aradon.ro Web analyticsAchitări pe bandă rulantă în dosarul medicului psihiatru Delia Podea

De Ioana Costas
Reactualizat la:

Achitări pe bandă rulantă în dosarul medicului psihiatru Delia Podea

Reactualizat la:
Tribunalul Arad a pronunțat achitarea pentru 6 din cele 7 capete de acuzare în dosarul medicului psihiatru Delia Podea.
Scris de Ioana Costas - Tribunalul Arad a pronunțat achitarea pentru 6 din cele 7 capete de acuzare în dosarul medicului psihiatru Delia Podea.

 

ARAD. Delia Podea a fost achitată pentru infracțiunile de abuz în serviciu în formă continuată – (10 acte materiale, corespunzătoare studiilor clinice desfăşurate), fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată – (8 acte materiale, ca urmare a contrafacerii foilor de observaţie), fals intelectual în formă continuată – (45 acte materiale, respectiv consultaţii medicale fictive), uz de fals (53 acte materiale, utilizarea documentelor contrafăcute), luare de mită în formă continuată (23 acte materiale, în perioada decembrie 2010 – aprilie 2016) și abuz în serviciu în formă continuată (2 acte materiale). Pentru infracțiunea de fals intelectual în formă continuată – 5 acte materiale – instanța a decis condamnarea medicului psihiatru la 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare. Instanța a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi a stabilit un termen de supraveghere de 2 ani în cazul medicului. De asemenea, Tribunalul Arad i-a interzis Deliei Podea, ca pedeapsă complementară, dreptul de a exercita profesia de medic pe o durată de 1 an și 6 luni de la rămânerea definitivă a condamnării.

Pentru a ajunge la achitările de miercuri, 14 octombrie, Tribunalul Arad a constatat nulitatea absolută a mai multor mijloace de probă, administrate în faza de urmărire penală, respectiv a punerii în executare a mandatelor de supraveghere tehnică şi a mandatului de supraveghere tehnică emis în baza încheierii Tribunalului Bucureşti, a interceptărilor convorbirilor telefonic şi în mediul ambiental şi a actelor subsecvente, respectiv notele de interceptări, procesele verbale de redare a convorbirilor interceptate, a înregistrării acestora pe suporţi optici, precum şi declaraţiile a doi martori. Instanța a mai înlăturat din materialul probatoriu toate procesele verbale de consemnare a rezultatelor activităţilor de supraveghere susmenţionate, precum şi declaraţiile celor doi martori. Și asta în urma unei excepții de necomptetență materială a Serviciului Român de Informații ridicată de apărătorul medicului psihiatru, care a fost admisă de instanță.

Muncă în folosul comunității

Tribunalul Arad a impus în hotărârea de miercuri, 14 octombrie, ca Delia Podea să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Arad sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate, iar „pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Consiliului Municipal Arad, județul Arad sau Consiliului Local Pecica, județul Arad, pe o perioadă de 80 de zile lucrătoare”. Instanța arădeană a lăsat nesoluţionate acţiunile civile formulate de părţile civile Pierre Fabre Medicament, Institutul de Recherche Pierre Fabre, Otsuka Pharmaceutica Development&Comercialization Inc. și Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad. Totodată, Tribunalului Arad a dispus „menţinerea măsurii asiguratorie a sechestrului faţă de următoarele bunuri şi sume de bani privind inculpata, după cum urmează: 22 de tablouri şi o sculptură, bunuri în valoare de aproximativ 91.400 de euro; teren intravilan din comuma Tudor Vladimirescu, județul Arad; – imobil situat în municipiul Arad; teren intravilan situat în comuna Livada, județul Arad; 21.150 lei, 4.400 euro, 1.081 USD şi 645 GBP ridicaţi cu ocazia percheziţiilor domiciliare şi consemnate la CEC Bank și indisponibilizarea sumelor de bani din conturile bancare, respectiv 71.306 de lei, 111.635 de euro, 140.468 USD”. Hotărârea instanței arădene nu este definitivă, ea poate fi atacată cu drept de apel în 10 zile de la comunicare.

