aradon.ro Web analytics

Achitări pe bandă rulantă în dosarul medicului psihiatru Delia Podea

De Ioana Costas
Reactualizat la:

Achitări pe bandă rulantă în dosarul medicului psihiatru Delia Podea

Reactualizat la:
Tribunalul Arad a pronunțat achitarea pentru 6 din cele 7 capete de acuzare în dosarul medicului psihiatru Delia Podea.
Scris de Ioana Costas - Tribunalul Arad a pronunțat achitarea pentru 6 din cele 7 capete de acuzare în dosarul medicului psihiatru Delia Podea.

 

ARAD. Delia Podea a fost achitată pentru infracțiunile de abuz în serviciu în formă continuată – (10 acte materiale, corespunzătoare studiilor clinice desfăşurate), fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată – (8 acte materiale, ca urmare a contrafacerii foilor de observaţie), fals intelectual în formă continuată – (45 acte materiale, respectiv consultaţii medicale fictive), uz de fals (53 acte materiale, utilizarea documentelor contrafăcute), luare de mită în formă continuată (23 acte materiale, în perioada decembrie 2010 – aprilie 2016) și abuz în serviciu în formă continuată (2 acte materiale). Pentru infracțiunea de fals intelectual în formă continuată – 5 acte materiale – instanța a decis condamnarea medicului psihiatru la 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare. Instanța a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi a stabilit un termen de supraveghere de 2 ani în cazul medicului. De asemenea, Tribunalul Arad i-a interzis Deliei Podea, ca pedeapsă complementară, dreptul de a exercita profesia de medic pe o durată de 1 an și 6 luni de la rămânerea definitivă a condamnării.

Pentru a ajunge la achitările de miercuri, 14 octombrie, Tribunalul Arad a constatat nulitatea absolută a mai multor mijloace de probă, administrate în faza de urmărire penală, respectiv a punerii în executare a mandatelor de supraveghere tehnică şi a mandatului de supraveghere tehnică emis în baza încheierii Tribunalului Bucureşti, a interceptărilor convorbirilor telefonic şi în mediul ambiental şi a actelor subsecvente, respectiv notele de interceptări, procesele verbale de redare a convorbirilor interceptate, a înregistrării acestora pe suporţi optici, precum şi declaraţiile a doi martori. Instanța a mai înlăturat din materialul probatoriu toate procesele verbale de consemnare a rezultatelor activităţilor de supraveghere susmenţionate, precum şi declaraţiile celor doi martori. Și asta în urma unei excepții de necomptetență materială a Serviciului Român de Informații ridicată de apărătorul medicului psihiatru, care a fost admisă de instanță.

Muncă în folosul comunității

Tribunalul Arad a impus în hotărârea de miercuri, 14 octombrie, ca Delia Podea să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Arad sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate, iar „pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Consiliului Municipal Arad, județul Arad sau Consiliului Local Pecica, județul Arad, pe o perioadă de 80 de zile lucrătoare”. Instanța arădeană a lăsat nesoluţionate acţiunile civile formulate de părţile civile Pierre Fabre Medicament, Institutul de Recherche Pierre Fabre, Otsuka Pharmaceutica Development&Comercialization Inc. și Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad. Totodată, Tribunalului Arad a dispus „menţinerea măsurii asiguratorie a sechestrului faţă de următoarele bunuri şi sume de bani privind inculpata, după cum urmează: 22 de tablouri şi o sculptură, bunuri în valoare de aproximativ 91.400 de euro; teren intravilan din comuma Tudor Vladimirescu, județul Arad; – imobil situat în municipiul Arad; teren intravilan situat în comuna Livada, județul Arad; 21.150 lei, 4.400 euro, 1.081 USD şi 645 GBP ridicaţi cu ocazia percheziţiilor domiciliare şi consemnate la CEC Bank și indisponibilizarea sumelor de bani din conturile bancare, respectiv 71.306 de lei, 111.635 de euro, 140.468 USD”. Hotărârea instanței arădene nu este definitivă, ea poate fi atacată cu drept de apel în 10 zile de la comunicare.

