aradon.ro Web analyticsActivitate redusă la Tribunal şi Judecătorie

Faţă de primele şase luni ale anului trecut, volumul de activitate a scăzut cu 52% la Tribunal şi cu 20% la Judecătorie.
Scris de Diana Dutu - Faţă de primele şase luni ale anului trecut, volumul de activitate a scăzut cu 52% la Tribunal şi cu 20% la Judecătorie.

Volumul de activitate a Tribunalului Arad a scăzut cu 52% în acest an, faţă de prima jumătate a anului trecut. Se observă o scădere a volumului de activitate la toate secţiile Tribunalului Arad, respectiv: la Secţia Civilă I+II – cu 22,73%, (în materie de litigii de muncă – cu 53,42%, în materie de insolvenţă – cu 45,55%), la Secţia Contencios administrativ şi fiscal – cu 107,24%, iar la Secţia Penală – cu 68,60%.

„Aceste cifre sunt justificate pentru că, aşa cum am subliniat în urmă cu doi ani, când a început să crească volumul de activitate, a fost vorba de nişte litigii guvernamentale generate de aplicarea unor condiţii din legi speciale care au obligat persoanele implicate în aceste proceduri să se adreseze şi instanţei de judecată (vezi salariile profesorilor, taxa de poluare-n.r.). În materie de insolvenţă, au început să-şi producă efectele modificările legislative preventive în această materie şi ceea ce s-a întâmplat în legea insolvenţei vizavi de plafonul de la care se poate cere deschiderea acestei proceduri. La Secţia penală era firesc să intervină această scădere de activitate pentru că au căzut de pe rol acele contestaţii care au fost înregistrate în urma modificărilor din Codul penal şi de procedură penală. În acest moment, am revenit la o activitate normală, activitate care ne permite să ne aplecăm şi mai mult asupra indicatorilor de calitate” – subliniază judecător Silvia Nădăban, preşedinte al Tribunalului Arad.

Judecătorie, scădere aparentă

În ceea ce priveşte activitatea Judecătoriei Arad din prima jumătate a acestui an, datele statistice indică – la nivel aparent, potrivit judecătorului Flavius Bradin, preşedintele Judecătoriei Arad – scăderea volumului de activitate cu aproximativ 20%.
„Această scădere ţine de normalitate şi explicaţia acestei scăderi este una foarte simplă. Rolul instanţelor este încărcat cu o serie de cereri care presupun un efort minim de judecată. E vorba de investirea cu formulă executorie a titlurilor executorii sau de încuviinţarea executării silite. Până anul trecut legiuitorul a optat pentru varianta de a încuviinţa executarea silită prin instanţa judecătorească, prin judecătorii. Întrucât s-a modificat această dispoziţie legală şi în prezent, pentru anumite titluri, e posibilă începerea executării fără a se mai face încuviinţarea de către instanţă, ci direct de către executor, practic s-a întâmplat o reducere a volumului de activitate: de la 4.700 de dosare, câte am avut în prima jumătate a anului trecut, având ca obiect încuviinţări de executare silită, în prima jumătate a acestui an am avut doar 1.600. Practic, 3.000 de dosare au dispărut ca urmare a acestei modificări legislative, prin faptul că au fost transferate competenţele în a începe executarea silită de la instanţă la executorul judecătoresc. Aşa că, dacă facem un calcul simplu, vedem că activitatea instanţei a scăzut per total cu 2.500 de dosare, iar 3.000 de dosare de anul trecut erau de încuviinţare. În realitate dosarele care au miză şi care presupun o procedură contencioasă au crescut cu 500 de dosare. Deci, am putea spune că e vorba de o creştere, în fapt, a volumului de activitate” – punctează preşedintele Judecătoriei Arad.

Eficienţă

Potrivit criteriilor de eficienţă stabilite de Consiliului Superior al Magistraturii, Tribunalul Arad se află pe locul VI într-un clasament naţional care cuprinde cele 49 de tribunale din ţară. Judecătoria Arad se situează pe podium, ocupă locul trei pe ţară la nivelul instanţelor reşedinţă de judeţ.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Local

  VIDEO. Incendiu puternic la o hală, în Calea Dorobanților din Timișoara
  Intervenție a pompierilor, duminică după-masă, la o hală din Timișoara, după ce aceasta a fost cuprinsă de flăcări. UPDATE. Pompierii au localizat incendiul și nu există risc de propagare

  ARADON Sport local

  Piroș s-a impus din nou la scor
  „Leoaicele” au câștigat cu 6-0 în ultimul meci de pe propriul teren în acest campionat.

  Local

  Foto. Un nou accident pe autostrada Arad-Timișoara
  Accidentul rutier a avut loc duminică după masa, pe autostrada Arad-Timișoara, pe raza județului Timiș. Din fericire, evenimentul rutier nu s-a soldat cu victime, dar traficul rutier se desfășoară cu o oarecare dificultate. 1

  România

  Nunţi între minori la Strehaia
  Strehaia este o localitate în care predomină populaţia de etnie romă şi unde căsătoria de la fragedă vârstă, interzisă de legea din România, este posibilă aici datorită tradiţiilor.

  România

  A început Roland Garros: Sorana Cîrstea este prima jucătoare a turneului care s-a calificat în turul doi
  La al doilea turneu de Mare Şlem al anului, Sorana Cîrstea, eliminată în turul 4 la ediţia trecută, a trecut azi, în ărimul tur, de Tatjana Maria, după o oră şi 4 minute, scor 6-3, 6-3.

  ARADON Sport local

  Lipova și Crișul nu au reușit să câștige nici în ultima etapă

  Mapamond

  S-a aflat cât primea Gerhard Schröder de pe urma postului din consiliul de conducere al Rosneft
  Fostul cancelar german a renunţat la funcţia sa în gigantul petrolier rus, după ce Bundestagul i-a revocat biroul şi personalul. 4

  Mapamond

  Zelenski acuză Rusia că a blocat exportul a 22 de milioane de tone de alimente
  Zelenski acuză Rusia că a blocat exportul a 22 de milioane de tone de alimente. O criză energetică va urma rapid unei crize alimentare dacă Ucraina nu va primi ajutor pentru a-şi debloca porturile, spune preşedintele. 8

  România

  Au vopsit balustradele podului cu tot cu mașinile parcate sub el, dar și pe cele aflate în trafic
  O echipă de muncitori a reușit să vopsească balustradele podului de la Otopeni cu tot cu mașinile parcate sub, dar și cu cele aflate în trecere. 5

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.