aradon.ro Web analytics85 de persoane fără forme legale, depistate în municipiu

De Sorina Ambrus

85 de persoane fără forme legale, depistate în municipiu

Reactualizat la:
Polițiștii locali au verificat 37 de imobile din centrul Aradului, dar și din cartierele Vlaicu și Micălaca.
Scris de Sorina Ambrus - Polițiștii locali au verificat 37 de imobile din centrul Aradului, dar și din cartierele Vlaicu și Micălaca.

Polițiștii locali cu atribuții de evidență a persoanelor au inițiat, în a doua jumătate a lunii ianuarie, o acțiune de verificare și control al cărților de imobil. În această perioadă, s-au verificat 37 imobile în cartierele Aurel Vlaicu, Micălaca, precum și pe B-dul Revoluției, respectiv strada Caius Iacob. În acest an vor fi verificate toate asociațiile de proprietari, cel puțin o dată.

Pentru nerespectarea prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români, au fost aplicate 13 sancțiuni, responsabililor cărților de imobil. Totodată, au fost identificate și sancționate 85 de persoane care locuiesc fără forme legale în municipiul Arad. Cuantumul amenzilor aplicate este de 8.440 lei.

Având în vedere identificarea, într-un timp relativ scurt, a unui număr mare de persoane care locuiesc fără forme legale în municipiul Arad, în scopul evitării măsurilor sancționatorii, DGPL Arad informează cetățenii care au domiciliul sau reședința în municipiul Arad, cu privire la îndatoririle ce le revin, conform actului normativ sus-menționat.

Cum intri în legalitate

Titularul cărții de identitate este obligat să solicite eliberarea unui nou act de identitate în termen de 15 zile de la schimbarea domiciliului (adresa unde persoana fizică declară că are locuința principală).

Reședința este acolo unde persoana fizică declară că are locuința secundară, alta decât cea de domiciliu. Mențiunea privind stabilirea reședinței se înscrie în actul de identitate la cererea persoanei fizice care locuiește mai mult de 15 zile la adresa la care are locuința secundară. Mențiunea privind stabilirea reședinței se acordă pentru perioada solicitată, care nu poate fi mai mare de un an și are valabilitate pe timpul cât persoana locuiește în mod efectiv la adresa declarată ca reședință. La expirarea acestui termen, persoana poate solicita înscrierea unei noi mențiuni privind stabilirea reședinței, dacă locuiește în continuare la adresa respectivă.

De la obligația de a solicita înscrierea în actul de identitate a reședinței sunt exceptate:

– persoanele care locuiesc la o altă adresă decât cea de domiciliu, în interesul serviciului sau în scop turistic;

– persoanele internate într-o unitate sanitară/medicală.

Persoana care găzduiește o altă persoană (proprietarul), în mod neîntrerupt, pe o perioadă mai mare de 30 de zile, are obligația de a anunța poliția sau serviciul public comunitar de evidență a persoanelor din localitatea unde este situat imobilul.

Cartea de imobil se întocmește și se actualizează de către persoana anume desemnată, cu acordul acesteia, de către proprietarul imobilului sau de asociația de proprietari. În cazul asociației de proprietari, responsabilul cărții de imobil este, de regulă, administratorul sau un membru al comitetului executiv al asociației.

Responsabilul cărții de imobil are obligația de a înscrie, pe baza actului de identitate, persoanele care domiciliază sau au reședința în imobilul respectiv (locuiesc în fapt în imobil). Cartea de imobil se întocmește într-un singur exemplar, care se păstrează la responsabilul cărții de imobil.

Persoanele care își schimbă domiciliul sau își stabilesc reședința la o nouă locuință sunt obligate să ceară înscrierea în cartea de imobil în termen de 15 zile de la mutare.

Persoanele care locuiesc în imobil sunt obligate să prezinte actul de identitate responsabilului cărții de imobil, la solicitarea acestuia, în vederea actualizării cărții de imobil.

La hoteluri și în alte locuri de cazare în comun, înscrierea în cartea de imobil se face la sosire, prin grija proprietarului sau a administratorului acestora, după caz.

15 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. anonim says:

  Numai 85 ?!? Mai cautati incartiere, in apartamentele si casele inchiriate la negru, in spatiile parasite din cladirile vechi din centru, pe Metianu si in jurul Pietei Mari, in Checheci, pe Marului, la Balastiera, in Snicolau si casele din zona Tarafului si veti gasi sute de indivizi dubiosi ce stau clandestin in oras, de ocupatie,,fara,, cu castig mic sau mare ce nu oate fi justrificat..

  • mao tse tung says:

   Mai lasa de samanta pentru urmatoarea actiune. Mai toata lumea are cel putin telefon, iar dupa urmele digitale se poate afla usor, cine, unde, si de cat timp se afla.

