aradon.ro Web analyticsAbateri de peste 8,6 milioane în contabilitatea Primăriei

De Andreea Pintea

Abateri de peste 8,6 milioane în contabilitatea Primăriei

Reactualizat la:
Camera de Conturi Arad a luat la puricat execuția bugetară a Primăriei Arad, iar abaterile găsite depășesc 8,6 milioane lei.
Scris de Andreea Pintea - Camera de Conturi Arad a luat la puricat execuția bugetară a Primăriei Arad, iar abaterile găsite depășesc 8,6 milioane lei.

ARAD. Abateri contabile, procese verbale de recepție a unor investiții care nu au mai fost înregistrate în contabilitate și o concluzie:

„modul de administrare a patrimoniului public și privat al unității administrative-teritoriale, precum și execuția bugetului de venituri și cheltuieli nu respectă întru totul principiile legalității și regularității”.

Toate se regăsesc în raportul Camerei de Conturi Arad privind controlul efectuat în perioada 2 martie – 15 mai a anului trecut. Abaterile găsite de Camera de Conturi depășesc 8,6 milioane lei, dar, în replică, Primăria Municipiului Arad punctează că „nu s-au înregistrat prejudicii”.

Raportul Camerei de Conturi evidențiază abateri în mod deosebit la capitolul „exactitatea și realitatea datelor reflectate în situațiile financiare”, adică modul în care datele contabile ale municipalității corespund situației de fapt. Ei bine, controlul de audit a relevat abateri de 7,738 milioane lei pe fondul nerespectării prevederilor legale referitoare la evidența contabilă a activelor fixe corporale în curs de execuție.

Alte abateri de 703 mii lei au fost constatate ca urmare a „denaturării situațiilor financiare anuale urmare a neînregistrării unor bunuri de retur provenite dintr-un contract de concesiune”, dar și în cazul „neînregistrării în evidența contabilă a operațiunilor economice conform principiului contabilității de angajamente” – 147 mii lei.

În aceste condiții, concluziile Camerei de Conturi nu sunt deloc măgulitoare pentru modul în care sunt evidențiate cheltuielile publice. Se subliniază că

„modul de administrare a patrimoniului public și privat al unității administrative-teritoriale, precum și execuția bugetului de venituri și cheltuieli nu respectă întru totul principiile legalității și regularității, concluzie formulată având în vedere faptul că valoarea cumulată a abaterilor de la legalitate și regularitate de 8.639.693 lei se situează peste pragul materialității de 2% în valoare de 7.883.397 lei”.

Poziția Primăriei

Pornind de la datele prezentate în raportul Camerei de Conturi, Jurnal arădean/aradon.ro a transmis Primăriei Municipiului Arad o solicitare în baza Legii 544 privind liberul acces la informațiile publice, cerând explicații pentru abaterile constatate.

Referitor la nerespectarea prevederilor legale de înregistrare în evidența contabilă a activelor fixe corporale în curs de execuție – abaterea constă în faptul că în cursul anului 2019 au fost întocmite procese verbale de recepție a unor obiective de investiții care nu au fost transmise Serviciului Financiar-Contabilitate pentru a fi înregistrate, obiectivele de investiții în cauză figurând înregistrate la finalul anului 2019 ca și investiții în curs de execuție. Această abatere nu a generat niciun prejudiciu bugetului local și a fost corectată în timpul controlului Curții de Conturi, aceste investiții fiind trecute din categoria investițiilor în curs de execuție, în categoria activelor fixe corporale”, arată municipalitatea în răspunsul transmis Jurnal arădean.

Conturi diferite pentru asigurări

În ceea ce privește înregistrarea în evidența contabilă a unor operațiuni fără respectarea principiului contabilității de angajamente, abatere de 147 mii lei, Primăria punctează că

„se referă la înregistrarea primelor de asigurare plătite pentru asigurarea obligatorie a locuințelor pe perioada 2019-2020, într-un singur cont contabil (cel pentru anul 2019), în loc de 2 conturi contabile diferite, unul pentru cheltuielile anului 2019 și altul pentru anul 2020. Această abatere nu a generat niciun prejudiciu bugetului local și a fost corectată în timpul controlului Curții de Conturi”.

Sume recuperate

Cât despre abaterea privind „neînregistrarea unor bunuri de retur provenite dintr-un contract de concesionare”, abaterea constă în neînregistrarea în evidența contabilă în anul 2019 a creanțelor rezultate din protocolul încheiat între Municipiul Arad și SC Polaris M Holding SRL.

„Această abatere nu a generat niciun prejudiciu bugetului local, iar suma facturată a fost plătită de către SC Polaris M Holding SRL în totalitate în anul 2020”, a mai transmis administrația locală.

Măsuri operative

Chiar dacă în cazul abaterilor de milioane de lei nu s-au înregistrat prejudicii, Camera de Conturi a dispus și câteva măsuri operative, prima dintre ele fiind „înregistrarea corectă a cheltuielilor aferente anului 2019, în evidența contabilă a entității”.

