aradon.ro Web analytics39 de școli din Arad vor primi bani prin PNRAS

De Eugen Rogojan

39 de școli din Arad vor primi bani prin PNRAS

Foto: Robert Anasch / Splash.com
39 de unități de învățământ din jude vor primi granturi în valoare de zeci de mii de euro, prin Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar (PNRAS).
Scris de Eugen Rogojan - 39 de unități de învățământ din jude vor primi granturi în valoare de zeci de mii de euro, prin Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar (PNRAS).

Au fost depuse 1.474 de cereri de finanțare din toată țara, dintre care 1.431 au fost declarate eligibile. În urma evaluării de către experți externi a calității planurilor de acțiune propuse de unitățile de învățământ, 1.391 de proiecte au obținut cel puțin 6 puncte din 10, îndeplinind astfel condițiile pentru finanțare, conform metodologiei.

„Pentru a veni cât mai rapid și mai eficient în sprijinul solicitărilor comunității școlare, deși inițial era prevăzută finanțarea a 750 de unități de învățământ în această primă fază, Ministerul Educației a decis să selecteze și să finanțeze toate proiectele care îndeplinesc condițiile de finanțare conform metodologiei. Astfel, toate cele 1.391 de unități de învățământ care au obținut minimum 6/10 puncte vor fi invitate să încheie contracte de finanțare în perioada următoare și vor avea la dispoziție trei ani pentru a atinge obiectivele propuse”, transmite Ministerul Educației.

Din județul Arad sunt 39 de instituții de învățământ preuniversitar care vor primi finanțare. Valoarea totală a granturilor finanțate la nivel național este de peste 191 milioane euro + TVA, valoarea medie per grant fiind de 138.000 euro + TVA.

La nivel național, 20% dintre școlile finanțate provin din mediul urban, iar restul din mediul rural. În județul Arad, școlile din mediul urban reprezintă 25,64% din totalul celor care vor primi granturi. Este vorba despre Liceul Tehnologic „Francisc Neuman” și școlile gimnaziale „Adam Nicolae”, „Ilarion Felea”, „Avram Iancu” și „Iosif Moldovan” din municipiu, Liceul Tehnologic „Sava Brancovici” Ineu, Liceul Tehnologic „Ion Creangă” Curtici, Școala Gimnazială Sântana și Școala Gimnazială Nr.2 și Liceul Teoretic „Gheorghe Lazăr”, ambele din Pecica. Restul unităților de învățământ sunt din Agrișu Mare, Apateu, Bârzava, Buteni, Cărand, Cermei, Conop, Covăsânț, Craiva, Fântânele, Felnac, Fiscut, Frumușeni, Hășmaș, Iratoșu, Macea, Mănăștur, Păuliș, Pilu, Secusigiu, Sâmbăteni, Socodor, Șicula, Șimand, Șiria, Vânători, Zăbrani și Zerind.

În ceea ce privește punctajele obținute de școlile arădene în urma evaluării, șase unități de învățământ au obținut 10 puncte din 10, 12 au obținut punctaje între 9 și 9,99, alte 10 au obținut între 8 și 8,99, în timp ce 8 unități au fost punctate cu note între 7 și 7,99. Școlile gimnaziale Nr.2 Pecica, „Pavel Covaci” Macea și Școala Gimnazială Vânători au fost punctate „la limită”, cu note de 6 și 6,50.

Conform evaluării făcute de experții independenți, șapte unități de învățământ din județ sunt încadrate în lista celor cu marginalizare medie, una este încadrată în categoria școlilor cu marginalizare peste medie și severă, două sunt considerate a fi în zone marginalizate (ambele din Pecica), iar o alta este considerată a fi într-o zonă dezavantajată (cea din Sântana).

Conform Ministerului Educației, programul se adresează elevilor aflaţi în risc de abandon școlar, în special elevilor aparţinând grupurilor vulnerabile, minorităţii rome, celor din mediul rural și urban mic, celor cu dizabilităţi sau cerințe educaționale speciale (CES), elevilor din comunităţi dezavantajate economic, copiilor în risc de excluziune socială pe fondul sărăciei, lipsei locuinței, familiei monoparentale, familiei dezorganizate, sau elevilor expuși altor riscuri sociale.

 

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  tombola lunii

  Local

  Lecția de istorie. Crucea familiei Desseanu a fost adusă la lumină și sfințită
  Crucea funerară a fost reabilitată de pictorul de biserici Ștefan Pavel Cosma și sfințită de părintele Petru Ursulescu, paroh al Parohiei Ortodoxe Arad-Pasaj.

  Mapamond

  Detalii despre atacul armat din Norvegia: Este investigat ca un posibil atac terorist. A fost arestat un cetăţean norvegian de origine iraniană
  Atacul armat din capitala norvegiană, Oslo, în care au fost ucise două persoane şi au fost rănite 14 persoane, este investigat ca un posibil atac terorist, a declarat sâmbătă poliţia norvegiană.

  UT Arad

  Virgiliu Postolachi a impresionat la UTA în primul amical
  Clubul lucrează la transferul atacantului care a fost crescut de Paris Saint Germain.

  Local

  Un bărbat din Timiș, care își ținea tatăl mort în casă, a încercat să se sinucidă când a intrat poliția peste el
  Un incident deosebit de grav s-a petrecut, vineri, în comuna timișeană Banloc. Un bărbat a încercat să se sinucidă de față cu oamenii legii, după ce a fost prins că își ținea tatăl mort în casă. A refuzat să permită accesul altor persoane, atât în curtea imobilului, cât și în casă.

  Local

  Polițiștii arădeni au discutat cu copiii instituționalizați despre alcool și droguri
  Pe parcursul acestei săptămâni, au avut loc mai multe întâlniri cu copiii din casele de tip social, ocazie cu care le-au fost prezentate riscurile la care se expun în cazul consumului de alcool și droguri.

  Local

  Cod galben de furtună, emis pentru județul Arad
  ANM a emis o avertizare cod galben pentru perioada 25-26 iunie. Sunt posibile intensificări ale vântului, vijelii și ploi torențiale.

  Local

  Ioan Tamaș a solicitat eliberarea din funcția de inspector șef al IPJ Arad
  Chiar dacă îndeplinește condițiile de pensionare, acesta a solicitat prelungirea rămânerii sale în sistem. Râmâne de văzut unde își va continua activitatea, dar mai ales cine îl va înlocui la cârma IPJ Arad. 3

  Local

  „Moise” domină topul primelor 20 de medii de la Evaluarea Națională
  9 din primii 20 de elevi din Arad, în funcție de mediile obținute la Evaluarea Națională, sunt de la Colegiul Național „Moise Nicoară”.

  ARADON Sport local

  Shereen Sutherland va juca în Grecia
  Extrema pleacă după jumătate de sezon de la FCC Baschet UAV Arad, unde nu a impresionat.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.