Din 2016

La 1 iunie 2016, Delia Podea a fost reținută de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, aceștia acuzând-o de abuz în serviciu în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, fals intelectual în formă continuată, uz de fals, luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu în formă continuată şi fals intelectual în formă continuată. Potrivit acelorași procurori, medicul arădean ar fi inclus pacienți internați la Secția de Psihiatrie din cadrul Spitalului Clinic de Urgență Județean Arad în studii clinice fără să fi avut consimțământul informat al subiecților. Pe scurt, procurorii au reţinut că medicul „în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a efectuat studii clinice cu încălcarea prevederilor legale în materie, fapte cu potențial generator de riscuri în ceea ce privește autorizarea intrării pe piață a unor medicamente, cu riscul de a afecta negativ starea de sănătate a populației”. Procurorii au susținut că se urmărea includerea în studii a unui număr cât mai mare de pacienți, scopul final fiind acela de a încasa sume mai mari din partea sponsorilor.Procurorii au mai arătat că „în perioada decembrie 2010 – aprilie 2016, inculpata ar fi primit sume de bani de la mai multe paciente pentru a proceda la exercitarea necorespunzătoare a atribuţiilor de serviciu şi anume la diagnosticarea fictivă şi la internarea acestora în cadrul Secţiei Clinice de Psihiatrie, în vederea eliberării în fals a unor documente medicale necesare pentru obţinerea unei pensii de invaliditate sau pentru menţinerea în gradul de invaliditate. Totodată, în cursul anului 2016, inculpata ar fi diagnosticat fictiv și internat ilegal două persoane, eliberându-le documente medicale în vederea obținerii unei pensii de invaliditate, cu consecința prejudicierii bugetului de stat cu sumele corespunzătoare îngrijirilor medicale fictive pe perioada internărilor sau în vederea prelungirii concediului medical peste 90 de zile”.

Achitare și condamnare sub supraveghere

Cea de-a doua inculpată din acest dosar, Claudia Haiduc, a fost achitată pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, însă a fost condamnată la 1 an de închisoare pentru complicitate la infracţiunea de fals intelectual în formă continuată (cinci acte materiale). Tribunalul Arad a decis amânarea aplicării pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere de 2 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii.

Sentința Deliei Podea, amânată pentru luna octombrie

13 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. gg says:

  BRAVO JUSTITIA ARADEANA!!! SUNTETI NISTE PANARAME PREFACUTE SI VANDUTE

  • Luca says:

   Erati insetati de sange. V-ati gandit oare ca acuzele nu au fost probate si viata unui om dar mai ales a unui cadru academic a fost distrusa nefondat? Mai mult – o intreaga industrie de cercetare medicala a fost distrusa in toata Romania pentru cativa ani de zile, grevand statul roman de zeci de milioane de euro si medicatie gratuita. Nu mai discutam de cheltuielile pe urmarirea penala si a serviciilor pe perioada de ani de zile – platiti din banii contribuabililor. Multumiti procurorilor care au dorit sa se afirme.

   • Eugen says:

    Sper sa ai si tu ceva ruda ,persoana draga sau poate chiar tu , care sa ajunga pe mainile nenorocitei astea si sa testeze toate mizeriile de medicamente pe tine , asa ca sa faca si ea un ban de o paine (saraca). La cati oamenii a distrus incat ia facut legume cu toate drogurile ce le-a bagat in ei , dar na aia erau amarati si nu contau !

 2. cineva says:

  Justitia este o institutie a statului, mai mult respect pentru institutiile statului. Nu suntem noi in masura sa le apreciem activitatea. Chiar daca ni se pare absurd cum judeca, noi nu avem logica de a intelege procedurile judecatoresti. Sa avem incredere in autoritatile statului.

  • 🤔 says:

   ***noi nu avem logica de a intelege procedurile judecatoresti.***
   Asta se si vrea, nu e pe logica e pe interes, amanarile lungi si dese cheia marilor (procese) succese. Nu-i asa, cine suntem noi sa judecam, sa punem la indoiala buna credinta a magistratilor. Vezi unde a ajuns Romania astazi si asta doar din cauza justitiei “impartiale”, naframa a cazaut demult de pe ochii Zeitei Themis de fapt nu a avut-o niciodata pe ochii.

   • Aradean says:

    Lasati pe dr Podea in pace si procedurile judecatoresti…vedeti mai bine actuala conducere a spitalului care trebuie trimisa in judecata si sa isi atraga raspunderea penala pt tot ceea ce fac, pt zadarnicirea bolilor…mor oamenii cu zile, sa raspunda penalii Ionescu si Onel!!!! Acestia la indicatiile lui Domsa -calaul sistemului sanitar din Arad duc spitalul spre colaps!!! Sesizati-va domnilor procurori!!!

  • coman sava says:

   Cineva… de pe altă planetă, șă înțeleg…. că dacă nu….ești un ZOMBI:

 3. Aradean2 says:

  ati citit, gata, mars la lucru ca avem de platit pensii speciale (si) pentru judecatori! ca doar le merita, nu?

 4. coman sava says:

  Normal să fie achitați. sunt nevinovați, acuzați de nimicuri, pe lângă PENALUL de falkăkat, întruchiparea corupției naționale, , acest JEG multicorupt a ieșit de la tribunalele pnl , MULT PREA NEVINOVAT , la ce vă mai mirați ???????????? Când vor fi condamnați falkă, werme , bășinescu și mulți alții atunci putem vorbi de justiție. Până atunci, instituția asta de kăkat este un joc stupid de-a baba-oarba.