Camera de Conturi a mai identificat și cazul a patru beneficiari de scutiri care erau decedați, dar a și aplicat o amendă de 5 mii de lei. Motivul?

„Achiziționarea de servicii de pază în mod direct prin catalogul electronic, fără publicarea invitației de participare și a anunțului de publicitate, a fost achitată”, după cum se arată în raport. În plus, Centrul Municipal Cultural Arad a trebuit să recupereze un prejudiciu de 22.843 lei „pentru decontarea unor cheltuieli neeligibile către beneficiarii unor finanțări nerambursabile”.

Concluziile raportului Camerei de Conturi, din păcate, arată o evidență contabilă a Primăriei Arad cu sincope și abateri, fără a fi de fapt „o imagine reală și fidelă a poziției financiare, a performanței sau a modificărilor poziției financiare a entității”.

Analiza bugetului: cheltuieli mai mari decât venituri

Raportul Camerei de Conturi Arad detaliază structura bugetului municipiului Arad, cheltuielile Aradului fiind mai mari decât veniturile înregistrate. În cifre, Aradul a avut venituri totale de 424 milioane lei, iar cheltuielile conform prevederilor definitive, au depășit 590 milioane lei. În cazul veniturilor, așa cum era de așteptat, cele mai multe provin din impozite, taxe, contribuții și cotele și sumele defalcate din impozitul pe venit. În total, cele două categorii de venituri au însumat peste 375 de milioane lei. Restul veniturilor au provenit din subvenții și sume primite de la Uniunea Europeană sau alți donatori. În ceea ce privește cheltuielile, cea mai mare parte au mers către bunuri și servicii – 164,3 milioane lei, cheltuieli de capital – 130,49 milioane lei, cheltuieli de personal – 82,28 milioane lei. În aceste condiții, Aradul a avut un deficit de 166,143 milioane lei – conform prevederilor definitive din buget.

2 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Denis says:

  cat a shparlit fiecare?

 2. alt anonim says:

  Cred ca Curtea de conturi nu cauta unde trebuie… Au si ei dispozitii clare. Merg, gasesc mici nereguli sa nu se spuna ca au fost degeaba si gata! Sau, cei de la Curtea de Conturi sunt atat de slabi pregatiti incat nu stiu unde sa caute… Totusi prima varianta e mai plauzibila, au dispozitii clare “de mai sus”… Ar fi interesant un control in paralel si cu niste economisti privati bine pregatiti (firme de audit impartiale si consacrate) care sunt convins ca ar sti ce si unde sa caute… Apoi prezentate rezultatele.

 3. România

  Tragedie în București: Defecțiune la instalația de oxigen a unui TIR de Terapie Intensivă Mobilă. Trei pacienți au decedat
  O defecțiune la instalația de oxigen a TIR-ului de Terapie Intensivă de la Spitalul Victor Babeș a dus la decesul a trei pacienți. 1

  ARADON Sport local

  Irina Rus a luat bronzul la CN de juniori 1, la dublu feminin
  CSM Arad a avut patru jucătoare la Campionatul Național individual de juniori 1 de tenis de masă.

  ARADON Sport local

  Liliana Dragomir, locul doi la prima etapă de alergare montană
  Alergătoarea de la CSU Arad și-a continuat forma bună de la CN de alergare pe șosea.

  Mapamond

  COVID-19: Pandemia este departe de a se încheia, avertizează directorul general al OMS
  Confuzia, automulţumirea şi inconsecvenţa în combaterea COVID-19 fac ca pandemia să fie departe de a se încheia, deşi ea ar putea fi pusă sub control în câteva luni dacă s-ar lua măsurile sanitare adecvate, a declarat luni directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, relatează agenţia Reuters. 9

  Local

  Bărbat cu arsuri pe 30 la sută din suprafața corpului în urma unei explozii, la Pâncota
  Bărbatul a schimbat, luni după masa, butelia de gaz și a verificat etanșeitatea cu un chibrit aprins. Victima a fost preluată de un echipaj medical din cadrul SMURD și transportată la spital. 4

  Local

  Mureşelul, prins în Planul de Rezilienţă
  ARAD. Deputatul PNL Sergiu Bîlcea anunţă că Ministerul Agriculturii a inclus decolmatarea Mureşelului în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Bîlcea a adresat o întrebare ministrului agriculturii, în care a expus problema Mureșelului și dorința comunității arădene de a ajunge la o situație de normalitate. 5

  Local

  Nici măcar un amendament la bugetul Județului
  Pentru prima oară în ultimii ani, nici măcar un amendament nu a fost propus la bugetul Consiliului Judeţean Arad. 2

  Local

  USR critică alocările din bugetul Aradului
  „Primăria alocă de trei ori mai mulți bani Poliției Locale decât pentru Învățământ”, transmite USR Arad într-un comunicat de presă. 5

  UT Arad

  Începe greul pentru UTA
  Sezonul regulat s-a încheiat pentru arădeni, care au terminat pe locul 10. În weekend, se dă drumul la play-out. 3

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.