităților centrale, a fost mutarea activității centrelor de permanență, la Unitatea de Primire Urgențe. Însă aceste demers ar fi fost deosebit de anevoios din punct de vedere al hârtiilor.

„În repetate rânduri, dr. Radu Jipa, coordonatorul UPU Arad, a solicitat sprijin suplimentar din partea cadrelor medicale. Singura soluție identificată a fost să mutăm activitatea Centrelor de Permanență la UPU cu medicii de familie, doar că de aici a început o adevărată aventură a “hârtiilor” și a “aprobărilor”. Acest aspect a ridicat mari probleme juridice…pentru că hârtiile ne omoară și ne luptăm cu o pandemie, îngropați în hârtii, cu un cadru legislativ care ne blochează de multe ori. La apelul DSP Arad și CAS Arad prin dir. Cosma Angela, împreună cu Prefectul Csaba Toth si conducerea Spitalului Județean Arad, prin directorul medical Lenuța Timiș, am avut întâlniri cu reprezentanții Centrelor de Permanență, a medicilor de familie si am reușit, după câteva zile de discuții, să ajungem la concluzia că până facem documentele necesare trece pandemia. Până la urmă am cedat, pentru că nu erau soluții să plătim medicii de familie, plus o parte dintre aceștia nu erau de acord, dar am încercat tot timpul să găsim soluții amiabile. Fractura dintre medicii de familie și sistem se simte și este o altă problemă «netratată» a sistemului de sănătate românesc”, relatează dr. Horea Timiș, directorul DSP, într-o postare pe pagina de socializare Facebook.

Cu sprijinul Crucii Roșii

Până la urmă sprijinul a venit de la un grup de medici de familie – 30 la număr, care vor ajuta, cu tot cu asistenții medicali angajați la cabinetele acestora, timp de 30 de zile, cadrele medicale din Unitatea de Primire Urgențe. Și o vor face în regim de voluntariat.

„Un grup de medici de familie din Arad au decis să se ofere voluntari, începând de astăzi (n.n.joi), la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, pentru a veni în sprijinul colegilor lor, în aceste momente grele. În fiecare zi, începând de la ora 15:00 și până a doua zi dimineața, la ora 8, împreună cu asistentele lor medicale, medicii vor face “voluntariat” într-o gardă, unde vor asigura suport la UPU Arad, pe partea de triaj și nu numai, și vor ține legătura cu colegii din teritoriu, pe toate cazurile, pe o perioadă de 30 de zile. Acest lucru se va întâmpla chiar și în zilele de weekend, când medicii de familie vor intra în tură de la ora 9 dimineața, pentru 24 de ore. Este un gest de unitate fără precedent al sectorului medical și un exemplu care arată că la Arad suntem toți uniți si putem să colaborăm și să găsim soluții, chiar și atunci când acestea parcă nu mai există. DSP Arad, SCJU Arad, CNAS Arad, Crucea Roșie Arad, Medicii de Familie – formăm un singur sistem de sănătate”, detaliază directorul DSP.

Acesta a ținut să mulțumească în special Crucii Roșii Arad, condusă de un medic de familie, dr. Dragoș Beniamin, care a înțeles nevoia și a reușit să coaguleze în jurul acestei idei, un grup de medici de familie dedicați care au înțeles că «acum» este momentul pentru care ne-am pregătit toată viața ca și medici, dincolo de stat de plată, dincolo de riscuri și de hârtii. Este un moment ce ține de vocație și de această meserie. Astfel că în jur de 30 de medici de familie din Arad, împreună cu asistentele lor medicale – încă 30 (și aici tot respectul, pentru că un medic doar împreună cu asistentul medical face un tot), vor fi «voluntari» la UPU Arad timp de 30 de zile, în fiecare zi, din timpul lor liber, pentru a-și ajuta pacienții, poate chiar trimiși de ei sau de colegii lor. După mine, este exemplul că atunci când hârtiile nu mai pot rezolva o situație apare vocația, care bate hârtia. Un gest care arată că între medici există solidaritate! Felicitări medicilor de familie voluntari! Felicitări Crucea Roșie Arad pentru ce faceți! Pe măsură ce lucrurile se întâmplă, îi veți cunoaște pe toți. Este o onoare, în aceste vremuri, să fiu coleg cu voi. Tot respectul!”, a mai scris Horea Timiș, în mesajul trasmis pe canalul de social media.

7 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. #cucu says:

  Interesant af fi numele acestor medici volutari. Vreau sa stiu daca al meu are atita solidaritate,bun simt si raspundere profesionala.

 2. lenau says:

  Cinste lor,celor care fac bine pentru Popor ! Ei,bine, vedeti, voi votacii “de dreapta”, exodul medicilor s-a produs din cauza politicii “dreptei” voastre ,patronata la acel moment,de turnatorul securist petrov; acest individ de trista amintire pentru Romania, dar beneficiarul unei bababne pensii speciale,(in plus,facut si europarlamentar,de catre gashtele natiei), a subfinantat personalul medical,le-a taiat veniturile,indemnandu-i astfel sa plece!