  • X-ulescu says:

   Ho frustracel!, n-a spus că sunt toți din Arad, atâți au descoperit până acum, acțiunile continua și probabil vor mai descoperi.Dar ce te faci că nu mai afli tu? Ai de plm…

 2. Sebastian says:

  “Persoana care găzduiește o altă persoană (proprietarul), în mod neîntrerupt, pe o perioadă mai mare de 30 de zile, are obligația de a anunța poliția sau serviciul public comunitar de evidență a persoanelor din localitatea unde este situat imobilul.”
  Adica daca vin sa stau 6 saptamani in concediu la mama, aceasta trebuie sa mearga la militie sa anunte? 😁

 3. aradean says:

  nu ai cum sa verifici asa ceva
  Daca persoana / chirias/ este intrebata spune ca a venit de 5 zile si o sa plece. maine sau poimaine
  La urmatorul control spune la fel ca a fost acolo nu a stat decat cateva zile dar a plecat si a revenit din nou pt cateva zile,, etc etc Nu ai cum sa o urmaresti sau sa o controlezi sa fie clar.

  • juristul says:

   apare securitatea incet dar sigur

   • paun says:

    spre bucuria acelor cativa postaci fosti securisti de aici 🙁
    ghinion nu scapan usor de metehnele comunismului…

   • Eco says:

    E f.bine sa stii cine ti-e vecin. Nu cred ca ti-ar placea sa patesti ceva si nimeni sa nu stie cine sta lângă tine. Plin Aradul de infractori. Inchiriaza unul si stau 10. Foarte bune sunt si camerele video montate la intrarea in casa scarilor, pe casa scarilor sau la intrarea in case comune.

    • PTR Eco says:

     Plin Aradul de infractori? serios? stai pe sezatorii? pe tarafului? acolo da poate sa o fi.
     Dar,… nu extrapola lucrurile la tot orasul.
     generalizare absurda!!!

 4. Teretean says:

  Iar sa dat cu coasa in clasa muncitoare😜Grivitei, GhDoja, Oituz, Kogalniceanu, Preparandiei pline de tigani veniti din Mures si Toflea toti locuiesc fara forme legale dar sponzorizeaza Anaful din Arad , covoare, carpete, servici de portelan si binenteles plicul cu euro care se imparte cu Timisoara si Bucurestiul

 5. anotimp says:

  ASTA E EXAGERARE!

  ce este mai grav, sa locuiesti in alta parte decat iti scrie in buletin, sau sa nu ai buletin defel sau sa fie expirat?!?!

  Nu are politia locala ce face???

 6. aradean says:

  Mafia din Primaria Arad vor iar sa faca bani prin a da in cap oamenilor

 7. nasta says:

  da nenorociti sunteti unii, daca omul munceste legal ce treaba ai tu ca ala ma tine pe mine in chirie sau ca eu tin pe altu in chirie? de asta meritati ce este mai rau ca suntenti oameni de nimic, nemernici de 2 lei si invidiosi, arada-va focul ca nu lasati oamenii linistiti, ce daca stau sau am oameni in chirie platesti tu? tu ai grija de ei? ginoaielor ce sunteti.

 8. Local

  Poliția locală - cu ochii pe șoferii care blochează mijloacele de transport în comun
  În ultima săptămână, s-au aplicat 68 de amenzi în valoare de peste 16.000 de lei, cu preponderență în cartierele Micălaca și Vlaicu

  Local

  Noi locuri la vaccinare! Trei fluxuri noi în județul Arad pentru persoanele de peste 65 de ani sau cu boli cronice, care vor fi imunizate cu Pfizer
  Platforma de vaccinare va fi deschisă pentru programări în noile centre, începând de sâmbătă, 27 februarie, iar vaccinarea va începe din 1 martie.

  Local

  Trei utişti convocaţi sub tricolor!

  Local

  "Șoferul" fără permis, implicat în accidentul mortal de pe autostradă, nu a fost reținut
  El este internat la Secția de Ortopedie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, suferind o fractură de gambă în urma accidentului de joi seara de pe autostrada Arad-Timișoara. Tânărul urmează să fie operat. Reprezentanții Biroului Poliției Autostrăzi Vest au spus că cel care se afla la volanul autoturismului, în care mai erau șase persoane, nu a fost reținut. Nici nu se știe dacă acest lucru se va întâmpla sau nu. 1

  Local

  Pecica reinventează trecerea de pietoni şi o trasează pe... trotuar
  Trotuarul este marcat de zebră chiar în faţa Primăriei Pecica, până la şosea, de unde în mod normal ar trebui să înceapă. 3

  Local

  Fără tramvaie între Podgoria și Ghioroc, sâmbătă dimineață
  Compania de Transport Public a anunțat, vineri, că sâmbătă dimineață nu vor circula tramvaiele pe tronsonul Podgoria-Micălaca-Ghioroc.

  Local

  Asociațiile de proprietari – atenționate în privința actualizării documentației
  ULAL reamintește, printre altele, obligația actualizării acordului de asociere, dar și votarea regulamentului condominiului. 1

  Local

  Vor să salveze școala din Gai
  Asociația Gai-Cartierul Nostru și-a stabilit obiectivul major al anului 2021: transformarea vechii școli într-un centru educațional, cultural și social.

  Local

  Teste de antrenament pentru Bac și Evaluare. 6 mii de elevi arădeni așteptați la examene!
  Au fost publicate noi teste de antrenament pentru elevii claselor a VIII-a și a XII-a ce se pregătesc pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.