Din 2016

La 1 iunie 2016, Delia Podea a fost reținută de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, aceștia acuzând-o de abuz în serviciu în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, fals intelectual în formă continuată, uz de fals, luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu în formă continuată şi fals intelectual în formă continuată. Potrivit acelorași procurori, medicul arădean ar fi inclus pacienți internați la Secția de Psihiatrie din cadrul Spitalului Clinic de Urgență Județean Arad în studii clinice fără să fi avut consimțământul informat al subiecților. Pe scurt, procurorii au reţinut că medicul „în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a efectuat studii clinice cu încălcarea prevederilor legale în materie, fapte cu potențial generator de riscuri în ceea ce privește autorizarea intrării pe piață a unor medicamente, cu riscul de a afecta negativ starea de sănătate a populației”. Procurorii au susținut că se urmărea includerea în studii a unui număr cât mai mare de pacienți, scopul final fiind acela de a încasa sume mai mari din partea sponsorilor.Procurorii au mai arătat că „în perioada decembrie 2010 – aprilie 2016, inculpata ar fi primit sume de bani de la mai multe paciente pentru a proceda la exercitarea necorespunzătoare a atribuţiilor de serviciu şi anume la diagnosticarea fictivă şi la internarea acestora în cadrul Secţiei Clinice de Psihiatrie, în vederea eliberării în fals a unor documente medicale necesare pentru obţinerea unei pensii de invaliditate sau pentru menţinerea în gradul de invaliditate. Totodată, în cursul anului 2016, inculpata ar fi diagnosticat fictiv și internat ilegal două persoane, eliberându-le documente medicale în vederea obținerii unei pensii de invaliditate, cu consecința prejudicierii bugetului de stat cu sumele corespunzătoare îngrijirilor medicale fictive pe perioada internărilor sau în vederea prelungirii concediului medical peste 90 de zile”.

Achitare și condamnare sub supraveghere

Cea de-a doua inculpată din acest dosar, Claudia Haiduc, a fost achitată pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, însă a fost condamnată la 1 an de închisoare pentru complicitate la infracţiunea de fals intelectual în formă continuată (cinci acte materiale). Tribunalul Arad a decis amânarea aplicării pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere de 2 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii.

Sentința Deliei Podea, amânată pentru luna octombrie

13 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. gg says:

  BRAVO JUSTITIA ARADEANA!!! SUNTETI NISTE PANARAME PREFACUTE SI VANDUTE

  • Luca says:

   Erati insetati de sange. V-ati gandit oare ca acuzele nu au fost probate si viata unui om dar mai ales a unui cadru academic a fost distrusa nefondat? Mai mult – o intreaga industrie de cercetare medicala a fost distrusa in toata Romania pentru cativa ani de zile, grevand statul roman de zeci de milioane de euro si medicatie gratuita. Nu mai discutam de cheltuielile pe urmarirea penala si a serviciilor pe perioada de ani de zile – platiti din banii contribuabililor. Multumiti procurorilor care au dorit sa se afirme.

   • Eugen says:

    Sper sa ai si tu ceva ruda ,persoana draga sau poate chiar tu , care sa ajunga pe mainile nenorocitei astea si sa testeze toate mizeriile de medicamente pe tine , asa ca sa faca si ea un ban de o paine (saraca). La cati oamenii a distrus incat ia facut legume cu toate drogurile ce le-a bagat in ei , dar na aia erau amarati si nu contau !

 2. cineva says:

  Justitia este o institutie a statului, mai mult respect pentru institutiile statului. Nu suntem noi in masura sa le apreciem activitatea. Chiar daca ni se pare absurd cum judeca, noi nu avem logica de a intelege procedurile judecatoresti. Sa avem incredere in autoritatile statului.

  • 🤔 says:

   ***noi nu avem logica de a intelege procedurile judecatoresti.***
   Asta se si vrea, nu e pe logica e pe interes, amanarile lungi si dese cheia marilor (procese) succese. Nu-i asa, cine suntem noi sa judecam, sa punem la indoiala buna credinta a magistratilor. Vezi unde a ajuns Romania astazi si asta doar din cauza justitiei “impartiale”, naframa a cazaut demult de pe ochii Zeitei Themis de fapt nu a avut-o niciodata pe ochii.

   • Aradean says:

    Lasati pe dr Podea in pace si procedurile judecatoresti…vedeti mai bine actuala conducere a spitalului care trebuie trimisa in judecata si sa isi atraga raspunderea penala pt tot ceea ce fac, pt zadarnicirea bolilor…mor oamenii cu zile, sa raspunda penalii Ionescu si Onel!!!! Acestia la indicatiile lui Domsa -calaul sistemului sanitar din Arad duc spitalul spre colaps!!! Sesizati-va domnilor procurori!!!

  • coman sava says:

   Cineva… de pe altă planetă, șă înțeleg…. că dacă nu….ești un ZOMBI:

 3. Aradean2 says:

  ati citit, gata, mars la lucru ca avem de platit pensii speciale (si) pentru judecatori! ca doar le merita, nu?

