aradon.ro Web analytics5.297 de arădeni au cerut, anul trecut, carduri europene de asigurări de sănătate

De Diana Duțu

5.297 de arădeni au cerut, anul trecut, carduri europene de asigurări de sănătate

Numărul acestora este cu 65% mai mic decât al beneficiarilor din 2019 – anul dinaintea pandemiei care a restricţionat deplasările.
Scris de Diana Duțu - Numărul acestora este cu 65% mai mic decât al beneficiarilor din 2019 – anul dinaintea pandemiei care a restricţionat deplasările.

ARAD. Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Arad a prelucrat, de-a lungul anului trecut, 5.171 de cereri pentru carduri europene de asigurări de sănătate şi a emis 126 de certificate provizorii de înlocuire a cardului european de asigurări sociale de sănătate.

„Certificatele provizorii de înlocuire a cardului se eliberează doar în situații justificate, la solicitarea persoanelor sau a instituțiilor medicale din alte state membre UE, dacă persoana în cauză a beneficiat de servicii medicale care au devenit necesare pe parcursul șederii temporare în acel stat, iar pacientul nu a putut prezenta cardul european” – explică Angela Cosma, director general al CAS Arad.

Aşadar, numărul total al beneficiarilor din 2021 este de 5.297 – mult mai mic faţă de anii precedenți. La baza acestei evoluţii se află, desigur, restricţionarea deplasărilor din pricina Covid.

Situaţia din anii anteriori

Faţă de 2020 (primul an al pandemiei), scăderea numărului beneficiarilor de card european din 2021 este de „doar” 24%. CAS Arad a prelucrat 6.698 de cereri de carduri europene de asigurări de sănătate şi a emis 309 certificate provizorii de înlocuire. Numărul total al beneficiarilor din 2020 a fost, deci, de 7.007 persoane. Adică mai puţin de jumătate din câţi au fost în 2019, când s-au prelucrat 11.504 cereri de carduri europene de asigurări de sănătate şi s-au emis 3.642 certificate provizorii de înlocuire a acestora (un număr destul de mare, cauzat de sincopele existente la acea vreme cu tipărirea cardurilor). Una peste alta, 15.146 de arădeni au beneficiat în 2019 de documentele medicale valabile în UE. Dacă facem comparaţie între anii 2019 şi 2021, constatăm că numărul beneficiarilor de carduri europene a scăzut cu 65% în ultimii doi ani!

Serviciile asigurate

Cardul european de asigurări sociale de sănătate le oferă beneficiarilor dreptul la asistenţa medicală devenită necesară în timpul şederii temporare pe teritoriul statelor membre UE, în Spaţiul Economic European, Confederaţia Elveţiană sau Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Prin ședere temporară se înțelege deplasarea pentru motive turistice, profesionale, familiale sau pentru studii, pentru o perioadă de timp de cel mult 6 luni. Cardul european acoperă numai serviciile medicale obţinute de la furnizorii care fac parte din sistemul de securitate socială din ţara respectivă.

Cardul european nu acoperă situaţia în care asiguratul se deplasează în scopul obţinerii unui tratament medical planificat.

 

Procedura

Cererile de eliberare a cardului european se pot descărca de pe pagina web a CAS Arad (www.casan.ro/casar), secțiunea „Date de contact”, și se pot trimite și online, la adresa de e-mail: casar_card@casar.ro. Cardul îi va fi înmânat beneficiarului de către poştaş, la domiciliul declarat, în termen de 7 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii. Costul cardului european este suportat din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Perioada de valabilitate a cardului european de asigurări de sănătate este de 2 ani de la data emiterii.

1 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. piuir says:

  nici macar nu ar trebui sa existe astea, dupa cnp/ci te identifica in sistem si acolo e tot ce ai nevoie… dar noa… a fost un tun bun la vremea lui

 2. Local

  VIDEO. Incendiu puternic la o hală, în Calea Dorobanților din Timișoara
  Intervenție a pompierilor, duminică după-masă, la o hală din Timișoara, după ce aceasta a fost cuprinsă de flăcări. UPDATE. Pompierii au localizat incendiul și nu există risc de propagare

  ARADON Sport local

  Piroș s-a impus din nou la scor
  „Leoaicele” au câștigat cu 6-0 în ultimul meci de pe propriul teren în acest campionat.

  Local

  Foto. Un nou accident pe autostrada Arad-Timișoara
  Accidentul rutier a avut loc duminică după masa, pe autostrada Arad-Timișoara, pe raza județului Timiș. Din fericire, evenimentul rutier nu s-a soldat cu victime, dar traficul rutier se desfășoară cu o oarecare dificultate. 1

  România

  Nunţi între minori la Strehaia
  Strehaia este o localitate în care predomină populaţia de etnie romă şi unde căsătoria de la fragedă vârstă, interzisă de legea din România, este posibilă aici datorită tradiţiilor.

  România

  A început Roland Garros: Sorana Cîrstea este prima jucătoare a turneului care s-a calificat în turul doi
  La al doilea turneu de Mare Şlem al anului, Sorana Cîrstea, eliminată în turul 4 la ediţia trecută, a trecut azi, în ărimul tur, de Tatjana Maria, după o oră şi 4 minute, scor 6-3, 6-3.

  ARADON Sport local

  Lipova și Crișul nu au reușit să câștige nici în ultima etapă

  Mapamond

  S-a aflat cât primea Gerhard Schröder de pe urma postului din consiliul de conducere al Rosneft
  Fostul cancelar german a renunţat la funcţia sa în gigantul petrolier rus, după ce Bundestagul i-a revocat biroul şi personalul. 4

  Mapamond

  Zelenski acuză Rusia că a blocat exportul a 22 de milioane de tone de alimente
  Zelenski acuză Rusia că a blocat exportul a 22 de milioane de tone de alimente. O criză energetică va urma rapid unei crize alimentare dacă Ucraina nu va primi ajutor pentru a-şi debloca porturile, spune preşedintele. 8

  România

  Au vopsit balustradele podului cu tot cu mașinile parcate sub el, dar și pe cele aflate în trafic
  O echipă de muncitori a reușit să vopsească balustradele podului de la Otopeni cu tot cu mașinile parcate sub, dar și cu cele aflate în trecere. 5

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.