  A fost nevoie sa vina “stanga” la putere ca sa le mareasca substantial lefurile…Dar,din pacate, ingratitudinea multora dintre lucratorii sistemului medical, s-a aratat din plin: au votat iarasi “dreapta”,desi acestia i-au batjocorit…asemenea fenomen a existat si in alte sisteme de Stat:dupa ce ca “stanga” le-a marit lefurile si le-a imbunatatit conditiile de lucru, acelasi exemplu de ingratitudine l-au urmat! Astfel ca nu putem vorbi decat de LIPSA DE CARACTER SI DE PROSTIE, din partea acelora!

  • Adrian says:

   Rar se vede solidaritate între romani! Acesta este un moment din acela! Felicitări !!! Oricum acest cuvânt este prea mult prea putin!!!

 3. curios says:

  bun dar medicii de familie de ce nu se ocupa mai mult de pacientii lor? Se duc oare sa faca vizite la domiciliul celor
  carantinati ce se trateaza la domiciliu , macar sa ii vada cum evolueza situatia lor, sau sa le schimbe tratamentul etc sau dau doar indicatii telefonice..?
  Nu stiu, intreb si eu asa ca tot omu, ….

 4. aradean says:

  dar despre medicatia din spitale nu spune nimeni nimic?
  sunt medicamente specifice sau nu , caci simpla prezenta fizica a acestor voluntari nu prea ajuta mult
  Cum a murit acel preot care a stat in spital DOUA SAPTAMANI ? /!!!? / ca doar statul in spital nu il vindeca pe nimeni.
  Care e situatia medicamentelor din spital?
  S-a cerut suplimentarea acestora sau ba?
  De ce nu se aplica schemele de tratament ale doctoritei GROSAN din Oradea , tratamente care au salvat sute de oameni . Din declaratia dumneaei de la TV reiese ca nu a avut nici un pacient decedat din 1ooo de oameni tratati ! Asta spune multe.
  ALO! aude cineva …” de sus”? cred ca nu !

 5. io says:

  Superb gest! Sper ca dupa ce trece dezastrul asta, medicii se vor solidariza si impotriva nemernicilor care-i conduc, care nu le asigura materiale, echipamente, medicamente, personal suficient etc.

 6. GicaContra says:

  Pe cât de nobil gestul acestor medici și asistenți pe atât de riscant. De ce ? Se vor găsi cei de la Colegiul Medicilor care n-au făcut nimic și cei de la combaterea răspândirii bolilor sa se bage in seamă…practicarea medicinii fără licența pentru UPU…totuși UPU e medicina specializată nu secție de prescris piramidoane . Le vor găsi ceva ….mark my words…

 7. Local

  Vrea tren gratuit până în Odessa
  Europarlamentarul Gheorghe Falcă susţine extinderea programului Discover EU pe relaţia Iaşi-Chişinău-Odessa. 6

  Local

  O scrisoare spre fericirea copiilor din centrele de plasament din Arad!
  Două tinere și-au propus să transforme în daruri cererile din scrisorile adresate lui Moș Cărciun de către 40 de copii din centrele de plasament din Arad.

  Local

  FALCĂ: „Europa are în față cea mai mare provocare: redresarea între o criză sanitară și cea energetică”
  Europarlamentarul Gheorghe Falcă detaliază, într-un interviu, direcțiile care vor fi susținute prin bugetul Uniunii Europene și în ce vor consta planurile de reziliență și redresare. 12

  Local

  „Priveghi” pentru stațiunea Moneasa
  Perla Munților Apuseni, stațiunea balneoclimaterică Moneasa, pare să-și trăiască de ani întregi, în lipsa oricărei oferte, ultimele zile de viață.   12

  Mapamond

  Slovenia supendă temporar vaccinarea cu serul Johnson & Johnson, în urma decesului unei tinere
  Tânăra de 20 de ani a decedat din cauza unei complicaţii rare. Slovenia vrea să oprească permanent vaccinarea cu Johnson & Johnson şi AstraZeneca. 13

  Mapamond

  Germania a înregistrat miercuri cel mai mare număr zilnic de decese cauzate de COVID-19 din ultimele 9 luni
  Germania a raportat miercuri cel mai mare număr de decese cauzate de coronavirus de la jumătatea lunii februarie, în timp ce spitalele au avertizat că ţara ar putea avea 6.000 de persoane la terapie intensivă până la Crăciun, peste vârful înregistrat iarna trecută, anunţă Reuters. 31

  ARADON Sport local

  Bronz pe tatami la Cupa Spartan din Serbia
  SUBOTICA. Ultima competiţie a anului la care au luat startul judoka de la CS Municipal Arad (sensei Dorin Drimbe) a fost Cupa Spartan, competiţie cu caracter internaţional rezervată categoriilor U11,13 şi 15.

  România

  Bancnota de 20 de lei a intrat în circulație de astăzi
  Bancnota de 20 lei a intrat oficial în circulaţie. Este prima bancnotă cu putere circulatorie pe care este prezentă o personalitate feminină: Ecaterina Teodoroiu. Noua bancnotă intră în circulaţie de astăzi prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României, cu ocazia efectuării plăţilor în numerar către instituţiile de credit/Trezoreria Statului. 8

  Local

  Covid Arad: 64 de cazuri, în 24 de ore
  Datele Direcției de Sănătate Publică Arad arată că în 24 de ore, de marți până miercuri, au fost înregistrate în județ 64 de cazuri noi de Covid-19.  33

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.