 4. coman sava says:

  Normal să fie achitați. sunt nevinovați, acuzați de nimicuri, pe lângă PENALUL de falkăkat, întruchiparea corupției naționale, , acest JEG multicorupt a ieșit de la tribunalele pnl , MULT PREA NEVINOVAT , la ce vă mai mirați ???????????? Când vor fi condamnați falkă, werme , bășinescu și mulți alții atunci putem vorbi de justiție. Până atunci, instituția asta de kăkat este un joc stupid de-a baba-oarba.

 5. Roxana says:

  O adevărată rusine pentru justiție! Daca e nevinovată oare de unde atatia bani în conturi ,imobile,terenuri si obiecte de artă? Din salariul de bugetar si din familie de bugetari care inainte de 1989 nu posedau decât un apartament de bloc?

 6. ipotenuza si cateta says:

  O fi tratat madama vreun judecator,din nebun l-a facut normal si a primit achitare cu suspendare….

 7. asdasdas says:

  daca era judecat doctor Mengele pentru genocid cu justitia din Romania, scapa din lipsa de probe, omul facea Lego din oameni, deci lipseste infractiunea, Hitler e nevinovat ca lacrima iar al doilea razboi mondial a fost provocat de o cometa

  Iar sereistii care au monitorizat-o pe individa sponsorizata din america de o firma care ii trimitea substante experimentale la care doar mentionarea substantei pe mailuri era de ajuns sa declarnseze alarmele de monitorizare au muncit degeaba, pensionarii care s-au pensionat datorita ei au dat spaga, lipseste dovada, mailurile in care declara daca pacientul a luat pastila experimentala si a trait, s-a sinucis sau a luat-o pe ulei lipsesc si alea, deci lipseste infractiunea, femeia e nevinovata ca lacrima

 8. România

  Cum se descarcă certificatul verde COVID-19? Documentul care va deveni vital în zilele viitoare
  Certificatul verde este necesar doar în localităţile unde incidenţa este cuprinsă între 3 şi 6 la mie. În localităţile unde incidenţa va fi cuprinsă între 3 şi 6 la mie certificatul verde, care atestă vaccinare, trecerea prin boală sau testarea, va fi obligatoriu la spectacole, cinema, piscine, competiţii sportive, nunţi sau botezuri. Operatorii economici vor folosi aplicaţia „Check DCC" pentru a verifica codul QR de pe certificatul digital al Uniunii Europene.

  România

  Guvernul a adoptat o hotărâre prin care se impune obligativitatea prezentării certificatului verde pentru anumite activități, dacă rata de incidență ajunge la 3 la mie
  Guvernul a aprobat vineri, prin hotărâre, obligativitatea certificatului verde COVID pentru accesul la anumite activităţi în localităţile unde rata de incidenţă a infectărilor cu SARS-CoV-2 este mai mare de 3 la mia de locuitori şi mai mică sau egală cu 6 la mia de locuitori. 1

  Local

  CCIA Arad ar putea să adere la Federaţia Camerelor de Comerţ Dunărene
  Un acord în acest sens a fost exprimat de preşedintele Gheorghe Seculici, în cadrul unei întrevederi cu reprezentanţii DCCF. 2

  ARADON Sport local

  „Galben-albastrele” vor juca acasă dubla din cupă
  FCC Baschet UAV Arad a anunțat un nou parteneriat cu UTA pentru abonați. 1

  Local

  2.886 de persoane locuiesc fără forme legale în municipiul Arad
  Acestea au fost descoperite de poliţiştii locali, în urma verificării a 1.122 de asociații de proprietari. 9

  ARADON Sport local

  Mai moare o echipă în sportul arădean!
  Echipa de polo CS AMEFA nu s-a înscris în Superliga Naţională. Primarului Călin Bibarţ îi place rolul de „gropar”. 6

  Mapamond

  Studenții unei universități din Pakistan, vor să transforme țânțarii în vaccinuri zburătoare
  Studenții de la Universitatea COMSATS din Islamabad lucrează la o propunere inedită. Aceștia vor să tranforme țânțarii în seringi purtătoare de vaccin. Țânțarii vor fi tranformați în acceleratori de vaccinuri, nu în purtători de boli. 4

  Local

  Desene animate în curtea Catedralei Vechi
  Pentru că, în ciuda avertizărilor meteo, vremea pare că va fi totuşi bună sâmbătă, Centrul Municipal de Cultură Arad lansează o invitaţie la film animat în aer liber. 2

  Local

  Deratizare, astăzi, în municipiul Arad
  Primăria Municipiului Arad în colaborare cu societatea comercială DD CHIM SRL, desfășoară vineri, 17 septembrie 2021, lucrări de combatere a rozătoarelor pe raza domeniului public și privat al Municipiului Arad. 4

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.