 5. Roxana says:

  O adevărată rusine pentru justiție! Daca e nevinovată oare de unde atatia bani în conturi ,imobile,terenuri si obiecte de artă? Din salariul de bugetar si din familie de bugetari care inainte de 1989 nu posedau decât un apartament de bloc?

 6. ipotenuza si cateta says:

  O fi tratat madama vreun judecator,din nebun l-a facut normal si a primit achitare cu suspendare….

 7. asdasdas says:

  daca era judecat doctor Mengele pentru genocid cu justitia din Romania, scapa din lipsa de probe, omul facea Lego din oameni, deci lipseste infractiunea, Hitler e nevinovat ca lacrima iar al doilea razboi mondial a fost provocat de o cometa

  Iar sereistii care au monitorizat-o pe individa sponsorizata din america de o firma care ii trimitea substante experimentale la care doar mentionarea substantei pe mailuri era de ajuns sa declarnseze alarmele de monitorizare au muncit degeaba, pensionarii care s-au pensionat datorita ei au dat spaga, lipseste dovada, mailurile in care declara daca pacientul a luat pastila experimentala si a trait, s-a sinucis sau a luat-o pe ulei lipsesc si alea, deci lipseste infractiunea, femeia e nevinovata ca lacrima

 8. Local

  Copacul care a „crescut” în mijlocul Bulevardului
  Un copac plantat cum nu se putea mai nepotrivit a ajuns „vedetă” pe rețelele de socializare, iar mobilizarea, inclusiv a administrației locale, a fost una ce poate ar trebui regăsită și în remedierea altor și altor probleme din oraș. 3

  ARADON Sport local

  Medaliaţi la Cupa DKMD la gimnastică
  TIMIŞOARA. Talentaţii sportivi arădeni pregătiţi de Gabi Haş s-au remarcat la competiţia rezervată copiilor și juniorilor, Cupa DKMD, desfășurată pe Bega într-o companie selectă, unde s-au întrecut cu alţi sportivi din țară, dar și din Serbia.

  Local

  CET „înghite” milioane după milioane
  Alte 11 milioane de lei ar urma să fie alocați către CET Hidrocarburi, sumele alocate de la bugetul local în acest an urcând la 42,8 milioane lei. 9

  ARADON Sport local

  Sancţiuni record după „cazul Şimand”!
  ARAD. Comisia de Disciplină din cadrul AJF Arad, preşedinte Ovidiu Ispas, a „tăiat în carne vie”, după incidentele de la jocul de Liga 4 dintre Şoimii Şimand şi CS Socodor, joc întrerupt în min. 88, după agresarea arbitrului Darius Leah de jucătorii echipei din Şimand. 2

  Local

  UPDATE. Amenințare cu bombă la Galleria Mall. Un bărbat a sunat la 112 anunțând că va arunca în aer centrul comercial
  ARAD. Desfășurare impresionantă de forțe la Galleria Mall, centrul comercial de la ieșirea din Arad spre Nădlac, luni în jurul orei 14:00. Echipaje de Poliție, Jandarmerie și de la Poliția Locală au fost văzute înconjurând centrul comercial. Ce s-a întâmplat de fapt? UPDATE: Bărbatul de 31 de ani, internat la Spitalul de Psihiatrie Timișoara 29

  Local

  Țigări de contrabandă, confiscate din Vlaicu și Piața Mică
  ARAD. O arădeancă de 44 de ani și un tânăr de 29 de ani, din județul Mureș, au fost depistați de polițiști în Piața Mihai Viteazul, respectiv în Piața Fortuna, în timp ce ofereau spre comercializare țigări de contrabandă, netimbrate, de diferite mărci, potrivit informațiilor transmise de Inspectoratul Județean de Poliție.

  Local

  Nădlăcan de 26 de ani a dat o spargere la un restaurant din Vlaicu
  ARAD. A dat o spargere pe Calea Aurel Vlaicu. 3

  ARADON Sport local

  Meci amânat pentru anul viitor!
  ARAD. Se întâmplă în fotbalul judeţean. După ce Victoria Felnac nu a mai ajuns la Beliu, pe 23 octombrie, pentru meciul din cadrul primei etape a returului Ligii a 4-a, prezentând acte medicale că a avut mai mulți jucători bolnavi, Asociația Județeană de Fotbal Arad a amânat jocul pentru sâmbătă, 27 noiembrie.

  ARADON Sport local

  Agaţă ghetele-n cui după 19 ani de rugby!
  ARAD. Invariabil vine o zi când ... se va sfârşi. A simţit-o şi Daniel Stoica, cel mai vechi component al echipei arădene de rugby, care acum două decenii evolua sub numele Contor Zenner şi care a făcut parte din generația de excepție a rugby-ului arădean, care a devenit vicecampioană națională în anul 2006. 3

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.